Poradňa – Lekár radí

MUDr. Jan Peleška

Na Vaše otázky odpovedá:  MUDr. Jan Peleška, CSc., z Centra preventivní kardiologie 3. interní kliniky VFN, Karlovo nám. 32, Praha 2.

V rámci poradne môžete otázky zasielať tu, na tieto témy:

– diagnostika a liečba vysokého krvného tlaku a hypertenzie
– prevencia a režimové opatrenia pri hypertenzii
– metodika a postup merania krvného tlaku

Poradňa nenahrádza návštevu lekára. Otázky s menom (bez kontaktných informácií) a s následnou odpoveďou budú zverejnené na tejto internetovej stránke ako zdroj informácii pre všetkých užívateľov.

Odpoveď na vaše otázky zároveň zasielame na váš e-mail. Na otázku bude zodpovedané behom niekoľkých dní.

 

Rozhovor s MUDr. Jánom Peleškom, CSc. o domácom meraní krvného tlaku:

Dotaz 352  |  Prenessa 2 mg + neurol 0,25  |  08.09. 2017  |  dada

Dobrý den,před 5 měsíci jsem měla tlak 160/90, celý život jsem měla nízký tlak.Byla jsem na vyšetření vše mám je v pořádku.krev,srdce,cévy. Před týdnem jsem přestala uživat prenessu jelikož mě začala bolet slinivka, mám chronický zánět slinivky břišní,už jsem snaučila se slinivkou žít. Najednou ráno když jstem vstala po půlhodině se mi zvedl tlak na 164/90začala mi cukat hlava u krční páteře,Lehla jsem si a vzala jsem si prenessa2 mg + 0,25neurol, po. 3 hodinách tlak 127/70.Nevím zda mám užívat dál prenessa 0,2mg.Už to nechci zažít, motanice, myslele jsem ,že omdlím,celá jsem se spotila.Prosím o radu zda jsem neudělala chybu, že jsem prenessu přestala užívat.děkuji za odpověď.

Dobrý den,

z Vašeho popisu není jasné, zda Vám vyšší TK 160/90 mmHg působil nějaké obtíže a tak se na něj přišlo. Asi byly mírnější, pokud vůbec. Během několikaměsíční léčby jste se zadaptovala na normální hodnoty TK a po vysazení léčby Prenessou se TK vrátil v podstatě na stejné hodnoty jako před léčbou, ale změnu TK jste vnímala citlivěji. Prenessa může mít vzácně nepříznivý vliv na slinivku a možná i ostatní příbuzné léky ze skupiny ACE-inhibitorů. Bylo by vhodné zkusit malou dávku léku ze skupiny sartanů, např. valsartan, u kterého se nežádoucí účinek na slinivku nepopisuje. 

15.09. 2017

Dotaz 351  |  používání léků na vysoký tlak- změna léků a dávkování  |  06.09. 2017  |  Ivičič Ľudovít

Dobrý večer z  Brna, uběhlo půl roku od doby ,kdy jsem Vám napsal a  obdržel odpověď na užívání léků na vysoký tlak. I  když 1.9. uběhl rok od dne, kdy se situace s hypertenzí podstatně zhoršil, až na malé výjimky TK cca 180/90 před práškama a po prášcích současné snížení o 66-60 jak vrchního tak spodního, po 5 hodinách návrat na stejnou výši. Občas se TK vyšplhá i  těsně pod 200/110 nebo těsně nad..Píši proto,že se vyměnily některé léky, v  současné době beru následovné, s  následným dávkováním : Furon 1/2-1/2-0, Betaloc ZOK 100 mg 1-0-0, Kapidin 20mg 0-0-1 ,Carzap 16mg 1-0-1, Ebrantil 60 mg 1-0-1.Verospiron 50 mg 0-1-0. Zůstal mi Tensiomin 25 mg brát 1/2 při TK 180 a  výš, podle lékaře je na mne jestli jej nezměním za spray Isoket 375 mg, který je prý účinnější, Navíc beru Milurit a Duodard z důvodu dalších problémů a  při psychických problémech , které jsou vlastně permanentní Lexaurin 1,5 mg a Občas Atalargin. Z  uvedeného vyplývá, že jsem malá lékárna. Obracím se na Vás opět s  prosbou o  napsání Vašeho názoru, nevím,zda se některé mezi sebou „neperou“ odborný výraz neznám. Často se mi motá hlava asi jako vedlejší účinek. Budu moc rád o  sdělení Vašeho názoru a  případně rady co podniknout.18-ho jdu po měsíci na zkoušku Holtra tlakového. To je zhruba můj problém, který mne moc psychický deptá. Jo ještě uvádím věk, před 14-dny jsem dovršil 79 let. S  hlubokou úctou Ľudovít Ivičič Brno….

Dobrý den,

myslel jsem, že máte problémy s normalizací TK vyřešené. V Brně si dokonce můžete vybrat jedno ze dvou Center excelence, kde pracují specialisté na hypertenzi na  www.hypertension.cz. Záznamy TK jste podle instrukcí nevytvořil nebo jenom zhruba popsal a v příloze neposlal?

Je třeba metodicky správně provést domácí měření TK (oba způsoby) při stávající léčbě -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léků zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá a jak se v té době cítíte. Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze, dle potřeby i opakovaně.

Má doporučení v podstatě zůstávají. Pokud by se nemusel používat Furon (zkusit podávat jen v jedné dávce 1/2 až 1 tbl.) kvůli snížené funkci ledvin nebo kvůli otokům nebo snížené srdeční funkci, stačilo by malé množství hydrochlorothiazidu 6,25 mg v kombinaci s beta-blokátorem bisoproplolem místo Betaloku -fixní dvojkombinace Lodoz 2,5/6,25. Dávka 12,5 mg Tensiominu může být malá. Je třeba dokumentovat velikost poklesu TK a trvání antihypertenzního účinku Tensiominu.

Situace je složitá, už dávno ji měli řešit specialisté na hypertenzi z Centra excelence.

 

 

10.09. 2017

Dotaz 350  |  Vysok krevni systolicky tlak  |  04.09. 2017  |  Michal Dvorak

Dobrý den mam dotaz ohledne Systolickeho tlaku , ktery jsem dnes nameril 6x po sobe jdoucich po cca 10 minutach …1) 148/83/83 2) 135/81/68 3) 140/82/66 4) 140/74/68 5) 146/76/71 6) 144/77/66 ….. zda se ze sys tlak mam v hypertenzi a diastolicky je v normalu ? je mi 29 merim 171 vazim 62 a beham pulmaratony obcas vic jak 35km … treninkovy plan mam 5x tydne a snazim se jist zdrave…. chtel bych poradit jak zmirnit vysoky tlak ( obcas se mi stane ze mi boli stred hrudniku ) nebo kde by mohl byt problem?… Dekuji Michal Dvorak

Dobrý den,
je třeba metodicky správně doma změřit TK a zvláště při hraničních hodnotách TK dávat přednost tonometru s manžetou na paži. Pro diagnózu hypertenze je určující průměrný TK za několik po sobě jdoucích dní (optimálně 7 dní) – viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Zlatý standard pro měření TK mimo ordinaci je 24hodinové ambulantní monitorování TK, které Vám může zprostředkovat Váš praktický lékař. Mohl by Vám zařídit i zátěžové EKG k vyloučení málo pravděpodobné kardiální příčiny bolesti ve středu hrudníku. K objasnění příčiny by více pomohlo ortopedické a/nebo neurologické vyšetření.

 

10.09. 2017

Dotaz 349  |  Aspirin Angiografia  |  04.09. 2017  |  Korman Jozef

Dobry den pan Dr. bilo mi naordinovano po Angiografii brat Aspirin chci se zeptat jestli musim brat Aspirin kdyz kazdy dem piju Kurkumu ktera ma stejne ucinky redeni krve . Dekuji Vam Korman Jozef

Dotaz 348  |  muzu vynechat aspirin kdyz pravidelne uzivam kurkumu rano i vecer  |  02.09. 2017  |  Korman Jozef

Srdecne Vas zdravim pan Dr. Peleska Mam 69 rok a asi 15 rok mam vys krv tlak. Nepijem a nefajcim asi 15 rok.Bral som rozne lieky na tlak pocas tejto doby. V roku 2014 som bol v Bankoku na celkovej Gen kontrole a mal som tam pri plavani v bazene silnu palpitaciu ktora asi po 10 min v klude presla. hned som isiel na cardio odd a bola mi odporucena Angiografia a po zisteni Dg zuzeni srdcov cievu nasledne prevedena Angioplasty typu Kissing stent Od tej doby uzivam 1x EXFORGEHTC 5mgamlodipine/160mg/valsartan/12.5mg/hydrochlorodiazide. +Livazo2mg a Aspirin . vV podstate som nastaveny dobre tlak mam teraz v priemere v nemocnici 130/85 a doma nikedy aj 100/66 . Kazdy tlakomer ukazuje inak tak sa riadim starym ortutovym a podla neho aj posudzujem hodnoty tych dvoch Ormonov myslim ze je nutne ich kalibrovat. Hlavny dovod praco Vas chcem uctivo poprosit je ZE? Zacal som sa uz davnejsie zaujimat o Herbalnu Medic, Chcem od Vas radu. Mozem vysadit ASPIRIN ked budem pravidelne uzivat KURKUMU (TUMERIC) ta ma tiez tu istu ked nie lepsiu schopnost riedit krv a tym zabranova tvoreniu sa trombov. Ale uzivanie oboch tychto veci by mohlo bit pre mna asi ryzikove Poradte mi prosim. Prepacte mi ten unavujuci komentar ale chel som Vam dat aspon trochu prehlad k vasej odpovedi. Vela zdravia a este 100 rokplneho a zdraveho zivota Vam prajem. Korman

Dobrý den,
uváděný občasný nízký TK až 100/66 mmHg nemusíte dobře snášet (únava, apatie, závratě po postavení nebo ospalost, která může být za určitých okolností -např. za volantem -nebezpečná). Je třeba provést metodicky správně oba způsoby domácího měření TK – viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení a odpověď na otázku č. 346. Zlatý standard pro měření TK mimo ordinaci je 24hodinové ambulantní monitorování TK, které Vám může zprostředkovat Váš praktický lékař.
Všechny tonometry by se měly přezkušovat – viz odpověď na otázku č. 332.
Tumeric je potravinový doplněk, který na rozdíl od léků neprošel testováním ve velkých studiích a jeho účinky tedy nejsou spolehlivě prokázané. Proti Aspirinu by měl mít údajně více účinků, srovnání účinku na agregaci destiček není k dispozici. Protizánětlivý účinek Tumeriku by spíše odpovídal vyšším dávkám Aspirinu při viróze s horečkou a nikoliv nízkým dávkám Aspirinu používaným k sekundární prevenci srdečního infarktu nebo po kardiovaskulární intervenci. Doporučil bych Vám brát proto cca 100 mg Aspirinu denně a přestal bych pít Kurkumu. Součástí sekundárně preventivní léčby bývá obvykle i podávání beta-blokátoru.

10.09. 2017

Dotaz 347  |  Vysoký krevní tlak maminky  |  30.08. 2017  |  Jitka Boháčová

Dobrý den, pane doktore. Píšu Vám ohledně mojí maminky. Již 20 let bere léky na vysoký tlak, vysoký cholesterol. Psala jsem také do poradny ohledně správného složení léků. Dostala jsem odpověď, že léky jsou správné. Lék 1: LUSOPRESS Frekvence užívání: 1krát denně Lék 2: SECTRAL 400 MG Frekvence užívání: 1krát denně Lék 3: MONOPRIL 20 MG Frekvence užívání: 1krát denně Lék 4: ROSUCARD 10 MG POTAHOVANÉ TABLETY Frekvence užívání: 1krát denně Lék 5: GODASAL 100 Frekvence užívání: 1krát denně Lék 6: BETASERC 24 Frekvence užívání: 1krát denně Lék 7: SORBIFER DURULES Frekvence užívání: 1krát denně Lék 8: ALVESCO 160 INHALER Frekvence užívání: 2 a vícekrát denně. Přesto všechno má maminka velké zdravotní problémy. Stále si měří tlak, naměří vždy 190/100, obvodní doktorka řekla- měřte si tlak, léky máte ty nejlepší. Pravidelně 2x týdně má pocity na zvracení, motání hlavy, že nemůže udělat krok. Musím ji málem odnést do postele a tam čeká hodiny, až to přejde- rada obvodní. Nemůže opustit byt, protože neví, kde ji přepadne to strašné motání hlavy. Nikdo jí ještě nepomohl. Neexistuje nějaká pomoc? Děkuji Boháčová

Dobrý den,
závratě může vyvolat vysoký, ale i nízký TK. Jsou závratě po postavení, zvláště rychlém nebo i vleže? V čem je pravidelnost obtíží – 2x týdně, ale mohou to být i 2 dny za sebou? Jaký má TK při závratích? Píšete, že si matka naměří vždy TK 190/100 mmHg. Ale závratě má jen někdy. TK u lékaře je patrně stejný nebo ještě vyšší. Vzhledem k tomu, že její hypertenze není stávající léčbou korigovaná, bude třeba zrevidovat stávající léky a/nebo přidat další lék na snížení TK. Pokud se hypertenze léčí 3 léky, jeden z nich by mělo být diuretikum (močopudný lék, stačí jen trochu). Je třeba zvážit, zda se podávané léky na snížení TK užívají pro jejich další účinky a nelze je jednoduše nahradit jinými léky na snížení TK. Nejsou průduškové obtíže závažnější a mohlo by vadit podávání Sectralu? Velké vzestupy TK při event. zkoušení alternativních léků a dávek lze korigovat krátkodobě účinným ACE Tensiominem podávaným navíc k chronické léčbě. Nelze vyloučit kolísání TK při podání všech léků ráno.

Proto je třeba zkontrolovat TK oběma způsoby domácího měření TK. Druhý způsob měření TK po hodině během jednoho dne k vyloučení/potvrzení přechodné hypotenze v době maximálního účinku léků cca 4 hodiny od spolknutí ranních léků, protože všechny léky na snížení TK berete ráno. Na druhé straně není zaručené, že efekt léků vydrží v dostatečné intenzitě do doby jejich nové ranní dávky. Je průměrný ranní TK za několik po sobě jdoucích dní v normě? Pokud je zvýšený, lze zkusit část medikace přesunout na večer. Použijte elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením – zde v poradně ke stažení. Vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři, aby v případě potřeby mohl rozhodnout o změně léčby.

Závratě mohou být i jiného původu (vnitřní ucho – Betaserc, od páteře? A event. jejich kombinace s vysokým TK). Betaserc i Alvesco mohou působit pocit na zvracení jako nežádoucí účinek.


03.09. 2017

Dotaz 346  |  Možné nežádoucí interakce léků  |  29.08. 2017  |  Mgr. Ladislav Krajník

Dobrý den! Je mi 74let, léky na hypertenzi užívám již skoro 30let, prodělal jsem srd. infarkt.Užívám:Triplixam 10/2,5/5 -1,0,0 Rilmenidin 1mg -1,0,0 Nebilet -0,5,0,0 Monosan 20 -1,0,0, Stacyl 100 -0,1,0, Glucophage XR 750 -0,0,1 Neurontin 100 -1,0,1, Atraven 20 -0,0,1. Zajímá mne hlavně interakce Nebiletu s Rilmenidinem. Prosím o radu a o případné doporučení. S přáním hezkého dne L.Krajník

Dobrý den,
dotaz byste měl směřovat především na svého ošetřujícího lékaře (praktického, internistu nebo kardiologa), který podrobně zná Váš zdravotní stav. To mu umožní použít i méně vhodné nebo nedoporučené kombinace léků, které však lze s opatrností podávat. Patří k nim i Vámi zmíněná kombinace Nebiletu s Rilmenidinem, která může vést ke snížení srdeční frekvence, srdečního výdeje, k vazodilataci (rozšíření tepen) a k poklesu krevního tlaku. Výraznější problémy mohou vzniknout po přidání Rilmenidinu v případě srdeční nedostatečnosti léčené beta-blokátory včetně Nebiletu.

Předpokládám, že Rilmenidin byl přidán, protože dosavadní léčba hypertenze nebyla dostatečná. Všechny léky patrně dobře snášíte, takže není důvod je měnit. Pokud se domácím měřením TK nebo 24hodinovým monitorováním zjistí, že TK je zbytečně nízký ve srovnání s TK naměřeným v ordinaci, lze některý lék vysadit, nejspíše Rilmenidin. Pokud se Rilmenidinu obáváte a TK je v normě nebo vyšší, lze zkusit místo Rilmenidinu do kombinace alternativní lék. Je vhodné provést i druhý způsob měření TK po hodině během jednoho dne k vyloučení/potvrzení přechodné hypotenze v době maximálního účinku léků cca 4 hodiny od spolknutí ranních léků, protože všechny léky na snížení TK berete ráno. Na druhé straně není zaručené, že efekt léků vydrží v dostatečné intenzitě do doby jejich nové ranní dávky. Je průměrný ranní TK za několik po sobě jdoucích dní v normě? Pokud je zvýšený, lze zkusit část medikace přesunout na večer. Použijte elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením – zde v poradně ke stažení. Vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři, aby v případě potřeby mohl rozhodnout o změně léčby.

Monosan se obvykle podává u anginy pectoris, pokud nelze rozšířit zúženou koronární tepnu katetrem. Jeho účinek na anginu pectoris je stejný jako u amlodipinu, což je jedna z komponent fixní trojkombinace Triplixamu. Myslím, že je zbytečné, abych o kombinaci těchto léků spekuloval, když se můžete zeptat svého ošetřujícího lékaře.

03.09. 2017

Dotaz 345  |  Antikoncepce a vysoký krevní tlak  |  27.08. 2017  |  Jana R.

Dobrý den pane doktore, ráda bych se zeptala, mám léčený vysoký tlak a užívám antikoncepci Mistra. Jak špatný vliv na tlak může mít a měla by se při vyšším tlaku užívat.Údajně se to v naší republice nějak neřeší, což mi nejde moc do hlavy, ale v jiných státech by mi žádnou nepředepsali. Pokud má závažné nežádoucí účinky, ráda bych ji vysadila. Děkuji Vám za Vaši odpověď a Váš čas. Jana R.

Dobrý den,

preparát Mistra patří do skupiny kombinované hormonální antikoncepce. Jeho užívání může vyvolat řadu nežádoucích účinků včetně závažných ohrožujících život, zejména žilního a tepenného tromboembolismu u disponovaných osob s jedním (závažným) nebo více rizikovými faktory. Ty by měl zjistit a zvážit gynekolog před zahájením používání preparátu. Mistra může méně často vyvolat zvýšení TK u normotenzní osoby nebo zhoršit stávající hypertenzi. Hypertenze samotná je rizikovým faktorem tepenného tromboembolismu. O zhoršení hypertenze by svědčilo opakované domácí měření TK (viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení) nebo ještě lépe 24hodinové ambulantní monitorování TK. Při závažnější hypertenzi je třeba zvážit alternativní způsob antikoncepce.

29.08. 2017

Dotaz 344  |  Vysoký krevní tlak  |  20.08. 2017  |  Karel

Prosím o odpověď, jest-li mohu užívat Kapidin 10mg jednu tabletu ráno a druhou tabletu večer. Moc děkuji.

Dobrý den,

Kapidin účinkuje 24 hodin, takže pohodlnější dávkování je 2 tbl. po 10 mg, resp. 1 tbl. po 20 mg ráno. Při přetrvávajícím vyšším TK ráno lze event. zkusit Vámi uváděné dávkování 10 mg ráno a 10 mg večer než se sáhne po druhém léku do kombinace. K posouzení účinnosti léčby lze využít elektronický záznamník TK -zde v poradně ke stažení.

25.08. 2017

Dotaz 343  |  Vysoká diastola  |  19.08. 2017  |  Jitka

Dobrý den. Manželovi byl v květnu zjištěn vysoký TK (175/118). Nyní má již 3 . změnu v léčbě, protože hlavně diastolický tlak se drží vysoko. Nyní užívá Vocado HCT 40/5/12,5 mg, 1tbl. ráno. Ranní TK 130I100, během dne klesá na večerních 112 -118/ 90-95…….. Předem děkuji za Váš názor.

Dobrý den,

přestože Váš manžel bere trojkombinaci léků, jeho TK není normalizovaný. Je třeba přidat čtvrtý lék večer. Takto výrazná hypertenze, zvlášť pokud se vyvinula v krátké době, budí podezření, že jde o sekundární hypertenzi (viz odpověď na dotaz č. 285) vyšetřením u specialistů na hypertenzi v Centru excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz.

25.08. 2017

Dotaz 342  |  hypertenze  |  18.08. 2017  |  B.Holá

Kdy se má správně měřit krevní tlak? a) před užitím léků ? A to ráno nebo večer? b) nebo až po užití léků? A to se může měřit ihned, nebo až např. za 30 min, za 60 min? Jak je to nejsprávněji ? Užívám : Prestance mg- 1 tbl. a Rivocor 5  -1/2 tbl. Děkuji za brzkou odpověď.

Dobrý den,

TK se měří ráno před léky a zhruba o 12 hodin později před večerními léky, pokud nějaké berete. Ráno odeznívá účinek léku podaného před 24 hodinami a TK je logicky nejvyšší za celý 24hodinový cyklus, navíc i vlivem TK zvyšujících hormonů, jejichž hladina je ráno nejvyšší.

Nejnižší TK je cca za 4 hodiny po spolknutí léků, tedy obvykle kolem poledne. Příliš snížený TK může dělat obtíže, zhoršit přechodně kvalitu života, výjimečně může mít i vážné následky (pád při závrati nebo autonehoda při ospalosti) -viz elektronický záznamník s podrobnými vysvětlivkami zde v poradně ke stažení, oba způsoby záznamu TK.

25.08. 2017

Dotaz 341  |  Cviceni  |  16.08. 2017  |  Tomas V.

Dobry den. Mam vysoky tlak, beru na to leky. Chci se zeptat jestli muzu cvicit v posilovne, popr. Jake cviceni se nedoporucuje a jake naopak ano. Dekuji, Tomas 37 let.

Dobrý den,

předpoklad je mít TK při léčbě léky v normě.Je třeba metodicky správně provést domácí měření TK (oba způsoby) -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení. TK doma by se měl měřit minimálně půl hodiny po fyzické aktivitě. Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze, dle potřeby i opakovaně. Anaerobní aktivity a silové sporty vždy doplňte aerobním cvičením. Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty.

29.08. 2017

Dotaz 340  |  Triplixam  |  16.08. 2017  |  Sofia

Dobrý deň, neviem ako zistiť či je nevhodné používať Triplixam ak je v krvi človeka alkohol. Na písomnej informácii to nepíše a na internete som to taktiež nenašla. Ak viete odpoveď tak prosím napíšte. Dopredu Ďakujem.

Dobrý den,

menší dávka alkoholu krevní tlak snižuje a potencuje TK snižující účinek antihypertenzív obecně. Větší potenciace TK snižujícího účinku by se snad mohla vyskytnout u léků, které působí rozšíření tepen, jako jsou např. některé léky ze skupiny antagonistů kalcia. Do této skupiny sice patří amlodipin, ale ani v podrobných informacích o léku (SPC), není o alkoholu zmínka.

Vyšší dávka alkoholu naopak TK zvyšuje, takže by mohla efekt antihypertenzív snižovat. Zůstaňte tedy při malých dávkách alkoholu a můžete si přesným domácím měřením TK ověřit, zda se Váš průměrný TK liší od týdne bez alkoholu. Na rozdíl od redukce hmotnosti a zvýšeného pohybu (známá režimová opatření vedoucí ke snížené potřebě léků) významnější příznivější efekt na TK alkohol v malých dávkách mít patrně nebude. 

Podrobné informace o režimových opatřeních naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty.

 

25.08. 2017

Dotaz 339  |  Tlakoměr  |  14.08. 2017  |  Yvula

Hezký den, byla jsem na vyšetření na kardiologii z důvodu velkého počtu tepů až 100, tlak mám 119/79 , diagnóza sinusová tachykardie a palpitace, nasazen Nebilet 0-0-1/2. Jelikož bych si chtěla zakoupit nový tlakoměr,tak jsem se chtěla zeptat,který by jste doporučil.Děkuji

Předpokládám, že obvyklé příčiny tachykardie již byly vyloučeny (zvýšená funkce štítné žlázy, chudokrevnost). Nelze vyloučit, že Nebilet kromě snížení tepu může snížit i krevní tlak, který je nyní v normě -hodnota TK před nasazením Nebiletu.

Pokud byste si měla vybrat mezi tonometry firmy Omron, doporučil bych Omron M6 Comfort s univerzální manžetou pro obvod paže 22-42 cm, u které nezáleží na přesném umístění na paži. Dražší modely tonometrů přenášejí naměřené hodnoty TK do chytrých telefonů nebo tabletů a naměřené hodnoty zobrazují i ve formě grafů. Záleží tedy na tom, zda tyto funkce využijete.  

23.08. 2017

Dotaz 338  |  Kapidin, Carzap, Rhefluin + Kalnormin – dávkování  |  13.08. 2017  |  Michaela

Dobrý den, užívám na vysoký TK Kapidin 20 mg1-0-0, Carzap 16 mg 0-0-1, nově Rhefluin 1/2-0-0. Po 14 dnech užívání Rhefluinu mi klesl draslík z 3,8 na 3,5, v minulosti jsem měla po Indapamidu hodnotu draslíku 3,2. Lékař mi nasadil Kalnormin. Prosím o Váš názor na léčbu a jaká by měla být dávka Kalnorminu a na jak dlouho. Děkuji.

Dobrý den,
Močopudné léky (diuretika) Indapamid a Hydrochlorothiazid (HCTZ) vedou ke ztrátám draslíku u někoho více, u někoho méně. Rhefluin je fixní dvojkombinace draslík šetřícího diuretika a běžného diuretika HCTZ, která bohužel není vyvážená, takže ztráty draslíku převažují. Proto je třeba snížit dávku HCTZ na 12,5 mg ve formě 1/2 tbl. samotného Hydrochlorothiazidu 25 mg a vysadit Rhefluin. I malá dávka diuretika je potřebná v kombinaci antihypertenzív. Pokud by se hladina draslíku bez Kalnorminu nadále snižovala, lze zkusit HCTZ snížit na 6,25 mg použitím fixní dvojkombinace některého sartanu s 12,5 mg HCTZ, např. Micardis Plus 80/12,5 v dávce 1/2 tbl. a čistého Micardisu 80 rovněž v dávce 1/2 tbl. místo Carzapu a Rhefluinu. Zvýšený TK by se dal řešit přidáním čtvrtého léku na snížení TK. Podle naměřených ranních a večerních tlaků a močopudného účinku podat některé léky ráno a některé večer.

V případě snižujícího se draslíku při 12,5 mg HCTZ a zvláště při 6,25 mg HCTZ je vhodné vyloučit tzv. sekundární hypertenzi (viz odpověď na dotaz č. 285) vyšetřením u specialistů na hypertenzi v Centru excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz.

13.08. 2017

Dotaz 337  |  Triplixam  |  10.08. 2017  |  Jaroslava

Dobrý den, Užívám Triplixlam 5mg/1,25 mg/10 mg a k tomu Mulurit. Otékají mi kotníky a nárty, když delší dobu sedím v práci, při pohybu ne a přes noc otoky zmizí. Dále v noci mám bolesti nohou, která se mi stěhuje pouze v nohách. Při pohybu nohy nebolí. (věk 53 let). Zajímalo by mě zda to není způsobeno nevhodně zvolenými léky. Děkuji.

Dobrý den,
přepokládám, že Triplixam není první lék, který na hypertenzi berete. Dosud jste brala buď Prestance nebo spíše Prestarium Neo Combi, při jehož užívání jste patrně žádné obtíže neměla. Triplixam obsahuje proti Prestariu Neo Combi navíc amlodipin, který působí otoky kolem kotníků a může vyvolat bolesti svalů a kloubů. Pokud máte ráno před Triplixamem normální nebo lehce zvýšený TK, lze zkusit Triplixam s poloviční dávkou amlodipinu 5 mg: 5/1,25/5 mg, protože nežádoucí účinek otoky kotníků se vyskytuje častěji a intenzivněji při vyšší dávce amlodipinu.
Pokud ustoupí otoky a antihypertenzní účinek nebude dostatečný, je třeba přidat další antihypertenzívum, nejspíše večer.
Pokud neustoupí otoky, bude třeba vyměnit amlodipin za jiného kalciového antagonistu s méně častým výskytem otoků kolem kotníků. Obdobná fixní trojkombinace však zatím neexistuje.

12.08. 2017

Dotaz 336  |  Slabý tep  |  10.08. 2017  |  Majka

Dobrý deň, Chcem sa opýtať na nizsky tep, mávam ho 47, 49, 51…. môj tlak je nizsky okolo 85/55… som aj chudokrvna(beriem zelezo)…. občas mávam problém s nadychnutim, že sa mi nevie podariť nadýchnuť tak z hlboká. Dýchavičnosť ani dychavicu nemám. Väčšinou keď som nedobre vyspana, alebo malo spím. Športujem každý deň, v ranných hodinách silové cviky, v práci som tiež fyzicky zaťažená, večer chodievam pravidelne na hodinu na rýchlu chôdzu, občas behám a veľa bicyklujem. Priznám sa že spávam 5 až 6 hodín. mávam problémy s krkom a lopatkou na ľavej strane, bolesti ako pri prefuknuti. Občas slabé pálenie na srdci, tlak Na hrudi a na krku, ale to skôr keď mám uzskosti. Unavu počas dňa alebo bolesti nemám žiadne.. všetko to čo som opísala sa deje len občas, potom zase nič a vtedy na to nemyslím… asi na bežného človeka sa až moc venujem sebe a svojim zdravotným problémom, všetko má hneď vystraší a vtedy príde silná uzskost, strach… viem, že sa pýtam hlupo, lebo to potrebuje vyšetrenie aby ste vedeli posúdiť, ale je to celé v poriadku alebo sa mám obávať????

Dobrý den,
chudokrevnost snižuje krevní tlak. Záleží na tom, zda se při substituci železa dostanete k dolní hranici normy hemoglobinu. Pak by se tento faktor neměl tolik uplatňovat. Někdo má dispozici k nízkému TK, kterou zhoršuje chudokrevnost. Při nízkém TK se tep reflexně zrychluje, u Vás je klidový tep pomalý, což je zřejmě dané Vaší dlouhodobou intenzívní fyzickou aktivitou. Při samotné fyzické zátěži TK i tep zřejmě fyziologicky stoupá, což by bylo patrné při zátěžovém EKG. Svou roli zřejmě hraje u Vás psychika, ale bylo by vhodné během obtíží (zvlášť při jejich častějším výskytu) objektivizovat alespoň základní parametry – TK, puls (frekvence a pravidelnost), EKG. Pro uklidnění event. provést dlouhodobé monitorování EKG a vyšetření srdce ultrazvukem (ECHO).

12.08. 2017

Dotaz 335  |  Kombinace léků  |  03.08. 2017  |  Petra

Dobrý den ,je mi 42 let a pět let užívám léky na tlak ráno prestance 5mg + combiso 3.5 …večer moxostad 0.2 …k tomu léky letrox 75 a 100..Nyní mi byla zjištěna velice vysoká hodnota kyseliny močové 447 …mohou za velikou hodnotu léky na tlak ? Lékař mi předepsal purinol 100…je v pořádku tyto všechny léky kombinovat ? Děkuji

Dobrý den,
kyselinu močovou zvyšuje lék Hydrochlorothiazid obsažený v preparátu Combiso 2,5, který je však v dvojkombinaci obsažen ve velmi nízké dávce a těžko ho lze v kombinaci léků nahradit. Mírný nežádoucí účinek se může projevit až po delší době. Při hodnocení situace záleží na výsledku dřívějšího stanovení kys. močové – před užíváním léku, po delší době jeho užívání. Zvýšení koncentrace kys. močové existuje i samostatně a některé potraviny nebo léky vedou k jejímu dalšímu zvýšení.
Možná by stačila dieta s omezením purinů (omezit mladé maso, rybičky a další; luštěniny konzumovat lze). Hodnota konc. kys. močové není ještě nebezpečná, nehrozí ještě dnavý záchvat. Lék na snížení kys. močové lze s ostatními užívanými léky kombinovat. Riziko nežádoucích metabolických účinků je nízké a při pravidelných laboratorních kontrolách ho lze ještě snížit.

12.08. 2017

Dotaz 334  |  měřený vysoký tlak  |  03.08. 2017  |  Miluše Vidimová

Od roku 1997 beru léky na vysoký tlak tenormin 50, prestarium Neo combi a lussopres po 1 prášku denně Od listopadu 2016 mi byl snížen lussopres na 1/2 denně a od dubna 2017 lussopres neberu vůbec. při měření mám průměrný tlak po ránu bez léků 141/61 tepová frekv. 64 v poledne po vzetí léků 120/57 tepová frekv. 66 večer v 19 hodin 128/55 tepová frekv. 76 Mám dotaz, zda by mi měl být snížen nějaky ze zbývajích léků, buď tenormin nebo prestarium NEO combi. děkuji za odpověď.

Dobrý den,

zřejmě jste byla úspěšná v realizaci režimových opatření v rámci zdravého životního stylu, které vedly k poklesu TK, nebo berete nějaký lék, který potencuje účinek antihypertenzív. Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty. Pokud tomu tak není, je třeba realizovat podrobnější vyšetření k vyloučení chorob, které mohou způsobit pokles TK.

Průměrný ranní TK je lehce vyšší, nejnižší TK je kolem poledne v době maximálního účinku léků a patrně ho dobře snášíte (zřejmě žádná únava ani ospalost). Pokud by se snížila dávka některého z léků podaných ráno, zvýšil by se nejen v rámci normy TK v poledne, ale i by se ještě více zvýšil již nyní zvýšený TK druhý den ráno před léky. Proto lze zkusit přesunout Prestarium Neo Combi na večer (při změně ho ráno nebrat, ale až večer), několik dní je třeba počítat s výraznějším poklesem TK v noci a proto v noci z lehu rychle nevstávejte, ale chvilku zůstaňte sedět. Tenormin ponechte ve stejné dávce ráno, asi Vám ho kdysi nasadili kvůli rychlejšímu tepu.

12.08. 2017

Dotaz 333  |  vysoký tlak  |  01.08. 2017  |  jana

dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli pletení má vliv na vysoký tlak. Je pravda, že ho zvyšuje?

Dobrý den,

není mi známá žádná studie, která by vliv pletení hodnotila. Pletení však představuje nezanedbatelnou námahu, kterou by mohli především vnímat kardiaci (pacienti se sníženou funkcí srdce). Zatěžuje i příslušné svaly a páteř – dlouhodobé držení zvednutých paží. Nelze tak vyloučit následné lehké zvýšení TK, které může modifikovat postoj k pletení – koníček (snížení) nebo stres (zvýšení TK) při termínované práci.

09.08. 2017

Dotaz 332  |  rozdilne hodnoty  |  31.07. 2017  |  Petr

Dobry den , Omron pristroje pouzivam delsi dobu a nikdy jsem nemel problem s nimi . co vsak se mi stalo nedavno je trochu podivne . Nechal jsem si zmerit tlak u lekare v ordinaci svym M6 a jejimi pristroji , ona pouziva take Omron , ale neni to m6 a take rtutovy klasicky tonometr. podotykam ,ze jsem cekal 30 minut nehnute a sedel jsem celou dobu , sestra me obskakovala abych nevstaval , po pul hodine jsme provedli mereni na jejim Hg a vyslo 140/100 , pak jsem pockal chvili a meril tlakomerem m6 115/ 90 . pak nasledovalo mereni jejim Omronem s vysledkem 139/98 , coz je podobne tomu prvnimu mereni HG. pak jsme pockali a vysledky byly skoro podobne , zaver znel , ze muj Omron 6 neni spolehlivy , lekarska pripominala , ze moje manzeta je 22-42 cm a jeji je ta stredni do 33 cm , moje ruka je 32 , takze se hodim do obou manzet , Nakonec jsme udelali pokus , kdy jsme mensi manzetu pripojili k memu M6 a  a vysledek byl samozrejme ten vyssi 138/98 . Lekarka mi doporucila koupit si manzetu tu mensi a delat mereni s nizsi manzetou. Muj problem je , ze chci vedet , ze kdyz si merim tlak doma 120/80 bezne , abych nemel ve skutecnosti 140/100. Po konzultaci s pracovnikem Celimed mi bylo doporuceno abych pristroj nechal premerit v Metrologickem ustavu , dale mi pak sdelil ,ze doktor nemusi slyset prvni systolu , coz v tomto pripade neni problem , protoze ona ji slysela na 138 a Omron az na 115 . zajima mne jestli si mam kupovat manzetu do 33 cm a dostavat vyssi mereni nebo si nechat svoji 22-42 cm , znova podotykam ,ze moje ruka meri 32 cm . za vysvetleni predem dekuji Petr

Dobrý den,

porovnání naměřených hodnot TK různými tonometry použitými těsně za sebou dává jen hrubou orientaci, protože TK kolísá v čase. Současné měření TK auskultačním a oscilometrickým tonometrem pomocí Y spojky je proto přesnější. Popisované kontrolování přesnosti tonometrů s prohazováním manžet mezi tonometry je metodicky chybné a nemá oporu v zákoně.

Kontrola přesnosti tonometrů se řídí u nás těmito zákony:

1. Zákon o zdravotnických prostředcích č.268/2014 – krevní tlakoměr = zdravotnický prostředek, postup dle doporučení výrobce, statická i dynamická zkouška popř. další parametry, servisní protokol, provádí servisní středisko Celimed, které je k tomuto úkonu autorizované výrobcem.
Výrobce určuje příslušenství včetně manžety v uživatelském návodu. Použitím jiného než určeného příslušenství vzniká nový zdravotnický prostředek, u kterého nelze zaručit přesnost a další parametry deklarované výrobcem.

2. Zákon o metrologii č.505/1990 – krevní tlakoměr = stanovené měřidlo, univerzální postup pro veškeré krevní tlakoměry (elektronické, rtuťové, aneroidní atd.), zákonná podmínka pro provoz krevních tlakoměrů v profesionální praxi, pouze statická zkouška, vylepení úřední známky, provádí každé autorizované metrologické středisko nebo místně příslušná pobočka Českého metrologického institutu.

Tlak naměřený v ordinaci bývá díky efektu bílého pláště falešně vyšší. Do této kategorie patří i měření TK po půlhodině klidu (zřejmě za stálé přítomnosti sestry) auskultační metodou provedené sestrou i měření oběma Omrony v ordinaci. Spolehlivé hodnoty TK bez efektu bílého pláště (mimo ordinaci) poskytuje 24hodinové ambulantní monitorování TK (zlatý standard), které může zprostředkovat nebo i provést praktický lékař.

 

09.08. 2017

Dotaz 331  |  léky na vysoký tlak  |  30.07. 2017  |  Anežka

Dobrý den, prosím o radu. Moje maminka (72 let) dlouhodobě užívá léky na hypertenzi. Užívá kombinaci léků Enapu, Enapu H, Locrenu a Euphylinu. Dávkování jí předepisoval manžel -lékař a jeho bývalá kolegyně, naše rodinná ošetřující lékařka. Maminka byla s touto kombinací velmi spokojená. Tatínek ale před měsícem těžce onemocněl, je hopitalizovaný a není schopný komunikace. Maminka, zřejmě ze šoku (jsme jako rodina na sebe velmi citově vázaní) a také z předávkování (dávky léků na vysoký tlak si v posledních dvou třech týdnech brala nekontrolovaně, mnohokrát více, než měla, aniž by si tlak měřila) minulý týden zkolabovala vlivem velmi nízkého tlaku (hodnoty se pohybovali kolem 90/60). Naše ošetřující lékařka doporučila všechny léky na několik dní vysadit, dokud se tlak neupraví, a pak nasadit Prestarium Neo, které nebude tolik zatěžovat organismus a játra (maminka má zvýšené hodnoty po v mládí prodělané infekční žloutence) jako předchozí kombinace léků. Po čtyřech dnech od vysazení všech léků se hodnoty naměřeného tlaku již upravily, po ránu většinou naměříme 160-170/80-90. Chtěla bych se zeptat nezávislého a nezaujatého odborníka, zda-li jí vysazení léků, byť jen na pár dní nemůže ublížit a zda-li je Prestarium Neo adekvátní náhradou za dosud užívané léky Lokren, Enap a Euphylin. Maminka na Lokren a Enap nedá dopustit. Popřípadě, zda-li by nebylo lepší pouze upravit/snížit dávky dosud užívaných léků Locrenu a Enapu, na které je zvyklá a skterými je spokojená. Pokud ne, může se spolu s Prestariem Neo užívat Euphylin? Předem Vám velice děkuji za odpověď.

Dobrý den,
Vaše matka zřejmě zkolabovala při nízkém TK pouze 1x. Pokud ho vnímala (závratě, únavnost, ospalost), asi spíše polehávala a tím tyto příznaky mírnila nebo úplně odstranila a zlepšovala práci srdce a tím prokrvení orgánů. Přechodné zhoršené prokrvení orgánů při hypotenzi se mohlo projevit nejspíše jen přechodným mírným poklesem ledvinových funkcí.

Pokud léčba zmíněnou kombinací léků léta vyhovovala a současná situace je vysvětlena nejspíše předávkováním, není důvod ji měnit. Jako ve sportu platí „Neměň vítězný tým“, i když se dnes dává přednost lékům, které mají na rozdíl od Enapu zaručený dlouhodobý účinek 24 hodin. Ve vztahu k játrům (vzácná cholestatická žloutenka) ani k Euphyllinu nevidím mezi Enapem a Prestariem Neo nějaký rozdíl. Navíc se po Enapu zřejmě v průběhu let jaterní testy nezhoršily. Játra mají však větší význam pro metabolismus Euphyllinu. U starších pacientů je zpomalené jeho vylučování a je větší riziko intoxikace theophyllinem a mělo by se proto provádět terapeutické monitorování léku. Pneumolog by se měl vyjádřit, zda trvá indikace jeho podávání a v jaké dávce, event. existuje-li nějaký alternativní lék. Euphyllin také zrychluje srdeční akci, což si možná v minulosti vyžádalo podávání Lokrenu. 

Při použití Prestaria Neo i staré léčby je třeba zkontrolovat antihypertenzní efekt pomocí domácího měření TK -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení (vzhledem k předcházející hypotenzi raději oba dva způsoby záznamu TK). Enap H jsou totiž vlastně 2 léky a může být silnější než Prestarium Neo (! pozor na Prestarium Neo Combi, které obsahuje 2 léky jako Enap H).

02.08. 2017

Dotaz 330  |  Lék VIDONORM a hučení v uchu  |  27.07. 2017  |  Světlana Tothová

Dobrý den, v polovině května letošního roku jsem začala užívat lék VIDONORM 4mg/5mg 1x denně. Během měsíce a půl jse zaznamenala několikrát hučení v pravém uchu. Cca od 10. 7. mi hučí v uchu (někdy se různé zvuky přenášejí do celé hlavy) nepřetržitě a dost intenzivně. Celou tuto dobu se neuspěšně léčím na tinitus  -nejdříve BETAHISTIN a nyní infuzemi. Je možné , že by hučeni způsoboval zmíněný VIDONORM, máte prosím zkušenost ?Tlak mám teď v pořádku..bylo by vhodné lék změnit? Moc děkuji za odpověď. Tothová Světlana

Dobrý den,

obě komponenty fixní dvojkombinace mohou vyvolat tinnitus, častěji perindopril než amlodipin. Záleží na tom, jaký lék jste používala dříve a zřejmě neměl nežádoucí účinek tinnitus. Toho by se dalo využít při vytváření nové dvojkombinace. Pokud jsou obě komponenty Vidonormu pro Vás nové, je třeba Vidonorm vysadit a nahradit alternativní dvojkombinací. Pokud by tinnitus trval nadále, není způsoben Vidonormem, ale jde o příznak vzniklý na podkladě zhoršeného prokrvení statoakustického aparátu.

01.08. 2017

Dotaz 329  |  vznik vysokeho krevniho tlaku  |  27.07. 2017  |  Jan Havelka

jak vznika vysoky krevni tak? Zpusobuje vysoky krevni tlak vyssi vykon srdce, nebo jen ve vyssim veku nepruznost sten cev?

Dobrý den,

oběhový systém lze zjednodušeně přirovnat potrubí s proudící tekutinou. Při hypertenzi je potrubí zúžené a stejné množství tekutiny jím proteče ve stejném čase jen za cenu vyššího tlaku v potrubí, k jehož překonání je třeba větší práce srdce. Ve stáří převažuje ztráta elasticity aorty a velkých tepen, což se projevuje změnou charakteristiky hypertenze ze systolickou-diastolické na systolickou hypertenzi. Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty.

 

01.08. 2017

Dotaz 328  |  Kombince léků na vysoký tlak Kapidin, Carzap, Rhefluin  |  25.07. 2017  |  Michaela

Dobrý den, momentálně užívám na vysoký krevní tlak Kapidin 20mg 1-0-0 a Carzap 16mg 0-0-1, nově nasazen pro nedostatečně snížený dTK Rhefluin 5mg/50mg 1/2-0-0. Prosím o Váš názor na tuto kombinaci a případnou interakci mezi léky. Děkuji.

Dobrý den,

jde o variaci na vyváženou a nejčastěji užívanou trojkombinaci ACEI/sartan + kalciový antagonista + diuretikum, která existuje i jako fixní trojkombinace Triplixam. Léky v trojkombinaci mají různý mechanismus účinku na snížení krevního tlaku a vzájemně si snižují možné nežádoucí účinky. Zkontrolujte si účinnost nové léčby včetně vyloučení možnosti předávkování -viz elektronický záznamník TK s oběma způsoby měření TK zde v poradně ke stažení. Pokud by byly hodnoty TK nízké, stačilo by v kombinaci použít poloviční množství Rhefluinu, které odpovídá 12,5 mg Hydrochlorothiazidu. 

01.08. 2017

Dotaz 327  |  hormonální antikoncepce a vysoký krevní tlak  |  24.07. 2017  |  Martina

Dobrý den ,chci se zaptat na váš názor ohledně hormonální antikoncepce.Doporučujete jí vysadit při zjištění vysokého krevního tlaku.Děkuji za odpověd.

Dobrý den,

moderní perorální (v tabletách) hormonální antikoncepce obsahuje proti dřívějšku malé koncentrace hormonů, takže k vývoji hypertenze dochází vzácně. Pokud k tomu dojde, je třeba zvážit alternativní způsob antikoncepce.  

31.07. 2017

Dotaz 326  |  kolapsové stavy  |  24.07. 2017  |  radan

dobrý den už 8 dní trpím kolapsovými stavy. mám kolaps jednou až třikrát za den. celou dobu jsem unavený sedím koukám se na tv a v tom odpadnu. někdy doprovází hyperventilace, jindy jen krátkodobá ztráta vědomí. poprvé jsem zkolaboval před 8mi dny v nemocnici na chodbě ambulantního příjmu,kam jsem přišel když jsem poprvé pociťoval že je něco špatně v nemocnici mi provedli ct hlavy,rentgen plic,eeg,ekg,neurologické vysetření na přístroji při kterém jsem hyperventiloval když mě sestra nutila dýchat zhluboka. všechny vyšetření byli bez nálezu.diagnoza je mdloba, synkopa a kolaps. jel jsem tedy do jiné nemocnice kde mi zjistili tlak vleže 132/88 a vestoje 147/104. poslali mě tedy na kardiologii kde jsem dostal holter na 24hodin ale na výsledky musím čekat ještě 14 dní protože doktor má dovolenou. nedokážu si představit že budu tyto stavy zažívat ještě 14 dní. nemůžu nic dělat,nikam sám chodit a nemá se o mě kdo starat. je mi 30 a bydlím sám. mám sportovní pás s hodinkami který mi ukazuje neustále srdeční tep. ten mi kolísá v absolutním klidu mezi 100-120. pokud vstanu ze sedačky a dojdu do kuchyně mám už na hodinkách tep 160. většinou omdlím když mi tep padá na 90. neustále se cítím na omdlení. doktoři mi vůbec nepomohli jen mi řekli at čekám na výsledky z holteru. můžete mi prosím poradit koho ještě navštívit nebo co by mohla být příčina?. psychicky jsem uvolněný a v pořádku. jiné problémy nemám.

Dobrý den,

situace se na dálku těžko posuzuje, navíc jsou údaje neúplné. Zřejmě jste při kolapsu nikdy neupadl a nezpůsobil si zranění, takže Vás z nemocnice propustili domů a jste asi .v prac. neschopnosti. Pokud máte kolapsy minimálně 1x denně a dochází k nim také vsedě (není závislost na postavení nebo jiné situaci), proč Vás alespoň 24 hodin nemonitorovali na jednotce intenzívní péče? Došlo během 24hodinové monitorace (tlaku či EKG) ke kolapsu? Odkdy máte v klidu tak rychlou srdeční akci a při chůzi je zrychlení na 160/min.?

Dva týdny čekání s obtížemi je pro Vás dlouhá doba. Nezbývá než kontaktovat další kardiologické pracoviště, nejlépe specializované s arytmologickou jednotkou. 

24.07. 2017

Dotaz 325  |  Prenessa + Lenzetto  |  23.07. 2017  |  dada

Dotaz na výše uvedené složky , zda se můžou brát spolu. od dubna tak 1x měsíčně mám vysoký krevní tlak 170-90, ztrácím se a spotím se .vždy zajedu do nemocnice dají mi injekci a zase funguji. teď mi dali práška na regulaci tlaku Prenessa, Ale zároveň beru sprey Lenzeto na menopausu. Mám 63 let. děkuji za odpověď Dagmar

Dobrý den,
samotná přítomnost hypertenze není překážkou pro zahájení léčby Lenzettem. Pokud se stávající hypertenze při léčbě Lenzettem významně zhorší nebo se významně zvýší TK u původně normotenzní osoby, mělo by se Lenzetto vysadit. Je méně obvyklé, že Lenzetto berete ještě ve věku 63 let. Jeho užívání vyžaduje pravidelné, poměrně časté gynekologické kontroly včetně laboratorních kontrol. Berete ho denně nebo kratší dobu v měsíci? Je nějaký vztah mezi užíváním Lenzetta a výskytem vysokého TK? Pokud ne, je třeba myslet na vyloučení záchvatovité hypertenze. Vyskytuje se vysoký krevní tlak opravdu pouze 1x měsíčně a trvá asi 1 den? Jinak Prenessu lze s Lenzettem kombinovat.

31.07. 2017

Dotaz 324  |  záměna léku na VT  |  22.07. 2017  |  Miroslav Šlanc

Dobrý den, lékař mi předepsal léky na vysoký tlak Prestarium Neo Combi 5 mg/1,25 mg (1 tableta ráno) a Prestarium Neo 5 mg (1 tableta večer). V lékárně manželce místo předepsaných léků, vydali Perindopril Mylan 4 mg a Perinpa 4 mg/1,25 mg. V nejbližší době nemám možnost kontaktovat svého lékaře a tak prosím o informaci, zda tyto léky mohou nahradit léky předepsané, které užívám dlouhodobě. Děkuji s pozdravem M. Šlanc  – narozen 1. 2. 1941

Dobrý den,

oba léky obsahují stejnou účinnou látku perindopril, ale ve formě různých sloučenin. Jejich účinky jsou při uvedených dávkách v tabletách srovnatelné. Prestarium Neo je originální lék a má patrně nejvyšší doplatek. Nové léky jsou generické (levnější kopie) a od různých firem.

Nové léky lze používat. Pro jistotu si můžete zkontrolovat jejich účinnost -viz elektronický záznamník zde v poradně ke stažení. Při jejich dobré snášenlivosti je lze používat dlouhodobě, raději však od jedné firmy. 

24.07. 2017

Dotaz 323  |  Léky na hypertenzi  |  21.07. 2017  |  Vasek

Dobrý den, trpím hypertenzí už 15let a pravidelně navštěvuji praktickou lékařku. Nyní asi 2roky beru Nebivolol 5mg 1x ráno, a Triplixam 10mg/2,5mg/5mg 1x ráno. Slyšel jsem, že tyto léky se nedoporučují pacientům starším 70let. Je to prosím pravda? Letos mi bude 72let. Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

s narůstajícím věkem (jako hranice se uvádí 70 let) a při některých chorobách dochází především ke snížení funkce ledvin. Je proto třeba provést za 1 -2 roky kontrolní laboratorní vyšetření ke zjištění funkce ledvin a hladiny draslíku a sodíku. Při výraznějším snížení funkce ledvin je třeba snížit dávku některých léků ve fixní trojkombinaci nebo je úplně vysadit. 

24.07. 2017

Dotaz 322  |  fibrilace  |  20.07. 2017  |  marie

Dobrý den, k spomalení srdeční frekvence kardiolog předepsal Talliton 12,5 -2x denně,kromě toho digoxin 3x týdně a Pradaxa a léky na tlak . Tep tahle dávka zřejmě neudrží a odpoledne tep stoupne na 113- 116 ,po námaze i 120. Taky ráno před léky 112 -115.Na tomto dávkování je 14 dnů (předtím Isoptin).Myslíte že se to ještě upraví anebo je nutno přidat třeba půlku 6,25 mg.Jinak maminka problém se zadýchavaním nemá ,ale srdce to asi vyčerpává. Tlakoměr samozřejmě každé měření ukazuje arytmii a navíc dost často nezměří tlak musí se měřit víckrát a ukazuje E4.Je to cévama ? děkuji moc za váš čas.mz

Dobrý den,

k záležitosti jsem se již vyjadřoval. Lékař potřebuje zpětnou vazbu od pacienta. Je třeba i před dalším termínem kontroly mu ohlásit neúspěch stávající varianty léčby a domluvit se na dřívějším termínu kontroly.

V případě trvajících problémů konzultujte jiného kardiologa nebo se obraťte na specialisty na hypertenzi v Centru excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz.

28.07. 2017

Dotaz 321  |   |  12.07. 2017  |  Dagmar

Dobrý den, pane doktore, můj přítel byl hospitalizován na interně, protože mu masivně tekla z nosu krev/bere Eliquis/, měl vysoký tlak několik dní…….Nicméně tlak mu kontrolují, ale tvrdí, že ten spodní mu nejde změřit. Má 66 let, je diabetik , má perzistentní fibrilaci síní, je 7 týdnů po operaci prostaty, a 4 měsíce po tep kolene. Prosím o Váš názor, jestli je to možné a proč? Děkuji za odpověď a přeji Vám hezký den. Dagmar

Dobrý den,
výrazněji vyšší tlak může způsobit krvácení z nosu nebo vzácněji i závažnější krvácení. Při současném braní léků proti srážení krve (k prevenci embolizačních příhod z krevní sraženiny z levé srdeční síně při fibrilaci síní) je riziko krvácení vyšší. Riziko krvácení je však při užívání Eliquisu podstatně menší než při léčbě klasickým Warfarinem. Krevní tlak při fibrilaci síní (FS) kolísá v souvislosti s kolísajícím objemem krve vypuzovaným srdcem. Hodnotu krevního tlaku lze posoudit na základě většího počtu opakovaných měření TK. Problém se změřením spodního (diastolického) TK mohou zhoršovat další okolnosti, které ho mohou i výrazně snižovat. Je možné, že již před výskytem FS měl přítel izolovanou systolickou hypertenzi (pouze vrchní tlak je zvýšený – jak vysokou hodnotu STK měl, krvácel již dříve?), která bývá obvyklá u starších osob. Při léčbě vysokého tlaku se snáze snižuje spodní (diastolický) tlak. Je možné, že léčba hypertenze byla kvůli prevenci opakovaného krvácení z nosu byla až příliš intenzívní. Za určitých okolností se může při auskultačním měření TK (poslechem) vyskytnout fenomén nekonečného tónu bez možnosti určení vymizení ozev, tj. hodnotu DTK.
DTK nelze snižovat bez omezení, aby se dosáhlo normalizace STK. Je třeba volit kompromisně vyšší STK. Při měření TK ve zdravotnickém zařízení je třeba vzít navíc v úvahu falešné zvýšení TK díky efektu bílého pláště.

28.07. 2017

Dotaz 320  |  Kolísavý tlak  |  11.07. 2017  |  Andrea

Dobrý den, je mi 40 let a s kolísavým tlakem se léčím necelé 2 roky. Chodím na pravidelné kontroly měření tlaku . Beru Tenaxium. V poslední době se spodní tlak drží na 100 a více. Málo kdy mám pod 95. Horní tlak od 135 do 147. Stává se mi 2x do měsíce, že cítím jak si mi zvedá tlak, hučí mi v uších a bolí mě celá hlava. Srdce mi rychle buší,nemůžu dýchat natož mluvit, z ničeho nic mi tečou slzy. Nemůžu to ovlivnit. Tento stav trvá i půl hodiny. Když to přejde, cítím se hrozně vyčerpáná. Prosím o radu. Děkuji

Dobrý den,

zdá se, že všechny naměřené hodnoty TK jsou zvýšené, tj. léčba jedním lékem je nedostatečná. Bylo by dobré znát hodnoty TK a pulsu při Vašich obtížích cca 2x měsíčně. Mimo tato období ani při nejvyšších hodnotách TK zřejmě žádné obtíže nemáte. Popsané obtíže nebo alespoň některé z nich by mohly souviset s výrazně vyššími hodnotami TK a tepu. Mohlo by však jít také o přechodnou arytmii s rychlou srdeční akcí (je pravidelná?) a TK může být proti obvyklé situaci i snížený.

Vyloučení nebo potvrzení záchvatovité hypertenze vyžaduje specializované vyšetření, nejlépe u specialistů na hypertenzi v Centru excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz. V případě negativního výsledku je třeba objektivizovat arytmii.

23.07. 2017

Dotaz 319  |  Vysazeni Prestance  |  11.07. 2017  |  Renata Blahova

Dobry den, lecim se od unora s  vysokym tlakem. Uzivam PRESTANCE 10mg/5mg 1 tbl.denne. Chceme se s manzelem pokusim o miminko , misto Prestance mi lekarka nasadila dopegyt. Je mozne ihned po vysazeni Prestance zacit pracovat na otehotneni, nebo je nutne po vysazeni nejakou dobu pockat ? Dekuji za odpoved

Dobrý den,
tipoval bych, že Prestance (fixní dvojkombinace léků) je silnější než Dopegyt, který samotný nejspíš nebude k normalizaci Vašeho tlaku dostačovat. Výběr léků do kombinace je v těhotenství přece jenom omezený ve srovnání s léčbou mimo graviditu. Také nevím, zda se u Vás hypertenze vyvinula relativně rychle nebo jste ji měla delší dobu a TK se léta nekontroloval. Zvláště ve Vašem případě by bylo vhodné před uvažovaným těhotenstvím vyloučit tzv. sekundární hypertenzi – viz odpověď na dotaz č. 285.
K tomu je třeba specializované vyšetření, které Vám nejspíše provedou specialisté na hypertenzi v Centru excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz.

14.07. 2017

Dotaz 318  |  Změna léků na vysoký tlak  |  11.07. 2017  |  Václav

Dobrý den, V dubnu 2016 mi byly zaměněny léky ( Prestarium Neo + Plendil ) za Triplixam ( 5/1,25/5 ). Koncem roku jsem začal pociťovat bolesti spodní klenby nohou až brnění v prstech, po kontrolním vyšetření neurologa a následné laboratoři zjištěna vyšší koncentrace kyseliny močové ( 536 ) a lehké zvýšení celkové bílkoviny. V příbalovém letáku k léku Triplixam jsem v možných nežádoucích účincích ( méně časté – jeden ze sta pacientů ) objevil m.j „svědění rukou, kotníků nebo plosek nohou, zvýšení hladiny kreatitinu a močoviny v krvi“ ). Snažím se najít příčinu změny, nikoli řešit následek dalšími léky. Domníváte se, že by uvedený stav mohl být způsoben změnou výše uvedené medikace ?. Uvažuji o požádání navrácení původních léků alespoň pro porovnání. Děkuji za Váš názor Václav

Dobrý den,

změnou léků se u Vás neměnil pouze jeden lék, ale dva léky. Ve fixní trojkombinaci Triplixam máte navíc indapamid a místo dosud užívaného kalciového antagonisty felodipinu (Plendil) příbuzný lék amlodipin, který může působit popisované nežádoucí účinky častěji než indapamid. Za zvýšení koncentrace kys. močové je zodpovědný indapamid. Návrat k předchozí léčbě je logický, protože jste ji dobře snášel. Možná by šlo ještě zvýšit dávku použitých léků. Pokud ne, lze zkusit do kombinace přidat poloviční dávku indapamidu 0,625 mg. Pokud se dostaví některý z popisovaných nežádoucích účinků, je třeba indapamid vysadit a zkusit některý příbuzný lék. 


 

17.07. 2017

Dotaz 317  |  prášky na vysoký krevní tlak a bost nohou  |  11.07. 2017  |  MODŘENKA

Dobrý den. Lékař mi pro úpravu krevního tlaku přidal k Lusopressu 1/2- 0 -1/2 Irbesartan Actavis 150mg 1 -0 -1 a po cca 2 měsících ještě Rilmenidin Teva 1 mg 0- 0 -1 . Tlak má spíše nižší do 120 / 75 . Je mi 72 let a cca za měsíc po nasazení Rilmenidinu mě začali od rána bolet nohy od kolen dolů, hlavně holeně a později se přidají i kolena. Omezuje mi to při chůzi. Mám sice polyneuropatii dolních končetin -nezjištěná příčina , ale před těmi novými prášky, jsem problémy s bolestmi nohou neměl. Mám prosím požádat svého lékaře o změnu medikace. Předem mnohokrát děkuji za odpověď. S pozdravem Vít Modrák

Dobrý den,

popisované obtíže může působit Rilmenidin Teva (nežádoucí účinek), jejich výskyt v čase od přidání Rilmenidinu k ostatní léčbě tomu také nasvědčuje, pokud se v té době současně nezahájila léčba ještě nějakým dalším lékem. Pokud je udávaná hodnota TK průměrnou hodnotou z více měření v ordinaci lékaře, je relativně nízká a doma díky efektu bílého pláště zřejmě ještě nižší. Nízký TK by se mohl podílet na obtížích, které by se tak mohly manifestovat při zhoršeném prokrvení dolních končetin (po zastavení nebo v klidu asi nejsou).

Při výměně Rilmenidinu za lék s jiným mechanismem účinku a při trvání obtíží je třeba provést cyklus domácího měření TK k objektivnímu posouzení event. nepřiměřeného snížení TK léky -viz elektronický záznamník zde v poradně ke stažení. Nejpřesnější je 24hodinové ambulantní monitorování TK, které lze objednat prostřednictvím praktického lékaře.

 

13.07. 2017

Dotaz 316  |  thanks  |  10.07. 2017  |  ronrogers

Wow!Its very helpful blog for us.Its a discussion about High Blood Pressure.Thanks a lot for sharing this.Essay writing is quite a challenging task, you should understand how important your essay grade is. For that Students need help getting a paper written or polished.We mostly focus on how to get our teacher’s approval. When you focus on external approval it not only makes writing much less fun, it also makes it significantly harder.Visit https://www.essayguardian.com/

Thanks for your kind appreciation of my chat with unknown patients of other physicians or their relatives. I hope that you understood alone enough or received a translation from the Czech language to English. Of course, everybody can ask, students of medicine as well, though I think that my chat is more suitable for postgraduates. The website is free, questions and answers are opened to all visitors of the website. I am aware of patients´ effort to avoid or postpone a visit of their physicians, to get easy the second opinion concerning problems with their hypertension and comorbidities. In the long-lasting problems I recommend to visit hypertension specialists in Centers of excellence or other specialists when differential diagnostics would be necessary.
Their is a warning at the head of my chat that my advice based on limited information selected by patients cannot substitute the proper visit of their physicians. As a Hypertension Specialist I try to stimulate a patients´ involvement in the therapy of their hypertension. Patients are instructed how to properly perform a home BP measurement using my electronic logbook. It can be sent to a physician by e-mail or given during a visit in a printed form. Thus, a physician can get reliable values of out of office BP measurement free of white coat effect to better titrate the therapy.

31.07. 2017

Dotaz 315  |  léky  |  03.07. 2017  |  Miloš Kaňovský

Můj lékař má týden dovolenou a právě mně došli léky prestárium neo combi, vadí když je nebudu týden brát?

Dobrý den,

nevím, v jaké dávce Prestarium Neo Combi užíváte ani zda při této léčbě je Váš TK léčbou normalizovaný. Těžko se dá odhadnout, zda po vysazení léčby Váš TK během několika dní nedosáhne nebezpečných hodnot -TK 180 a/nebo 110 mmHg a vyšší. Navíc nemáte tonometr, abyste si mohl TK kontrolovat a v případě vzestupu TK si včas nakonec lék obstarat.

Lékaři se v době dovolených obvykle zastupují. Pokud nemáte tuto možnost, v lékárně, kam většinou chodíte, by nejspíše byli ochotni Vám vydat jedno balení léku po složení hotovosti převyšující cenu léku a počkat na pozdější dodání receptu.

A pro příště je vhodné si zvláště před obdobím dovolených vytvářet rezervu léků asi na dobu jednoho měsíce.

 

03.07. 2017

Dotaz 314  |  dodtaek Vysoký tlak, léky nezabírají  |  29.06. 2017  |  Richard1955

Dodatek k předešlému dotazu. Prosím o Váš názor, radu. Přístup ošetřující lékařky se mi zdá poněkud laxní. Děkuji.

Viz odpověď na předešlou otázku.

02.07. 2017

Dotaz 313  |  Vysoký tlak, léky nezabírají  |  29.06. 2017  |  Richard1955

Dobrý den. Manžel roční 1955 má vysoký tlak. Užíval 2 týdny Prenesa 4mg, pak dva týdny Prenese 8mg. Nyní léčba změněna -3. den má Viacoram 3,5/2,5 mg 1-0-0 tbl. Tk ráno ca. 155/120, poledne 150/110, večer 145/115. Na kontrolu má jít za 2 týdny…….

Dobrý den,

předpokládám, že TK v ordinaci byl minimálně stejný nebo ještě vyšší. Uváděné hodnoty TK jsou patrně průměrem více hodnot TK naměřených doma. Je třeba metodicky správně měřit TK -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení. Zlatým standardem měření TK mimo ordinaci (eliminované falešné zvýšení TK v důsledku efektu bílého pláště) je 24hodinové monitorování TK, které navíc poskytuje měření TK v noci, lze realizovat prostřednictvím praktického lékaře.

Hledání vhodné léčby, která normalizuje nebo alespoň výrazně snižuje TK, může být někdy obtížné. Pokud se doma opakovaně naměří hodnoty vrchního TK 180 a/nebo 110 mmHg a vyšší spodního TK, je třeba bezodkladně TK snížit podáním léku typu Tensiominu s rychlým nástupem účinku a krátkým několikahodinovým účinkem. V takovém případě je třeba kontaktovat lékaře dříve s vytištěným záznamem domácího měření TK. Pravidelnou léčbu postupně upravovanou lékařem lze při zjištěných vysokých hodnotách TK doplnit navíc podaným Tensiominem.


Určitého snížení TK lze dosáhnout při použití event. rezerv ve faktorech zdravého životního stylu. Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty.

02.07. 2017

Dotaz 312  |   |  27.06. 2017  |  Pavlína

Dobrý den,mela bych na Vas také dotaz po vyšetření na kardiologii mám v závěru napsáno ,,Sin.tachykardie,mírná art.hypertenze,,dostala jsem lék Atenobene50mg,ale nic mi nebylo vysvětleno proto prosím o vysvětlení teto diagnózy a Vašeho názoru na léčbu .Moc děkuji

Dobrý den,

jde o zrychlenou srdeční akci a mírně zvýšený krevní tlak. Pokud nebyla zjištěna jiná příčina sinusové tachykardie, může být její přítomnost součástí efektu bílého pláště. V tom případě by byla srdeční frekvence doma nižší. Pokud by byla doma zhruba stejná a byly vyloučeny jiné její příčiny, byla by jen výrazem sklonu k rychlé srdeční akci. Uvedená léčba snižuje jak krevní tlak, tak i srdeční akci. Srdeční akce by neměla klesat pod 60 tepů/min.

Efekt léčby lze posoudit 24hodinovým ambulantním monitorováním TK, event. domácím měřením TK –viz odpověď na předešlý dotaz č. 311.

Lék Atenobene může snižovat výkon při fyzické zátěži.

 

29.06. 2017

Dotaz 311  |  Vysoký krevní tlak  |  23.06. 2017  |  Michaela Kubešová

Dobrý den tak i já se na vás obracím s dotazem který se týká vysokého krevního tlaku. 25.května návštěva u závodního lékaře a naměřen vysoký krevní tlak 160/100 oboustranně ,doporučil mi návštěvu obvodního lékaře ale už tak sem začala být vyplašená protože jsem neregistrovala žádné problémy s tím související krom občasné bolesti hlavy která ale nebyla nijak intenzivní většinou zvládnutí bez medikace…čerstvý vzduch studená voda.Dva dny na to jsem tedy zašla k obvodnímu lékaři a ouha tlak 200/120 znovu připomínám bez problému spíš se mi přítižilo po větě kterou jsem slyšela: To je na hospitalizaci a na mě šli mdloby.Byl mi přímo v ordinaci podán Tensiomin 12,5mg tbl. kontrolní tlak 180/100.Následoval převoz RZS na centrální příjem..uděláno EKG nasazen Egilok25mg 1-0-1 a předání do péče PL.Od 27.května jse na neschopence každý týden konrola PL zvedl ještě Egilok na 50mg 2-0-2 a přidal Prestarium neo 1-0-0.Každou kontrolu mám tlak pořád v tom rozmezí 175-190/95-110.Následovala koupě domácího měřiče a doma měřím dvakrát až třikrát denně už týden a hodnoty se pohybují od 112-128/79-95,jediná vyšší hodnota naměřená doma byla 131/90.Chci se zeptat může se jednat třeba o zvýšení tlaku ze strachu nebo z nervozity? Ptám se proto že ty hodnoty u lékaře se pohybují ve stejných číslech inernista zatím medikaci ponechal a doporučil Holter vyšetření takže mě čeká 29.6.napojení.Ještě podotýkám že během měsíce dvě ekg vyšetření a ty jsou ok,biochemie také v normě.Prozatimní závěr od internisty: hypertenze I, susp.se syndrom bílého pláště.Děkuji za odpověď Kubešová

Dobrý den,

je patrné, že TK v ordinaci je falešně vyšší díky efektu bílého pláště. Směrodatné není rozmezí hodnot TK při domácím měření TK, ale průměrný TK za několik po sobě jdoucích dní -viz elektronický záznamník s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Teď budete absolvovat 24hodinové ambulantní monitorování TK (tlakový Holter), což je zlatý standard pro měření TK mimo ordinaci. Pokud jeho výsledek ukáže neúplnou normalizaci TK, můžete vytištěný záznam domácího měření TK po změně léčby předat svému lékaři k posouzení jejího efektu.

29.06. 2017

Dotaz 310  |  Tepání v krku.  |  16.06. 2017  |  H2006

Dobrý den, 40let 168/108 kg mám vysoký KT beru ráno Medoram plus H25, Vasocardin 50 a večer Vasocardin 50. KT mám většinou v normě někdy i nižší puls 54-70 jak kdy. Má otázka na vás je: poslední dva měsíce se mi někdy stává (ne pravidelně) že mám pocit tepání v krku, ale srdce mi nepřijde, že by bušilo rychleji ani ho necítím bušit. Cítím to jen v krku a někdy se mi udělá lehce špatně… pak to přejde. Změřím si hned tlak a ten je taky v pořádku. Někdy mě to nutí se i hodně a zhluboka nadechnout…. Jak když se nemůžu v tu chvílí pořádně nadýchnout. Může to byt kvůli KT nebo astmatu? Nebo něco se srdcem? Někdy se mi stává, že se ohnu a nemůžu se pořádně nadechnout anebo v leže nemohu pořádně dýchat. Na plicním mi před rokem řekli že mám údajně astma a dostala jsem foukadlo Ecosal a léky na alergii. děkuji za odpověď Hana.

Dobrý den,

je třeba stav objektivizovat, tj. pokusit si změřit TK a puls při obtížích. Pokud má tonometr funkci zjišťování nepravidelné srdeční akce, kterou tonometr zakoupený v Lidlu spíše nemá, mohl by zachytit její přítomnost -přechodnou arytmii. Nejlepší objektivizace je registrace EKG. Pocit tepání v krku trvá nejspíše několik minut, takže by se natočení EKG ani s pomocí záchranné služby asi nestihlo. Akutní průduškové astma jste zřejmě nikdy neměla, jen chronické. Při dlouhodobější inhalaci Ecosalu jste mohla zjistit žádný nebo nějaký příznivý efekt na dýchání.

Při nepravidelném výskytu přechodných obtíží lze arytmii objektivizovat dlouhodobou monitorací EKG.

27.06. 2017

Dotaz 309  |  dopolední závratě  |  15.06. 2017  |  Rudolf Petrlík

dobrý den, již sedmým rokem beru ráno Prestance 5mg/10mg , letos v únoru jsem prodělal mozkovou mrtvici, pravděpodobná příčina -skrytý úraz, mám zavedený stent, 3 měsíce rekonvalescence, vyšetření v pořádku, beru dále Prestance, Anopyrin 100, Cortis 20mg , vrátil jsem se do práce, ale… je to ca. 3 týdny se mi po ránu udělalo mdlo, mžitky, závratě, po 2-3 hod. to odeznělo, od té doby mám stálý problém a to nejznatelněji v dopoledních hodinách se závratěmi, točení hlavy, kolem poledne se to poněkud srovná, ale zcela nezmizí. měřím si pravidelně tlak, brzy ráno jsou hodnoty 115-120/70-75/70-75, během dopoledne jsou hodnoty 110-115/70-75/65-70, odpoledne opět hodnoty jako brzy ráno, co může být příčinou mých problémů? děkuji předem za odpověď Rudolf

Dobrý den,

pravděpodobně nevíte nebo jste si neměřil TK tak často před mozkovou mrtvicí. Po mrtvici může být potřeba dávky léků na snížení tlaku nižší. Pokud je TK metodicky správně měřený, k většímu poklesu TK během dopoledne, který by vysvětlil Vaše obtíže, nedochází. Někdy však může být hranice mezi tolerovaným TK a nižším TK působícím obtíže velmi úzká. Někdy také může dojít k dalšímu poklesu TK při poloze převážně ve stoje s několika kroky, jako např. při vaření. Situaci byste mohl dokumentovat měřením TK ve stoje, nejlépe za asistence další osoby. Pokud obtíže souvisejí s celkově nižším TK akcentovaným při maxim. efektu léků na TK cca po 4 hodinách od jejich spolknutí, mohl by Vám lékař zkusit o něco snížit dávku komponent v podávané fixní dvojkombinaci, tj. přechodně je dávat samostatně např. v dávce 5 a 7,5 mg nebo dle TK event. nižší, aby se o něco zvýšil Váš TK a při vymizení obtíží se tak vyloučil efekt relativně nízkého TK jako jejich příčiny. 

27.06. 2017

Dotaz 308  |  vyšší tlak  |  04.06. 2017  |  Eva D.

Dobrý den, několik let se na interně léčím s vysokým tlakem. Beru prestarium neo combi ráno, a Vasocardin 50 ráno a večer. přesto mívám tlak vyšší, dnes měřeno doma 140/98. Při zdravotních potížích mi vyletí na 180/120. Jsem hubená, nepiju a nekouřím a jím zdravě. Můžete mi prosím poradit, co s tím? Děkuji Eva D.

Dobrý den,

k posouzení normalizace TK léčbou je třeba průměrný TK za několik po sobě jdoucích dní -viz elektronický záznamník s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Pokud byl TK donedávna při uvedené léčbě v normě, jeho současné zvýšení by mohlo souviset se zhoršením některých faktorů zdravého životního stylu -u Vás snad jen podstatně méně pohybu a četnější stresy. Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty. Počínající menopauza se může projevit dlouhodobým zvýšením TK i/nebo jeho výrazným přechodným vzestupem.

Velké a patrně krátkodobé vzestupy TK by mohly být vyvolané přechodnými zdravotními obtížemi v důsledku jiné choroby, např. bolestmi od páteře, které Vás stresují a mohou tak vyvolat velký vzestup TK. Situace však může být i opačná. Při záchvatovité hypertenzi s vysokými hodnotami TK bývají např. bolesti hlavy nebo jiné obtíže. 

Další informace jsou v odpovědi na otázku č. 288.

12.06. 2017

Dotaz 307  |  Vysoký krevní tlak.  |  01.06. 2017  |  Aleš

Dobrý den . Chci se zeptat jestli je možné pracovat na třísmění provoz s vysokým krevním tlakem . (150/100). Děkuji.

Dobrý den,

obecně není noční práce pro hypertoniky vhodná. Rozhodně by však měla být hypertenze léčbou normalizovaná. Pokud nemáte doma mezinárodně certifikovaný tlakoměr pro měření TK, nemůžete poskytnout svému lékaři záznam více měření TK k lepšímu posouzení chování Vašeho TK. Není jasné, zda již v třísměnném provozu pracujete a berete nějaký lék na vysoký tlak. Uváděná hodnota TK byla nejspíše naměřená v ordinaci. 

Zlatým standardem pro měření TK mimo ordinaci je 24hodinové monitorování TK (AMTK), které sleduje i noční dobu. Možná Vám charakter práce neumožňuje AMTK při noční směně realizovat, ale význam by mělo i AMTK během volného dne. Mohl by Vám ho zprostředkovat Váš praktický lékař. Event. byste mohl získat pár hodnot TK během noční směny vlastním nebo vypůjčeným přístrojem.

V případě problémů se obraťte na specialisty na hypertenzi v Centru excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz.

 

 

10.06. 2017

Dotaz 306  |  Hodnoty tlaku  |  31.05. 2017  |  Anna

Dobrý den, u každého lékaře je mi vždy naměřen vyšší tlak. Doma mám hodnoty běžně 107-120/74-85. EKG je v pořádku. Tlakoměr jsme porovnali s tím pana doktora a měří správně. Pan doktor mi ale předepsal Cosyrel. Pořád váhám, jestli ho začít brát, nechci brát jakékoliv léky zbytečně. Jak dokázat, že zřejmě mám syndrom bílého pláště a podvědomě se bojím, i když bych sama řekla, že strach nemám? Mám léky brát? Nehrozí mi, že už se s nimi nedá přestat?

Dobrý den,

podle normálních hodnot naměřených doma a vyššího TK v ordinaci máte zřejmě hypertenzi bílého pláště. Směrodatné není rozmezí hodnot TK, ale průměrný TK za několik po sobě jdoucích dní -viz elektronický záznamník s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho rozhodnutí o léčbě. Hypertenze bílého pláště se zatím neléčí léky. Nasazení léku by vedlo ke snížení normálního TK doma, což by Vám mohlo vadit (únava, ospalost). Zlatý standard objektivního měření TK je 24hodinové ambulantní monitorování TK, které lze zrealizovat prostřednictvím praktického lékaře.

01.06. 2017

Dotaz 305  |  Bolest nohou po zahájení léčby VKT  |  30.05. 2017  |  Zdeněk

Dobrý den, asi podstatná informace, že pracuji jako řidič kamionu, takže možnost pohybu je minimální (kolem dálničních parkovišť jsou ploty) a více méně sedím nehybně cca 3-4,5 hodiny. Od letošního února mi lékař nasadil léky (Tomanda) na vysoký krevní tlak, po kterých mne velmi bolely nohy, měl jsem tzv. těžké nohy a tlak byl stále 170/110. Pak mi léky vyměnil (prestance a verospiron po 1 tabletě ráno) a nemám sice už pocit těžkých nohou, ale zase mám velké bolesti kolenou, jako kdyby mi do kolen z vnitřní i vnější strany někdo zapichoval jehlice na pletení. Tlak se upravil na 130/85. I když jsem obézní, tak jsem byl vcelku velmi pohyblivý a nohy mne před zahájením léčby VKT nebolely. Prosím poraďte. Děkuji.

Dobrý den,

pokud byla Tonanda Váš první lék na hypertenzi, musel být TK před léčbou dosti vysoký. Tonanda jsou vlastně 3 léky v jedné tabletě. Záleží také na množství toho kterého léku v tabletě. Přes léčbu byl opakovaně vysoký TK. Šlo patrně o TK naměřený v ordinaci ráno před lékem. TK mohl být falešně vyšší v důsledku efektu bílého pláště a doma mohl být jen mírně zvýšený nebo i přechodně nízký, což mohlo vyvolávat pocit těžkých nohou. Zřejmě jste před léčbou ani při ní neabsolvoval 24hodinové ambulantní monitorování TK, aby se Váš TK mohl objektivizovat. K posouzení vlivu TK by také mohlo posloužit domácí měření TK. 

Prestance jsou 2 léky v jedné tabletě. Proti Tonandě schází lék indapamid, jinak jsou to v podstatě stejné léky. Bez laboratorních kontrol není vhodné dlouhodobě brát Verospiron. Hrozí riziko vysoké hladiny draslíku. Patrně byl nasazen kvůli naopak nízké hladině draslíku, kterou mohl způsobit indapamid. Extrémní hodnoty draslíku mohou vyvolat obtíže. Popsané obtíže by mohl vzácně způsobit amlodipin, ale ten je obsažený jak v Tonandě, tak v Prestance. Záleží také na jeho dávce. Nelze vyloučit, že po nějaké velké fyzické zátěži by mohla začít bolet obě kolena najednou.

31.05. 2017

Dotaz 304  |  Vasocardin a furon  |  29.05. 2017  |  Ital

Dobrý den… Dostal jsem v ikemu Vasocardin a furon. Jsem takový bez nálady a už týden jsem neměl cigaretu, ani nevím jestli můžu si zapálit nebo si dát kaffe nebo kolu. Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den,

předpokládám, že máte hypertenzi a patrně i další chorobu, protože nasazená léčba je neobvyklá pro samotnou hypertenzi. Je třeba se lékaře zeptat, jaké máte choroby a co máte zakázané nebo nedoporučené. Pokud Vám zakázali kouření, nálady Vám to nepřidá. Káva by Vám vadit neměla, kola představuje kalorie. Léčba může působit zbytečně velké snížení TK, které se může projevit únavností a apatií. Po Furonu může být výrazné přechodné (několik hodin trvající) snížení TK.

Je třeba metodicky správně provést domácí měření TK (oba způsoby) při stávající léčbě -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Měřením TK po hodině v průběhu jednoho dne s vyznačením času braní léků zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá a jak se v té době cítíte. Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze, dle potřeby i opakovaně.

Lékař potřebuje od Vás zpětnou vazbu -informaci, že léčbu špatně snášíte.

 

31.05. 2017

Dotaz 303  |  Léčba tachykardie vysokého krevního tlaku  |  25.05. 2017  |  Markéta

Dobrý den pane doktore, Léčím se přes dvacet let, beru Isoptin 1-0-1, poslední dva měsíce digoxin( mám astma III. Stupně a všechny jiné antiaritmika mi zhoršovali dýchání), poslední měsíc mám diuretika- otékají mi nohy a mám pocit, že mám i zvětšené břicho. Tlak mám stále vysoký a tep kolem 90- 100. Můžu léčbě nějak pomoct vlastními silami.?Chodím každý den do práce pěšky- 2 kilometry a se psy se taky nachodím 🙂 tak nějak jsem se teď zasekla…. Ekg- práv. SR 93/min, osa 44 st., PQ0,146″, QRS 0,092″, naznačeny diskrétní Denivelizace ST to 1mm, T pozit. sokolow 30 mm. Děkuju za radu

Dobrý den,

takto složitý případ nelze řešit na dálku. Předpokládám, že obvyklé příčiny tachykardie již byly dávno vyloučeny (zvýšená funkce štítné žlázy, anemie). I některé léky mohou působit nebo zhoršovat tachykardii. Je třeba se lékaře (lékařů) zeptat, proč vznikly otoky.

Absolvujte metodicky správný cyklus domácího měření TK -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce – dobře nastavit léčbu Vaší hypertenze

Při nevýhodné kombinaci Vašich chorob je třeba úzké spolupráce pneumologa a kardiologa.

V případě trvajícího vysokého krevního tlaku se obraťte na specialisty na hypertenzi v Centru excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz.

31.05. 2017

Dotaz 302  |  Vysoky krevni tlak  |  22.05. 2017  |  Jana

Važeny pane doktore,vyšši tlak nebo jen mirně zvyšeny či na hranici zvýšeného mam již leta,ale vždy jsem se bránila medikaci,Někdy mi ji lekaři doslova nutili a ja jsem dobře fungovala bez ni,vlastně cely muj život.Mam 55 let.Asi 10 kilo nadváhy s kterou neustale bojuji posledních 10 let (po histerektomiji) Muj tlak těch posledních 10 let,klasika okolo 140/90-95 .Životosprava celkem solidni,nejim kvanta masa ani masovych vyrobku, nekouřim,nepiji tvrdy alkohol.Snad jediny muj hřich je že miluji syry a červene vino,a nervak jsem to je pravda…Poslední dobou pozoruji že mi oteka prava noha nad kolenem a zde mam vyrazne křecove zily,dopler hlubokych žil jsem podstoupila před několika lety a byly bez patologických zmen,ale co mi dela starosti stale casteji se rano budim s nesnesitelnymi bolestmi hlavy, a když si změřim tlak tak byva až 170/110 Pak ho během dne nějak reguluji… Zacala jsem rano uživat pulku tabletky Tenaxum ale přisuzuji mu právě otekani te prave nohy nad kolenem…Holesterol mam v optimálních hodnotách,Hdl i Ldl. Trigliceridy take cukr… sice byvaji v hornich referentnich hodnotach ale jinak v normě…Tento zvyšeny tlak mně děla starosti,Rodiče se leci a jsou chronicčti pacienti a prarodiče zemřeli na mozkovou a infarkty… Upřimně nerada chodim po lékařích a podrobuji se vyšetřenim… Nerada uživam tablety… Děkuji velice za Vaš čas a Vaši odpověd’

Dobrý den,

jednostranný otok nohy má nejspíše místní (lokální) příčinu. Co nejdříve si nechte zopakovat ultrazvukové vyšetření žil na pravé dolní končetině, protože neléčená žílní trombóza může mít závažné následky včetně smrti v důsledku plicní embólie.

K posouzení hypertenze je třeba provést metodicky správně domácí měření TK -viz elektronický záznamník zde v poradně ke stažení nebo ještě lépe 24hodinové ambulantní monitorování TK (zlatý standard měření mimo ordinaci) prostřednictvím Vašeho praktického lékaře. Pokud bude TK jen mírně zvýšený, lze vyzkoušet tzv. režimová opatření (pohyb, redukce hmotnosti, omezit solení). Pokud se TK tím nedostane do normálního rozmezí, je třeba přidat lék, nejlépe malou dávku ACE inhibitoru.

Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty. Má smysl v režimových opatřeních pokračovat i po nasazení léků. Jejich dávky a počet by byly bez režimových opatření vyšší.

23.05. 2017

Dotaz 301  |  omron m6 -fibrilace  |  22.05. 2017  |  maria

dobrý den, maminka léčí se s fibrilaci síní a flutter síní,hypertenze je jí 88 . Léky Isoptin 80 -3xdenně,Zofaril 15 ráno,Digoxin 125 -4xtýdně,Ebrantil -večer Pradaxa 110 2x denně.V poslední době ráno v 7 tlak 150/90/ 130-140 tep ,tlak asi před léky v normě ale tep je myslím vysoky .Po Isoptinu se sníží na 75- 90 přes den se drží a ráno se to opakuje.Neměl by se Isoptin 80 podávat třeba ráno v 5 hod a večer až v 8 hodin? Je nutné dodržet odstup od podání Pradaxy min 2 hod.?Je večerní tlak 170/90 vysoký a sníží ho isoptin anebo je potřeba podat Ebrantil ?Omlouvám se za tolik otázek ,ale zatím jste pomohl vy nejvíc… děkuji moc za váš čas. m.

Dobrý den,

takto složitý případ se těžko posuzuje na dálku. Otázky kolem času podání Isoptinu a Pradaxy jste měla směřovat na arytmologa. Je otázka, zda by Isoptin 80 podávaný po 8 hodinách (8-16-24) zabránil rychlému tepu ráno. Nemám o případu dostatek informací a zkušenost arytmologa, takže teoreticky by se mohly nabízet ne příliš výrazné alternativy, které už zavrhl, např.jiný betablokátor místo Tallitonu a Isoptinu, retardovanou formu Isoptinu 240 SR působící 24 hodin cca v poledne, jiný NOAK místo Pradaxy. Pokud jde o podávání Ebrantilu, měl by se vzhledem ke kratšímu účinku podávat 2x denně, ale pokud je TK vyšší pouze večer a nelze to řešit nějakým jiným lékem, lze podávání 1x denně večer akceptovat. Bylo by dobré zjistit, zda TK bez Ebrantilu během večera dále stoupá.

Zkuste se ještě obrátit na specialisty na hypertenzi v Centru excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz.

23.05. 2017

Dotaz 300  |  vysoký tlak  |  17.05. 2017  |  alžběta eremiášová

Dobrý den,je mi 56 let a mám vysoký krevní tlak 160/90 140/90 střídavě,užívám léky moduretic,předtím jsem měla rhefluin,který údajně již neprodávají proto ten moduretic,ale jak je vidět léky moc nezybírají,stále se mě točí hlava není mě dobře,mám jakoby návyly,mé další nemoci štítná žláza ,CHOPN II,a tak se chci zeptat,mám si zajít pro silnější tabletky nebo jít někam na vyšetření nebo co dělat,aby se mě tlak snížil?děkuji za odpověd Eremiášová

Dobrý den,

není jasné, zda na další zmíněné choroby berete nějaké léky. Jakoby návaly od přechodu? mohou být provázené kolísáním TK. K dokumentaci kolísání TK je třeba metodicky správně provést domácí měření TK (oba způsoby) při stávající léčbě -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Měřením TK po hodině v průběhu jednoho dne s vyznačením času braní léků zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá a jak se v té době cítíte. Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze, dle potřeby i opakovaně.


23.05. 2017

Dotaz 299  |  vhodně zvolená medikace- MICARDIS 80mg, Lokren  |  13.05. 2017  |  Lucie

Dobrý den, jen mi 41let . Nově mi byla zachycena hypertenze 170/110, P 65´ lékařem mi byl nasazen Micardis 80mg a Lokren 1/2. Důvod dle mého názoru byla vyčerpanost organismu- přepracovanost, stres. Protože mi srdeční akce klesla až na 44´ a TK 93/60 pozvolně jsem vysadila Lokren- užila jsem ho pouze 3x a myslím si, že není pro mě vhodnou volbou. Po týdenním odpočinku mám TK 115/80 P 65´a to nyní užívám pouze Micardis1/2tbl. Na Holteru jsem měla průměr 117/80 pouze 2x záchyt 160/90 ráno a večer při zátěži. Ráda bych vysadila i Micardis, protože se domnívám, že vysoký tlak byl způsobený únavou. Jaký je prosím Váš názor? léky užívám pouze 17 dní, jsem bez potíží a laboratorně v pořádku. děkuji

Dobrý den,

nevím, zda jste úpravy medikace řešila ve spolupráci s lékařem (správný postup) nebo sama. I doma naměřený TK by měla být průměrná hodnota minimálně ze 3 dnů za sebou s měřením ráno a večer. Při 24hodinovém ambulantním monitorování TK je důležitý především průměrný TK (za 24 hodin, v denní nebo noční době) a jednotlivé vyšší hodnoty TK nehrají roli, pokud nejsou extrémní a nepřiměřené. Pokud je uváděný průměrný TK za 24 hodin (při medikaci 40 mg Micardisu?), je spodní TK hraniční a vrchní TK spíše nižší. Záleží také na tom, jak snížený TK snášíte. Cca 4 hodiny po léku bývá nejnižší. Stresy a nadměrná psychická a/nebo fyzická zátěž působí únavu a zvyšují TK. Byla Vaše pracovní zátěž s naměřeným vysokým TK výjimečná? Uváděné hodnoty TK jsou po týdenním odpočinku. Bylo by dobré monitorovat TK při obvyklé zátěži, pak třeba 40 mg Micardisu denně nestačí. Je třeba vyloučit i další faktory zvyšující TK, např. některé choroby a jejich léčba.

Je třeba metodicky správně provést domácí měření TK (oba způsoby) při stávající léčbě -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léků zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá a jak se v té době cítíte. Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze, dle potřeby i opakovaně. Lze také zopakovat 24hodinové ambulantní monitorování TK.

   

16.05. 2017

Dotaz 298  |  otékání a vysoký krevní tlak  |  12.05. 2017  |  Jana Bílková

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Mám vysoký krevní tlak 130-140/90 a nedomykavost mitr. chlopně. Užívám Bisosoprol a valsacombi 160. Cítím se hrozně. Jsem oteklá , dušná a unavená. Na ko ke kardio chodím 1x ročně, ale jenom jsem sledována. Prosím Vás nemůže to být tím valsacombi prtotože moje mudr. že mi to předepsala abych se odvodňovala, ale logické že se i zavodňuji. No je to hrůza jak jsem pořád nalitá. Nemůže to být tím valsacombi? Neměla bych léky vyměnit? Děkuji Bílková

Dobrý den,

z Vašeho popisu není jasné, jakou léčbu jste brala předtím, tj. měla jste vyšší TK, ale patrně jste neotékala tolik. Lék Valsacombi obsahuje 2 léky, jeden z nich je močopudný lék, takže se jeho podáním dosáhlo opačného efektu?? Únava by mohla být z přílišného snížení TK, nejvíce za cca 4 hodiny po lécích. Jiné choroby nemáte? Játra a ledviny v pořádku? Neberete ještě nějaké další léky na jiné choroby? Bez podrobnějšího vyšetření to zřejmě nebude jasné.

Obraťte se raději na specialisty na hypertenzi v Centru excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz.

 

23.05. 2017

Dotaz 297  |  vedlejší učinky  |  09.05. 2017  |  Yvona Doskočilová

Dobrý den, začala jsem se léčit s vysokým tlakem-210-130.Užívám 2 týdny lék Triplixam 10/2,5/5 ráno jednu tabletu.Tlak se snížil na 120/90.Mám jen dotaz,zda může být jako vedlejší učinek pocit v žaludku jakoby po flámu?Na internu jsem objednaná až za 3 týdny. Děkuji

Dobrý den,

popisovaný pocit může být nežádoucí účinek minimálně 2 komponent fixní trojkombinace. Může hrát roli i souvislost s výší TK. Není jasné, zda Vámi uváděná hodnota TK je naměřená ráno před lékem nebo někdy později. Pro rozlišení příčin hraje roli, zda pocit je stále stejný nebo nejsilnější v době maximálního účinku léku (asi 4 hodiny od spolknutí tablety). 

Je třeba metodicky správně provést domácí měření TK (oba způsoby) při stávající léčbě -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Měřením TK po hodině v průběhu jednoho dne s vyznačením času braní léků zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá a jak se v té době cítíte. Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze, dle potřeby i opakovaně. Lze také zrealizovat 24hodinové ambulantní monitorování TK (zlatý standard) prostřednictvím praktického lékaře.

Zvažte, zda snesete intenzitu účinku do plánované návštěvy lékaře nebo si vyžádáte dřívější termín. Vysoká počáteční hodnota TK si vyžaduje podrobnější vyšetření, které je patrně v plánu.

14.05. 2017

Dotaz 296  |  Vysoký tlak a cvičení.  |  05.05. 2017  |  Martin

Dobrý den,mám vysoký tlak — beru denně ráno jednu tabletu Betaloc ZOK 50 mg a tlak mi udržuje v pořádku — 3 x týdně cvičím v posilovně a užívám děnně 10 g glutaminu a větvené aminokyseliny — valin,leucin podle dávkování na moji váhu 90 kg —- chci se ujistit,že užívané suplementy a příjem sacharidů a bílkovin z instantních prášků se snese s lékem na vysoký tlak — potíže mi to zatím nedělá,ale chci mít jistotu — MOC děkuji za odpověď. Martin.

Dobrý den,

problematikou jsem se již podrobně zabýval v odpovědi na otázku č. 105.

14.05. 2017

Dotaz 295  |  Jakou léčbu doporučujete  |  04.05. 2017  |  Marie

Dobrý den, prosím Vás o radu. Je mi 51, vysoký krevní tlak mi léčí praktický lékař od ledna 2017, stále se nedaří snížit hodnotu spodního tlaku, vždy je to na úkor horního KT. Navíc se přidávají vedlejší účinky (otoky, kašel, závratě). Zkouším již šestý přípravek na snížení tlaku, nyní beru Rawel SR 1,5mg a Egilok 25 mg a je to provázeno brněním v nohách od prstů ke kolenům a lehce i v rukách od prstů k zápěstí a občas závratí -tlak prům.110/87. Už 4 měsíce se vlastně cítím mizerně, můj lékař začíná být z toho také protivný. Na 24 hodinové monitorování jsem byla s výsledkem půlit si lék, který zrovna beru a pak si nechat napsat slabší. To jsem zrovna brala ty, co mě dráždily ke kašli (myslela jsem, že jsem nachlazená). Co byste, prosím, udělal kdybyste byl můj ošetřující lékař a co byste udělal na mém místě. Děkuji a pěkný den přeji.

Dobrý den,

během 24hodinového ambulantního monitorování TK byl zřejmě účinný lék ze skupiny ACE inhibitorů, po kterém jste kašlala. Pokud by se nahradil lékem ze skupiny sartanů, kašlat byste pravděpodobně neměla. Za brnění především nohou může lék Rawel, za občasné závratě nízký vrchní tlak.


14.05. 2017

Dotaz 294  |  tlak  |  03.05. 2017  |  Šárka D.

Dobrý den, děkuji za odpověď. Ráda bych ještě věděla, zda je možné , pokud červenání a horkost v obličeji přetrvává, to bylo od krční páteře. Zároveň nám tlak v zátylku. Moje obvodní lékařka tvrdí, že tlak mám po výměně prestance za prestarium combi relativně v pořádku a že výše uvedené problémy dělá páteř. Je to možné?Mám alergii, myslím si, že to může způsobovat i to. Můžu k prestarium combi a neo užívaz zrtek nebo zodak?.

Dobrý den,

amlodipin zřejmě za zčervenání a horkost v obličeji odpovědný nebyl. Je třeba si zavzpomínat, zda se tyto obtíže objevovaly již dříve v minulosti nebo až v poslední době před zahájením léčby Prestance, zda souvisejí s výškou TK. Jak se vůbec přišlo na vysoký TK? Náhodně? Kvůli nějakým obtížím? Souvislost s krční páteří je méně pravděpodobná. Pokud jste je vůbec kdy měla, nebyly patrně spojeny s těmito obtížemi. S alergií jako příčinou obtíží by to bylo obdobné.

Pokud se obtíže vyskytují stále odpoledne a jsou spojeny s výrazným vzestupem TK, je třeba vyloučit záchvatovitou hypertenzi vyšetřením u specialistů na hypertenzi -viz odpověď na otázku č. 288. 

14.05. 2017

Dotaz 293  |  vysoký tlak  |  02.05. 2017  |  Ive

Dobrý den, již několik let, asi od roku 2011 mám špatný tlak. Nejprve to byl pouze zvýšený a občasné podivné závratě, slabosti. Od konce roku 2014, kdy jsem prodělala ošklivý zápal plic s hospitalizací a vykašláváním krve se mi dost zhoršil. Je možné, že to souvisí s tím zápalem? V té době jsem asi měsíc brala LUSOPRESS, ale nedělalo mi to dobře a tlak byl stále špatný. Teď neberu nic, tlak mám většino u 170/100 -dlouhodobě. Občas mi trochu klesne nebo naopak i stoupne. Včera mě něco rozrušilo, udělalo se mi zle a naměřila tlak 198/170 … je možné, že to bylo tím rozrušením nebo co to značí. Hodně mě šokoval ten spodní 170. Bylo to ale jednorázové, po chvíli klesl na 105. Je mi od včera nějak divně slabo, myslela jsem, že to přejde, ale ne. Navíc mě dneska v podvečer začalo pálit na hrudi na levé straně. Také by mě zajímal váš názor na diskusi, kterou jsem našla na internetu. Vysoký tlak může způsobovat spoustu věcí. Moje paní měla zničeho nic 150 na 190,doktor to ani nechtěl napsat do karty, prý už by ani neměla žít. Nicméně ji dal prášky na tlak, které vůbc nepomohli, no bylo vážně zle. Naštěstí jsme dostali doporučení na jednoho šikovněho léčite, který ji udělal diagnostiku pomocí techniky SU-JOK a zjistil, že má úplně rozhozený chod celého organismu, že nefungují informace mezi jednotlivími orgány, které fungují zcela zmateně. Pomocí su-joku upravil chod energetických drah a sebou domů dal nějaké bylinky.Do týdne byl tlak v pořádku a do dnes je. Tehdy nám vysvětlil, že tlak může rozhodit cokoliv a je třeba zjistit co, následně pak léčit přesně cílenou léčbou. Prášky na tlak jen ředí krev a nic neléčí, navic se jejich složení nápadně podobá jedu na potkány, jen méně koncentrované. Děkuji za vaši případnou odpověď a přeji mnoho krásných dní

Dobrý den,

vypadá to, že jste brala pouze jeden lék, který Vám nevyhovoval. Další jste zřejmě nezkoušela. Krátkodobé výrazné vzestupy TK mohou být v rámci stresů nebo záchvatovité hypertenze -viz odpovědi na otázky č. 285 a 288. Vysoký TK představuje pro srdce velkou námahu a může se tak podílet na vzniku bolesti na hrudi. Vaše hypertenze vyžaduje podrobné vyšetření, nejlépe na specializovaném pracovišti. Pokud se u Vás na vysokém TK výrazně podílejí stresy, bylo by vhodné zkusit efekt péče psychologa a/nebo psychiatra. Přechodného efektu na TK mohou dosáhnout léčitelé ovlivněním psychiky a placebo efektem bylin. Jejich metody však nebyly dosud patřičným způsobem testovány proti lékům.

 Lék (léky) na „ředění krve“ snižují srážlivost krve a brání vzniku krevní sraženiny nebo její recidivě po žilní trombóze na noze nebo při nepravidelné srdeční akci (fibrilace síní). Nepoužívají se na léčbu hypertenze.

14.05. 2017

Dotaz 292  |  Pri užívaní vasocardinu mám dosť suché pery, sucho v ústach….  |  02.05. 2017  |  miki

Interný lekar mi predpísal vasocardin 2x po 1/2 tbl. denne. Beriem ho už 5 mesiace tlak je síce v norme. Asi po týždni používania vasocardinu som mal dosť suché pery sucho v ústach aj teraz dokonca len pri čítaní nahlas (pri rozprávaní sa to nevnímam dokonca ani pri spievaní) mám pocit že mi pery krúti respektíve napína kožu na ustach neviem to vysvetliť myslel som že je to trojklanný nerv…. a že mi doktor predpíše niečo…. Dnes mi môj obvodný lekár na to povedal, že keď beriem zodac od alergie nieje dobrá kombinácia vasocardinu so zodacom…. a že mám ísť okamžite za internistom -mi má predpísať od tlaku niečo iné -nie na báze betablokátorov…. aj kôli mojej astme….. Ďakujem za odpoveď

Dobrý den,

je pravděpodobné, že přidání Vasocardinu způsobilo sucho v ústech. Zodac sám může vyvolat sucho v ústech. Patrně tak dosud nepůsobil, ale v kombinaci mohl k intenzitě sucha v ústech přispět. Existuje více léků na hypertenzi s různým mechanismem účinku. Možná, že při volbě Vasocardinu rozhodoval současně přítomný rychlejší tep (srdeční frekvence). Záleží na charakteristice průduškového astmatu, zda se mohou nebo nemohou podávat betablokátory. Je třeba, aby se lékař předepisující další lék v pořadí informoval o všech dosud používaných lécích. K řešení situace by mohl pomoci i spolupracující aktivně informující pacient.  

14.05. 2017

Dotaz 291  |  vynechání léků na tlak  |  30.04. 2017  |  Zdenka

dobrý den, užívám Tolura 40mg, zapomněla jsem si léky vzít a jsem na týden mimo republiku (Německo, Itálie). Posím o radu, jak a zda to řešit. děkuji Zdenka

Dobrý den,

jsou v zásadě 2 řešení. Buď si lék v cizině obstaráte nebo neobstaráte. Riziko spojené s vynecháním léku stoupá s věkem, počtem léků na snížení TK (předpokládám však, že berete pouze Toluru), s výší TK před nasazením léčby, prodělanou cévní mozkovou příhodou, s některými dalšími chorobami a jejich léčbou, event. i s nedostupností lékárny, kde lze změřit TK koncem týdne Vašeho pobytu. Do určité míry lze suplovat Toluru a dosáhnout snížení TK Neurolem 0,25 (alprazolam) -lék na snížení úzkosti. Toluru ani jiná generika (kopie léku telmisartan od jiných firem) asi bez receptu nedostanete. Jistě je možnost návštěvy lékaře v cizině, předpis bez prohlídky? Na český recept lék můžete v cizině dostat, ale zaplatíte jeho plnou cenu. Možná by stačilo, kdyby Vám Váš lékař poslal oskenovaný recept, pokud by Vám se znalostí Vašeho zdravotního stavu doporučil si lék obstarat.

Podrobně jsem se k této problematice vyjádřil v odpovědi na dotaz č. 216.

 

30.04. 2017

Dotaz 290  |  PRESTARIUM NEO  |  29.04. 2017  |  Jaromír

Vážený pane doktore, předem moc děkuji za odpověď na můj dotaz č. 276 ze 14.4.2017. Jen jsem se chtěl ještě zeptat, zda bych mohl brát jen samotné PRESTARIUM NEO bez Indapamid PMCS 0,625 mg . Mám velké obavy, že mě diuretikum bude nutit chodit často na toaletu. S častým močením mám problém i při současné léčbě s PRESTANCEM. K této otázce doplňuji ještě další údaje, které jsem poprvé neuvedl. Tlak si měřím velmi často a vychází mi průměrné hodnoty při současné léčbě s PRESTANCE 5mg / 5mg za rok 2016 a 2017 “ 125 / 71 „. Hodnoty tlaků se pohybují v rozmezí SYS 116 -138 a  DIA 65 -81 . DIA tlak mi nikdy nepřekročil hodnotu “ 81 “ a spíše ho mám vždy mnohem nižší. Jiné léky neužívám. Cukr mám 5,4 a cholesterol 5,07 , údaje jsou z letošního března. Předem děkuji za odpovězení této mé poslední otázky a přeji Vám příjemný den. Jaromír

Dobrý den,

blokátor kalciových kanálů amlodipin, který tvoří součást fixní dvojkombinace Prestance 5/5, může u některých hypertoniků působit i výrazně močopudně. Brát samotné Prestarium ani ve vyšší dávce by asi nestačilo, ale mohl byste si vyzkoušet, zda měl amlodipin z Prestance močopudný účinek a že řešení s Indapamidem 0,625 může mít jen zanedbatelný močopudný účinek. Neměl jste častější močení ještě před užíváním Prestance? Pokud ano, bylo by vhodné doplnit nefrologické a/nebo urologické vyšetření a výběr léku na snížení TK přizpůsobit výsledku vyšetření. 

01.05. 2017

Dotaz 289  |  kolísání tlaku  |  28.04. 2017  |  Poláček Jan

Dobrý den. Mám rok po ablaci arytmie. Začal jsem mít problémy s tlakem. Ráno beru prestarium neo 1-0-0.Většinou se mi to zhorší kolem 16 hodiny.Naměřené hodnoty se pohybují kolem 160/105/100.Byl jsem na testu na cukrovku-vyšla hodnota 6,5 říkal doktor.Doporučena dieta pohyb. Dnes jsem si vzal druhý prášek, když mě začalo být hůře a zlepšilo se to. Mám brát jenom ráno. Mohu si vzít prášek při zhoršení? Příští týden jdu k lékaři.Při tom naměřeným tlaku mám motání hlavy, někdy zvracení. Prosím o odpověď. Děkuji

Dobrý den,

pokud berete Prestarium Neo 5 mg, můžete brát 2 tbl. denně, tj. 10 mg/24 hodin. Obvykle se při nedostatečném snížení TK přidává k 5 mg Prestaria další lék s jiným mechanismem účinku. Jako nouzové řešení lze použít 10 mg Prestaria. Pokud byl TK ráno před Prestariem (v době, kdy jste bral 1 tbl. denně ráno) vyšší, mohl byste zkusit brát 1 tbl. ráno a 1 tbl. večer. Užívat 2 tbl. ráno by asi odpolední vzestup TK úplně nepotlačilo. Mohl byste však zkusit brát 1 tbl. ráno a 1 tbl. k obědu.

Je třeba metodicky správně provést domácí měření TK při stávající léčbě -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Druhým způsobem -měřením TK po hodině v průběhu jednoho dne s vyznačením času braní léků zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá, kdy stoupá a jak se v té době cítíte. Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze, dle potřeby i opakovaně.

Znamená třetí číslo srdeční frekvenci 100/min.? Nevrátila se Vám Vaše arytmie? Neviděl jste při měření TK symbol nepravidelné srdeční akce (překrývající se tři srdíčka za sebou)?

I s náběhem na cukrovku je dnes dobré být v péči diabetické poradny.

01.05. 2017

Dotaz 288  |  Kolísavý tlak  |  28.04. 2017  |  Antony

Dobrý den, mám kolísavý tlak. Při a po fyzikcé zátěži jako jízda na kole mi klesá i na 90/60, v klidu doma občas stoupá nad 140/80. Ale mám výskoky až 240/90. V klidu doma u televize. Bohudík nejsou časté a jsou pouze krátkodobé, ale má to i nevýhody. Tedy holter je nezachytí protože je pouze na 24 hodin a než přijdu na pohotovost tak je již tla o hodně nižší. Měřil jsem se doma několikrát po sobě když jsem vysmrkal kapky krve. Nejprve jsem měl 247/90, po 10 minutách 220/90 a po dalších 10minutách 200/90. Zkěřil jsem se ještě za hodinu a již to bylo pod 180/85. Drhý den ráno již 110/70. Otázka je co s tím.

Dobrý den,

bylo by vhodné vyloučit záchvatovitou hypertenzi. Potřebné vyšetřovací metody mají k dispozici specializovaná pracoviště. Obraťte se proto nejlépe prostřednictvím Vašeho lékaře na specialisty na hypertenzi v Centru excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz.

01.05. 2017

Dotaz 287  |  tlak  |  28.04. 2017  |  Šárka D.

Dobrý den, byl mi zjištěn vysoký tlak, kolísavý. Nasazen mi byl prestance 5/5. Beru jeden ráno asi deset dní. Stává sr, že mi v odpoledních hodinách náhle stoupne nejrve spodní tlak cca 113 S tím, že horní je Cca 139 a 95 tepů. Hoří mi obličej, jako při vysoké horečce. Zhruba do půl noci se tlak mění z výše uvedeného na 152/97 a také na nízký 120/70. V noci se budím se zimnicí a stavem jako při nějaké horší viroze. K ránu mám tlak cca 113/70 a 70 tepů. Co dělat? Moc děkuji

Dobrý den,

Prestance je fixní kombinace perindoprilu a amlodipinu. Za zčervenání a pocit horka v obličeji je zodpovědný amlodipin. Odpolední vzestup TK by mohl být reakcí na předchozí výrazné snížení TK. Zdá se, že Prestance je na Vás příliš silná. Nouzově by šlo vyzkoušet jen 1/2 tbl. (rozkrojit nožem). Nežádoucí účinek -pocit horka v obličeji by mohl po snížení dávky amlodipinu v ideálním případě vymizet. Je třeba pro Vašeho lékaře dokumentovat změny TK v průběhu jednoho dne měřením po hodině (navíc při obtížích v noci nebo kdykoliv) -viz odpověď na předešlý dotaz. Druhý záznam lze provést po snížení dávky Prestance na polovinu s vyznačením doby obtíží. 

28.04. 2017

Dotaz 286  |  Vysoké rozdíly TK, před a po požití léků.  |  26.04. 2017  |  Ľudovít Ivičič

Několik let mám problémy s vysokým tlakem.Od září bojuji se značně vysokým, navštěvuji kardiologa, za tu dobu mi změnil celkem 9 prášků. Problém spočívá v tom, že před užitím se tlak pohybuje kolem 180/110 ,poslední dnes se pohybuje na úrovni 215/105Po požití níže uvedených léků se TK snižuje na 120/65 a  někdy i  níže. Mimo léků mi lékař předepsal Tensiomin 25 mg,který mám brát vždy u úrovni 180- polovinu. prášku. .Moc prosím o  poradu co mám dělat dál.Ještě dotaz, kolik můžu brát Tensiominu denně. Beru tyto prášky : Kapidin 20mg 1 0 1 Furon 1/2 1/2 0 Ebrantil retard 60 1 0 1 Betaloc zok 100 mg 1 0 1 Prestarium NEO 1 0 1.Na kontrolu příští úterý. Vedu si přesnou evidenci TK od listopadu. Moc děkuji předem za odpověď. Ještě věk 79 let. S  úctou Ľ.I.

Dobrý den,

proč Vám lékař měnil tolik léků? Byly neúčinné nebo měly nežádoucí účinky nebo obojí? Furon se běžně na léčbu hypertenze nepoužívá. Obvykle má razantní močopudný účinek. Některý z léků s mírným močopudným účinkem v malé dávce je však třeba do kombinace tří a více léků na snížení TK brát. Hydrochlorothiazid nebo Indapamid ani v malé dávce nevyhovoval? Výrazný pokles TK na spíše nižší hodnotu svědčí o příliš velké dávce ráno podaných léků. Nejspíše je za výrazný pokles TK zodpovědný Furon. Mohl byste stávající léky rozložit do více dávek, tj. např. Ebrantil přesunout na poledne a na večer před spaním, dávka Kapidinu 20 mg denně by se neměla překračovat -zkusit ho tedy dát 1 tbl. pouze večer. Furon lze zkusit brát pouze 1/2 tbl. ráno. Pokud se nezvýší tep, patrně stačí jen 100 mg Betaloku za den, ráno nebo v poledne. Podávání Prestaria neměnit. Tensiomin lze v případě potřeby brát navíc opakovaně (i 4x až 6x denně) než Vám chronické dávkování zvýší lékař.

Je třeba při stávajícím dávkování léků provést v průběhu jednoho dne měření TK po hodině (od rána do uložení na lůžko večer). Za několik dní zopakovat měření po hodině po upraveném dávkování. Vytištěné záznamy TK předložte svému lékaři. Kromě toho je samozřejmě vhodné klasické několikadenní měření TK ráno a večer -viz záznamník TK zde v poradně ke stažení.

Vzhledem k výraznému zhoršení Vaší hypertenze v celkem krátkém čase a zvlášť v případě trvajících problémů se obraťte na specialisty na hypertenzi v Centru excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz.

28.04. 2017

Dotaz 285  |  Vyšší krevní tlak – zjištění příčiny  |  25.04. 2017  |  Tygris

Dobrý den, ráda bych požádala o radu ohledně mého vyššího tlaku. Jsem bývalá atletka -nyní je mi 55 let. Vyšší TK mi byl zjištěn náhodně před 3 lety a hned mi byla nasazena Prenessa bez dalších měření. Zajímalo by mě, zda se dá přijít /zjistit/ důvod a jakým způsobem. Připadá mi zbytečné konzumovat léky, když důvod je možná triviální a lehce odstranitelný. Zkrátka -stará bolest našeho zdravotnictví -tady je lék a nazdar. Tyto důvody mě nutí k přemýšlení, ale málo kdo mi v našem tržním zdravotnictví řekne pravdu, neboť se všude šetří -někdy až trestuhodně. Děkuji Tygris

Dobrý den,

většina případů hypertenze (90%) má podklad multifaktoriální, který zatím neumíme blíže specifikovat, takže farmakoterapie je v podstatě jednotná, event. se přihlíží k dalším chorobám. Tato hypertenze se označuje jako primární nebo také esenciální. Zbylých 10% tvoří tzv. sekundární (druhotné) hypertenze, kde je příčinou nějaká určitá choroba (nejčastěji žlaz s vnitřní sekrecí) a vysoký tlak vzniká následně (sekundárně). Zřejmě máte obvyklou primární hypertenzi, kde se nejdříve doporučuje zlepšení ve faktorech zdravého životního stylu -snížit hmotnost, více pohybu, méně solit a omezit stresy. Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty. U Vás patrně nebylo co již zlepšovat, takže jste dostala užívat Prenessu. Běžně se TK kontroluje ještě 3 měsíce, aby se projevila režimová opatření. Jinak k dg. hypertenze stačí obvykle vyšší TK při 2 návštěvách. Předpokládám, že jste také absolvovala základní laboratorní vyšetření k orientační kontrole především jater a ledvin a ke zjištění dalších chorob (asociovaných rizikových faktorů) – vysoký cholesterol, cukrovka. Pokud se u Vás neměnily faktory zdravého životního stylu, vývoj hypertenze by mohl souviset zřejmě s menopauzou.

 

Absolvujte metodicky správný cyklus domácího měření TK -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce. Při nízkém TK lze zvážit snížení dávky Prenessy.

 

 

 

01.05. 2017

Dotaz 284  |  Kombinace léků  |  25.04. 2017  |  Štěpa

Dobrý den, od 25 let cholesterol (v rodinné anamneze) opakovaně v hodnotách 6,5 mol (neléčen, až nyní od dubna). Nyní věk 46let, 65kg/167, sportovně aktivní, nekuřačka, abstinentka. V ke konci těhotenství 2008 vysoký tlak a dieta, vyšší hodnoty cukru. Od roku 2008 vysoký tlak, přidalo se bušení srdce v klidu 95-110( beru v době menses Tardyferon). Užívala jsem i jiné léky na snížení tlaku, ale vždy se objevily vedlejší účinky (Lekoptin a druhý název si nepamatuji, pouze to, že jsem měla noční kašel). 2015 pravděpodobně poléková synkopa (Atenobene 25mg, je pravda, že jsem se dlouho cítila špatně, nemohla jsem se dodýchnout, cítila tlaky na srdce apod. ), změna na Sobycor 2,5mg. Už jsem nepocítila žádné tlaky na srdce, občas závrať nebo extrasystolu. Holter v pořádku. 2016 zjištěna snížená činnost štítné žlázy, poté, co se mi zase udělalo špatně, vylítl tlak na 180/100 tep 100. Nyní Euthyrox 4xtýdně 100mg a 75mg 3xtýdně. U  praktické lékařky vždy tlak v hodnotách 120/80 65 tep (cítím u ní vždy důvěru a klid) V průběhu užívání léku Sobycor 2,5mg domácí hodnoty krevního tlaku 137/85. (i nižší 128/84) tep 57-62. Ale několikrát se mi stalo, že náhle jsem se začala cítit ,,divně,, a tlak mi stoupl 160/95 tep 65, nebo v hodnotách přes hranici 145/91, většinou to na sobě poznám, cítím tlak v hlavě. Jednalo se o několik dní za sebou, kdy jsem měla tlak vysoký a pak zase týden v normě a opět zvýšení. Ale jinak se cítím velmi dobře. Nyní v dubnu na endokrinologii opakovaně naměřen tlak 160/108, nebyla jsem nervozní. Poté doporučeno interním vyšetření a veškeré hodnoty z krevních odběrů v pořádku, cholesterol 6,3 mol z toho LDH 3,75; EKG v pořádku, opakovaně tlak 157/100. Interní lékařka mi léčbu změnila na Carzap 8mg, Hydroxhlorothiazid 12,5mg, Atoris 20mg… Vysadila jsem tedy Sobycor, tlak stále okolo 130/80, ale začalo mi bušit srdce, tep v klidu 80-90. Někdy i 100. Obrátila jsem se na lékařku, která doporučila přidat Sobycor 2,5mg (prý nízká dávka, která tlak nemůže udržet), nebo pouze přidávat v době bušení. Tep 80 je prý v normě. Tak jsem se chtěla zeptat, zdali je tato kombinace léků správná. A jestli je nutné užívat léky na cholesterol? Hlavně jsem nervozní z toho bušení a takového množství léků. Děkuji za odpověď

Dobrý den,

Váše lékařka má o Vás všechny potřebné informace, takže může rozhodnout o vhodné léčbě. Tep je bez Sobycoru rychlejší. Pokud vnímáte při tepu 80/min. bušení srdce, vraťte se k chronickému podávání 1 tbl. Sobycoru 2,5 mg denně. Mohla byste zkusit i poloviční dávku, tj. 1/2 tbl. denně, zda zabrání výskytu bušení srdce.

Je třeba metodicky správně provést domácí měření TK (oba způsoby) při stávající léčbě a pak znovu po snížení dávky Sobycoru -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Měřením TK po hodině v průběhu jednoho dne s vyznačením času braní léků zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá a jak se v té době cítíte. Výrazný pokles TK může vyvolat reflektorické zrychlení srdeční akce a tím event. i pocity bušení srdce. Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze, dle potřeby i opakovaně. Lze také zrealizovat 24hodinové ambulantní monitorování TK (zlatý standard) prostřednictvím praktického lékaře.

Pokud se léčba osvědčí, lze Carzap 8 a Hydrochlorothiazid 12,5 podávat v jedné tabletě Carzap HCT 8/12,5. Cholesterol i TK by se mohl ještě více zvýšit také v důsledku přicházející menopauzy. Efekt Atorvastatinu lze posoudit kontrolním vyšetření cholesterolu a dalších parametrů lipidového spektra. K posouzení potřeby jeho dalšího podávání by bylo vhodné ultrazvukové vyšetření krčních tepen a měl by se také vyjádřit endokrinolog.    

30.04. 2017

Dotaz 283  |  vysoky krevni tlak  |  25.04. 2017  |  jana Viktorova

Dobry den,je mi 34let,nekourim,nepiju,pred 14 dny mi bylo spatne,houpala se se mnou postel,zavrate a vse se kolem me tocilo.Druhy den jsem sla k lekari,kde mi byl nameren tk 150/110. tak mi dala tlakovy holter na 24 hod.Vysledky ukazaly,ze je tlak vysoky i v nocnich hodinach,mam neschopenku-nic moc jsem nedelala,tak jsem dostala lek tezeo 40mg 1xdenne rano. Nyni beru leky asi tyden, a rano po mereni mam stale 105/60 neni to prilis nizky tlak?Ekg mam v poradku,jeste cekam na dalsi vysetreni ocni,echo srdce,sono ledvin.

Dobrý den,

při domácím měření TK je důležité, aby TK naměřený ráno byl před spolknutím léku. Pokud to tak bylo, pak je hodnota 105/60 mmHg relativně nízká, tj. reakce na lék byla výrazná. Mohla byste zkusit, zda by nestačila poloviční dávka Tezea 40, tedy 1/2 tbl. Proveďte metodicky správně domácí měření TK při současné a pak i při poloviční dávce Tezea -viz elektronický záznamník TK s podrobnými informacemi zde v poradně ke stažení. Vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři, abych na jejich základě rozhodl o úpravě dávky Tezea nebo o zopakování 24hodinového ambulantního měření TK. Je dobře, že budete absolvovat vyjmenovaná vyšetření.

Pokud se nic nenajde a TK bude v mezích normy i bez Tezea, je třeba zvážit, zda na počátku nebyly závratě (od páteře nebo ústrojí rovnováhy), které pro Vás znamenaly velký stres působící vzestup TK. 

30.04. 2017

Dotaz 282  |  otazka  |  24.04. 2017  |  lubica

je tlak 109/74 nizky a pred tim som mala 117/78 dakujem

Dobrý den,

předpokládám, že se s hypertenzí neléčíte. Nejsem si jistý, zda uvádíte výsledky jednotlivých měření TK nebo průměr více hodnot TK metodicky správně naměřených -viz elektronický záznamník TK s detailními informacemi zde v poradně ke stažení. Obecně jsou uváděné hodnoty TK na dolní hranici normy. Kromě jiného je důležité, zda nižší hodnoty TK dobře snášíte a jak hodnoty TK kolísají nebo jsou již dlouhodobě nižší. Měřila jste si TK kvůli závratím nebo jen tak?

O snížení TK jsem psal podrobněji v odpovědi na otázku č. 278. 

30.04. 2017

Dotaz 281  |  Vysoký krevní tlak  |  24.04. 2017  |  Sajmon

Dobrý den.mam otázku uživam anabolika sustanol a strombaforte.zvysil se mi kr.tlak na 160/80.po ukončení kůry,vrátí se mi tlak do normálu? Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

jmenované přípravky nejsou v databázi léků Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Na internetu jsou chybějící nebo nedostatečné informace. U obvyklých steroidů může trvat úprava TK i měsíce. Obraťte se nejlépe na sexuologa a/nebo endokrinologa.

01.05. 2017

Dotaz 280  |  Prestance 10/5  |  21.04. 2017  |  Roman

Dobrý den,již několik let se lečím s vysokým krevním tlakem.Poslední dva roky jsem užíval Prenessu 4 mg,bohužel tlak je stále 140/100. Dnes jsem dostal lék Prestance 10/5 mg- mám dotaz jestli tento lék neovlivní zásadně mužskou potenci? Je mi 44 let. Děkuji za odpověď

Dobrý den,

pokud byl zvýšený TK nejen v ordinaci lékaře, ale i při domácím měření TK, event. při 24hodinovém ambulantním monitorování TK, je intenzívnější léčba hypertenze na místě. S tím logicky stoupá možnost vývoje erektilní dysfunkce. Záleží na výběru léků, jejich počtu a dávce. Je třeba zvážit a vyzkoušet pomocí domácího měření TK, zda by nestačila Prestance v nižší dávce 5/5 mg. 

Každý hypertonik by si měl však uvědomit, že neléčená těžká hypertenze nebo nedostatečně léčená hypertenze zvyšuje riziko infarktu při pohlavním styku až 10x ve srovnání s hypertoniky s léčbou normalizovaným TK. Poruchy erekce lze však potlačit podáním léků typu Viagry, které lze kombinovat v podstatě se všemi léky na snížení tlaku.

K této problematice jsem se podrobně vyjádřil v odpovědích na otázky č. 40, 42 a 118. V případě problémů se obraťte na specialisty na hypertenzi v Centru excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz. 

29.04. 2017

Dotaz 279  |  Jaké léky na snížení tlaku  |  21.04. 2017  |  Marcela

Dobrý den, prosím o radu ohledně snížení krevního tlaku. Je mi 54, v 10/2016 mi byl naměřen KT 148/92, nasazeny léky, které snížily první hodnotu na normál a druhou hodnotu nepatrně. Od té doby jsem vyzkoušela šestery léky a když nebudu psát o vedlejších účincích (otoky kotníků, pokašlávání), žádné nesnížily druhou hodnotu tlaku na normál, tedy kromě jedněch, ale asi byly silné a můj tlak se pohyboval v hodnotách 100/80. Byla jsem i na monitoraci, ale to jsem zrovna brala ty silné léky. Co mám prosím Vás dělat? Mám obejít svého praktického lékaře a objednat se ke kardiologovi, aby mi nasadil vhodné léky? Nebo byste mi, prosím, i takto na dálku poradil léky, které by mi sedly? Můj manžel absolvoval monitoraci před zahájením léčby, dostal první lék a ten bere bez problémů už 3 roky. Poradíte mi prosím. Děkuji. Marcela

Dobrý den,

nabízí se možnost použít nižší dávku oněch „silných léků“, které jste patrně dobře snášela. Je dobře, že jste absolvovala 24hodinové ambulantní monitorování TK. Podle výsledku může Váš lékař dobře rozhodnout o úpravě medikace. Při trvajících problémech s nalezením vhodné léčby se objednejte ke kardiologovi, event. se obraťte na specialisty na hypertenzi v Centru excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz.

29.04. 2017

Dotaz 278  |  snížení tlaku  |  18.04. 2017  |  Jana Králová

Dobrý den, Je mi 59 let, již několik let- 2,5 roku užívám lék Sectral 400 mg 1-0-0, Valsacombi 320 mg/12,5 mg. 1-0-0. Před tím to samé cca 3 roky, ale Valsacombi 80 mg., pak se lék zvedl a lékař mě dal vyšší koncentraci Valsacombi. Medikace vyhovovala, nyní ale asi 2 měsíce mám při změření tlaku vždy 90- 110 / 45-65 mg Hg. Tlak se snížil samovolně bez změny medikace. Je možné, aby se po několika letech změnila odezva těla na lék? Bylo by vhodné měnit sílu léku nebo být rád, že tlak se drží spíš nízký? Pociťuji to jako občasné točení hlavy a nejistotu při chůzi. Mám strach, že když lékařce řeknu o změnu dávkování, budu zase nervosní, že dávka nesedí ve smyslu hranice vysokého tlaku apod. Jsem zdravotník a tak mě tyhle věci dost znervosňují. Co je pro tělo přínosnější? Děkuji Jana

Dobrý den,

krevní tlak ovlivňuje více faktorů -tělesná hmotnost, pohyb, solení, stresy, některé léky na jiné choroby, jejichž účinek zvyšuje efekt antihypertenzív (léky na spaní nebo proti úzkosti). Muselo by jít o výraznou změnu některého nebo spíše více zmíněných faktorů, abyste dosáhla tak výrazného efektu na snížení TK. Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty. Může však jít o nějakou chorobu, která se zatím projevuje jen poklesem TK. Proto by bylo vhodné, abyste se bez velkých odkladů svěřila své lékařce a nechala si dát zkontrolovat základní laboratorní vyšetření.

Zatím můžete nouzově snížit dávku Valsacombi nožem na 1/2 nebo 1/4 tbl. (pokud to lze), event. tento lék úplně vysadit.

28.04. 2017

Dotaz 277  |  biologická léčba a vysoký TK  |  14.04. 2017  |  Jarda

Dobrý den pane doktore, je mi 62 roků. Od 12/2016 užívám biologickou léčbu (lék Inlyta, 2 x denně 5 mg), mezi jehož NÚL patří zvýšení krevního tlaku. Ošetřující lékařka mi předepsala léky Irbesartan Actavis 150 mg (1-0-0) a Agen 5 mg (0-0-1). Přes užívání těchto léků si změřím i denní hodnoty TK 160/105. Do prosince 2016 jsem měl vždy krevní tlak v normě. Domníváte se, že je kombinace těchto léků optimální? Děkuji.

Dobrý den,

vzestup tlaku může být po Inlytě různě velký. Užívání Agenu a Inlyty s grapefruitem nebo s grapefruitovou šťávou není doporučeno, protože u některých pacientů může vést k zesílení efektu Agenu na snižování krevního tlaku a k zesílení efektu Inlyty.

Je třeba metodicky správně provést domácí měření TK -viz elektronický záznamník TK s vysvětlivkami zde v poradně ke stažení. Vytištěný záznam TK předložte svému lékaři, aby rozhodl na základě laboratorních výsledků, zda lze zvýšit dávku Irbesartanu a/nebo přidat třetí lék, nejspíše malou dávku diuretika.

 

28.04. 2017

Dotaz 276  |  Dotaz na blokátory vápníkových kanálů  |  14.04. 2017  |  Jaromír

Dobrý den, užívám delší dobu jen jedny prášky a to na tlak PRESTANCE 5mg/5mg. S tlakem nemám žádné potíže až nyní můj stomatolog by rád kdybych nemusel užíval blokátory vápníkových kanálů a to z důvodu , že mohou způsobovat onemocnění dásní (otok, odchlipování a krvácení ) čímž nyní trpím. Chce abych tuto možnou změnu probral se svým lékařem. Je mi 69 let . Jaký vhodný prášek bych mohl užívat. Nejraději zase jen jeden a nějaký, který by mi nezpůsoboval příliš časté močení přes den a v noci. Prosím poraďte mi nějaký moderní a dobrý lék jako náhradu za PRESTANCE 5mg/5mg. Předem moc a moc děkuji a přeji Vám příjemný den. Jaromír

Dobrý den,

můžete zkusit Prestarium Neo Combi 5 mg/1,25 mg, fixní dvojkombinace jako Prestance, ale se slabým diuretikem místo amlodipinu -blokátor vápníkových kanálů. Pokud by byl lék příliš účinný a/nebo příliš močopudný, lze zkusit Prestarium Neo 5 mg v kombinaci se 1/4 tbl. Indapamidu 2,5 PMCS. Pokud by tato kombinace nevyhovala, musela by se hledat nějaká alternativní kombinace podle dalších Vašich chorob a laboratorních výsledků.

 

17.04. 2017

Dotaz 275  |  vysoký tlak  |  12.04. 2017  |  pajp

Dobrý den, Byl mi zjištěn vysoký tlak ,byli mi předepsaný léky s po nějaký době mi tlak klesnul na ideální stav 120/80 125/75 ,ale čas od času se mi tlak zvýší na 150/90 160/95 zajímalo by mě jestli je to normální ?

Dobrý den,

zkontrolujte efekt nastavené léčby na regulaci TK, který by měl být ideálně v normě v průběhu 24 hodin, pomocí obou způsobů záznamu TK -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení. K tomu si vyberte nějaký z posledních modelů tonometru Omron s manžetou na paži prezentovaných na této webové stránce. Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze, dle potřeby i opakovaně. Lze také zrealizovat 24hodinové ambulantní monitorování TK (zlatý standard) prostřednictvím praktického lékaře.

Záleží na tom, jak často a v kterou denní dobu dochází ke zvýšení TK, zda lze vzestup TK při metodicky správně prováděném měření TK vysvětlit stresem nebo nějakým lékem na jinou chorobu, který snižuje efekt léků na snížení TK. 

 

17.04. 2017

Dotaz 274  |  Hypertenzní krize  |  11.04. 2017  |  Petra-11

Dobrý den jmenuji se p.Petra chtěla bych vás poprosit o radu od roku 2013 mívám kolapsové stavy .Prodělala jsem řadu vyšetření všechna byla negativní,poslední vysetření byl hut test kde sem prodělala hypertenzní krizi a tachykardii neboly sem skolabovala.Beru BETAXU 20mg.Měřím si tlak pravidělně ráno od sedmy hodin kdy je tlak okolo 118/78 srdce 80 okolo jedenácté hodiny začne tlak stoupat 160/115 srdce 105 okolo 16 hodiny se dávají hodnoty tlaku do normálu tlak kolem 124/78 srdce 80 p.doktorka si myslí že mám poruchy regulace srdečního oběhu při statické záteži.V poslední době se budím v noci s dušností mívám tlak na prsou kolikrát citím jak silně buší Děkuji vám za odpověd

Dobrý den,

vzhledem k nočním obtížím by bylo vhodné neztrácet čas se zkoušením nějakého léku s krátkým a rychle nastupujícím účinkem podaným v průběhu dopoledne, ale objektivizovat chování TK a tepu v noci 24hodinovým ambulantním monitorováním TK, nejlépe v rámci vyšetření specialistou na hypertenzi v Centru excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz.

17.04. 2017

Dotaz 273  |   |  11.04. 2017  |  marti

Dobrý den,provádím domácí měření krevního tlaku-tzn.2x ráno a 2x večer.Průměrné hodnoty 123/82/61 dle vypočtených hodnot za týden(např.ráno mívám 118/80/60 avečer kolem 125/82/58.Pokud si ale náhodně změřím tlak např.přes den kolem poledne mám někdy i 155/93/58.Je směrodatný ten průměrný TK a nebo ten vysoký naměřený náhodně?Na tlak nebure žádné léky. Děkuji

Dobrý den,

ano, směrodatný je celkový průměrný tlak. Pokud metodicky správně měříte i TK kolem poledne, jsou vyšší hodnoty TK způsobeny psychickou zátěží v zaměstnání a/nebo tlak zvyšujícím šéfem. Zlatý standard měření TK mimo ordinaci je 24hodinové ambulantní monitorování TK, které můžete absolvovat prostřednictvím svého praktického lékaře. Pokud by byl průměrný TK za 24 hodin zvýšený nebo výrazně vyšší průměrný TK v denní době, měla by se zintenzivnit tzv. režimová opatření a v případě jejich neúspěchu brát lék.

Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty.

  

17.04. 2017

Dotaz 272  |  dodatek k dotazu č.271  |  10.04. 2017  |  Jiřina Nováková

pane doktore, ještě dodatek k dotazu předchozímu/č.271/. Byla bych moc ráda kdyby jste mně umožnil můj problém konzultovat na Vašem oddělení. Děkuji Jiřina Nováková

Dobrý den,

nikdy jsem přímo nepracoval ani nepracuji v kolektivu lékařů Centra excelence, kteří řeší težší případy v rámci hospitalizace. 

13.04. 2017

Dotaz 271  |  nekorigovatelná hypertenze  |  09.04. 2017  |  Jiřina Nováková

Dobrý den pane doktore,můj problém spočívá v již několik let nekorigované hypertenzi. Užívám ZOREM 5mg 0 -0 -0,5 TOLUCOMBI 80/12,5 1-0-0 DOXAZOSIN MYLAN 4mg 1-0-1 EGILOK 25 1-0-1 toto je moje současná medikace,která byla snižována,zvyšována a pozměnována bohužel bez efektu. TK se pohybuje ráno po probuzení 180/105 až 200/115 po užití léků se postupně sníží na 145/85 až 135/75 kolem 16hodiny se začíná zvyšovat na 180/100 až 195/115 a to vše v naprostém fyzickém i psychickém klidu. Ve stresu a fyzické činnosti dosahuje TK až 205/120. Večer si vezmu léky a tlak se postupně opět snižuje. Léčím se na cardiologii. Trpím revmatoidní artritidou užívám MEDROL nyní 8mg,LEFLUNOMIDE 20mg 1-0-0, PLAQUENIL 200mg,CALTRATE 0-0-1, na deprese OLWEXYA 150mg 1-0-0, MIRTAZAPIN 15mg 0-0-1, VALDOXAN 0-0-1dále AC.FOLICUM 1-1-1,KALNORMIN 1-1-1. Děkuji za odpověd. Jiřina Nováková

Dobrý den,

kontrolu Vaší hypertenze zřejmě zhoršují některé léky, které berete na revmatoidní artritidu. Ty snižují účinek léků na snížení TK. Zvýšení tlaku v podvečer a ráno by možná šlo předejít přesunem dávek některých léků, např. Doxazosin přesunout z rána na poledne a z večera na noc před spaním 0-1-0-1 tbl. Pak je třeba zkontrolovat TK pomocí domácího měření TK (oba způsoby) -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení. Dle výsledku lze uvažovat o dalších přesunech dávek. Poměrně nízká dávka Zoremu se zvolila kvůli otokům kolem kotníků při vyšších dávkách?


13.04. 2017

Dotaz 270  |  Krevní tlak  |  08.04. 2017  |  Jana

Dobrý den pane doktore, pokusím se popsat můj problém. Pracuji jako asistentka pedagoga, jsem silnější postavy, je mi 31 let, nekouřím, piju svátečně spíše vůbec, jsem neustále v pohybu. Minulý pátek se mi udělalo v práci špatně. Najednou mi začalo bušit srdíčko jako o závod a jakoby mravenčit nohy že jsem si musela lehnout. Manžel mě odvezl do nemocnice tak mi naměřili tlK 150/110 už mi bylo líp. Dali mi léky, píchli injekci a v pondělí jsem měla jít na kontrolu. O víkendu mi bylo celkem dobře nepociťovala jsem nějaké příznaky. V pondělí jsem ráno jela k paní doktorce a sotva jsem přišla do ordinace tak opět mi bylo zle. Tlak 190/110 opět jsem dostala léky a injekci a znovu jsem byla poslána do nemocnice na internu. Odebrali mi krev a dostala jsem léky. Rivocor 5 a magnésium. Ve středu jsem si byla pro přístroj Holter. Nyní čekám na výsledky. Ale mám stále zrychlený tep, průjem a byla jsem i na gynekologii poněvadž jsem od ledna nemenstruovala, těhotná nejsem. Samozřejmě jsem se začala zajímat o příčíny. Netuším co je příčinou. Jakékoliv příznaky poruch štítné žlázy, stres , či jiné mi připadá že spadám do všech možných kategorii. Můžete mi prosím přiblížit o co se jedná v případě mé tachykardie a hypertenze? Moc děkuji za Váš čas. S přáním hezkého dne Jana Sedláková

Dobrý den,

náhlý začátek obtíží spíše svědčí primárně pro arytmii s rychlou srdeční akcí. Při stresu z bušení srdce se poměrně výrazně zvýšil krevní tlak. O rychlém a/nebo nepravidelném tepu nic nepíšete, EKG v nemocnici nebo v ordinaci bylo zřejmě v pořádku. Do výsledků Holtra (EKG?) by bylo vhodné kontrolovat TK a tep pomocí domácího měření TK -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení (oba typy záznamu) k předání lékařům. Při nasazené léčbě by mimo záchvatovité obtíže se vzestupem TK mohlo dojít naopak k výraznému snížení TK s event. zrychlením tepu. Průjem by mohl být kromě stresu alespoň zčásti vyvolán používáním preparátu magnézia.     

Doufám, že výsledky Holtra a laboratorní výsledky už mezitím přinesly jasno.

16.04. 2017

Dotaz 269  |  Rychlé bušení srdce při postavení se  |  07.04. 2017  |  Jan Konrád

Dobrý den, je mi 21 let a trápí mě taková nepříjemná věc. Když náhle po delším sezení si stoupnu, tak cítím na cca 10 vteřin od stoupnutí zrychlené bušení srdce a pocit svírání kolem krku nebo na hrudi. Poté, co se ale vše přizpůsobí změněné poloze ze sedu, tak je vše ok a odezní to. Také mi to často dělá, když zvednu něco hodně těžkého např. v práci, tak jakmile tu těžkou věc položím, zase mi chvilku trvá, pár vteřin, než se ten tlak na hrudi či pod krkem poleví a vrátí se to do normálu. Začalo mi to dělat od té doby, co jsem vypil za jeden den mnoho red bulů a dostal jsem z toho velké bušení srdce. Dělali mi ekg, Holter i echo a prý mám srdce jako zvon a vše je prý od psychiky. Jsem hodně emotivní a citlivý jedinec a dost se pozoruju. Většinou když si třeba zaběhám aspon půl hodinky, tak pak se mi to nestává, jakoby je krev rozprouděná. To samé platí, když mám za sebou nějakou fyzickou aktivitu, tak se to taky nestává. Kolikrát když na to nemyslím, tak to taky nevnímám. Je to pro mě ale záhada a ačkoliv to není přímá bolest, je to minimálně nepříjemné. Děkuji za odpověď

Dobrý den,

předpokládám, že od velkého bušení srdce po vypití více plechovek energetického nápoje s celkovou vyšší dávkou kofeinu tyto nápoje pijete jen ojediněle nebo vůbec ne. Nejspíše jste od té doby schopen vnímat i mírné zvýšení srdeční akce s mírnějšími obtížemi. Při postavení po delším sezení dochází přirozeně ke zrychlení tepu, aby se zamezilo poklesu TK, který se může projevit i závratěmi. Může k tomu přispívat i rychlejší klidová srdeční akce při některých chorobách (štítná žláza, chudokrevnost), efekt některých léků nebo potravinových doplňků nebo netrénovanost. Lze také změřit TK vstoje hned nebo po 2 min. stání (nejlépe za asistence druhé osoby) k dokumentaci chování TK a tepu během bušení srdce nebo event. závratí. Pokud jste se nepokoušel vyvolat bušení srdce při holterovské monitoraci EKG, mohlo by se vyšetření zopakovat k vyloučení arytmie nebo k potvrzení přirozeného zrychlení tepu.  

16.04. 2017

Dotaz 268  |  krevní tlak měření  |  07.04. 2017  |  Linartová

Ženě nelze změřit tlak na levé ruce.Ukazatel se pohybuje mezi 130 a 140. Na pravé ruce změří tlak krve normálně. Co je příčinou ? Děkuji za odpověď!

Dobrý den,

ne zcela rozumím Vašemu líčení. Nejde-li změřit TK, ukazuje se hlášení „Error“. Pokud užíváte popisovaný tonometr a měření se povede, ukáže se vždy nějaká hodnota tlaku. Samozřejmě při opakovaném měření TK jsou obvykle různé hodnoty TK, protože TK přirozeně kolísá. Co je normálního na tlaku naměřeném na pravé paži? Je prakticky vždy nižší než vlevo a v podstatě nekolísá? Požádejte o změření TK na obou pažích lékaře.

Podrobně jsem již tuto problematiku probral v odpovědi na otázku č. 225.

16.04. 2017

Dotaz 267  |  Nebilet, Rhefluin  |  06.04. 2017  |  Narcisa Fialová

V předchozím mém dotazu je chyba ve věku. Je mi 47 ne 14 ! F.

Viz odpověď na předchozí dotaz.

15.04. 2017

Dotaz 266  |  Nebilet, Rhefluin  |  06.04. 2017  |  Narcisa Fialová

Dobrý den, měla bych prosím dotaz a ráda bych na něj dostala vaši odpověď. V roce 2015 mi bylo zjištěno že mám Mitrální isuficienci, Nyha III. a plícní hypertenze, vysoký krevní tlak. Kardilog mi předepsal léky -1/2 tbl.denně ráno Nebilet a 2x týdně půl tablety Rhefluin. Přibírám na váze a to docela hodně, např. za tu dobu 10kg nahoru. Stravuji se zdravě, nejím tuky, nepiji mléko, převládá u mě především zelenina,ovoce, rýže, kuskus, kuřecí maso max. 2x za měsíc, tmavé pečivo. Vepřové maso a hovězí skoro vůbec. Byla jsem na různé vyšetření, na štítnou žlázu, hormony apod. je mi 14 let, vše e u mě v pořádku. Nechala jsem si udělat měření tuků, proteinů a vody v těle. Jsem zděšená, voda je pod normu, proteiny i cukry také, ovšem tuky 50% vnitřní tuk v těle.!!!! Na gastroenterologii mi bylo řečeno že pokud beru NEBILET že je to špatně zvolený lék pro mě, že navazuje tuky a nevstřebavají se. Jak to tedy je, mám nahlásit na kardiologii že zřejmě velký nárust váhy je možný z Nebiletu? děkuji za vaši pomoc. Fialová

Dobrý den,

Nebilet zřejmě berete již od r. 2015 a přírůstek na váze se odehrál až v poslední době. K němu by mohla přispět počínající menopauza? a/nebo snížení pohybové aktivity. Event. vliv Nebiletu na zvýšení hmotnosti by se měl snad projevit již dříve. Lze zkusit nějakou alternativní léčbu bez nežádoucího účinku na hmotnost. Podle potřeby konzultujte obezitologa.


 

15.04. 2017

Dotaz 265  |  Prestance 5/5 – špatné jaterní testy  |  03.04. 2017  |  Hynek

Vážený pane doktore, užívám Prestance 5/5, tlak se mi perfektně srovnal. Avšak podle rozboru krve mám špatné jaterní testy (zvýšený bilirubin a oba jaterní enzymy) a za poslední cca. měsíc jsem si uvědomil, že mám i světlou až žlutou stolici plus zvýšenou svědivost kůže kolem kotníků až do půlky lýtek. Podle vyšetření ultrazvukem prokázána steatóza jater, na ostatních orgánech přiměřený nález. Poslední dva měsíce se snažím hubnout (snížený příjem potravy  -hlavně velmi omezeny tuky a částečně cukry, a zvýšená fyzická aktivita). Chtěl jsem se zeptat, jestli tyto zhoršené jaterní testy a žlutá stolice mohou souviset s užíváním Prestance nebo je to zcela nepravděpodobné a problém je jinde? S praktickým lékařem jsem v kontaktu, za měsíc mi budou dělány znovu jaterní testy, ale rád bych znal i druhý názor. Děkuji.

Dobrý den,

Prestance může zcela vzácně tyto obtíže způsobit. Znám příliš málo informací o Vašem případě a časových souvislostech zahájení léčby Prestance, obtíží, patol. jaterních testů a chtěného hubnutí. O druhý názor požádejte nejlépe gastroenterologa.

15.04. 2017

Dotaz 264  |  posilovna s leky na vysoky krevni tlak  |  02.04. 2017  |  Jirka

Dobry den pane doktore, pravidelne beru leky Micardisplus 80 /12 mg a Euthyrox 50. Chodim do posilovny 3x tydne a pred treningem si davam STACKER2 RUSH https://www.fitness.cz/pred-treninkove/stacker2-rush-enraged-60-davek-s540937704 Problemy nemam a na kontrolach u lekare je tlak v OK mezich. Mimo to daruji plazmu cca 15 x za rok. Vase doporuceni s ohledem na kombinaci predtreningoveho suplementu? dekuji za odpoved , je mi 55 let.

Dobrý den,

myslím, že je to spíše otázka pro lékaře, kteří mají podrobnější informace o Vašich chorobách a a dárcovství plazmy. Používaný kombinovaný potravinový doplněk se zčásti podobá přípravku uvedeném v odpovědi na otázku č. 105. Na rozdíl od Betaloku Vaše antihypertenzní léčba zřejmě s Vaším doplňkem neinterferuje. Nevím, zda skutečně jde o dárcovství celé plazmy, kde by používání doplňku mohlo být přínosem. Jinak platí obecná část odpovědi na dotaz č. 105.

15.04. 2017

Dotaz 263  |  vysoký krevní tlak  |  02.04. 2017  |  Veronika

Dobrý den je mi 60 let a od 4.3 jsem se začala léčit na vysoký krevní tlak. Každé ráno beru prášek tritace a amlozek jednu tabletu 5 mg.dopoledne mám tlak kolem 128/76 a pak se mi to zacne zvysovat az na 200/124 a musím si vzít prášek na rozkousnuti tensiomin.všichni doktoři říkají ze se to musí usadit ale na mě je to už strašně dlouhá doba a mám strach abych nedostala mrtvici.mám veškeré vyšetření a nikde nic nenasli.Proč se to pořád zvedá na těch 200 děkuji za odpoved

Dobrý den,

ptáte se již podruhé. Doporučil jsem Vám oba způsoby domácího měření TK, záznamy jste měla ukázat svým lékařům a při trvajících problémech vyhledat specialisty v Centru excelence. Z Vašeho líčení není jasné, jaký máte tlak ráno před léky. Pokud je TK ráno vysoký, potřebujete brát část léků večer a možná i v poledne, aby se předešlo vzestupu TK během odpoledne? Z léků, které máte, lze zkusit Tritace 5? 1-0-1 tbl., Amlozek 5 1/2 ráno -1/2 až 1 tbl. v poledne -1/2 tbl. Při vývoji otoků kolem kotníků je třeba snížit dávku Amlozku na stávajících 5 mg denně a přidat do kombinace další lék.

Je třeba provést oba záznamy TK a předložit lékařům, event. v Centru excelence.

14.04. 2017

Dotaz 262  |  Prestárium, Zorem – kašel, pocení a zadýchávání  |  02.04. 2017  |  Zvědavka

Dobrý den, prosím o Váš názor . Asi 3 roky beru prášky na tlak Prestárium neo 5. Před rokem mi byl přidán ZOREM 5 z důvodu tlaku, který mi byl naměřen 195. Nyní v lednu mi byla odstraněna štítná žláza z důvodu chronické thyreodotidy. Před 2 měsíci jsem se pořádně nachladila a začala jsem kašlat. Kašlání nepřestávalo ani po měsíci. Zkusila jsem vysadit Prestárium a brala pouze ZOREM. Dlouhou dobu mi nebylo tak dobře. Přestala jsem se nadměrně potit a lépe se mi dýchalo, nekašlala jsem. Ale po 14 dnech mi tlak vystoupal na 150, tak jsem se vrátila k dávkám Prestárium ráno, ZOREM večer. Co by jste mi prosím poradil místo Prestária a je možné brát pouze Zorem místo Prestária t.j. ráno i večer, aby mi tlak zůstával v normě? Užívám mimo to Euthyrox 130 a kapu do očí Xalacom z důvodu operovaného zeleného zákalu. Mám 61 let.

Dobrý den,

kašel jako nežádoucí účinek Prestaria Neo se může objevit až po dlouhé době a navázat na kašel v rámci zánětu průdušek. Pokud by se suchý kašel po Prestariu vrátil, je třeba místo něho použít lék z jiné skupiny tzv. sartanů v kombinaci se Zoremem a zkontrolovat normalizaci TK pomocí domácího měření TK.

02.04. 2017

Dotaz 261  |  Dávkovanie  |  30.03. 2017  |  Beata

Dobrý večer pán doktor, prosím Vás o radu ohľadne užívania liekov. Mám 56 rokov a antihypertenzíva užívam cca 20 rokov (mala som viacero typov), ale posledných 10 rokov beriem ráno Irbesartan 150 mg a keďže som mala v poslednom čase vysoký tep, tak posledný polrok mám k nemu naordinovaný aj Nebilet 5 mg (1/2 tbl.) taktiež ráno. Môj problém je v tom, že mi k večeru tlak stúpa na hodnoty cca 140/90 a  ráno mávam od 140/90 až do 150/100, niekedy aj vyšší (používam tlakomer Omron 6 Comfort). Taktiež sa mi občas stane, že ma v noci zobudí bolesť hlavy a namerala som si tých 150/100 a dala som si polku Irbesartanu a uľavilo sa mi. (V takom prípade si potom dám ráno už len tú druhú polku Irbesartanu a 1/2 Nebiletu). Taktiež sa musím zmieniť, že keď ráno užijem tieto dva lieky dohromady, tlak mi síce do hodiny klesne, ale potom som do obeda, prípadne aj poobedie skôr hypotonická -115/75 až 100/65 (unavená a malátna). Tep sa teraz pohybuje od 65 do 80. Chcela som sa spýtať, či by nebolo možné užiť Nebilet ako večernú dávku, žeby podržal ten nočný tlak v norme. Prípadne by bolo vhodnejšie vymeniť lieky? Ďakujem za Váš názor.

Dobrý den,

zřejmě se žádná jiným způsobem odstranitelná příčina rychlého tepu nenašla, takže berete navíc Nebilet 5 mg (1/2 tbl.). Změna dávkování, kterou byste chtěla provést, se skutečně nabízí, aniž byste k tomu potřebovala jiné léky. Obvykle je vyšší tep během dne, takže zkuste brát Nebilet nejdříve ráno a Irbesartan večer. Změřte si doma TK při této variantě, nejlépe použijte oba způsoby měření -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení. Vytištěné záznamy TK předložte svému lékaři. Pokud nebude dosaženo normálních průměrných hodnot TK a/nebo přiměřeného TK kolem poledne, bude vhodné doplnit 24hodinové ambulantní monitorování TK (tj. včetně monitorace TK během noci) prostřednictvím svého praktického lékaře. 

02.04. 2017

Dotaz 260  |  Tezeo 80mg vs Sumatriptan actavis  |  30.03. 2017  |  Vladimír Č.

Dobrý den, při delším „pálení“ na prsou mi byl dnes na kontrole u praktického lékaře zjištěn vyšší tlak. Zároveň mi byl natočen EKG, který potvrdil vyšší tlak. Byl mi předepsán Tezeo 80mg. Jelikož již cca 4 roky užívám na migrénu triptany (konkrétně Sumatriptan actavis, cca 1x za 14 dní 1 tbl) o kterých vím, že stahují cévy v mozku a tím dojde prakticky do 20 minut k odeznění migrény a naopak léky na vysoký tlak zase naopak roztahují cévy a tím tlak krve sníží (pokud to jako laik dopře popisuji). Není tedy vyloučené tyto léky používat, protože mají odlišné účinky? Nebo tyto léky působí jiným mechanizmem a v jiných „částech těla“ a tudíž jejich použití je v pořádku. Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

částečně jste si odpověděl, protože antihypertenzíva většinou nepůsobí na mozkovou cirkulaci. Nejsou zakázané kombinace Sumatriptanu s antihypertenzívy. Vadí však stávající sklerotické zúžení tepen, resp. jejich uzávěr v mozku a na srdci. U pacientů zvláště po srdečním infarktu a cévní mozkové příhodě je Sumatriptan zakázaný. V této souvislosti je důležité co nejdříve zjistit příčinu „pálení“ na prsou -při námaze? -již opakovaně se vyskytující? Kardiolog by měl rozhodnout o vhodné metodě vyšetření věnčitých tepen srdce v součinnosti s neurologem.

Zatím je vhodné pomocí řádně provedeného domácího měření TK zjistit, zda Tezeo normalizuje TK a nepůsobí však nízký TK.

30.03. 2017

Dotaz 259  |   |  29.03. 2017  |  martina

Dobrý den,minulý čtvrtek jsem byla na gyn.operaci-hysteroskopie a naměřili mě vysoký tlak po asi 4 měření byl tlak 147/85,151/86,161/84.Na předoperačním vyšetření tlak 130/80 a EKG v pořádku.Nedostala jsem žádné léky na tlak a žádné jiné léky neužívám.Nyní jsem si tedy koupila tlakoměr a měřím se ráno,okolo poledne a večer.Naměřené hodnoty jsou ráno pod 130/80,kolem oběda 145/90,večer zase 130/84,(dnes třeba ráno 125/83)tep cca kolem 60.Jsem nyní dost ve stresu z toho jak dopadnou laboratorní výsledky z operace.Mám tedy tlak řešit,nebo se měřit a počkat alespoň třeba 14dní?

Dobrý den,

je třeba se doma metodicky správně změřit -viz odpověď na předešlý dotaz. Je pravděpodobné, že zvýšení TK je přechodné při popisované stresové situaci a zvlášť v případě, že TK byl dříve normální. Pokud by byl celkový průměrný TK zvýšený, zopakujte cyklus měření znovu po obdržení příznivého výsledku. V případě trvajícího stresu by bylo patrně nejvhodnější použít nějaký lék na zklidnění a využít rezervy v tzv. režimových opatřeních (např. redukce hmotnosti, zvýšení pohybu).

Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty. Vytištěné záznamy TK poskytněte svému lékaři.

30.03. 2017

Dotaz 258  |  zvýšená hodnota diastolického tlaku  |  28.03. 2017  |  Mirka

Dobrý den. Dnes mi lékař předepsal lék Perindopril 4 mg na vyšší krevní tlak 140/90 s tím, že srovnává krevní tlak. Měřím si tlak různě a mám jednou normální tlak 127/80, 107/83, za týden jsou hodnoty 139/104,135/91, 116/88. Pak zase v normě a najednou vylítne tlak na 141/81, 147/105 a asi za dvě hodiny je tlak zase v normě. Vždy jsem mívala spíše nízký tlak a točení hlavy. Je lék Perindopril pro mé potíže dost vhodný? Mám obavy, že se mi může tlak snížit natolik, že budu mít nejen závratě. Děkuji za odpověď. Mirka 60 let

Dobrý den,

nevím, zda jste měla TK naměřený v ordinaci vícekrát a byly třeba i vyšší hodnoty a naposledy hraničně vyšší TK 140/90 mmHg. Doma je třeba neměřit různě, ale podle určitých zásad -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení. Použijte oba dva typy záznamů TK, vytiskněte je a předložte je svému lékaři. Tím mu usnadníte rozhodování o léčbě Vaší hypertenze. Důležité jsou průměrné tlaky za několik dní. Pokud jsou nízké, stačí Vám patrně nižší dávka perindoprilu nebo event. žádný lék. V posledním případě by šlo o tzv. hypertenzi bílého pláště (doma normální TK, v ordinaci vyšší TK), která se většinou léky ještě neléčí.

Dle Vašeho líčení nyní při léčbě perindoprilem žádné závratě nemáte. Nejnižší TK bývá cca po 4 hodinách od spolknutí léku. Pokud v této době nejste ospalá, nemáte závratě vsedě ani po postavení, je dávka léku patrně přiměřená.  

30.03. 2017

Dotaz 257  |  Prestarium neo – vhodnost léku  |  28.03. 2017  |  Jan

Dobrý den pane doktore. Byl mi Holtrovou metodou diagnostikován vyšší krevní tlak viz přiložené dokumenty. V ordinaci obvodního lékaře jsem měl tlak 160/115. Na základě tohoto vyšetření mi obvodní lékař předepsal lék Prestarium neo 5mg v dávkování 1-0-0. Chtěl jsem se zeptat zda je volba tohoto léku vhodná jako prvoléčba? Z dostupných informací o tomto léku nejsem příliš přesvědčený o jeho vhodnosti a vůbec o jeho „zdravosti“. Předem velice děkuji za Vaši odpověď. Jan Hemr

Dobrý den,

volba antihypertenzíva závisí i na dalších chorobách a nálezech u hypertonika. Obecně se volba léku ze skupiny ACE-inhibitorů, do které patří i Prestarium, doporučuje pro zahájení léčby hypertenze. Léky bez nežádoucích účinků v podstatě neexistují. Tato léková třída má tolik výhod (dalších pozitivních účinků mimo snížení TK), že stojí za to s ní začít a teprve v případě nežádoucích účinků hledat alternativní lék. Bylo by vhodné vyloučit známé příčiny sklonu k rychlejší srdeční frekvenci, např. zvýšenou funkci štítné žlázy. Může však jít o vrozenou dispozici k rychlejšímu tepu, kterou lze ovlivnit sportem a/nebo farmakologicky.

Pro další postup by bylo nejvhodnější zkontrolovat pomocí domácího měření TK (viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení), zda podaná monoterapie normalizuje tlak. Je samozřejmě možné k tomu použít znovu 24hodinové ambulantní monitorování TK. Při přetrvávajícím vyšším TK lze event. přidat další antihypertenzívum, které současně zpomaluje srdeční frekvenci. 

Jinak lze současně využít rezervy v tzv. režimových opatřeních (redukce hmotnosti, více pohybu apod.) a tím snížit potřebu léků. Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty.

29.03. 2017

Dotaz 256  |  Podávání léku po jídle  |  27.03. 2017  |  Yvona

Dobrý den, na vyšší tlak mám ,předepsaný Gleperil 4mg, z důvodu žaludečních potíží beru na lačno lék Zulbex. I přesto, mě někdy pálí žáha, ikdyž se vyhýbám potravinám, které mi toto způsobují. Někdy mě začne pálit žáha jemně, když beru lék na tlak hned ráno. Mohla bych Gleperil brát až po jídle? Děkuji za odpověď

Dobrý den,

potrava snižuje tvorbu účinného metabolitu léku, zachování stejného účinku na snížení tlaku by patrně bylo potřeba zvýšit dávku Gleperilu a zkontrolovat tento efekt pomocí domácího měření TK. Lze však zkusit trandolapril (jiný lék ze skupiny ACE-inhibitorů), u kterého potrava jeho účinek neovlivňuje. 

28.03. 2017

Dotaz 255  |  léky na vysoký tlak  |  25.03. 2017  |  Jana

Dobrý den.Beru na vysoký tlak Agen 5 , Lozap H a Nebivol večer beru to samé .Dříve jsem brala Bataloc ale ted mám zjištěný astma a tak nahrazeno Nebivolem.Zajímalo by mě zda by tyto léky šli nahradit třeba jen jednou tabletkou ráno a jednou večer,že bych nemusela brát tolik léku.Beru ještě léky na crohna Pentásu Entocort,Helicid,Kinito na žaludek.Vigantol,Sorbifer a na astma seretide dis. píchám clexan 0.6 na vysoký faktorVIII

Dobrý den,

předpokládám, že Nebivolol 5 půlíte na 1/2 tbl. ráno a 1/2 tbl. večer, protože při hypertenzi by se neměla překračovat dávka 5 mg/24 hodin. Místo Lozapu H byste mohla zkusit užívat MicardisPlus 80/12,5 pouze 1x denně ráno, Agen 10 mg pouze večer (zatím 0-0-2 tbl. Agenu 5, ale existuje tableta Agenu s10 mg účinné látky), Nebivolol 5 1 tbl. denně, nejspíše ráno.

Zkontrolujte TK pomocí obou způsobů domácího měření TK při stávající medikaci a pak znovu po navržené úpravě -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení.

26.03. 2017

Dotaz 254  |  vysoky krevni tlak  |  24.03. 2017  |  veronika

dobry den od 4.3 jsem se zacala lečit s vysokym tlakem .doktor mi predepsal prasky tritace ktery jsem uzivala jen 1 tyden pak mi predepsali jeste amlozek k tomu.behem uzivani mi ale tlak vyskoci na 210/120 a  jsem odvezena sanitkou na urgentni prijem.Uz jsem tak to jela 5krat,kde mi dali kapacku a poslali me domu .minuli ctvrtek me odvezla opet sanitka a rovnou si me tam nechali na 5 dni.a za dva dny co jsem byla doma pro me jela sanitka opet.MUj dotaz zni proc mi to porad vyskakuje na tech210/120 kdyz beru leky dekuji za odpoved

Dobrý den,

předpokládám, že Váš TK je kromě jeho náhlých výrazných vzestupů stávající léčbou prakticky normalizován -průměrný TK z více měření maximálně kolem 135/85 mmHg. Předpokládám, že se zahájil podrobnější vyšetřovací program a dostala jste nějaký lék na rychlé sražení nebezpečně vysokého tlaku (captopril).

 


Zatím můžete metodicky správně provést domácí měření TK (oba způsoby) při stávající léčbě -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Měřením TK po hodině v průběhu jednoho dne s vyznačením času braní léků zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá a jak se v té době cítíte. Oba vytištěné záznamy TK předejte lékařům.

 

  

26.03. 2017

Dotaz 253  |  Vysoký tlak  |  23.03. 2017  |  Michaela

Dobrý den, již 20 let se léčím s vysokým krevním tlakem. Nikdy se však nepodařilo uspokojivě srovnat diastolu. Nyní asi týden užívám tezeo hct 80mg/12,5 mg, půlku bisoprololu 5 mg a ebrantil 30 retard. Po týdnů mám systolu v rozpětí 104 až 128 a diastolu 87 až 100. Prosím o radu, jak byste dávkování upravil, případně změnil léky. Neexistuje nějaký lék, který více působí na diastolu? Moc děkuji.

Dobrý den,

záleží na tom, zda vyšší TK máte kdykoliv nebo výrazněji jen ráno a večer je jen lehce zvýšený. Předpokládám, že všechny léky berete ráno. Ebrantil by se však měl brát ráno a večer.

Je třeba metodicky správně provést domácí měření TK (oba způsoby) při stávající léčbě -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Měřením TK po hodině v průběhu jednoho dne s vyznačením času braní léků zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá a jak se v té době cítíte. Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze, dle potřeby i opakovaně. Lze také zrealizovat 24hodinové ambulantní monitorování TK (zlatý standard) prostřednictvím praktického lékaře k získání informace také o chování TK během noci.

Lze opatrně zkusit brát podle instrukcí lékaře některý lék ze skupiny kalciových antagonistů např. amlodipin nebo felodipin místo Ebrantilu.

26.03. 2017

Dotaz 252  |  vysoký krevní tlak  |  22.03. 2017  |  Mates

Dobrý den pane doktore manželka si poslední 3 měsíce měří krevní tlak a ranní i polední hodnoty se pohybují relativně v normálu (v průměru 125/83) ale při večerním měření kolem 21 hodiny ji tlak většinou vyskočí na někdy až 150/100, běžně na 145/95.A to je v absolutním klidu. Snaží se jíst zdravě, sportovat, ale večer ji tlak vyskočí. Je to závažné , nebo je to normální stav, který není potřeba léčit medikamenty. děkuji za odpověď

Dobrý den,

předpokládám, že vyšší TK večer na sobě necítí, TK si začala měřit v souvislosti se získáním tonometru a rozdíly mezi TK naměřeným ráno a večer se zjistily náhodou. Nemá večer větší především psychickou zátěž? Je třeba zvážit, zda se léky, které třeba bere na jinou chorobu nemohou projevit vyšším tlakem -viz odpověď na předchozí dotaz. Menopauza, její léčba, hormonální antikoncepce?

Je třeba metodicky správně provést domácí měření TK (oba způsoby) – viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení. Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho rozhodování o nasazení léku na snížení TK.

Lze také zrealizovat 24hodinové ambulantní monitorování TK (zlatý standard) prostřednictvím praktického lékaře ke zjištění, zda vyšší TK přetrvává i během noci.

 

26.03. 2017

Dotaz 251  |  Užívanie Nebiletu 5 mg  |  21.03. 2017  |  Naďa

Dobrý deň, mám 37 rokov a mám benígnu primárnu arteriovu hypertenziu bez hypertenznej krízy už dva roky. Uživam Nebilet 1/2 . Užívala som tabletku každý deň o 20:30 , minulý týždeň som tabletky uživala o 21:30, lebo som bola v práci a zabudla som a potom som už cez vikend mala nízky tlak celý deň od 118/68 až 100/60, tak som nasledujúci deň bála užiť celú dávku a zobrala som iba 1/4 tabletky. Keďže tlak bol stále nizky vynechala som 3 dni. 107/67-100/60 4. Deň ráno som si namerala135/90 ,ale o päť minút som si zase namerala 118/73, tak som o 10:00 ráno užila zase 1/2 nebiletu. Keď som užívala 1/2 nebiletu večer o 20:30 , tak som mala krvný tlak v priemere 118,125/75,80 a v noci som sa cítila bezpečne a nemala som obavi, žeby mi v spánku vystúpil tlak. Chcela by som sa opýtať, či podľa Vás po týždni užívania tabletky ráno o 10:00 môžem zase zmeniť na užívanie v čase 20:30? Alebo možno, že ani nepotrebujem lieky? Aké vyšetrenia , by som mala absolvovať , aby som vedela či potrebujem lieky , alebo či zmeniť dávkovanie , alebo liek, lebo moji lekári mi vôbec nerobia vyšetrenia iba predpíšu liek, ale žiadne kontrolné testy, či mi liek ubližuje alebo či pomáha. Taltiež sa liečim na glaukom a mám na pečeni cysty a hemangiomy. Ďakujem

Dobrý den,

je méně obvyklé podávat léky na snížení tlaku večer. Může se využívat toho, že účinku léku s časem ubývá, takže během dne TK tolik nesnižuje jako při podání ráno. Někteří lidé musejí dávku léků na víkend snižovat, protože mají ve srovnání s pracovním týdnem méně stresů a dávka léku je na ně vysoká. Pokud jste si naměřila nižší hodnoty TK až v poslední době, přibylo zřejmě faktorů snižujících TK -ubylo stresů, bylo více pohybu, zhubla jste nebo jste užívala nějaké léky zvyšující účinek Nebiletu (lék na spaní, antidepresívum, na zklidnění) nebo ubyl nějaký lék TK naopak zvyšující (Brufen apod.). Nebyla nějaká změna v očních kapkách? Timoptol může zvýšit efekt Nebiletu na TK. Je otázka, zda měl být Nebilet vůbec nasazen, zda u Vás nešlo o hypertenzi bílého pláště (doma TK v normě, u lékaře falešně vyšší) a v poslední době k prohloubení hypotenze přispěl některý z výše uvedených faktorů.

Proveďte oba způsoby domácího měření TK při stávající medikaci -viz elektronický záznamník a podrobné pokyny zde v poradně ke stažení. Pak zkuste obě měření zopakovat při podání Nebiletu ráno. Vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři. Zlatý standard měření TK mimo ordinaci je 24hodinové monitorování TK, které navíc zachytí hodnoty TK v noci během spánku. Vyšetření Vám může zprostředkovat Váš praktický lékař.

Každý hypertonik by měl absolvovat základní laboratorní vyšetření krve (raději včetně TSH) a moči a EKG.

25.03. 2017

Dotaz 250  |  vysoká hodnota diastolického tlaku  |  21.03. 2017  |  Lída

Dobrý den, pane doktore, prosím Vás jak se zbavit vysoké hodnoty mého diastolického tlaku. Je mi 51, sedavé zaměstnání, 3x týdně chůze kolem 7 km, jinak denně 3 km, nadváha (165 cm/85 kg, tukové zásoby hlavně v břišní partii). 3/4 roku beru léky na vysoký tlak po 1 tabletě Twynsta 40mg/5mg. Moje hodnoty tlaku se pohybují v průměru 120/85-90. První měsíc jsem brala Twynsta 80/5, ale monitorací tlaku byly naměřeny velmi nízké hodnoty. Prosím poraďte mi např. jiné léky. Děkuji za ochotu. Lída

Dobrý den,

vypadá to, že by Vám vyhovovalo 60 mg telmisartanu v kombinaci s 5 mg amlodipinu. Taková fixní kombinace, myslím, neexistuje, takže byste musela brát oba léky samostatně a od generické firmy, která vyrábí kopii telmisartanu s dělitelnou tabletou 40 mg, např. Tezeo 40 (1,5 tablety) a amlodipin 5 mg (Zorem nebo amlodipin od některé generické firmy). Jednodušší by byla kombinace 80 mg telmisartanu (Micardis 80) s dělitelnou tabletou amlodipinu 5 mg, např. Agen 5 (1/2 tbl.), pokud by vyhovovala svým antihypertenzním účinkem. Samozřejmě by se mohly vyzkoušet i jiné kombinace léků, ale Twynsta Vám nepůsobila nežádoucí účinky, takže jde jen o úpravu dávkování odlišnou od fixní kombinace.

25.03. 2017

Dotaz 249  |  Arytmie  |  20.03. 2017  |  Dana

Dobrý den pane doktore. Máme doma tlakoměr, spíše kvůli manželovi, který má hypertenzi. Občas si i já změřím tlak, mám spíše nížší průměr 110/70, někdy i 90/60. Občas se stane ,že mi to naměří arytmii. Mám se s tím obrátit na lékaře, sice jsem to zmínila a bylo mi řečeno, že mám nízký tlak, tak proto to tak je. Je to tedy normální? Děkuji Vám .

Dobrý den,

určitá souvislost výskytu arytmie (zde spíše nepravidelné srdeční akce) s výrazně nízkým TK může být. Můžete si to ještě ověřit. Vy žádné arytmie („přeskočení srdce“) asi nevnímáte. Pokud se při měření TK objeví symbol arytmie, zkuste se měřit vícekrát za sebou a zjistit, zda se vyskytují delší dobu. Při ojedinělém výskytu půjde nejspíše o extrasystoly, které se najdou také u mladých lidí se zdravým srdcem, kteří je mnohdy také nevnímají. Naučte si vyhmatat tep a občas si zkontrolovat, zda je pravidelný. Je to pohotovější a jednodušší než měření TK. Při delším výskytu nepravidelné akce, je šance arytmii objektivizovat na běžném EKG, při krátkém a méně častém výskytu jen při dlouhodobější monitoraci EKG. 

25.03. 2017

Dotaz 248  |  vysoký tlak po těhotenství  |  19.03. 2017  |  Monika M

Dobrý den pane doktore, Ve 27letech bylo mé těhotenství ukončeno císařským řezem, protože jsem měla vysoký tlak a bílkovinu v moči. Upozornuji, že celé těhotenství probihalo v pořádku, k tomuto zvratu došlo až v 36. týdnu. Po ukončení těhotenství mi bylo řečeno , že tlak se vrátí k normálu. Nestalo se tak ani po 3 letech. Tlak byl stále 140/95. Nejprve mi byla nasazena Tarka (byla mi vysazena kvůli nevolnostem). Pak jsem dlouhou dobu užívala prenessu, tlak se snížil , ale stále byl vyšší, proto mi doktorka pridala ještě indapamid. Stále léčba nezabírala a proto mi nasadila prenewel, který obsahuje obě látky, ale je silnější. Tlak se nezměnil ,v dopoledních hodinách byl 135/90 a ve večerních klesal na 110/70. Proto mě změnila léčbu zcela a dostala jsem prášky vidonorm kdy beru 1 tabletu ráno. Lék zabral dobře, tlak klesl po celý den na 120/80 , ale začli mi otékat kotníky a ze dne na den jsem přibrala 3kg. Už jsem nešťastná, je mi 36 let. Chtěla bych být bez prášků, ale pořád musím chodit po doktorech a výsledek žádný. Vážím 85 kg. Měřím 168 cm. Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

předpokládám, že jste si tonometr na domácí měření TK s manžetou na paži mezitím vypůjčila nebo pořídila z nabídky na této webové stránce. Pokud máte doma ještě zbytek Prenewelu, mohla byste zkusit ho dávat večer místo ráno a ověřit hodnoty TK oběma způsoby měření -viz odpověď na předešlý dotaz. Pokud by výsledek nebyl dobrý, lze zkusit provizorně dělit tabletu nožem na dvě půlky a jednu brát ráno a druhou večer. Pokud by se tento způsob osvědčil, ukažte domácí záznamy TK Vašemu lékaři, který by mohl předepsat slabší nebo dělitelné tablety dvou léků.

U Vidonormu je za otoky odpovědná jeho složka amlodipin. Tento nežádoucí účinek se vyskytuje častěji při jeho vyšší dávce. Pokud je v kombinované tabletě 10 mg amlodipinu, je šance, že při dávce 5 mg otoky nebudou. Je však otázka, zda se udrží dostatečný antihypertenzní účinek, event. za cenu zvýšení dávky druhé komponenty léku. 

Potřeba léků by se patrně snížila využitím rezerv v tzv. režimových opatřeních (redukce hmotnosti, zvýšení pohybu atd.). Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty.


25.03. 2017

Dotaz 247  |  Vysoký a kolísavý tlak  |  16.03. 2017  |  janesik

Vážený pane doktore, prosím o stanovisko a radu k zaslaným údajům. Maminka má vysoký a kolísavý tlak a to zpravidla při večerním měření. Vhledem k vysokým hodnot přes 200 a vysoké tlakové diferenci i přes 120 mám obavy, zda stávající medikamenty (dávkování) jsou dostatečně účinné. Velice děkuji za váš názor.

Dobrý den,

z Vašeho záznamu TK jsou patrné různě velké rozdíly mezi TK na pravé a levé paži, ale někdy jsou vyšší tlaky vpravo, jindy vlevo, takže si můžete vybrat, zda měřit jenom na pravé nebo levé paži. Pokud se hypertonik měří sám, je výhodnější měřit TK u praváka na levé (nedominantní) paži. Je třeba se měřit před léky, tj. před ranní a večerní dávkou, což možná nebylo vždy dodržené a tím by se mohly vysvětlit nízké tlaky v některých dnech nebo alespoň částečně. Nitromint se zřejmě používá na snížení TK a nikoliv na anginu pectoris (bolesti na hrudi při námaze nebo vysokém TK). Nitromint by se také mohl podílet na kolísání TK během dne a vzhledem k podobnému mechanismu účinku není vhodné ho kombinovat se Zoremem. Nitromint by se dal nahradit molsidominem retard.

Nejdříve však při stávající medikaci proveďte metodicky správně oba způsoby měření (druhý způsob je po hodině od rána do večera v průběhu jednoho dne) – viz elektronický záznamník s podrobnými informacemi zde v poradně ke stažení. Vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři, aby mohl léčbu podle výsledků upravit. V případě trvajících problémů se obraťte na specialisty na hypertenzi v Centru excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz.

24.03. 2017

Dotaz 246  |  syndrom bileho plaste  |  15.03. 2017  |  Miroslav Zbranek

Dobry den,prosim o radu jak se zbavit syndromu bileho plaste,uz pritomnost v ordinaci mne vystresuje a zvysi KT,cim vic se snazim uklidnit tim je to horsi/podvedomi,psychika/ moc dekuji

Dobrý den,

předejte svému lékaři záznam domácího měření TK, který by měl eliminovat efekt bílého pláště na rozdíl od měření TK v ordinaci -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení. Ukáže se tak, o kolik mmHg je Váš TK falešně vyšší při měření v ordinaci a zda potřebujete brát a v jaké dávce lék na snížení TK. Potlačit nebo zredukovat efekt bílého pláště lze těžko. Pokud jsou Vaše pocity v ordinaci tak nepříjemné, domluvte se s Vaším lékařem o vyzkoušení léku na zklidnění typu Neurolu 0,25. Někdy stačí mít pomoc po ruce (lék v aktovce), aniž byste ho musel použit.

 

24.03. 2017

Dotaz 245  |  Vedlejší účinky  |  15.03. 2017  |  Jaroslava

Dobrý den, obvodní lékař mi dal jiné prášky na tlak (tlak při posledním měření 180 -98), nyní užívám Triplixlam 5mg/1,25mg/10 mg. Od užívání tohoto léku mě bolí kosti a klouby. Bolesti mám nejvíce v noci. Je mi 52 let. Může to být způsobeno tímto lékem?

Dobrý den,

dvě komponenty ze tří komponent Triplixamu mohou vyvolávat bolesti kloubů a svalů. Nejspíše jste dříve brával dvojkombinaci léků, která je obsažená v nynější trojkombinaci, např. Prestarium Combi. Za obtíže by pak mohl být odpovědný nově přidaný lék do trojkombinace, tj. amlodipin. Někdy hraje úlohu i dávka použitého léku. V případě amlodipinu by se mohla uplatnit i léková interference se simvastatinem na snížení cholesterolu nebo i některými antibiotiky.

20.03. 2017

Dotaz 244  |  necitlivost na léky , velké rozmezí syst. a diast. TK  |  11.03. 2017  |  anavi

Mám hodnoty 200-240/ 60-80. Beru Prestarium Neo 5mg 0-0-1 a Prestarium neo combi5/1,25 denně 1-0-0, dále Lokren 20 mg 1-0-0 a Ebrantil 30 denně 1-0-1. Přibírám Tensiomin 25- pokud hodnoty vysoké . Mám velký rozdíl mezi syst. a diast. TK, tepů kolem 70 . Pora´te , co je podle Vás špatně. Jsem diabetik na inzulínu 35 let -denně kolem 100j. Lehká DNA -Milurit 1x denně a již dlouho hypothyreoza- 1x denně 175 mg Letrox. Děkuji

Dobrý den,

nevím, zda uvedené hodnoty TK jsou výchozí (před léčbou) nebo při uvedené léčbě. Velký rozdíl mezi hodnotou vrchního a spodního tlaku při spodním TK v normě je charakteristický pro izolovanou systolickou hypertenzi. Ve výčtu léků postrádám blokátor kalciového kanálu dihydropyridinového typu, který se pro tento typ hypertenze doporučuje. Vzhledem k nedostatečné účinné léčbě multikombinací antihypertenzív doporučuji se obrátit na specialisty na hypertenzi v Centru excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz.

12.03. 2017

Dotaz 243  |  vysoký tlak u matky  |  11.03. 2017  |  Ladislav

matka (64let) má posledních 5 dní tlak okolo 180/90 u obvodní lékařky chtěla napsat doporučení nutné pro objednání ke kardiologovi ta ji nejprve dala leky na snížení tlaku které za 3 dny nezabrali a když jo tak na 4 h snížili tlak na 130/85 mám strach aby čekání na vyšetření netrvalo moc dlouho a nestal se nějaká

Dobrý den,

znamená to, že do té doby měla v ordinaci lékaře TK v normě? Choval se TK naměřený doma stejně? Částečně podobný problém jsem rozebíral v odpovědi na otázku č. 240.

Je třeba metodicky správně provést domácí měření TK (oba způsoby) při stávající léčbě -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Měřením TK po hodině v průběhu jednoho dne s vyznačením času braní léků zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá a jak se v té době cítíte. Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze, dle potřeby i opakovaně.

Pokud se nebudou hodnoty naměřených TK nebudou mezi sebou výrazněji v prvních 3 dnech lišit a budou se tam vyskytovat vyšší hodnoty vrchního TK kolem 180 mmHg a výše, nečekejte na doměření TK celého týdenního cyklu a navštivte svého lékaře ihned.

12.03. 2017

Dotaz 242  |  Kombinace léků  |  10.03. 2017  |  Martin Mars

Dobrý den, babička má vysoký tlak, bere na něj i léky. Bohužel s příchodem jara se u ní každoročně s květenstvím objevuje i alergická rýma. Chtěl bych se proto zeptat jestli je možné ji nabídnout zodac či zirtec pro snažší překlenutí tohoto období. Děkuji

Dobrý den,

lze očekávat, že tyto léky mohou lehce zvyšovat účinek antihypertenzív, tj. snížení TK bude při jejich současném užívání o něco výraznější než nyní, takže možná bude stačit menší dávka některého z antihypertenzív. Před a po nasazení Zodaku bude vhodné přechodně častěji měřit TK doma.

12.03. 2017

Dotaz 241  |  arytmie  |  09.03. 2017  |  maria

Dobrý den, maminka má dle lékaře nepravidelnou srdeční akci.Po poslední hospitalizaci 1/2017 , tep 160 ji změnili léčbu (původně Pradaxa, Prestarium, Cordarone,Talliton+digoxin )na Fraxiparin forte,Zofiral 15mg ráno ,Isoptin 40mg x3denně,Urapidil 30mg večer.Když jsme se ptali proč změny, bylo nám řečeno že Cordarone má už dlouho .. Mám strach co dělat v případě vysokého tepu ?Je nutné ji odvézt do nemocnice? Je Isoptin 40 dostačující ?Znižuje taky tep?Působí na arytmii?Je možné ji podat digoxin jak nám řekl lékař v případě rychlého tepu?Myslela jsem že digoxin není vhodný .Tlak který měří 2x denně bývá 125-165/68-95 Při večerním měření nad 155/85 si bere Urapidil 30 anebo ho má brát pravidelně ?Lékař se k tomu nevyjádřil na 100%.Komunikace s kardiologem je obtížná ,protože říká:co by jste chtěli? mamince je 88 let….. děkuji vám za váš čas.maria

Dobrý den,

předpokládám, že Vaše maminka má nejspíše fibrilaci síní. Měření TK a tepu je u této arytmie obtížné. Myslím, že uváděné rozpětí TK je vyhovující. Tep by neměl přesahovat 110/min. Důležité je, zda má pacient nějaké subjektivní obtíže. Cordarone může mít nežádoucí účinky, které pacient nevnímá. Jde o alternativní kombinaci léků bez Cordaronu na vyzkoušení. Pokud tato kombinace léků nebude podle některého z uvedených kritérií vyhovovat, je třeba při ambulantní kontrole nebo v rámci hospitalizace kombinaci léků upravit.

Při trvajících problémech je vhodné si vyslechnout tzv. druhý názor (jiného kardiologa), event. vyhledat zařízení vyššího stupně (krajské) s arytmologickou jednotkou.

12.03. 2017

Dotaz 240  |  Kolísavý tlak  |  07.03. 2017  |  Lamačová

Dobrý den, je mi 63 let. Léčím se již 20 let s vysokým krevním tlakem. Užívám Isoptin 240 mg -1/2 tbl. ráno. Tlak byl stabilizovaný. Poslední 3 měsíce při měření u lékaře se mi tlak pohybuje 159/90 -168/98. Pan doktor mi nyní přidal Gleperil 4 mg ráno. Za hodinu po užítí obou léků jsem se měřila a mám tlak 85/60, druhý den se ráno hodnota zhruba opakovala 90/62. Gleperil jsem tedy vysadila, nebylo mi dobře. Tlak mám ráno i při užívání Isoptinu nízký a k večeru, nebo při shonu se zvyšuje. Zřejmě mám kolísavý. Jak prosím se tento tlak léčí.

Dobrý den,

především je třeba srovnávat srovnatelné, tj. před více než 3 měsíci byl TK naměřený u lékaře zřejmě v normě. Předpokládám, že k obdobnému navýšení TK v posledních 3 měsících došlo i při domácím měření TK. Poměrně náhlé zvýšení TK mohlo způsobit zhoršení některého nebo více faktorů zdravého životního stylu -především nárůst stresů, zvýšení hmotnosti a solení, omezení pohybu apod. Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty.

Zvýšení TK také mohlo způsobit cca v té době zahájené používání léku, který snižuje účinek léků na snížení TK, např. léky typu Brufenu a podobné na bolesti kloubů. Nízký TK především ráno mohlo způsobit používání léků na poruchy spánku nebo proti úzkosti, které naopak zvyšují účinek léků na snížení TK. 

Kombinace Isoptinu a Gleperilu zvláště v používané dávce byla na Vás zřejmě silná.

Je třeba metodicky správně provést domácí měření TK (oba způsoby) při stávající léčbě -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Měřením TK po hodině v průběhu jednoho dne s vyznačením času braní léků zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá a jak se v té době cítíte. Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze, dle potřeby i opakovaně.

Pokud by byl pouze průměr večerních tlaků 135/85 mmHg a vyšší, lze uvažovat o přesunu Isoptinu z rána na poledne.

12.03. 2017

Dotaz 239  |  výkyvy v měření tlaku  |  06.03. 2017  |  Helena

Dobrý večer. Je mi 64 let a dosud jsem měla nižší tlak. Před dvěmi týdny se mi točila hlava a tak jsem si začala pravidelně 3x denně měřit tlak. Ráno a odpoledne tlak odpovídá normě, pohybuje se v rozmezí107/65 až 140/77. Tlak se mi začíná zvyšovat večer a zatím nejvyšší jsem naměřila 159/89. Včera jsem ale naměřila 161/90 a tak jsem provedla ještě další 2 měření v rozmezí 5-ti minut. Tlak mi postupně rychle klesl, nejdříve na 154/86 a pak na 132/77. Je to normální, že tlak v tak krátké době poklesne, nebo jde o chybu tonometru? A je nutné tyto výkyvy /myslím rozdíl mezi ranním a večerním měřením/ řešit s lékařem? Snažím se snížit tlak přirozeným způsobem -zhubla jsem poslední měsíc 4kg/váha 66kg při výšce 163cm/, pravidelně 2 hodiny denně sportuji/cyklistika,chůze/, upravila jsem jídelníček, užívám česnekové tablety a tinkturu z hlohu. Děkuji předem za odpověď.

Dobrý den,

je třeba metodicky správně provést domácí měření TK (oba způsoby) – viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení. Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze, dle potřeby i opakovaně.

Důležité je sedět v klidu 5 minut před prvním měřením, někteří lidé potřebují 10 minut klidného sezení a pak se měří ještě 1x až 2x v 1-2 minutových odstupech. Pokud budou tak velké rozdíly v hodnotách TK měřených 2-3x za sebou přetrvávat, zkuste se změřit jiným tonometrem. Začala jste razantně provádět tzv. režimová opatření. Podrobné informace o nich naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty.

Nákup česnekových tablet a tinktury z hlohu pokládám za zbytečně vyhazování peněz.                             

11.03. 2017

Dotaz 238  |  snížit prášky na tlak  |  06.03. 2017  |  Miluše Vidimová

Od roku 1997 se léčím na vysoký krevní tlak. Uvádím prášky Tenormin 50 1x denně Lussopres mg 20 -1x denně Prestarium Combi Neo -1x denně Při denním měření od ledna 2017 do dnešního dne mám průměrný denní měřený 3x denně 138/58 a tepevou frekvenci 70. Mám dotaz, zda by můj lékař mohl snížit dávky léků. Děkuji za odpověď

Dobrý den,

pokud berete všechny léky ráno, tak průměrný TK vypočtený ze všech hodnot naměřených ráno, v poledne a večer toho moc neřekne.

Je třeba metodicky správně provést domácí měření TK (oba způsoby) při stávající léčbě -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Měřením TK po hodině v průběhu jednoho dne s vyznačením času braní léků zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá a jak se v té době cítíte. Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze, dle potřeby i opakovaně. Lze také zrealizovat 24hodinové ambulantní monitorování TK (zlatý standard) prostřednictvím praktického lékaře.

V případě problémů se obraťte na specialisty na hypertenzi v Centru excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz.

11.03. 2017

Dotaz 237  |  Diastolický tlak  |  05.03. 2017  |  Ludmila

Dobrý den, po třech letech a šesti druzích léků, vždy intolerance, už při malých dávkách, neberu nic. Už mám strach. Už vím, co léky dokážou. Vyšší mám většinou pouze diastolu, ale někdy i 100. Krevní testy, vše na jedničku, sportovec. Chci se zeptat, zda je něco nového v léčbě hypertenze, co by pomohlo i nám, kteří léky nesnášíme. Za ty tři roky jsem se setkala z velkým množstvím zejména mladších lidí, kteří jsou na tom stejně. Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

obraťte se na specialisty na hypertenzi v Centru excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz.

11.03. 2017

Dotaz 236  |  nízký tlak  |  04.03. 2017  |  Petr

Dobrý den! Prosím o posouzení krevního tlaku. Po rytí záhonu,když jsem si za 3/4hod měřil tlak,tak jsem naměřil hodnotu100/65 a při druhém měření 97/62 a tep 90/min. prosím o posouzení. Normálně mívám tlak 130/62. Děkuji.

Dobrý den,

jde pravděpodobně o mírný přetrvávající pokles TK po fyzické zátěži ve srovnání s dotazem č. 232. Záleží také na tom, zda jste léčený hypertonik nebo máte normální TK a jak tyto nízké hodnoty TK snášíte. U Vašeho běžného TK máte poměrně velký rozdíl mezi hodnotou vrchního a spodního TK, což by mohlo svědčit pro aterosklerózu tepenného systému. Nechte si raději překontrolovat hodnotu cholesterolu a dalších parametrů lipidů.

Pokud berete léky na snížení TK, řiďte se pokyny, které jsem uvedl v odpovědi na dotaz č. 234.

 

11.03. 2017

Dotaz 235  |  Ataky cvakání zubů, viz předchozí dotazy č. 2019 a 220  |  04.03. 2017  |  Alena Pechová

Dobrý den pane doktore, děkuji za předchozí dvě odpovědi, džusy a salát, tedy furanokumariny, mohu v podstatě vyloučit jako příčinu mých křečovitých zimnicových záchvatů, protože jsem si tohle zdravé jídlo cíleně dopřávala opakovaně a nic se nestalo. Je zde však nový spojující prvek a tou je káva a kofola dohromady. Ještě vyzkouším. Co však je po Vaší první odpovědi zřejmé je to, že jsem si doposud nevšímala symbolu arytmie na měřiči -a on tam někdy bývá. Také nově zakoupený oxymetr na prst ukazuje při nástupu obtíží -naprosto náhle a nečekaně se mi udělá divně -tep 130 až 160, i 180 -v klidu, začne poplašně pípat, zkontrolovala jsem to honem i tlakoměrem s měřením tepu, hodnoty jsou podobné. Tlak v podstatě stejný jako mívám, tedy mezi 118 /80 až 138 /95 po užívání triplixamu 10/2,5/5 -od 10.1.2017, nikdy dřív jsem žádné potíže neměla a nic nebrala. Kyslík mívám 90-95, při záchvatu 99. Nově mi nyní v únoru byla zjištěna středně těžká obstrukční spánková apnoe, mám dostat masku a do konce života v ní spát, budu mít invalidní důchod. Tedy Vaše úvaha ohledně arytmií byla zřejmě správná, problém je, že ani ve spánkové laboratoři ani při měření u lékařů se nikdy neprojevila. Nyní mám 13.3. dostat 24 hod. EKG Holter, nyní však jisté že zrovna ten den se mi udělá zle a přístroj to zaznamená. Během měsíce se mi ataka stala již 5x. Neurologické vyšetření včetně CT a EEG nic nepřineslo. Mám středně těžkou statiku a dynamiku C páteře, PV spasmy Cp a trapézu, předepsány rehabilitace. Před a při záchvatu -atace mám grafický záznam tepu na oxymetru namísto pěkných trojúhelníčků jako normálně pouze žlutou čáru, opravdu jako by srdce fibrilovalo, ale kyslíku dost. Tep na krku nebo na ruce nehmatný. Uvítám Váš názor, děkuji, Alena Pechová

Dobrý den,

někdy trvá déle než se objasní příčina určitých obtíží. U obstrukční spánkové apnoe jsou arytmie častější a nemusí jít vždy o záchvat fibrilace síní. I když je malá pravděpodobnost, že k atace dojde během monitorovaných 24 hodin, vyšetření může postihnout nějaké kratší arytmie, které nemusíte vnímat. Nález může současně se znalostí okolností atak pomoci při volbě metody dlouhodobé EKG monitorace ke zjištění typu arytmie a stanovení příslušné léčby arytmie.

20.03. 2017

Dotaz 234  |  vysoky krevní tlak  |  02.03. 2017  |  awerda

Lekar mi nameril krevní tlak 160/90 a ihned mi napsal leky tritace 5mg na vyskoky krevni tlak ktere musim brat 2x denne. Muj krevni tlak je ale v poradku naopak hi mam casteji spis nizsi. Nemohku mi leky ublizit

Dobrý den,

až si vypůjčíte nebo pořídíte vhodný mezinárodně certifikovaný tonometr s manžetou na paži, je třeba metodicky správně provést domácí měření TK (oba způsoby) při stávající léčbě -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Měřením TK po hodině v průběhu jednoho dne s vyznačením času braní léků zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá a jak se v té době cítíte. Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze, dle potřeby i opakovaně. Lze také zrealizovat 24hodinové ambulantní monitorování TK (zlatý standard) prostřednictvím praktického lékaře. Měření TK mimo ordinaci přinášejí objektivní hodnoty TK bez falešného navýšení v důsledku efektu bílého pláště.

Nízké hodnoty TK a zvláště ty nejnižší za cca 4 hod. od spolknutí ranní tablety, event. s dalším poklesem po obědě, můžete vnímat jako únavu, apatii nebo ospalost při monotónní práci nebo můžete pociťovat závratě při postavení s rizikem pádu a následného poranění.  

11.03. 2017

Dotaz 233  |  Valzap 160mg + Nebilet 5mg  |  02.03. 2017  |  Michaela

Dobrý den, vzhledem k tomu, že se nedaří stabilně udržet můj TK pod 140/90, nasadila mi moje obvodní lékařka Valzap 160mg 1-0-0+Nebilet 1-0-0. Vzhledem k tomu, že po kombinaci Valzap 160mg 1x+ Indapamid 2,5 mg1x jsem skončila v nemocnici s hypokalémii nerada bych po nově nasazené kombinaci Valzap+Nebilet skončila naopak s hyperkalémii. Dále prosím o názor, kdy minule mi byla nasazena kombinace Valzap 160 1x+ Kapidin 10mg 1x a po týdnu užívání mi byla lékařkou vysazena pro tlak v ordinaci 148/103 a 2 dny trvající bolest hlavy (tlak doma 125-155/82-105). Děkuji mnohokrát za Vaši odpověď a názor na léčbu.

Dobrý den,

kombinace Valzap + Nebilet vzhledem k mechanismu účinku k hyperkalémii nepovede. Je to ale slabší kombinace. Záleží na tom, zda uváděné hodnoty TK pocházejí z ordinace nebo z domácího měření TK (bez falešného zvýšení TK efektem bílého pláště). Kapidin Vám působil bolesti hlavy a dávka Indapamidu možná nemusela být tak vysoká, aby způsobila hypokalémii. Šlo by také zkusit kombinovat Valzap s malou dávkou jiného diuretika -Hydrochlorothiazidu (Valzap Combi) nebo Hypotylinu.

 

 

09.03. 2017

Dotaz 232  |  Náhlý pokles tlaku  |  02.03. 2017  |  Jiří

Je mi 64 let. Od mládí mám problém, který dosud nikdo nevysvětlil, ale který mně způsobuje problémy. Při zvýšené fyzické námaze, zejména krátkodobé, u mne dochází k pochopitelnému růstu tepu a tlaku. V klidové fázi po výkonu dojde k náhlému poklesu tlaku až do kolapsového stavu. Před patnácti lety sportovním lékařem naměřený pokles z tlaku po výkonu na šlapacím kole ze 180/120 až na 75/0). Průběh EKG měřený při zátěži byl normální. Ve stejné době bylo provedeno důkladné vyšetření -UZ srdce, tepen , závěr extrémně zdráv. Opakovaný test v letošním roce u sportovního lékaře, dosažený tep 165, EKG normální. Přesto se mi podobná situace opakovala loni v létě i letos na běžkách. Tep se pohyboval na mírném kopci na 155, při sjezdu dole pod kopcem jsem si musel lehnout, tep klesl až na 69 a po asi třech minutách ( byl jsem stále v leže) vystoupal asi na 110. Používám sportovní měřič tepové frekvence, protože mně bylo doporučeno pohybovat se do tepové frekvence 160 tepů. Klidovou frekvenci mám kolem 60 tepů. Při sebemenším výkonu jde frekvence rychle nahoru -klidná chůze 95, ostřejší chůze 125, klus musím přerušovat na 160 aniž jsem zadýchaný. Nemyslím, že bych byl zcela netrénovaný -nezadýchávám se do schodů, dlouhé trasy mně nečiní problémy, už 15 týdnu se snažím denně běhat ( podle tepu, vždy jen do 160 a potom zase chůze ). Celkově mám vyšší tlak, „Holter“ prokázal čtyřikrát zvýšení během dne na 150/100 -beru Egiramlon 5/5.

Dobrý den,

od mládí, kdy patrně jste ještě neměl hypertenzi, Vám patrně ne zcela dobře fungovala regulace oběhu podmíněná přetrvávajícím roztažením tepen kosterního svalstva po skončení fyzické námahy vedoucím k poklesu TK. U 24hodinového ambulantního monitorování TK („tlakového Holtra“)záleží na průměrném TK za 24 hodin, v denním a nočním období, takže pár hodnot zvýšeného TK při námaze nehraje roli. Je dokonce možné, že příslušné průměrné tlaky mohly být i snížené (známka předávkování) a tak ještě dál zhoršovat Váš sklon k výraznému poklesu TK po fyzické námaze. Situaci může zhoršit výběr léků na snížení TK. Amlodipin obsažený v Egiramlonu působí na Vaše tepny jako fyzická zátěž a může svým mechanismem účinku Váš sklon k výraznému poklesu TK po fyzické zátěži, zvláště při současné konzumaci grepové šťávy a event. interakci s dalšími léky -viz odpověď na otázku č. 220. Vhodnější by byla patrně kombinace ramiprilu s malou dávkou diuretika, nejlépe chlorthalidonu.

09.03. 2017

Dotaz 231  |  tlak  |  02.03. 2017  |  70 let

Jak skutečně ovlivní (v % ?)snížení hmotnosti snížení tlaku? Pokud přestanu kouřit ( 4 za den) projeví se to na snížení tlaku? Prosím o Váš názor, ne o to, co si přečtu všude.

Dobrý den,

snížení hmotnosti nevede u každého ke stejnému poklesu TK. Snížení hmotnosti o 4 -5 kg se většinou již poklesem TK projeví. Stop kouření nemá na změnu TK v podstatě žádný vliv. Kuřákům, kteří přestanou kouřit, hrozí zvýšení hmotnosti. Informujte se na některém centru závislosti na tabáku, jak přestat kouřit a nepřibrat na váze. O redukci hmotnosti se informujte na www.stobklub.cz.Poklesu TK lze dosáhnout také dalšími režimovými opatřeními (bez léků).

 

Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty.

 

06.03. 2017

Dotaz 230  |  vysoký tlak – léky  |  01.03. 2017  |  Belinda

Mám vysoký tlak. Při braní léku Lozap jsem měla stále cca 200/100-115. Nový lék Nebivol sandoz beru dva týdny, tlak je jen málo pod uvedenou hranici. Přidán lék Tezeo 80, tlak se snížil na 190-200 na 95-105. Celodenní měření přístrojem ukázalo také vysoký tlak. Lékařka mi dnes doporučila vzít si ještě večer další tabletu Tezea 80.Mám zjištěnu polyvalentní alergii (už dvakrát jsem po lécích skončila na Jip) a léky vůbec špatně snáším. Chápu, že lékaři už neví, co mi za léky dát. Když mi prý bude špatně, mám si volat sanitku. Bydlím sama, je mi 66 let. Tak jdu raději napsat závěť.

Dobrý den,

použitá kombinace Tezeo 80 a Nebivolol není příliš silná. Dvojnásobná dávka 160 mg lékuTezeo nemá dvojnásobný účinek na tlak ve srovnání s dávkou 80 mg, pokud je vůbec doporučené tak vysokou dávku léku Tezeo používat. Silnější by měla být dvojkombinace v jedné tabletě Teze HCT 80/12,5 mg, pokud jste neměla nikdy předtím nepříjemnou zkušenost s lékem Hydrochlorothiazid. Vzestupy TK nad 180/105 mmHg lze snižovat navíc podaným lékem Tensiomin 12,5 mg i několikrát denně, pokud se nenajde účinná kombinovaná léčba 2 -3 léky.

Pokud se nepodaří hypertenzi v krátké době zvládnout a zvláště v případě, že se hypertenze vyvinula rychle (Kdy byl naposledy naměřen normální TK?) během několika měsíců až roku, je vhodné se dát co nejdříve vyšetřit specialisty na hypertenzi v Centru excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz.

05.03. 2017

Dotaz 229  |  Vyrážka po PRESTARIUM NEO Forte?  |  01.03. 2017  |  jirkaptr

Počátkem listopadu 2016 se mi zvýšil tlak na cca 145/85. Dostal jsem PRESTARIUM NEO 5, ale k zřetelnému snížení tlaku nedošlo. Na konci prosince mi proto dávka byla zdvojnásobena. Krátce nato se mi začaly dělat ojedinělé svědivé pupínky, avšak narůstající intenzita vzniku dalších a dalších se stala velice nepříjemnou. Před třemi týdny jsem s PRESTARIEM NEO Fort skončil tím spíše, že ani s touto dávkou TK zřetelně neklesal. Na vyrážku, která postupně zachvátila skoro celé tělo, jsem dostal Desloratadine Actavis 5mg a nějaké mazání v kelímku. Ještě nyní, po třech týdnech, vznikají další svědivé pupínky i když ne tak intenzivně. Mám alergii na některé potraviny a asi na lísku, olši apod. které by teď měly mít „sezónu“. Žádná z alergií se však dosud neprojevovala vyrážkami. Chápu, že jestliže vyrážka postupně narůstala, bude postupně poklesávat. Ale jak asi dlouho?

Dobrý den,

Prestarium může stejně jako řada jiných léků mít jako nežádoucí účinek kožní vyrážku, která u Vás trvá poměrně dlouho. Ať už jste dostal lék Desloratadine od praktického nebo kožního lékaře, měl byste navštívit kožního lékaře. Pokud nyní neberete žádný lék na snížení TK, proveďte řádně domácí měření TK -viz elektronický záznamník s vysvětlením zde v poradně ke stažení. Pokud bude doma průměrný TK < 135/85 mmHg a uvedená hodnota TK 145/85 mmHg byla naměřená v ordinaci, jde o hypertenzi bílého pláště, která se bez dalších rizik zatím léky neléčí. Zlatý standard pro měření TK mimo ordinaci je 24hodinové ambulantní monitorování TK. I v případě mírně zvýšeného TK doma můžete nejdříve vyzkoušet efekt tzv. režimových opatření (redukce hmotnosti, pohyb apod.). Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty.

I když není vyloučeno, že vyrážku působí pouze sloučenina perindopril obsažená v léku Prestarium, nelze vyloučit stejné působení i u sice chemicky odlišných příbuzných léků se stejným mechanismem účinku (třída tzv. ACE-inhibitorů). Proto by bylo vhodnější v případě potřeby nasazení léku použít lék ze třídy sartanů.

 

 

06.03. 2017

Dotaz 228  |  arytmia nameraná tlakomerom  |  31.01. 2017  |  Marika

Dobrý deň, kúpili sme pre časom matke nový plneautomatický tlakomer microlife. Má už 70 rokov a lieči sa na vysoký tlak. Tak som ho vrámci skúšania použila aj ja -ako dcéra 38 rokov. A tlakomer mi ukázal výsledok, tlak 105/70, pulz 78, a zapípal so symbolom arytmia. Nikomu inému to nikdy neukázal. Meranie som zopakovala a už to neukázal. Môže mať aj človek ktorý má obvykle nízky tlak -arytmiu? Je takýto výsledok na domácom tlakomery nejako závažný? Ďakujem

Dobrý den,

moderní tonometry ukazují symbol nepravidelné srdeční akce. U Vás šlo nejspíše o ojedinělou extrasystolu (mimořádný stah srdečního svalu), kterou občas mají i mladí lidé se zdravým srdcem. Nemusejí extrasystolu vůbec vnímat, někteří vnímají tzv. „přeskočení srdce“.

Naučte se vyhmatat si tep a občas si ho zkontrolovat. Opakované měření tlaku tonometrem by zabralo daleko více času. Pokud byste si častěji zjistila nepravidelný tep nebo epizodu velmi rychlého tepu, bylo by vhodné provést ambulantní monitoraci EKG na 24 hodin (Holter).

27.02. 2017

Dotaz 227  |  medikace, dialýza  |  30.01. 2017  |  Ježková

Dobrý den, sousedce (* 1943), byla doporučena dialýza, které se obává. Z lékařské zprávy, kterou mám k dispozici vím, že má hypertenzi II.st, intoleranci inhibitoru ACE, vleklý vertiginosní sy, asymptomatická leukopenie,1/02 flebotromboza LDK, chr. cefalea, osteomyelitis femoris LDK, žeber l.sin., stp. část. resekci pravého prsu pro osteomyelitidu, disp. v imunologfické amb. aplikace stafylokokové vakcíny, vnitřní hemorrhoidy, mnohočetné divertikly sigmoidea a colon descendens., stp.renální kolice vpravo, drobné cysty ledvin bilat., polytopní VAS, polyartroza, stp.kompresivní fraktuře hrudní páteře. pruritus nejasné etiol., kontaktní ekzem anamn. TK 144/88. Lab. vyš. kreatinin 133, chol 5,1. Ostatní hodnoty v normě, minerály neodebrány. Medikaci: Valsacombi 320/25 1-0-0, Kapidin 20mg 0-0-1, Betaloc 25mg 1-0-1, Magnosolv při křečích 1xD, Caltrat 500mg 1-0-0, Roxilip 20mg 0-0-1, Tensiomin 25mg při vzestupu TK nad 180, Stilnox 20mg při nespavosti, Furorese 40mg při otocích 1-0-0, Milurit 300mg 1-0-0, Neurol 0,5mg při potížích, Omeprasol 20mg 1-0-0, Zenaro 5mg 1-0-0, Rilmenidin 1mg 1-0-1. Přišla si pro radu OL již plně nedůvěřuje. Jsem jen zdr. sestra, prosím tedy o Váš názor. Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

dle hodnoty kreatininu má Vaše sousedka do potřeby dialýzy patrně ještě velmi daleko. Měla by však absolvovat nefrologické vyšetření, event. později přejít do nefrologické péče, kterou se dá potřeba dialýzy oddálit. Bylo by dobré pomocí domácího měření TK objektivizovat hodnoty TK, aby se ukázalo, že není předávkovaná.

Je třeba metodicky správně provést domácí měření TK (oba způsoby) při stávající léčbě -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Měřením TK po hodině v průběhu jednoho dne s vyznačením času braní léků zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá a jak se v té době cítíte. Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze, dle potřeby i opakovaně. Lze také zrealizovat 24hodinové ambulantní monitorování TK (zlatý standard) prostřednictvím praktického lékaře.

V případě problémů se obraťte na specialisty na hypertenzi v Centru excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz.

27.02. 2017

Dotaz 226  |  doporučit léky na vysoký krevní tlak  |  29.01. 2017  |  Majka

jaký lék mi pomůže vyskoušela jsem spoustu léků na recept ale vždy mají špatný ůčinek napříklat.cynt,perinalon,lorinalon,concor,indap,lekopin,kylotan,preductal, agen,rimetal,plendil,tezeo spíš mi ublížili

Dobrý den,

je podivné, že byste tolik léků nesnášela. Jde vždycky o stejný „špatný“ účinek? Jak poznáte, že Vám spíš ublížili a v čem? Mohlo jít o příliš silný nebo naopak slabý účinek na snížení TK -viz podrobné odpovědi na otázky č. 223 a 224.

Domácí měření TK patrně zatím nemůžete zrealizovat. Požádejte svého praktického lékaře o 24hodinové ambulantní monitorování TK. Pokud jste ho již před zahájením léčby absolvovala, bylo by dobré ho provést ještě jednou při léčbě.


 

27.02. 2017

Dotaz 225  |  Vysoký krevní tlak  |  28.01. 2017  |  Anna Řeháková

Dobré ráno. Chci se prosím zeptat , proč je na každé ruce jinak vysoká hodnota při měření tlaku . Ležela jsem v nemocnici a ani tam mi lékař nedal odpověď. Na pravé ruce jsem si dnes naměřila 164/98 a levé 88/64 . Beru prášky , Prestarium 2/5ml , ještě na ředění krve ,večer na tlak , ale nevzpomenu si jak se jmenuje . Děkuji za odpověď.Řeháková A. 71 let

Dobrý den,

vzhledem k tomu, že krevní tlak kolísá, TK by se musel měřit opravdu současně na obou končetinách, aby se vyloučil rozdíl daný kolísáním TK. Měření na obou končetinách těsně za sebou je méně přesné. TK se i normálně může mezi končetinami lišit až o 10 až 20 mmHg u vrchního tlaku. Uváděný rozdíl tlaku je však velmi výrazný, takže vzniká podezření na zúžení velké tepny někde mezi jejím odstupem z aortálního oblouku a pažní tepnou v loketní jamce, které působí zmenšení proudu krve a následně snížení TK na straně s naměřeným extrémně nízkým TK. Pokud se paže s nízkým TK při fyzické zátěži rychleji neunaví nebo nejsou svalové bolesti ve srovnání s druhostrannou končetinou, je třeba provést opakované měření na obou končetinách, aby se vyloučila nějaká občasná technická závada při měření TK. Na rozdílných naměřených hodnotách by se mohla podílet krátkodobá občasná arytmie nebo dlouhodobá arytmie vyznačující se nepravidelným tepem. Neberete náhodou lék na „ředění krve“ kvůli arytmii, která se nazývá fibrilace síní a při které může TK výrazně kolísat? 

Při opakovaném výskytu výrazného rozdílu TK mezi končetinami bez arytmie je třeba absolvovat odborné cévní vyšetření.

 

 

26.02. 2017

Dotaz 224  |  Vedlejší účinky léku Tritace  |  28.01. 2017  |  LIVE

Dobrý den, prosím o radu. Jak dlouho vytrvat v užívání léku, jestliže se objevily vedlejší účinky? Mamince je 70 let. Do této doby neužívala žádné léky, nepociťovala žádné problémy, žila aktivně, cestovala, jezdila na kole atp. Při preventivní prohlídce a následném měření Holterem jí diagnostikovali zvýšený TK a byl nasazen lék Tritace. Před třemi týdny začala užívat 1 tabletu ráno. Ihned se objevily vedlejší účinky léku -závratě, únava, nevolnost, nechutenství a několikrát i zvracení. Došlo ke snížení krevního tlaku, přesto po čtrnácti dnech užívání lékař dávku léku ještě zvýšil na 2 tablety. O problémech byl informován. Avšak vedlejší účinky léku přetrvávají, maminka nemá chuť k jídlu, jí velmi málo, hlava se jí motá, je jí na zvracení a někdy i zvrací, celé dny odpočívá, ven nechodí, nic ji nebaví. Prosím, kdy je možné předpokládat ústup vedlejších účinků? Po jaké době by bylo dobré případně změnit lék? Nebylo by dobré otestovat funkci jater, nebo udělat nějaká další vyšetření? Doporučujete užívat nějaké doplňky stravy ke zlepšení celkového stavu organismu? Předem mockrát děkuji za Váš čas a odpověď. S pozdravem L.V.

Dobrý den,

dle Vašeho líčení si myslím, že podávaná dávka léku Tritace je na Vaši matku příliš silná a má v důsledku toho relativně výrazně snížený TK. Pokud byl výchozí TK hodně vysoký, může rychlé snížení TK (i když jen na hodnoty hraničně vyššího TK) u ní působit pocit nízkého tlaku. Je třeba objektivizovat hodnoty TK pomocí domácího měření TK -viz odpověď na předešlý dotaz č. 223. Vytištěné záznamy TK ať předá svému lékaři a usnadní mu rozhodování o event. úpravě léčby nebo o zopakování 24hodinového ambulantního monitorování TK při stávající léčbě.

Nežádoucí účinky nebo příliš silný základní účinek léku by samozřejmě neměl pacienta obtěžovat nebo dokonce ohrožovat. Je třeba se ozvat lékaři se žádostí o mimořádný brzký termín návštěvy co nejdříve.

Před nasazením léčby nebo alespoň krátce po jejím zahájení by mělo být provedené laboratorní vyšetření především s ohledem na funkci ledvin. Vyšetření tzv. jaterních testů patří také k základnímu laboratornímu screeningu. O doplňky stravy se nestarejte.


26.02. 2017

Dotaz 223  |  Léky na vysoký tlak  |  27.01. 2017  |  Kamila

Dobrý den, užívám léky na vysoký tlak, nejprve jen Rivocor, pak mi bylo přidáno Tezeo a Amloratio. Po Rivocoru mě časem začala bolet hlava, byl vysazen a změněn na Sotahexal. Nyní mě opět bolí hlava po Tezeu. Je vysazen, užívám jen Sotahexal a Amloratio. Tlak není úplně ideální, je v rozmezí 138-148 na 85-98, někdy i vyšší. Můj problém je, že po čase užívání mě po některém léku bolí hlava a musí se vysadit. Jsem velmi citlivá na bolesti hlavy, při vyšším tlaku nebi inverzi apod. mě hned bolí hlava. Je nějaký lék nebo kombinace, kterou byste mi doporučil? Děkuji za odpověď, přeji hezký den. Kamila

Dobrý den,

jste si jistá, že Vaše identifikace léku zodpovědného za bolesti hlavy je správná? Bolesti hlavy po Rivocoru se objevily opravdu až po přidání Tezea a Amloratia? Je možné, že bolest hlavy závisela spíše výšce tlaku -při vysokém nebo naopak nízkém TK, tj. buď ráno před léky nebo naopak při maximálním účinku léků cca po 4 hodinách od spolknutí tablet. Bylo by tedy vhodné zjistit, zda Vám tlak příliš nekolísá. Je třeba metodicky správně provést domácí měření TK (oba způsoby) při stávající léčbě -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Měřením TK po hodině v průběhu jednoho dne s vyznačením času braní léků zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá a jak se v té době cítíte. Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze, dle potřeby i opakovaně. Je možné, že část léků bude lépe brát ráno a druhou část večer.

Pokud se tímto způsobem vyloučí jako příčina bolestí hlavy kolísání TK, lze vyzkoušet příbuzné léky ke všem lékům, které jste užívala.

Bylo by vhodné neurologickým vyšetřením vyloučit bolesti „od páteře“.

26.02. 2017

Dotaz 222  |  Při užívání triplixanu mám problém s erekcí před jeho užíváním sem nikdy tento problém nezaznamenal je možno s těmito léky užívat nějaké prostředky na její podporu pro upřesnění je mi 42 let a myslím že jsem stále v dobré kondici dekuji  |  27.01. 2017  |  David

Problém s erekcí při užívání triplixanu a jestli je možno používat nějaké prostředky na její podporu dekuji

Dobrý den,

předpokládám, že jste dříve užíval dvojkombinaci antihypertenzních léků. Hlavním viníkem by mohl být třetí (nový) lék v trojkombinaci, i když obecně počet léků s různým mechanismem účinku také hraje roli ve vývoji erektilní dysfunkce. Je možné zkusit, zda by jiná trojkombinace léků nebyla v tomto ohledu lepší, i když byste všechny 3 léky asi nemohl brát v jedné tabletě. Před zkoušením jiné trojkombinace léků a než si začnete pořizovat nějaké prostředky na podporu erekce, je vhodné se přesvědčit, že Vaše hypertenze skutečně potřebuje stávající trojkombinaci léků, tj. že Váš tlak není objektivně zbytečně nízký. TK naměřený v ordinaci bývá falešně vyšší kvůli efektu bílého pláště. Pokud zatím nemáte možnost domácího měření TK, požádejte svého praktického lékaře o kontrolu TK pomocí 24hodinového ambulantního monitorování TK. Překontrolujte si také, zda se u Vás nezhoršily faktory zdravého životního stylu (hmotnost, pohyb apod.) nebo zde máte nějaké rezervy. Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty. Mohl byste tak nefarmakologický snížit tlak a vrátit se za kontroly TK k předešlé léčbě nebo alespoň k menšímu dávkování komponent v Triplixamu.

Především je třeba si uvědomit, že neléčená těžká hypertenze nebo nedostatečně léčená hypertenze zvyšuje riziko infarktu při pohlavním styku až 10x ve srovnání s hypertoniky s léčbou normalizovaným TK. Poruchy erekce lze však potlačit podáním léků typu Viagry, které lze kombinovat v podstatě se všemi léky na snížení tlaku. 

K této problematice jsem se také podrobně vyjádřil v odpovědích na otázky č. 40, 42 a 118. V případě problémů se obraťte na specialisty na hypertenzi v Centru excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz. 

 

26.02. 2017

Dotaz 221  |  co je kolisavy tlak  |  25.01. 2017  |  Anna Dragieva

Dobry den,zjistili mi vysoky tlak 179/110,dostala jsem hned leky prestarium neo combi 1/2 tablety denne.(je mi 48 let).Tlak mam cca rano 115-130/72-82,vecer velmi podobne,ale do obeda se mi casto stava ze mi spadne tlak cca 90/60.Je to kolisavy tlak?Porad me poboliva hlava a mota se mi.Doktor mysli ze je to od krcni patere(mam s tim problemy).Ale hlavne nevim jestli muj tlak je kolisavy,protoze mam obyvy z mozkove mrtvice apod…

Dobrý den,

TK při léčbě máte relativně nízký a kolem oběda výrazně nízký. Výchozí TK byl patrně naměřený v ordinaci a byl díky efektu bílého pláště falešně výrazně vyšší, takže použitá dvojkombinace léků, i když jen 1/2 tbl. (asi tabletu půlíte nožem), byla na Vás zbytečně silná. Je vidět, že v době maximálního efektu léků asi za 4 hodiny od spolknutí tablety byl Váš tlak výrazně nízký. Asi by Vám stačilo samotné Prestarium Neo v dávce 1/2 až 1 tbl. ráno. Bolesti hlavy mohou souviset s výškou TK, ale mohou být i jiného původu. Zaleží na tom, zda se vyskytovaly i dříve a nyní se výrazně zhoršily. Bolesti hlavy by mohly souviset s počínajícím přechodem, který působí kolísání a zvýšení TK.

Je třeba metodicky správně provést domácí měření TK (oba způsoby) při stávající léčbě -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léků zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá a jak se v té době cítíte. Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze, dle potřeby i opakovaně.

 

19.02. 2017

Dotaz 220  |  TRIPLIXAM a furanokumariny  |  24.01. 2017  |  Alena Pechová

Dobrý den, doplnění dotazu. Nejen grepy uvedené v příbalovém letáku léku TRIPLIXAM, ale všechny citrusové plody kromě dvou druhů pomerančů a hlávkový salát obsahují furanokumariny. Tolerované množství 0,64 mg/kg, tedy v mém případě 60 mg. Ten den jsem v rámci zdravé výživy vypila 1 l pomerančového džusu, hodně citronu na rybu, půlku hlávkového salátu. Pak přišel ten záchvat nekontrolovatelného třesu, pokles tlaku atd. Pane doktore, Váš názor? Je v příbalovém letáku zásadní chyba když odkazuje jen na nepředvídatelné účinky grepové šťávy? A.P.

Dobrý den,

grepová šťáva může zvýšit biologickou dostupnost amlodipinu (jeden ze tří léků obsažených v jedné tabletě fixní trojkombinace), což se projeví zvýšením jeho efektu na snížení tlaku. Nemusí k tomu dojít u každého, což ukazuje také na úlohu individuálního enzymatického vybavení. Podkladem účinku grepové šťávy je inhibice cytochromu CYP3A4 v tenkém střevě. Stejným způsobem působí i některá antibiotika. V aktuální podrobné informaci (SPC) o Triplixamu se o jiných citrusových plodech nemluví. Vypadá to, že významný efekt ve srovnání s grepovou šťávou nemají. Předpokládám, že Vaše konzumace v rámci zdravé výživy byla ten den i pro Vás výjimečná. Pokud ne, musely by se obtíže při Vámi předpokládaném zhruba rovnocenném účinku citrusových plodů objevit už dříve a hypotenze by trvala déle. Je jisté, že pomerančový džus neobsahoval příměs grepu? Vyskytují se i hybridní citrusové plody.

Svalové křeče mohou být i při uměle zvýšené dávce perindoprilu (součást Triplixamu), když se snižuje eliminace aktivního metabolitu perindoprilátu u starších pacientů nebo ještě více při snížené funkci ledvin. V úvahách o příčině hypotenze a všech příznaků pomůže Vašemu lékaři znalost Vaší předchozí medikace na snížení tlaku (ale i všech užívaných léků) a výsledků laboratorního vyšetření. 

Pro jistotu nekonzumujte zdravé věci v takovém množství.

03.03. 2017

Dotaz 219  |  Léčba TRIPLIXAMEM 10/2,5/5 a záchvat záškubů, křečí, třes  |  24.01. 2017  |  Alena Pechová

Dobrý den, po 11 dnech léčby jsem dostala nějaký záchvat, čelisti mi klapaly jako kulomet, brněl a tuhnula mi vzadu hlava, šíje, šlo to do rukou, mysl jasná, nohy poslouchaly. Tlak náhle klesl ze 140/95 na 110/73, za min. 95, Dcera volala RZP, nic nezjistili -EKG dobré, cukr dobrý, kyslík 100%, GCS 15. Stav trval 10 minut, po chvíli opakování. Bojím se aby se to neopakovalo -draslík? kombinace s kyselými potravinami? histaminika? toxikovaná lymfa která se dala do pohybu a ledviny to nezvládly? Prosím jaké máte zkušenosti? Jsou již změny na očním pozadí, ostatní vyšetření mne teprve čekají A.P.

Dobrý den,

RZP patrně již nízký TK nezachytila. Nepíšete, jaký byl při nízkém TK tep a zda byl pravidelný nebo se objevil na displeji tlakoměru symbol nepravidelné srdeční akce (pokud to Váš přístroj umí zaznamenat). Nejrychlejší je vyhmatání a posouzení tepu. Rychlý nástup obtíží a jejich vymizení ukazuje nejspíše na přechodnou arytmii, tj. poruchu srdeční akce, která by vedla k poklesu TK s příznaky. Porucha srdeční akce by spočívala spíše v jejím výrazném zrychlení, znepravidelnění (event. v kombinaci) než extrémním zpomalení. Výrazné snížení draslíku v krvi by se projevilo nejspíše křečemi lýtek již v předchozích dnech a vlastní doba léčby Triplixamem je dosti krátká na to, aby vyvolala výrazné snížení draslíku (jeho komponenta indapamid 2,5 mg). Zaleží také na koncentraci draslíku před zahájením léčby Triplixamem, zda už nebyla snížená účinkem dřívějších léků. Zapomeňte na hypotézy o (in)toxikované lymfě a jiné a sledujte event. výskyt nepravidelné srdeční akce a poklesu TK, který nemusí být tak výrazný a spojený s většími obtížemi.

! Výskyt nepravidelné srdeční akce, kterou nemusíte vnímat a může být nebezpečná, je třeba objektivizovat pomocí EKG monitorace.

Lékaři můžete pomoci domácím měřením TK, které poskytne informace o tom, zda nasazená trojkombinace normalizuje TK po celých 24 hodin a zda nedochází k přechodnému výraznému snížení TK v době maximálního efektu léků asi za 4 hodiny od spolknutí tablety, event. jak nízký TK tolerujete.

Je třeba metodicky správně provést domácí měření TK (oba způsoby) při stávající léčbě -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léků zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá a jak se v té době cítíte. Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze, dle potřeby i opakovaně.

18.02. 2017

Dotaz 218  |  vysoky krevni tlak  |  23.01. 2017  |  kiri

Dobry den, beru leky na tlak prestarim neo forte 10mg a agen 5mg, lze je nahradit jednym praskem? Dekuji za odpověď.

Dobrý den,

pokud oba léky berete ráno, lze je nahradit jednou tabletou obsahující stejné léky ve stejných dávkách. Lék se nazývá Prestance 10 mg/5 mg. Prestance je originální lék, existují však i kopie od jiných výrobců a mají různé názvy. Rozhodující pro výběr takových léků jsou stejné chemické názvy, tj. perindopril a amlodipin ve stejných dávkách jako u Vašich současných léků. 

18.02. 2017

Dotaz 217  |  Možnost měnit dávku Prestarium neo  |  23.01. 2017  |  Dušan Vala

Dobrý den pane docente, měl bych dotaz ohledně možnosti měnit velikost dávky Prestarium neo v průběhu týdne. V současné době beru 2,5 mg a je to podle týdenního měření dostačující dávka mimo pondělí, kdy mám každý týden vyšší tlak -pondělní stres v práci. Je možné pouze na jeden den zvýšit dávku? A pokud ano, kdy je třeba zvýšenou dávku aplikovat, aby působila v pondělí hlavně dopoledne. Moc děkuji za odpověď a přeji pěkný den

Dobrý den a bez docenta,

předpokládám, že Prestarium Neo v dávce 2,5 mg berete ráno a doma jste se měřil vypůjčeným tonometrem. Před úpravou dávky léku kvůli vyššímu TK v pondělí by bylo vhodné absolvovat několik cyklů měření, který by mohly být kratší (např. od neděle do úterka včetně), protože je třeba vyloučit, že vyšší TK v pondělí byla náhoda. Pokud je tedy TK v pondělí ráno před Prestariem výrazně vyšší než v jiné dny a přesahuje hranici 135/85 mmHg o nejméně 15 mmHg u vrchního tlaku a 10 mmHg u spodního TK lze úpravu dávky v jednom dni zvážit. Pokud vyšší ranní pondělní TK vnímáte, vezměte si dalších 2,5 mg Prestaria již v neděli na noc. Pokud ne, je to úprava dávkování léku za situace, kdy je patrně celotýdenní průměrný TK v normě. Je třeba pak zkontrolovat, abyste naopak v pondělí po práci neměl nízký TK.   

10.02. 2017

Dotaz 216  |  Opětovný dotaz/dodatek  |  22.01. 2017  |  Iva

Dd,pane docente, opět já a moc se omlouvám.Vzala jsem si ráno 2LozapyH s hodnoty tlaku byli kolem 165/105 ale večer vyskočili na 200/110 s malou bolesti hodnoty 2/3 na škále do 10.Zapomnela jsem říct že mám špatné cévy,a jsem dost obézní.Nemusim se bát infarktu nebo mrtvice.Moc děkuji za pomoc a ochotu.A ještě se chci zeptat jak mít správně položenou ruku při měření zápěstím ,zda na podložce,nebo na hrudi.

Opakované dotazy dokumentují fakt, že poradna nemůže nahradit návštěvu nebo komunikaci s vlastním praktickým lékařem, který pacienta zná a může mu poradit, zda pro něj cesta do ciziny neznamená velké riziko, event. jak toto riziko snížit. V době mobilů by neměl být problém si zapsat telefonní číslo ordinace svého praktického lékaře a v cizině ho podle potřeby i použít. Především je třeba mít před cestou sjednané zdravotní připojištění, protože i dosud plně zdravý může zakopnout a při pádu si zlomit některou končetinu. Je třeba počítat s tím, že za návštěvu lékaře je někdy třeba v cizině hned zaplatit a peníze dostanete od zdrav. pojišťovny až dodatečně. Lépe za prohlídku u lékaře v cizině zaplatit než ušetřit a doufat, že při vysokém tlaku k cévní mozkové příhodě nedojde. Je vhodné, aby chronici měli seznam svých chorob, resp. diagnóz a seznam léků včetně jejich síly a dávkování (vzorní pacienti by mohli být i zapsané chemické názvy léků) pro snazší komunikaci s lékařem (event. lékárníkem) v cizině. 

03.03. 2017

Dotaz 215  |  Opětovný dotaz  |  22.01. 2017  |  Iva

Dd,pane docente, opět já a moc se omlouvám.Vzala jsem si ráno 2LozapyH s hodnoty tlaku byli kolem 165/105 ale večer vyskočili na 200/110 s malou bolesti hodnoty 2/3 na škále do 10.Zapomnela jsem říct že mám špatné cévy,a jsem dost obézní.Nemusim se bát infarktu nebo mrtvice.Moc děkuji za pomoc a ochotu.

viz odpověď na dotaz č. 216

03.03. 2017

Dotaz 214  |  Odpovědět na dotaz  |  22.01. 2017  |  Iva

Dd,pane doktore,ptal jste se jestli jsem neužívala Ibalgin ,ano ten jsem užívala,může to mít vliv na ten zvýšený tlak?Teď po 2tbl mám 160/105 Kč,když vysadíme Ibalgin vrátí se tlak na normální hodnoty a co můžu užívat od bolesti a teploty, běžné dostupné v lékárně.Moc moc děkuji…

Dobrý den,

ano, proto jsem se na to ptal. Ibalgin snižuje účinek léků na snížení tlaku. Pokud Ibalgin vysadíte, TK by se měl upravit, ale asi ne naráz. Pamatujte, že bude potřeba snížit Lozapu H podle snižujících se hodnot TK. Ve srovnání s Ibalginem by měl Paralen (chemicky paracetamol)vadit málo. Regulaci TK nemění léky s obsahem tramadolu, který tlumí bolest, ale na rozdíl od Ibalginu netlumí zánět.

22.01. 2017

Dotaz 213  |  Tlak  |  21.01. 2017  |  Iva

Dd,několik let užívám Lozap H a Biseprolor po 1 tabletě ráno,a teď poslední tři dny mi tlak vyskočil od 165/90 do 195/105.. Děkuji,či mám dělat momentálně jsem v zahraničí.

Dobrý den,

není jasné, proč se Váš TK zvýšil. Neužíváte nějaký jiný lék kvůli jiné chorobě nasazený v nedávné době? Mohl by interferovat s účinkem Vašich léků na hypertenzi. Např. lék typu Ibalginu. Z léků, co užíváte, by šla postupně zvýšit dávka Lozapu H. Je zvýšený TK ráno i večer? Pokud by byl vyšší jen ráno, tím spíše je třeba podat další dávku Lozapu H večer. Raději nejdříve 1/2 tbl. a teprve druhý den celou tabletu. Pokud se stav nezlepší, je třeba si obstarat ekvivalent léku Tensiomin 12,5 mg (chemicky captopril), který lze podat i opakovaně během dne navíc k chronické léčbě při TK 180/105 mmHg a vyšším (buď při samotném vrchním nebo spodním TK nebo i při obou tlacích).

 

21.01. 2017

Dotaz 212  |  alergie na léky na tlak  |  21.01. 2017  |  martina

Dobrý den, 4roky mám vysoký tlak. Problém je s uzivanim léků micardis slabe, Luco pres vyrážka, prestarifům neo slabe , tenaxum zvracení, prestariům forte otok krku cervene oci spatne dýchání prujmy, Indapamid tachykardie 200 tepu za minutu již po operaci, hydrochlorothiazid gynegologicke záněty, telmisartan EGIS vyrážka bolest krku.Nesmim otoxicke léky z důvodu hluchoty na leve ucho . Lékař stále kroutí hlavou že není možné ,aby mi vadili léky.Prosim o radu děkují.

Dobrý den,

myslím si, že by bylo vhodné znovu zkusit Micardis 80, který měl samotný malý účinek, v kombinaci s malou dávkou Indapamidu (1/4 tbl. Indapamidu 2,5 PMCS). Nezdá se mi příliš ta souvislost s tachykardií -záleží na dávce léku, elektrolytové rovnováze a současně užívaných lécích. Místo Indapamidu by šel vyzkoušet také Hypotylin. Jako 2. nebo 3. lék do kombinace by šel zkusit Agen 5 počínaje 1/2 tbl., Presid 2,5 nebo Lomir SRO 1×1.

 

V případě problémů se obraťte na specialisty na hypertenzi v Centru excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz.

 

22.01. 2017

Dotaz 211  |  vysoký TK  |  21.01. 2017  |  adža

Beru dva týdny lék Prestarium Neo . Měla jsem delší čas hodnotu TK 150/100 asi 6 měsíců. Po opakovaném měření si TK zvýšil na hodnoty od 170-185/105-110 je to možné pocitově se cítím dobře děkuji

Dobrý den,

věřím Vám, že si tlak dokážete spolehlivě změřit auskultační metodou. Pokud jste nevnímala TK 150/100 mmHg, nemusíte na sobě vnímat ani Vaše současné vyšší hodnoty. Vypadá to, že Prestarium má u Vás paradoxní účinek, že TK nesnižuje, ale naopak zvyšuje. Je třeba, abyste absolvovala další vyšetření -24hodinové ambulantní monitorování TK, EKG, ECHO, ultrazvuk ledvin a laboratorní vyšetření včetně lipidového spektra.

V případě problémů se obraťte na specialisty na hypertenzi v Centru excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz.

22.01. 2017

Dotaz 210  |  Upřesnění diagnózy, navázání na předchozí dotaz  |  20.01. 2017  |  Alena Pechová

Doplňující dnešní diagnóza z kardiologie, Pechová, 1962 Obraz hypertenzního srdce II WHO : střední stupeň hypertrofie stěn LK, h porucha relaxace LK mírná, jinak parametry jsou normální, dobrá systolická funkce LK radiální i mírně snížena longitudinální, chlopně suficientní, není známka pro PH ani zv L VEDP. Nepřítomna chlopenní dysfunkce nebo zkratová vada. Je mi docela zle, špatně vydechuji, TRIPLIXAM 10/2,5/5 napsán na 3 měsíce. A.P.

Dobrý den,

na vzniku vysokého TK se může podílet více faktorů, např. další choroby a jejich léčba. Na zvýšení TK se rozhodně podílí výrazný přírůstek hmotnosti. Je třeba dále vyšetřovat a zjistit, zda hypertenze není sekundární, tj. při nějaké určité chorobě nebo primární na základě interakce více faktorů. Obtíže mohou vzniknout při vysokém nebo nízkém tlaku, může jít také o nežádoucí účinek některého z léků fixní trojkombinace. Trombocyty jsou teď zřejmě vedlejší věc a je to záležitost pro hematologa. Dodatečně líčíte obtíže, ale neuvádíte efekt léčby. Lékařům můžete pomoci domácím měřením TK, které poskytne informace o tom, zda nasazená trojkombinace normalizuje TK po celých 24 hodin a zda nedochází k přechodnému výraznému snížení TK v době maximálního efektu léků asi za 4 hodiny od spolknutí tablety, event. jak nízký TK tolerujete.

Je třeba metodicky správně provést domácí měření TK (oba způsoby) při stávající léčbě -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léků zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá a jak se v té době cítíte. Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze, dle potřeby i opakovaně.

Prosím o zaslání záznamů elektronicky jako přílohu k novému dotazu. Pro mne to bude důležitá zpětná kontrola správnosti odhadu chování Vašeho tlaku.

!!! Konzultujte co nejdříve lékaře, který Vám Triplixam předepsal !!!

 

22.01. 2017

Dotaz 209  |  náhla aritmie  |  20.01. 2017  |  Jarek

Po práci s noční jsem ulehl k spánku, vzbudila mně bolest v krku na obou stranách a krevní tlak nešel změřit a objevil se nepravidelný chod srdce, studený pot pod paží ,beru léky na vysoký krevní tlak.Po dvou až třech hodinách se mi ulevilo stalo se mi to již asi dvakrát za měsíc , je to vážné? Děkuji za odpověď

Dobrý den,

není jasné, zda jste také přímo cítil nepravidelnou srdeční akci na hrudníku nebo ve spáncích, event. zda jste si vyhmatal nepravidelný tep nebo se na displeji tonometru objevila ikonka nepravidelné srdeční akce. Může jít o nezávažnou, ale i o potenciálně závažnou arytmii. Typ arytmie lze identifikovat pomocí registrace EKG křivky nebo dlouhodobější monitorace EKG. Měl byste co nejdříve absolvovat vyšetření u kardiologa, které Vám nejspíše zprostředkuje Váš praktický lékař. Brzká diagnóza Vás uklidní a umožní případně včasnou léčbu k prevenci komplikací. Pokud by k další arytmii došlo před návštěvou kardiologa, neváhejte zavolat záchrannou službu, která má šanci kratší arytmii zachytit na EKG.  

22.01. 2017

Dotaz 208  |  24 hodinové měření tlaku  |  19.01. 2017  |  Tereza Motalova

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jak probíhá 24 hodinové měření tlaku a jak vypadá ten přístroj u dítěte 4 roky. Děkuji

Dobrý den,

frekvence měření ve dne i v noci je předem nastavená lékařem a měření probíhá automaticky. Výjimečně lze v případě potřeby spustit ručně měření TK navíc. Je lépe při zvukovém signálu (během dne) nebo při začínajícím nafukování manžety dát horní končetinu do ideální polohy, tj. pokrčenou v lokti, a držet ji bez pohybu po celou dobu měření. Tak se vyhnete opravným měřením TK. Je třeba vést záznam o delších odlišujících se aktivitách. Monitor TK je velký jako malá kabelka, manžeta se volí podle obvodu paže dítěte. Dále viz odpověď na dotaz č. 201.

22.01. 2017

Dotaz 207  |  Vysoký krevní tlak  |  19.01. 2017  |  EvaŠ

Dobrý den pane doktore! Je mi 50 let, od 40 let se léčím s vys.krevním tlakem. Beru léky: Lozap H, prestarium neo forte, Betamed 20, většinou mám tlak v normě, někdy vyšší ( 140-150/90-95), důvod nevím. Občas mám suchý kašel a nateklé kotníky, jinak jím zdravě, chodím na pěší turistiku, cvičím jógu, nemám stres. Problémy s vys.KT máme v rodině (otec měl v 60 mozkovou příhodu). Vím, že léky si budu muset brát už celoživotně, jen jsem se chtěla zeptat zda je možné alespoň nahradit tuto 4 kombinaci léků na 1, max. 2 léky s méně vedl.účinky ? Ptala jsem se ošetřujícího lékaře, bylo mi řečeno, že nedoporučuje změnu, pokud tato kombinace léků funguje a nemám výraznější problémy. Děkuji za odpověď!Eva S.

Dobrý den,

bez 24hodinového ambulantního monitorování TK nebo metodicky správně provedeného cyklu domácího měření TK nevíte, zda stávající kombinace léků normalizuje Váš TK -viz elektronický záznamník TK s detailními informacemi zde v poradně ke stažení. Léků s různými mechanismy účinku existuje více, takže je třeba najít jiný nebo jiné léky, které by Vás neobtěžovaly nežádoucími účinky. Suchý kašel patrně způsobuje Prestarium. Také není vhodné používat současně Lozap H a Prestarium. Nejspíš budete potřebovat více léků. Jejich počet souvisí s Vašimi rezervami v tzv. režimových opatřeních (ideální hmotnost, pohyb, omezit solení, zvládání stresů apod.) Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty.

V případě problémů se obraťte na specialisty na hypertenzi v Centru excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz.

22.01. 2017

Dotaz 206  |  Závažná hypertenze, chronická žilní nedostatečnost, trombocytopenie  |  19.01. 2017  |  Alena Pechová

Dne 9.1.2017 mi byla HOLTEREM zjištěna závažná hypertenze, průměr 24 hodin denní 182/115, noční 197/119. V průběhu posledního roku zvýšení váhy o 15 kg. Odběrem krve vyloučena cukrovka, cholesterol v normě, sížené B trombocyty 133, zvýšené PDW 23,4, MPV 14,6, IPF nezralé 24,4. Prosímo Váš názor. Cévní akutně bez zánětu hlubokých žil. Okamžitě nasazen na kardiologii TRIPLIXAM 10/2,5/5 mg. Další vyšetření mne aktuálně čekají.

Kompletní odpověď viz odpověď na dotaz č. 210.

22.01. 2017

Dotaz 205  |  Vysoký horní a nízký dolní krevní tlak  |  16.01. 2017  |  Ivo

Již delší dobu mám vyšší horní krevní tlak 135 -150, a nízký dolní. 60-70. Mám 60 let a beru ráno 1 Lozap 50mg. Proč je tlak vysoký i přesto, že beru lék? A je problém s nízkými hodnotami spodního TK? Děkuji.

Dobrý den,

s věkem stoupá vrchní (systolický) tlak a léčbou se hůře ovlivňuje než spodní (diastolický) TK. Při pokročilé ateroskleróze věnčitých tepen snížení spodního tlaku může dále zhoršit prokrvení srdečního svalu. Záleží také na tom, jakou část dne máte vyšší nebo nižší TK. Zčásti to můžete zjistit při obou typech záznamu domácího měření TK -elektronický záznamník TK a podrobné informace zde v poradně ke stažení. Vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k lepšímu posouzení chování TK. Pokud je ranní TK vysoký a večerní v podstatě v normě, bylo by vhodné zkusit rozdělit Lozap 50 na ranní a večerní dávku, event. zvýšit jeho dávku na 50 mg ráno a 50 mg večer a sledovat, zda Vám vyšší dávka nepůsobí závratě po postavení. Lze také změřit TK vstoje hned nebo po 2 min. stání (nejlépe za asistence druhé osoby) k dokumentaci chování TK během event. závratí.

21.01. 2017

Dotaz 204  |  Pomalý puls  |  16.01. 2017  |  Vlastimil Martinů

Dobrý den, je mi 37 let (výška 184 cm a váha 100 kg).Na vysoký krevní tlak a rychlý puls beru 1 tabletu betaloc sr 200 mg a nyní mi doktor ještě přidal 1 tabletu ramipril activis 2,5 mg.Tlak mám nyní v naprostém pořádku, většinou pod 120/80.Mám ale pomalý tep, cca 54 tepů za minutu.Je to škodlivé? Díky, Martinů.

Dobrý den,

zpomalení tepu na hodnoty kolem 55/min. škodlivé není. Patrně by stačila nižší dávka Betaloku, aby se puls snížil méně na cca 60 -70/min. Betalok může působit snížení výkonu při fyzické zátěži. Pokud příčinou rychlého pulsu není nějaká choroba a je pouze výrazem převahy jedné složky autonomního nervstva, lze vyzkoušet alternativní lék, který má však na zpomalení pulsu slabší účinek než Betaloc.

21.01. 2017

Dotaz 203  |  vysoký tlak večer  |  15.01. 2017  |  Václav

Dobrý den, věk 55, hmotnost v normě, sport rekreačně. Ráno mám tlak v normě, večer, i po 22.00 hod pak 150/100. Přičítám to stresu. Za odpověď děkuji.

Dobrý den,

předpokládám, že neberete žádné léky na snížení krevního tlaku. Je zvláštní, že vysoký TK máte pouze ve večerních hodinách. Stres se vyskytuje pravidelně večer? Máte noční směny? Neberete nějaké léky, které by mohly interferovat s regulací TK? Lze vyzkoušet vliv nějakého běžného léku proti úzkosti na zvýšený TK večer. Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty.

K objektivizaci a podrobnějšímu zmapování situace použijte oba způsoby záznamu domácího měření TK zde v poradně ke stažení. Nejlepší metoda je však 24hodinové ambulantní monitorování TK, které zaznamenává hodnoty TK i v noci. Na toto vyšetření Vás může objednat Váš praktický lékař. 

 

21.01. 2017

Dotaz 202  |  Svědění kůže jako alergie na prášky ke snížení krevního tlaku  |  15.01. 2017  |  Jiří

Beru -Prestarium neo combi,doxazosin Milan 4mg, kapidin,verospiron a  stadamet 500 a Milurit. Vposlední době kdy mi byl předepsán hlavně prestarium mám sice tlak v normě ale za cenu šíleného svědění kůže.

Dobrý den,

pokud je za svědění kůže odpovědný lék, pak je to ten, který byl k dosavadní kombinaci léků byl přidán před krátkou dobou. Uvádíte, že to bylo Prestarium Neo Combi, což jsou ale 2 léky ve fixní kombinaci. Protože oba léky mohou působit svědění kůže, lze postupným vysazením obou léků (Prestarium a Indapamid) v kombinaci zjistit viníka. Předpokládám však, že jeden z nich jste užíval již dříve bez problémů, takže by se identifikace léku s nežádoucím účinkem zjednodušilo. Alternativní léky Váš lékař jistě zná.

21.01. 2017

Dotaz 201  |  Vysoký tlak  |  14.01. 2017  |  Jacková

Dobrý den byla jsem s dcerou na preventivní prohlídce ,paní doktorka mě strašně vyděsila s jejím tlakem . TK 110/70, váží 39 kg a měří 133cm . Má 9 let .Na inernetu jsem se dočetla, že tlak jaký má je v normě .tak nevím? Prosím zda mi mužete napsat zda se mám obávat či ne ?Děkuji

Dobrý den,

diagnóza arteriální hypertenze (zvláště té hraniční) se nestanovuje z hodnot TK naměřených při jedné návštěvě lékaře. U dětí by mělo následovat měření TK alespoň při 2 dalších návštěvách. Podobně jako u dospělých se při měření TK v ordinaci uplatňuje efekt bílého pláště, tj. naměří se falešně vyšší TK ve srovnání s tlakem mimo ordinaci. Kromě domácího měření TK (metodicky správně provedeného) objektivní hodnoty TK poskytuje 24hodinové ambulantní monitorování TK, což je zlatý standard pro měření TK mimo ordinaci. K tomu je nutné speciální vybavení a hodnocení by měl provádět odborník na dětskou hypertenzi se zkušeností v interpretaci nálezů, nejspíše dětský kardiolog.

Zvlášť v dětském věku je důležité včasné stanovení diagnózy hypertenze z hlediska dalšího postupu.

21.01. 2017

Dotaz 200  |  Vysoký krevní tlak  |  13.01. 2017  |  Zuzana

Dobrý den, nedávno mi při vstupní prohlídce do nového zaměstnání byl naměřen tlak: 140/90, po té jsem zašla ke své doktorce a tam mi sestra naměřila hodnoty: 150/100. Sestřička mluvila o mírně zvýšeném tlaku, ale mě je i celkově nedobře(bolí mě hlava, mám pocit závratí apod). Sestra mě objednala na prohlídku k paní doktorce až za 2týdny. Zajímal by mě váš názor: jsou tyto hodnoty už považovány za zvýšený tlak a pokud ano -co s tím? Je nutné už u takovýchto hodnot nasazovat léky anebo postačí úprava stravy apod… Děkuji za odpověd

Dobrý den,

krevní tlak naměřený v ordinaci bývá většinou o něco vyšší než TK naměřený v domácím prostředí. Je to způsobené hlavně podvědomou poplachovou reakcí, která zvyšuje TK. Kromě toho v ordinaci jako doma záleží na dodržení správných zásad měření TK, jejichž nedodržení TK většinou také falešně zvyšuje. Podrobné informace najdete u elektronického záznamníku TK zde v poradně ke stažení. Pokud jsou Vámi uváděné hodnoty TK objektivní, jde o vyšší TK. Je přesnější, když se TK měří opakovaně ve více dnech. Při mírnějším zvýšení TK se doporučují tzv. režimová opatření (méně solit, zhubnout, více se hýbat, vyvarovat se stresům) a při jejich neúčinnosti či neochotě hypertonika je dostatečně používat se nasadí lék. Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty.

 Lékaři odevzdejte vytištěný záznam cyklu domácího měření TK. Tím mu poskytnete více informací, aby mohl rozhodnout o event. zahájení léčby lékem. Zlatý standard pro měření TK mimo ordinaci je 24hodinové ambulantní monitorování TK, které eliminuje efekt bílého pláště a dává též informace o chování TK v noci.

20.01. 2017

Dotaz 199  |  Kolísavý tlak  |  11.01. 2017  |  Sor8808

Dobrý den pane doktore, hodnoty mého TK. Ráno 130-140 / 80-90. Pokud se měřím v průběhu dne, tak hodnoty kolísají. Mám občasné brnění po těle, občasné pocity na omdlení, mžitky do očí. Meditace Lokren 1 ráno. Vyšetření MR mozku, páteře, neurologické vyšetření, Sono krčních tepen. Vše je v pořádku. Pouze na krční páteři nějaký problém. Nasazení hořčík, anopyrin, rehabilitace. Tento týden na neurologii tlak 140/90 u obvodního lékaře 130/90. Přidán lék na tlak 1/2 Prenessa. Je tlak naměřený tento týden znepokojující, že byl nasazen další prášek. Může občasné brnění být od tlaku. Děkuji za odpověď

Dobrý den,

je vhodné používat přesnější měřič tlaku s manžetou na paži. Je třeba zjistit, zda udávané nepříjemné pocity souvisejí s výškou TK a zda už byly před léčbou. Obtíže s krční páteří by mohly některé obtíže způsobit -konzultujte svého neurologa. Obtíže s páteří také mohou vyvolávat stres a tím zvyšovat TK. Zvýšení TK může také vyvolat užívání léků typu Ibalginu, které interferují s léky proti vysokému tlaku. Tlaky zjištěné v ordinaci jsou hraniční. Může se na nich podílet efekt bílého pláště při měření TK v ordinaci. Pocity na omdlení by také mohly být způsobené přechodným nízkým tlakem. Proveďte oba způsoby domácího měření TK -viz elektronický záznamník s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Záznamy TK vytiskněte a předložte svému lékaři jako pomoc pro event. úpravy medikace. Zlatý standard pro měření TK mimo ordinaci je 24hodinové ambulantní monitorování TK, při kterém se TK měří i v noci ve spánku.

17.01. 2017

Dotaz 198  |  Dotaz na cvičení  |  11.01. 2017  |  Jindra

Dobrý den,asi před dvěma lety mě byl poprvé naměřen zvýšený k.tlak asi 140/85.Začal jsem brát léky které chvíli zabrali,ale pak se začal můj k.tlak zvyšovat,až na současných asi 150-160/80-100.Mám 55 let ,cholesterol a cukr v  krvi mám v normě,sportuji,a přesto se nedaří tlak snížit.zajímalo by mě jakým cvikům nebo sportům se mám vyhýbat.Do posilovny nechodím ale používám jen 7kg.těžké, jednoruční činky,jezdím na kole,chodím na turistické tůry.Nebo kde bych mohl dostat bližší informace.Děkuji Frolka

Dobrý den,

vzhledem k existenci efektu bílého pláště je třeba Váš TK objektivizovat prostřednictvím 24hodinového ambulantního monitorování TK nebo alespoň domácím měřením TK. Otázku vhodného cvičení jsem již zodpovídal při dotazu č. 196 a režimových opatření (č. 197). Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty.

 

14.01. 2017

Dotaz 197  |  Snížení tlaku  |  08.01. 2017  |  Jana Eichlerová

Dobrý den, dovolte mi následující dotaz. Když nastane nějaký stres, vyletí mi tlak -i na 200/100. Na základě měření Holterem 24 hodin mám průměr Sys. 136 (min 101 -max 171) a dia. 84 (min 61, max 116). Farma léčba v minulosti mi nedělala dobře (Lokren). Jak tlak snížit? Jak uvádím, je to stresové. Děkuji. Jana Eichlerová

Dobrý den,

vzhledem ke zvýšenému průměrnému TK za 24 hodin se bez léků zřejmě neobejdete. Existuje široká nabídka léků s různým mechanismem účinků, takže Vám některé budou jistě vyhovovat. Při stresové situaci s naměřeným vysokým TK nebo ještě lépe před očekávanou stresovou situací lze použít navíc lék na rychlé snížení TK (kaptopril), event. ještě v kombinaci s lékem na zklidnění psychiky. Potřebu léků lze snížit plným uplatněním tzv. režimových opatření (redukce hmotnosti, pohyb, zvládání stresových situací). Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty. Účinnost léčby léky přezkoušejte domácím měřením TK. Absolvujte metodicky správný cyklus domácího měření TK -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce.

 

14.01. 2017

Dotaz 196  |  tlak po posilovani  |  04.01. 2017  |  vladislav dufek

Dobrý den pane doktor chtěl jsem se zeptat po posilovani mam tlak 150/45-50,beru prasky na tlak ráno 3 a večír 2,tak jsem se chtěl vůbec zeptat jestli mužu posilovat .děkuji za odpověd

Dobrý den,

TK doma by se měl měřit minimálně půl hodiny po fyzické aktivitě. Je třeba metodicky správně provést domácí měření TK (oba způsoby) – viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení. Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze, dle potřeby i opakovaně. Anaerobní aktivity a silové sporty vždy doplňte aerobním cvičením. Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty. Předpoklad je mít TK při léčbě léky v normě.

14.01. 2017

Dotaz 195  |  Jaké léky na vysoký tlak pro mne  |  31.12. 2016  |  Marcela

Dobrý den. Pane doktore, prosím Vás poraďte mi v následujícím. Je mi 50 let, jsem účetní, BMI 30, nekuřačka, v říjnu mi byl zjištěn tlak 150/95. Snižování tlaku, hlavně toho spodního, se zpočátku nedařilo. Nyní beru měsíc lék Twynsta 80/5, ale asi 14 dní mě občas pobolívá na hrudi -u srdce a někdy je bolest cítit i v zadní části -mezi lopatkama. U kardiologa jsem již byla, to jsem ještě bolesti nepociťovala, proto doporučil pokračovat v Twynstě a v lednu mě objednal na 24 hodinovou monitoraci. Nyní mám doma tlak v průměru za týden 118/82 (v ordinaci stále 150/95). Cítím se dobře, jen ta bolest je nepříjemná. Děkuji za Váš názor a radu. Marcela

Dobrý den,

lék Twynsta obsahuje v jedné tabletě 2 léky. Jeden z nich telmisartan má jako jeden z nežádoucích účinků popisované bolesti na hrudi. Pokud jste nikdy neměla takové bolesti na hrudi nebo problémy s páteří, je za bolesti téměř jistě odpovědný lék. Telmisartan je třeba v dvojkombinaci vyměnit za alternativní lék. Diskrepance mezi TK v ordinaci a doma je zřejmě vysvětlitelná efektem bílého pláště a dávkování léků by se mělo řídit podle hodnot naměřených doma nebo podle plánovaného 24hodinového ambulantního monitorování TK (zlatý standard pro měření TK mimo ordinaci). Netrapte se s lékem, který Vám dělá obtíže a spojte se co nejdříve se svým kardiologem. Předejte mu vytištěný záznam domácího měření TK, event. pro něho ještě doplňte druhý způsob záznamu (měření po hodině v průběhu jednoho dne) k vyloučení nízkého TK v době maximálního efektu léků cca 4 hodiny po spolknutí tablety Twynsty -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení.

Pokud lépe využijete tzv. režimová opatření (redukce hmotnosti, více pohybu a další) mohl by Vám možná k léčbě hypertenze stačit jen jeden lék. Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty.

 

02.01. 2017

Dotaz 194  |  Vysazení prášku na vysoký krevní tlak  |  22.12. 2016  |  Blanka Ptáčková

Dobrý den, lze se vůbec někdy zbavit polykání prášků na snížení KT? Naměřili mi před rokem vyšší KT, 140-150/95-100/60. Zkouším prášky Prestarium Neo, combi 5/1,25 mg apod. + Stacyl nebo Godasal po tom se dost potím a špatně spím. Věk 59, 178cm/80kg. Sportuji 3x týdně a po sportu mám tlak 120/85/58 např. Když zapomenu na prášek, tak tlak se pořád pohybuje okolo125-140, ale dias. je okolo 90. Tepů mám pořád okolo 60. Děkuji za odpověď

Dobrý den,

léků na snížení tlaku se můžete zbavit nebo jich používat méně využitím tzv. režimových opatření. Podle Vaší hmotnosti vzhledem k tělesné výšce a sportování velké rezervy nevidím -podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty. TK naměřený v ordinaci bývá o něco falešně vyšší díky efektu bílého pláště.

Absolvujte metodicky správný cyklus domácího měření TK -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce.

26.12. 2016

Dotaz 193  |  rychlý tep  |  21.12. 2016  |  Hana

Dobrý večer, je mi 60 a léky na vysoký tlak beru cca30 let (dědičnost) užívala jsem dříve concor 5mg ale posledních 5-6 let Micardis plus 1/2 80/12,5, Locren 1/4 20mg a 5mg citalec. Asi před měsícem mi pan doktor odebral locren a nevím jestli je to tím ale od té doby mi pořád buší srdce i v klidu měřený tlak mám většinou okolo 115 -125/75-85 ale tep stále 88-108 i v klidu nedej bože když něco dělám např. úklid, vaření a běžné práce. Koupila jsem si fitnáramek a tam je teprv vidět okolo 95-115. A nevím proč,cítím neustále tezi. Jinak mám nadváhu a asi 2roky cukrovku, půl roční kontrola dlouhý cukr 40-42 užívám Siofor 500 2×1, tam je pí. doktorka spokojena. Prosím o radu jestli za to může ten Locren, neboť jsem před tím takové bušení neměla. Děkuji. Hana

Dobrý den,

je téměř jisté, že se bušení srdce při rychlé srdeční frekvenci objevilo po vysazení Lokrenu, který kromě snížení TK působí i zpomalení srdeční frekvence. Patrně jste před léty při zjištění hypertenze měla sklon k rychlé srdeční akci a proto se použil Lokren.

Je možné se vrátit k jeho podávání nebo zkusit místo něj modernější lék karvedilol ze stejné lékové skupiny betablokátorů, který je metabolicky neutrálnější.

Stávající situaci může zhoršovat často se vyskytující nižší TK, který vede k reflexnímu zrychlení srdeční frekvence, zvláště v době maximálního účinku ráno podaných léků kolem poledne.

K objektivizaci situace je třeba metodicky správně provést domácí měření TK (oba způsoby) – viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení. Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze, dle potřeby i opakovaně.

26.12. 2016

Dotaz 192  |  Zvyšuje třes rukou naměřené hodnoty tlaku?  |  19.12. 2016  |  drovena

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak dalece ovlivňuje třes rukou a hlavy u starší pacientky hodnoty naměřeného tlaku na přístroji Omron M 6 comfort? 1. O kolik může tato okolnost zvýšit naměřené hodnoty tlaku? 2. Jak v takovém případě provádět správně měření? Předem děkuji za opověď Nejezová

 

Dobrý den, pokud  se vyskytne v průběhu měření TK jev ovlivňující měření např. nevhodný pohyb těla, třes atd., je tento rušivý jev vyhodnocen a indikován příslušným symbolem, někdy i s doplňujícím chybovým hlášením Err. V takových případech je doporučeno měření opakovat až se na displeji tento symbol nebude zobrazovat – pak je výsledek měření TK spolehlivý. Více informací najdete v návodu.

 

 

 

26.12. 2016

Dotaz 191  |  Krevní tlak  |  18.12. 2016  |  Lenka Zankerová

Dobrý den, chtěla bych se zeptat skoro celý život mám normální někdy spíše nižší tlak. Teď ze mi z ničeho nic zvýšil měla jsem jeden den 140/90 druhý den 120/86 a po dalších 3 dnech 132/75 a po 5 hodinách 165/65. Dá se v tomto případě mluvit o vysokém krevním tlaku? Docela se bojím. Je pravdou že mám teď delší dobu nadváhu výška 168 váha 95kg. Skoro nesportuji, mám problémy se zády a žaludeční reflux a také menší anémii. Často se mi motá hlava. Děkuji za odpověď Zankerová

Dobrý den,

předpokládám, že všechny naměřené hodnoty TK pocházejí z domácího měření TK. Kromě jedné hodnoty jsou vyšší, ale o diagnóze vysokého tlaku rozhoduje průměrný tlak za několik po sobě jdoucích dní změřený metodicky správně.

Absolvujte metodicky správný cyklus domácího měření TK -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce. Záleží na tom, zda se „motání hlavy“ dostaví po rychlém postavení nebo delším stání. Navíc si změřte TK (vždy alespoň 2x při „motání hlavy“). Můžete si změřit TK i mimo závratě nejdříve vsedě a pak po postavení. Spodní TK vstoje by neměl klesnout pod úroveň TK vsedě. Obtíže však vůbec nemusejí souviset s výší, resp. regulací TK, ale např. se zhoršeným prokrvením statoakustického aparátu.

Spolehlivěji a pohodlněji lze stav posoudit při použití 24hodinového ambulantního monitorování TK (zlatý standard pro měření mimo ordinaci) zprostředkovaného praktickým lékařem. 

 

26.12. 2016

Dotaz 190  |  Objednáni  |  17.12. 2016  |  Jana Kubiková

Dobrý den je možné se prosím u vás v Praze v ordinaci objednat na vyšetření a následnou léčbu prosím?

Dobrý den,

momentálně neberu do péče nové pacienty.V případě problémů se obraťte na specialisty na hypertenzi v Centru excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz.

Absolvujte metodicky správný cyklus domácího měření TK -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Vytištěný záznam TK předejte specialistovi na hypertenzi k usnadnění jeho práce.

20.12. 2016

Dotaz 189  |  Nežádoucí účinky  |  16.12. 2016  |  Jitka

je mi 44 let, při preventivní prohlídce 5.10. mi lékařka naměřila tlak 140/100, nasadila mi lék Tezeo HCT 80mg/12,5mg. Od té doby jsem byla pravidelně po 4 týdnech na kontrole a tlak byl 120/80. Léky stále užívám. Asi 14 dnů mám pocit srdce v krku. Většinou přes den v práci je to dobré, ale když dorazím domů, mám občas tento pocit, někdy více někdy méně. K tomu a asi i od toho mám docela časté deprese až panické stavy. Může to být vedlejší účinek tohoto léku? Opravdu jsem vyplašená, k lékařce jsem objednána až po novém roce. V příbalovém letáku tyto vedlejší účinky popisují. Děkuji za reakci

Dobrý den,

pokud obtíže nastaly od té doby, co jste začala užívat zmíněný kombinovaný lék, je možné, že jde o nežádoucí účinek léků, ale zaručené to není. Překvapuje mne, jak si diagnostikujete depresi a panický stav. Pocit srdce v krku by mohl být způsoben rychlou srdeční akcí při nízkém TK. Je třeba metodicky správně provést domácí měření TK (oba způsoby) – viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení. Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze. 

Máte výrazné obtíže, měla byste kontaktovat Vaši lékařku co nejdříve. Pokud se Vám to nepovede, zkuste brát jen 1/2 tbl. denně nebo lék přechodně vysaďte a sledujte ústup obtíží.


  

19.12. 2016

Dotaz 188  |  Současné užívání léků.  |  16.12. 2016  |  Vladimír Cigánek

Dostal jsem změnu v užívání léků z: Tarka 180/2 a Hydrochlorothiazid na novou kombinaci Prestarium neo combi 10/2,5 a Agen 5 . Současně užívám Glucophage xr 1000. Je to prosím možné ?

Dobrý den,

mohu se jen dohadovat o tom, na co jste se mohl zeptat svého lékaře. Dosavadní trojkombinace už zřejmě nenormalizovala TK. Nová kombinace je účinnější a vzhledem k cukrovce metabolicky výhodnější než původní trojkombinace léků. Glucophage je možné s novou trojkombinací současně užívat.

26.12. 2016

Dotaz 187  |  dotaz na pálení jazyka  |  15.12. 2016  |  ing. Růžena Tušková

Dobrý den pane Doktore, mám vysoky krevní tlak beru prestárium NEO. Mám však jiný problém šíleně mě pálí jazyk, mám ho rozpraskaný a hrozně bolí. Prosím mohlo by tento problém být způsoben prášky na tlak Děkuji mnohokrát. ing. Růžena Tušková Řícmanice, Komenského 206 mobil: 606 808 809

Dobrý den,

předpokládám, že se obtíže objevily až po zahájení léčby Prestariem Neo. Je však málo pravděpodobné, že by šlo o nežádoucí účinek léku. Lze to vyloučit vysazením Prestaria a jeho náhradou jiným lékem na snížení TK z jiné lékové skupiny.

Pokud budou obtíže trvat dále, je třeba vyloučit jiné možné příčiny včetně alergie, infekce, hypovitaminózy B. 

26.12. 2016

Dotaz 186  |  Tlak v těhotenství  |  13.12. 2016  |  Ivana

Dobrý den, mám dotaz ohledně tlaku v těhotenství. Už 5 let se léčím s vysokým tlakem a nyní v těhotenství beru Dopegyt 1x denně (večer). Chtěla jsem se zeptat jak vysoký tlak je už hodně rizikový. Občas mi na kontrole naměří tlak 140/85, příští kontrolu už ho mám třeba 130/80. Doma si měřím tlak většinou večer než si vezmu prášek a je to kolem 135/85. Mám právě strach z preeklampsie. (podotýkám, že nejsem nijak obézní, takže dietou to bohužel snížit nelze).Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

k posouzení Vašeho TK je třeba více měření TK jak v ordinaci, tak při domácím měření TK.

Absolvujte metodicky správný cyklus domácího měření TK -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce.

Vaše obavy by nejlépe rozptýlili specialisté na hypertenzi v Centru excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz.

 

20.12. 2016

Dotaz 185  |  Vyskoký tlak dcera 11 let  |  13.12. 2016  |  Gabriela

Dobrý den,poslední měsíc trápí dceru 11let vysoký krevní tlak 145/104 nameřený teď. U dětského doktora nám bylo zjištěno že měla zablokovanou krční pateř , která pak polevila a tlak o něco klesl. Nicměně te po týdnu se to zase vrátilo a záda nebolí ani nejsou nějak bloklé. Dcera popisuje svůj stav něco jako mdloby..neumí danou věc pořadně popsat, má pocit jako kdyby byla mimo realitu že se děje neco špatného v hlavě spíš a dotoho má obcas tlak u srdce a bolest v leve spankove oblasti hlavy. Chci se toutou cestou zeptat zda vysoký tlak nemůže být spůsobený také po uderu do hlavy?

Dobrý den,

myslím si, že záležitost Vaší dcery vyžaduje specializované vyšetření, nejlépe na klinice dětského lékařství poblíž Vašeho bydliště.

25.12. 2016

Dotaz 184  |  rozdíly mezi léky  |  11.12. 2016  |  rancer

Dobrý den. Jaký je rozdíl mezi Tezeo 80mg a Tezeo 80mg/12,5 mg. Děkuji za odpověď

Dobrý den,

Tezeo 80/12,5 obsahuje v jedné tabletě navíc další lék Hydrochlorothiazid, takže účinek této fixní dvojkombinace je vyšší než účinek jednotlivých léků. 

25.12. 2016

Dotaz 183  |  vysoký obsah tuku v krvi  |  10.12. 2016  |  Jana Hurábová

Prosím o radu, mému synovi ve věku 45 let zjistili u obvodního lékaře tak vysoké -až neměřitelné hodnoty tuku v krvi. Prosím o sdělení jaké nebezpečí hrozí a hlavně jak posupovat , jaké léky ev. byliny jsou vhodné ke snížení tuků. Děkuji Hurábová

Dobrý den,

v případě Vašeho syna by bylo vhodné vyšetření u internisty, nejlépe specialisty na poruchy metabolismu tuků. Do podrobného laboratorního vyšetření by nebylo vhodné nasazovat žádné léky na snížení hladiny tuků. 

 

25.12. 2016

Dotaz 182  |  Studené ruce a vysoký krevní tlak  |  08.12. 2016  |  Filipes

Dobrý den, chci se Vás zeptat. Beru již třetím rokem prenessa 3mg pul tablety denně. Bohužel v poslední době se objevili nějaké rodinné trable, které mě velmi tíží a začal jsme mít občas studené ruce a nohy, ale opravdu hodně. Čím to může být způsobeno prosím? BMI mám v pořádku, pravidelně sportuji. Jsem po nefrektomii od 2 let z důvodu Willmsova tumoru. Předem Děkuji za odpověď. S pozdravem Filipes

Dobrý den,

nejspíše jde o funkční poruchy končetin vyvolané stresy. Pro jistotu by však bylo vhodné provést kontrolní celkové vyšetření.

25.12. 2016

Dotaz 181  |  Ucinek leku na vysoky tlak  |  08.12. 2016  |  Jitka

Dobry den, pane doktore, prosim o radu: bezne jsem mivala KT normalni, spise nizky, ale po nekolikrat me tlak vylitl na 170/110, byl mne nasazen lek Prenessa 4/pul tablety, jenze jsem mela po nem tezkou hyponatremi 125. Lek me byl zmene na Agen 5/pul tablety a dr.me rekla, ze ho mam uzivat pouze, kdyz budu mit Tk byssi 140/80. Jenze nekolikrat me tlak vylitl na 190/110, takze uzivam Agen od 1.11.denne. Posledni tyden mam rano vzdy nizky tlak 100/60 a jiz tyden mne denne boli hlava na cele, ktera behem dne prejde a tlak kolem 135/75. Ta ranni bolest hlavy me otravuje, je to nizkym tlakem, co s tim? Je mi 71roku. Dekuji predem. Jitka

Dobrý den,

hladina natria se zřejmě před nasazením Prenessy nestanovovala. Upravila se po vysazení Prenessy? Agen i v malé dávce u Vás působí výrazný pokles TK. Bolest hlavy patrně souvisí s poklesem TK, i když Agen může působit bolest hlavy bez ohledu na výši TK.Zkuste Agen přechodně vysadit a sledujte výskyt bolestí hlavy a měřte si při tom TK. Snažte se také zjistit, jak dlouho trvají výrazné vzestupy TK a máte-li při nich nějaké obtíže -závratě, bolesti hlavy.

Absolvujte metodicky správný cyklus domácího měření TK -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce. V případě trvajících problémů se obraťte na specialisty na hypertenzi v Centru excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz.

25.12. 2016

Dotaz 180  |  Užívání léku Indapamid  |  06.12. 2016  |  Danuše

Dobrý den vážený pane docente, prosím o Váš názor na lék Indapamid. Je mi 63 let, asi 10 let má vysoký tlak. Hodnoty 160-180/ 90-100 mg si měřím doma i u lékaře. Vyzkoušela jsem mnoho různých kombinací léků, ale bez úspěchu. V současné době užívám Kalium Biomedica 500 mg, Tritace 5 mg a Indapamid 2,5 mg. Po přidání Indapamidu trpím na časté tvoření oparů, aftů a celkové horkosti rtů i pálení jazyku. Lékař tvrdí, že tyto problémy s lékem nesouvisí. Mohu tomu věřit ? Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

u jedinců s predispozicí k alergickým a astmatickým projevům se mohou po Indapamidu vyskytovat nežádoucí účinky v kožní oblasti. Výskyt nežádoucích účinků a jejich intenzita narůstá s dávkou léku. Lze zkusit brát jen čtvrtinovou dávku Indapamidu nebo ho event. úplně vysadit jiným lékem. Je pravděpodobné, že Vaše hypertenze potřebuje 3 léky.

V případě přetrvávajících problémů s normalizací TK se obraťte na specialisty na hypertenzi v Centru excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz.

25.12. 2016

Dotaz 179  |  Škrábání v krku každou hodinu  |  06.12. 2016  |  Miras

Dobry den pane doktore. Beru prášky na tlak uz asi rok. Názvy prášku jsou Tezeo80 a Afiten. Ještě nedavno jsem mel tak 3 krát denně škrábání v krku suchej kašel. Ale ted to mam každou chvíli. Můj doktor mi řekl ze s těch prášků to bejt nemůže. Můžete mi to potvrdit? Je to suchý dráždivý kasel. Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

je značně nepravděpodobné, že by Vaše léky působily suchý kašel. Nepředcházel zánět průdušek? Je třeba vyloučit lokální příčinu škrábání v krku vyšetřením na ORL. Při přetrvávání obtíží při negativním ORL nálezu by bylo vhodné pro jistotu Vaše léky postupně vyměnit za léky z jiné lékové skupiny.

25.12. 2016

Dotaz 178  |  Vysoký tlak  |  04.12. 2016  |  Jana

Dobrý den,je mi 37let začla jsem krvácet z nosu opakovaně,po ošetřeni v nemocnici mi byl naměřený vysoký tlak a dostala jsem Holtra a denni průměr byl 134/99.Lékař mi řekl že na léky to neni,v rodině mamka je po několika mrtvicich a infarktu,chtěla bych vědět zda ta ma průmerná naměřená hodnota opravdu na léky neni.Děkuji za odpověd.Děkuji Kubikova

Dobrý den,

denní průměrný TK při 24hodinovém ambulantním monitorování TK < 135/85 mmHg. Máte tedy vyšší spodní (diastolický TK) a vrchní TK je na samé horní hranici normy. Pokud navíc ještě průměrný TK za 24 hodin nebyl < 130/80 mmHg, máte hypertenzi. Pokud se navíc vyskytly jednotlivé vysoké hodnoty TK 180 a/nebo 110 mmHg a výše, není vhodné čekat na úspěch tzv. režimových opatření (zvýšení pohybu, redukce hmotnosti apod.) a je třeba začít brát malou dávku léku. Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty. Vaše riziko příhod jako měla Vaše matka je vyšší, pokud je měla před 65. rokem věku.

Absolvujte metodicky správný cyklus domácího měření TK -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce.

 

16.12. 2016

Dotaz 177  |  Vysoký krevní tlak  |  02.12. 2016  |  Jaroslav Hrouda

Jsem ročník 1960 a jsem velmi aktivní sportovec. Jezdím závodně na inline bruslích sprinty (tratě 50-500m). Přesto mám zvýšený krevní tlak. Nejsem obézní (182 cm výška, 105 kg váha, 14% tělesného tuku). Holter mi ukázal průběh tlaku následovně: 8:00-17:00 (práce) cca 150/90, potom trénink, po tréninku 130/80, večerní klid doma 120/80, spánek 110/70, ráno po budíku v 7:00 tlak 140/90 a potom v práci klasika cca 140-170/90 dle stresového zatížení. Bral jsem léky Prestarium, Prestarium neo a Micardis. Výsledek? Tlak beze změn, pouze obtěžující dráždivý kašel (ze kterého mám i strach v autě, neb když mě chytne, tak mě pošle na pár vteřin do bezvědomí). Prodělal jsem všechna možná plicní vyšetření včetně bronchoskopie a plíce jak zvon, obsah 5 litrů, spirometrie přes 140% od normálu, astma neprokázáno, alergie taktéž neprokázána. Tak, a co teď s tím? Praktický lékař na mě asi už nestačí, kam se tedy obrátit? Velmi děkuji za odpověď a přeji hezký den. Jaroslav Hrouda

Dobrý den,

sport neznamená automaticky normotenzi. Je pravděpodobné, že bez sportu by byla Vaše hypertenze ještě horší. U 24hodinového monitorování TK jsou důležité průměrné tlaky -za 24 hodin, v denní a noční době. Suchý kašel je nežádoucí účinek skupiny léků na snížení TK, tzv. ACE-inhibitorů, ke kterým patří i Prestarium, resp. Prestarium Neo. Převedením z Prestaria na Micardis by mělo vést k ústupu kašle během 1-2 týdnů. Pokud ne, je třeba zkusit lék z jiné skupiny, např. kalciových antagonistů.


13.12. 2016

Dotaz 176  |  Střídavý tlak  |  01.12. 2016  |  beruska

Dobrý den, mám dva dotazy. Když mi je nevolno naskakuje mi na tlakoměru Error 1 a třeba půl hodiny nenaměřím si tlak.Zkoušela jsem to i v lékárně a také mi tlak nenaměřili. Myslím si, že mi za to mohou křeče, které pociťuji v těle. Co si myslíte vy? Mám střídavý tlak, avšak poslední 3 týdny můj tlak byl přibližně 150 až 180 na 100 až 130.Chvílemi mě brní nad rty směrem k nosu .Chvíllemi velmi špatně vidím.Po těle se mi dělají modřiny.Především na levé noze až k lýtku se mi dělají křečové žíly a nárt levé nohy je silně bolestivý.Do jaké výše může být druhý tlak?Co mám dělat ve chvílli, když je 130? Někdy cítílm šumění v uších a když je nevyššíl v noci slyšílm opakující se hudbu a nemůžu dýchat.Na jaře mi na kardiologii řekli, že jsem zdravá .Měla jsem Holtra prý v pořádku. Tak prý už tam nemám chodit.A vlétě, když mi bylo moc špatně mě nevzali ,asi mi to nevěří. Děkuji za odpověď beruška

Dobrý den,

z Vašeho líčení obtíží není jasné, zda byly během vyšetření na kardiologii přítomné. Vaše obtíže jsou patrně přechodné. Pokud tlakoměr hlásí Error, je možné, že jste měla nepravidelnou srdeční akci, která znemožnila změřit TK. Myslela jste asi tzv. „tlakového holtra“ nebo to byla 24hodinová monitorace EKG? Je třeba objektivizovat TK a EKG v případě obtíží. Spodní (diastolický) TK je nebezpečný od hodnoty 110 mmHg. V případě nepravidelné akce srdeční nebo vysokého TK volejte záchrannou službu.

Je třeba realizovat cyklus měření TK -viz elektronický záznamník zde v poradně ke stažení. Záznam TK vytiskněte a předejte ho svému lékaři. Berete vůbec nějaké léky na snížení TK?


13.12. 2016

Dotaz 175  |  vysoký tlak  |  30.11. 2016  |  Mirka Lavičková

Dobrý večer p. docente -užívám valsacombi 160/25 mg. Co prosím Vás znamená 160 a co 25. Po užití tablety -tak asi za 3 hodiny mi začne více bušit srdičko, po užití Vasocardinu se uklidní. Roky trpím na tachycardii, chodím na pravidelné kontroly -měla jsem i EKG i tlakový Holter. Tlak si doma neměřím, čím více si ho měřím, tím více je horší, jsem hodně úzkostlivá.

Dobrý den a bez docenta,

dle Vašeho popisu patrně neberete Vasocardin ke zpomalení tepu pravidelně, ale jen občas, když se tep zrychlí. Předpokládám, že při bušení srdce je i srdeční frekvence rychlejší, a objevilo se nejspíše v souvislosti s vyšší dávkou nebo použitím jiného silnějšího léku. Cca za 3 -4 hodiny po léku je jeho (jejich) účinek nejsilnější, tj. nejvíce snižuje tlak, což může vyvolat reflexní (obranné) zvýšení srdeční frekvence. Valsacombi 160/25, znamená dávky komponent ve fixní dvojkombinaci léků: 160 mg valsartanu a 25 mg hydrochlorothiazidu.

Nebojte se a proveďte jeden cyklus měření TK -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení. Můžete si ušetřit druhý způsob záznamu TK tím, že se změříte pouze při pocitu bušení srdce po 5 minutách klidného sezení minimálně 2x za sebou. Záznam + naměřené hodnoty TK při bušení srdce předejte svému lékaři, aby rozhodl o případné úpravě léčby. Patrně je na Vás kombinace dávek 2 léků přítomných v jedné tabletě podané ráno poněkud vysoká a vyvolává přechodnou hypotenzi.    

02.12. 2016

Dotaz 174  |  Kalibrace tlakoměru  |  24.11. 2016  |  lwo

Mám obavy, že můj tlakoměr neukazuje správně -vykazuje vyšší hodnoty, než při měření u lékaře. Kde bych si jej mohl nechat seřídit/zkalibrovat a za kolik? Děkuji,

Dobrý den,

pokud jste si vždy naměřil doma vyšší (hypertenzní) hodnoty TK, mohlo by to svědčit pro tzv. maskovanou hypertenzi s normálním TK naměřeným v ordinaci a Váš tonometr by mohl být v pořádku. Ještě by Vám mohl lékař v ordinaci změřit TK svým a Vaším tonometrem a při shodě nebo minimálním rozdílu naměřených hodnot by patrně byl Váš tonometr v pořádku.

K ověření  přesnosti měření popř. k seřízení tlakoměru je podle Zákona o zdravotnických prostředcích č. 268/2014 Sb. výrobcem určený poskytovatel servisních služeb. Jeho adresa bývá uvedena v návodu k použití jako pozáruční servis.

Bohužel, není možné na dálku určit závadu, její příčinu i cenu opravy. Součástí každé opravy je posouzení technického stavu. V případě vyhodnocení opravy jako nerentabilní servisní technik navrhne jiné cenově výhodné řešení. Obvyklá cena za kontrolu přesnosti, seřízení nebo menší servisní zásah se pohybuje okolo 300,- Kč.

 

 

02.12. 2016

Dotaz 173  |  Změna tlaku.  |  24.11. 2016  |  Jakub

Dobrý den. Je mi 35 let, 166 cm, 83 kg. Míval jsem vyšší krevní tlak ( 140/90 ), ale poslední rok, pozoruji, že je nižší. ( hodnoty 119/70, někdy 102/60 ) Před 5. lety jsem ze dne na den přestal kouřit ( kouřil jsem 11 let ). Dále před dvěma roky začal cvičit. Zhubnul jsem 14 kg a dnes cvičím spíše už jen kondičně. Navíc si dodělávám maturitu, takže mně přibil stres z blížících se zkoušek a navíc jako řidič MHD mám i nárazově stresové situace v práci. Občas mívám pocit, mírné závratě, když se mně trochu sníží tlak při chůzi. Proto nosívám s sebou hroznový cukr a tablety kofejnu co se dají koupit v lékárně. Chci se zeptat, jestli je tedy příčina ve zhubnutí + přestání kouřit + stres ze školy a práce + tím pádem skoro žádný volný čas ( pořad v zápřahu ) ? Dále by mně zajímalo, jestli když omezím stres ( na jaře maturuji a potom mně skončí škola ) tak se můj tlak může stabilizovat ? Děkuji za reakci.

Dobrý den,

redukce hmotnosti a cvičení snižují TK, stresy by ho měly zvyšovat. Nízký TK při razantním a relativně rychlém zhubnutí by v kombinaci s posedáváním při studiu mohl vyvolat závratě, ale bylo by vhodné se nechat vyšetřit prostřednictvím Vašeho praktického lékaře, aby se vyloučily i jiné příčiny zhubnutí a závratí.

02.12. 2016

Dotaz 172  |  Vysoký tlak a vhodný lék.  |  22.11. 2016  |  Jajka

Dobrý den.Je mi 59 let.Delsi dobu jsem měla vyšší spodní tlak kolem 94,vrchni byl dobrý.Pri návštěvě lékaře mi byl nameren tlak 160/90, byl mi. dán na 24 hod.Holtr,kde jsem měla tlak 180/92.Muj dojem ale je,ze jsem měla z Holtru vyssi tlak než obvykle,protoze jsem z toho měla nervy.Manzeta mi drtila ruku,otekal mi hřbet ruky.Dostala jsem léky Tritace combi a Nebilet.Od te doby me drazdi ke kašli a mám suchý,davivy kašel.Jelikoz jsem se léčila s astmatem,navstivila jsem plicní,kde mam vše v normě a údajně mám kasel z léků na tlak.Praktik mi zrušil oba léky a napsal Tolucombi 80/12,5 mg tbl.Po prostudovani letaku o možných nežádoucích účincích mám strach tento lék začít užívat.Existuje min nebezpečný lek?Na kasel mi dal lékař Levopront kapky. Mohu zkusit být pár dní bez léků a zjistit skutecny tlak?Děkuji.

Dobrý den,

pokud se 24hodinové ambulantní monitorovaní TK špatně snáší, mohou být některé jednotlivé hodnoty vyšší než v ordinaci. Tritace Combi obsahuje lék ramipril, který patří do skupiny ACE -inhibitorů. Tyto léky mají řadu výhod. Mohou však u několika procent uživatelů vyvolávat suchý kašel, který znemožňuje jejich používání. Po jejich vysazení kašel spontánně ustoupí. Tolucombi kašel nevyvolává. O nežádoucích účincích jsem psal podrobněji již v odpovědi na dotaz č. 170.

Můžete si změřit skutečný TK při léčbě (bez efektu bílého pláště) pomocí domácího měření TK -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Pokud léčba nepůsobí nepřiměřené snížení TK a nevyvolává nežádoucí účinky, můžete v ní pokračovat. Ale pokud se chcete přesvědčit o úrovni TK bez léčby, můžete to na několik dní za kontroly TK zkusit. Při hodnotách vrchního TK kolem 180 mmHg se hned vraťte k léčbě.

01.12. 2016

Dotaz 171  |  Vysoký tlak a vhodný lék.  |  22.11. 2016  |  Jajka

Zdravím.Delsi dobu jsem měla vyšší spodní tlak kolem 94,vrchni byl dobrý.Pri návštěvě lékaře mi byl dán na 24 hod.Holtr,kde jsem měla tlak 180/92.Muj dojem ale je,ze jsem měla z Holtru vyssi tlak než obvykle,protoze jsem z toho měla nervy.Manzeta mi drtila ruku,otekal mi hřbet ruky.Dostala jsem Tritace combi a Nebilet.Od tě doby me drazdi ke kašli a mám suchý kašel.Jelikoz jsem se léčila s astmatem,navstivila jsem plicní,kde mam vše v normě a údajně mám kasel z léků na tlak.Praktik mi zrušil oba léky a napsal Tolucombi 80/12,5 mg tbl.Po prostudovani letaku o možných nežádoucích účincích mám strach tento lék začít užívat.Existuje min nebezpečný lek?Na kasel mi dal lékař Levopront kapkyDěkuji.

Viz odpověď na otázku č. 172.

01.12. 2016

Dotaz 170  |  vysoký tlak  |  19.11. 2016  |  Ivanka

Dobrý den pane doktore, omlouvám se za minulé oslovení a děkuji za odpověď na můj dotaz ohledně léku na tlak. Podle vaší odpovědi uvažuji, že lék twynsta má méně škodlivých účinků. Prosím existuje vůbec nějaký lék na vysoký tlak s minimem vedlejších účinků??? Děkuji za odpověď. Ivanka

Dobrý den,

Triplixam jsou 3 léky v jedné tabletě, takže může být více nežádoucích účinků než u dvojkombinace jako je Twynsta. Navíc Twynsta obsahuje telmisartan (patří do skupiny sartanů, která má v oblasti hypertenze nejméně nežádoucích účinků), který má méně nežádoucích účinků než perindopril. Na druhé straně obě kombinace mají společnou komponentu amlodipin, který je patrně zodpovědný za otok kotníku a v okolí, pokud nemáte v dané oblasti žilní trombózu. U amlodipinu je výskyt nežádoucích účinků závislý na dávce, při jeho nižší dávce by otok být nemusel.

Popisy dnešních léků a jejich nežádoucích účinků jsou velmi podrobné. Řada z nich je vzácná nebo velmi vzácná. Nemusíte mít však ani častý nežádoucí účinek. Mohou být i rozdíly mezi příbuznými léky, takže to chce alternativy vyzkoušet a léků se obecně nebát.

19.11. 2016

Dotaz 169  |  Dávkovanie Betaloc ZOK  |  18.11. 2016  |  Jozef

Dobrý deň. V pribalenom letáčiku sa píše, že sa má Betaloc brať 1x denne. Ja mám predpísané dávkovanie 100mg 1-0-1. Môže to mať vplyv v kombinácii s inými liekmi /Presid 5mg 1-0-1, Ebrantil 30mg 1-0-1, Cordarone 200mg 1-0- každý tretí deň 1/ na poslednú dobu čoraz častejšie fibrilácie ?

Dobrý den,

dávat současně Betaloc a Cordarone se obecně nedoporučuje. Jsou to léky předepisované 2 lékaři? Betaloc ZOK stačí podávat 1x denně a v zásadě není rozdíl mezi podáváním 1x 200 a 2x 100 mg. Podávání léků 2x denně je pro pacienta méně pohodlné. Nechte si vysvětlit kombinaci Betaloc + Cordarone i dávkování Betaloku ZOK od předepisujícího lékaře, nejspíše kardiologa. 

19.11. 2016

Dotaz 168  |  hypertenze  |  15.11. 2016  |  Jaroslav Navrátil

Dobrý den.Léčím se na vysoký krevní tlak a zrychlený tep (triplixam 10,-2,5-5.A betalock zok 50mg)Asi osm měsíců.Začal jsem zdravěji jíst a cvičit zhodil 12Kg.Najednou se mi tlak začal 14dní pohybovat v průměru 102/60,co teď začla se mi točit hlava mám vysadit nebo brát půlku triplixamu.Nebo změnit léky.Díky za odpověď.

Dobrý den,

v důsledku intenzívně realizovaných režimových opatření se Vám výrazně snížil TK, takže Vám stačí slabší verze uvedené trojkombinace léků v Triplixamu, možná i jen dvojkombinace léků. Netrapte se závratěmi a kontaktujte svého lékaře co nejdříve. Půlit Váš Triplixam je nouzové řešení, není třeba ho takto všechen spotřebovat.

Je třeba metodicky správně provést alespoň zkráceně provést domácí měření TK (oba způsoby) při stávající léčbě nebo již rovnou při 1/2 tbl.- viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léků zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá a jak se v té době cítíte. Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze, dle potřeby i opakovaně. Při stávajícím dávkování by stačily pouze 2 dny. Vyplňujte v záznamníku 2. a 3. den a v jednom dni měřte po hodině.

Prosím o zaslání záznamů elektronicky jako přílohu k novému dotazu. Pro mne to bude důležitá zpětná kontrola správnosti odhadu chování Vašeho tlaku.

 

 

19.11. 2016

Dotaz 167  |  Vysoký Tk a tinnitus  |  15.11. 2016  |  Pavel

Dobrý den pane docente. Je mi 67 let nejsem klasický důchodce, pracuji a aktivně sportuji. Mám tinnitus a užívám betaserc 24. Asi 10 let mám hraniční TK -v průměru 140/80 (doma, u lékaře i  přes 160, holdr před 3 roky mi emociální TK naměřil i 170, v noci i pod 130). Ošetřující lékařka mi zhruba před rokem chtěla nasadit medikaci. Když jsem zjistil, že by lék mohl zhoršit tinnitus, odmítl jsem -nedovedu si představit, že bych spadl do kategorie, kdy pacienti s tinnitem skáčou z okna. Nyní mi nezbývá, než si „prášky“ nechat předepsat -poslední roky průměr TK stoupá a nyní mám v průměru TK 150 (měřeno doma jednou týdně dopoledne). Můžete poradit, jaký lék je pro mě vhodný (bez snížení tepové frekvence -mám 55, bez zvýšení tinnitu, draslíku v krvi, abych „nezískal“ kašel a „nepřišel“ o erekci, atd., atd.). Jako laik si myslím, že by u mne nemělo dojít k podstatnému snížení TK, když „má tělesná schránka“ byla mnoho let zvyklá na 140. Dokonce se dříve tvrdilo, že věk + 100 je neškodný TK (tedy pro mě přes 160 -tomu ale nevěřím). Děkuji mnohokrát za odpověď a přeji stále tak velkou důvěru veřejnosti.

Dobrý den,

v ordinaci bývá krevní tlak obvykle vyšší než doma vzhledem k efektu bílého pláště. Diagnostika hypertenze spočívá na výsledku více měření TK, u domácího měření TK jde o průměrný TK za několik dní. Absolvujte metodicky správný cyklus domácího měření TK -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce. Kritéria normálního TK se v průběhu let zpřísnily -průměrný TK v ordinaci by měl pod 140/90 mmHg bez ohledu věk. U seniorů by se mělo léčbou ideálně dosáhnout stejné normalizace TK. Dělají se však kompromisy, aby nepatřičně hodně nepoklesl spodní TK.   

Zlatý standard pro měření TK mimo ordinaci je 24hodinové monitorování TK, které sleduje i noční dobu. Mohl by Vám ho zprostředkovat Váš praktický lékař.

Pokud by Váš TK byl podle předchozích kritérií hraničně vyšší, zjistěte, zda nemáte rezervy v tzv. režimových opatřeních (redukce hmotnosti, pohyb atd.), které vedou ke snížení TK. Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty.

Nejméně nežádoucích účinků mají moderní léky ze skupiny sartanů.

19.11. 2016

Dotaz 166  |  Léčba vysokého TK  |  15.11. 2016  |  Lenka

Dobrý den, zhruba před dvoumi měsíci se mi začala motat hlava např. když jsem šla z práce na vlak. Ze začátku se to dělo jednou za týden ovšem teď se můj stav zhoršil a každý den celý den se mi motá hlava a buší mi srdce, je to až k nevydržení, že čekám až někde omdlím. Včera jsem byla u svého lékaře a  předepsal mi léky concor a k tomu magne B6. Ovšem zatím necítím žádnou změnu k lepšímu. Nevíte po jaké době se mi můj zdravotní stav zlepší? Děkuji mockrát.

Dobrý den,

při kusých informacích se mohu jen dohadovat. Musíte se zeptat především svého lékaře, co Vám zjistil, zda se povedlo objektivizovat případnou arytmii, proč Vám předepsal Concor a co máte sledovat. K tomu by bylo dobré zjistit, jaký máte doma krevní tlak a tep při motání hlavy a bušení srdce a jaký ho máte, když obtíže nemáte. Je tep při bušení srdce pravidelný a rychlý nebo jde jde o nepravidelný tep s různě dlouhými pauzami mezi tepy? Zlepšení po Concoru může být jen částečné -ubyde nebo se i zkrátí období závratí a bušení srdce. Je třeba lékaře informovat již po několika dnech, že současná léčba neměla efekt, aby mohl zkusit jinou léčbu nebo Vás poslat na vyšetření ke kardiologovi.

19.11. 2016

Dotaz 165  |  vysoký TK  |  15.11. 2016  |  Ludmila T.

Dobrý den pane doktore, předem děkuji za odpověď na můj minulý dotaz (68,69). Chci se opět zeptat, zda je v pořádku, když ráno před léky si naměřím pravidelně tlak od cca 110/70 do 120/60 často i méně, v poledne 120/74 do 134/67 a okolo 17h. se pohybuje od 160/74 -130/69 ( měřím 3x po sobě a tlak se vždy snižuje, po 3.měření je nejnižší). Snížila jsem dávkování léků, ráno v 7h. beru 1/2 elicey 10, 1/2 bigitalu 5. Bigital užívám kvůli extrasystolám. Informovala jsem o tom svého praktického lékaře i internistu, ke kterému chodím na půlroční kontroly. Mám i nižší puls (50_60) a diastolický tlak taky nižší. Lékaři tvrdí, že v mém věku (69) je to v pořádku. Žádné problémy jako jsou bolesti hlavy, únava, slabost a j.nemám. Co si, prosím, myslíte Vy? Dost se kontrolují, protože oba rodiče i prarodiče zemřeli na srdeční problémy. Děkuji za pochopení a odpověď.

Dobrý den,

je vidět, že po úpravě léčby odpolední zvýšení TK nedosahuje tak vysokých hodnot. Kolik hodin toto zvýšení TK trvá? Stačí efekt poloviční dávky Elicey a Bigitalu (5 mg/5 mg?), abyste se necítila psychicky hůře a neměla více extrasystol než při původní dávce? TK při opakovaném měření v krátkém sledu za sebou klesá (tzv. regrese k průměru), ale rozdíly by neměly být velké. Je třeba vyloučit vliv nedostatečně dlouhého relaxovaného sezení -dodržení minimálně 5 minut klidu, někteří potřebují 10 minut před prvním měření TK.

Zrealizovala jste oba záznamy TK a předala je lékařům? Prosím o zaslání záznamů elektronicky jako přílohu k novému dotazu. Pro mne to bude důležitá zpětná kontrola správnosti odhadu chování Vašeho tlaku. A budu Vám moci lépe detailně poradit.

 

19.11. 2016

Dotaz 164  |  Léčba vysokého tlaku  |  13.11. 2016  |  Pavel

Dobrý den. Již cca 10 let beru lék na snížení krevního tlaku Prestarium Neo 5mg. V září letošního roku mi lékař nasadil nový lék a sice Prestarium Neo Combi 5mg/1,25mg. Po celou dobu mám však problém s erekcí. Dočetl jsem se, že toto může být jako vedlejší účinek tohoto léku. Můžete mi navrhnout něco jiného, abych neměl problém s erekcí ?

Dobrý den,

podávání více léků snižujících krevní tlak může vést ke zhoršení erekce. Mezi léky jsou rozdíly a a jsou i individuální rozdíly mezi hypertoniky. Prestarium Neo Combi obsahuje 2 léky v jedné tabletě (navíc indapamid). Je třeba vyzkoušet, zda by kombinace Prestaria s jiným lékem nebyla lepší. Další možností je využití rezerv v tzv. režimových opatřeních (redukce hmotnosti, pohyb atd.) -podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty. Pak by Vám mohlo i nadále stačit samotné Prestarium Neo. Rozhodně nepřestaňte účinně léčit svou hypertenzi a nechte si vyšetřit  cholesterol. Aterosklerotické zúžení příslušných tepen se může také podílet na zhoršení erekce.

Podrobně jsem již tuto problematiku probíral v odpovědích na otázky č. 154, 42 a 40.

19.11. 2016

Dotaz 163  |  Otékání kotniku  |  13.11. 2016  |  Ivanka střelecka

Omlouvám se lék je Twynsta

Odpověď viz předchozí dotaz.

17.11. 2016

Dotaz 162  |  Odtéká ni kotníku z léku na tlak  |  13.11. 2016  |  Ivanka Střelecka

Dobry den pane docente. Prosim budete tak laskav mam problém již 30 dni beru léky na vysoký tlak TRIPLIXAM 5 mg. Tento lék si dělím na půlku a beru pul jen rano. Cca po 35 dnech me otekl kotník a dale Nart a prsty jen u pravé dolní končetiny. Pokud chodím nebo stojím noha me bolí. V noci položíme otok trochu Pominea nebolí. Doporučuji me tenistu lék na tlak tento lék pry nemá takové účinky. Prosim je to pravda. s pozdravem Ivanka Strelecka vek 57 roku

Dobrý den,

Triplixam je fixní kombinace 3 léků, která existuje v několika variantách podle dávkování jednotlivých léků. Otok kolem kotníků a v okolí může působit amlodipin (třetí komponenta) ve vyšších dávkách. Otok jako nežádoucí účinek se obvykle vyskytuje na obou nohách. Proto Vám doporučuji pro jistotu co nejdříve prostřednictvím Vašeho praktického lékaře absolvovat cévní vyšetření k vyloučení trombózy, která může být komplikovaná plicní embólií.

Alternativní lék Twynsta je fixní dvojkombinace, která také obsahuje již popsaný amlodipin.

A malá oprava na závěr. Nejsem docent.

 

 

 

 

17.11. 2016

Dotaz 161  |  Léky na vysoký tlak  |  07.11. 2016  |  Marta

Dobrý den,je mi 60 let,před měsícem mi zjistil lékeř,že mám vys.tlak.Již delší dobu(3měsíce)mi hodně bolí hlava a bolestivý tlak do očí.Lékař mi předepsal Ramil,2,5mg,po 14dnech mi zvýšil dávku na 5 mg.Vysoký tlak přetrvával,170/95,někdy vyšší.Po dalších 14 dnech jsem ho znova navštívila,tlak pořád vysoký.Tak mi předepsal Prestance,10mg.Dlouhodobě beru Aurorix,Prosím,je Prestance dobrý lék na vysoký tlak?A nevadí s ním brát Aurorix?Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

Prestance je dobrý lék, ale musí být vhodně použitý. Máte kombinaci nejsilnějších dávek 10mg/10mg nebo jednu ze slabších -5/10 nebo 10/5? Zřejmě ho dobře snášíte. Máte již TK v normě? Při kombinaci nejsilnějších dávek nelze vyloučit přechodné období nízkého tlaku cca za 4 hodiny a vysoký TK druhý den ráno před následující tabletou fixní dvojkombinace.

Zkontrolujte si, zda je léčba Vaší hypertenze účinná a nepůsobící nežádoucí účinky z nízkého tlaku pomocí obou způsobů domácího měření TK -zde v poradně ke stažení včetně podrobného vysvětlení. Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze, dle potřeby i opakovaně.

Prestance lze při léčbě Aurorixem brát.  

18.11. 2016

Dotaz 160  |  Léky na vysoký tlak  |  07.11. 2016  |  Marta

Dobrý den,před měsícem mi zjistil lékeř,že mám vys.tlak.Již delší dobu(3měsíce)mi hodně bolí hlava a bolestivý tlak do očí.Lékař mi předepsal Ramil,2,5mg,po 14dnech mi zvýšil dávku na 5 mg.Vysoký tlak přetrvával,170/95,někdy vyšší.Po dalších 14 dnech jsem ho znova navštívila,tlak pořád vysoký.Tak mi předepsal Prestance,10mg.Dlouhodobě beru Aurorix,Prosím,je Prestance dobrý lék na vysoký tlak?A nevadí s ním brát Aurorix?Děkuji za odpověď.

Odpověď viz odpověď na otázku č. 161.

18.11. 2016

Dotaz 159  |  změna léku  |  07.11. 2016  |  s.sinius@seznam.cz

Dobrý den.Požívám Ramipril H 5mg/25mg z kardiologie obvodní lékař mě dal Cancombino 16mg/12,5mg je to stejné?Děkuji za odpověd a přeji hezký den.S pozdravem Lang

Dobrý den,

mohu se dohadovat, proč se lék, resp. fixní dvojkombinace mění. Buď se nedosáhlo normalizace TK nebo má nežádoucí účinky, např. suchý kašel nebo snížení draslíku v krvi. Nová fixní dvojkombinace má poloviční dávku hydrochlorothiazidu, což sníží negativní vliv na hladinu draslíku, ale zároveň se sníží i jeho účinek na tlak. Není však zaručené, že nový lék v kombinaci tento úbytek účinku na TK nahradí. Nevyvolá však jistě suchý kašel.

Nezbývá než vyzkoušet při domácím měření TK, že nová dvojkombinace normalizuje TK a nemá samozřejmě nežádoucí účinky -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení. Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze.                                  

13.11. 2016

Dotaz 158  |  užívané léky  |  04.11. 2016  |  Jiří

S vysokým tlakem se již léčím 18 let, je mi 53 r. nyní užívám Plendil ER 5mg ráno a večer po 1 tabl., Prestarium neo combi 5mg/1,25mg 1 tableta v poledne, Betamed 20mg 1/2 tbl. večer. Občas mívám tlak 125/77, ale někdy 160/95, nezávisle na tom jestli je ráno nebo večer. Taky se mi stává, že mi je občas mdlo většinou asi tak 2 až 3 hod po užívání léku ( většinou ráno), nyní po konzultaci s ošetř.lékařem mi bude předepsán lék Triplixam. Myslíte že tato změna povede ke zlepšení. Děkuji za odpověď

Dobrý den,

Triplixam je trojkombinace léků v jedné tabletě, která obsahuje kromě Vámi již užívaného Prestaria Neo Combi navíc amlodipin (kalciový antagonista příbuzný Vašemu Plendilu). Jeho použití obvykle znamená zjednodušení léčby -redukce počtu tablet a frekvence podávání. Ve Vašem případě by to byla náhrada za Prestarium Neo Combi a Plendil. Triplixam se obvykle podává 1x denně, tj. 1 tbl. ráno. Z Vašeho popisu a aktuálního dávkování léků se zdá, že větší počet léků podaný najednou u Vás vede k přechodně sníženému tlaku. I při Triplixamu (pokud by šel použít) by ve Vašem případě bylo asi potřeba brát ještě nějaký lék večer. Jaký máte TK, když je Vám mdlo? 125/77 mmHg nebo ještě nižší a Vy jste se v té době neměřil?

Je třeba metodicky správně provést domácí měření TK (oba způsoby) při stávající léčbě -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení s podrobným vysvětlením. Měřením TK po hodině s vyznačením času braní léků zjistíte, kdy Vám TK nejvíce klesá a jak se v té době cítíte. Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze, dle potřeby i opakovaně.

Prosím o zaslání záznamů elektronicky jako přílohu k dotazu. Pro mne to bude důležitá zpětná kontrola správnosti odhadu chování Vašeho tlaku.

Zlatý standard pro měření TK mimo ordinaci je 24hodinové monitorování TK, které sleduje i noční dobu. Mohl by Vám ho zprostředkovat Váš praktický lékař.


13.11. 2016

Dotaz 157  |  Jaký je rozdíl mezi PRESTARIEM NEO a PRESTARIEM NEO COMBI  |  04.11. 2016  |  Jan Sezima

Jaký je rozdíl mezi PRESTARIEM NEO a PRESTARIEM NEO COMBI

Dobrý den,

tableta Prestarium Neo obsahuje pouze 1 lék (perindopril 5 mg), tableta Prestarium Neo Combi obsahuje 2 léky, kromě perindoprilu ještě indapamid. Tato fixní kombinace se vyrábí ve dvou silách -5 mg/1,25 mg a 10/2,5.

13.11. 2016

Dotaz 156  |  krevni tlak  |  29.10. 2016  |  Martina

Dobrý den, chtěla bych se vás touto cestou zeptat jestli mohu k lekum na vysoky tlak triplixam, Betaloc, tenaxum -od každého uzivam jeden rano- kapky Gynex. Zajíma mě jestli nebudou ovlivňovat medikaci. Děkuji za odpověď

Dobrý den,

kapky Gynex jsou potravinový doplněk, který na rozdíl od léku neprošel testováním ve velkých studiích a jejich účinek tedy není spolehlivě prokázaný. Jde o koncentrovaný extrakt z 15 bylin. Lékořice zvyšuje krevní tlak a působí proti účinku léků na snížení TK. Pro jistotu doporučuji projít informace o účincích ostatních bylin na internetu. Vyšší dávky extraktu mohou působit nežádoucí účinky. Své obtíže však raději řešte s gynekology.

 

Zkontrolujte si účinnost léčby hypertenze. Je třeba metodicky správně provést domácí měření TK (oba způsoby) – viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení. Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze.

Nejlépe, když se obrátíte na specialisty na hypertenzi v Centru excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz, zvláště v případě plánovaného těhotenství.

 

 

  

30.10. 2016

Dotaz 155  |  kde se provádí operativní zákrok na snížení hypertenze  |  27.10. 2016  |  H

Dobrý den, manžel se léčí asi 10 let s vysokým tlakem. Stále mu vyměňují medikaci, ale bez úspěchu. Jeho tlak je stále 140/95, 150/105. Je mu 54 let, NEMÁ obezitu (výška 176, váha 81, pracuje manuálně. V rodině má zatížení z obou stran hypertenzí, matka mu zemřela na Iktus. Chtěla bych mu pomoci, aby byl zdravý, poslední dobou trvá únava, když si sedne, hned spí. Vidím, že není vše, jak by mělo být. Byla by nějaká možnost objednat ho do některého z center, kde provádějí zákrok na snížení hypertenze? Máme ještě malou dceru, mám strach, aby se mu nestalo to, co jeho matce v 60 letech  -Iktus, po té úmrtí. Děkuji za odpověď, H

Dobrý den,

 

máte zřejmě na mysli metodu léčby hypertenze bez léků -katetrizační renální denervaci -je stále ve fázi klinického výzkumu. O pokroku v této oblasti se můžete informovat ve specializovaných centrech (tzv. Excellence centres). Tam by také lékaři nejlépe mohli vyloučit nebo potvrdit sekundární hypertenzi a doporučit její léčbu. V případě primární (esenciální) hypertenze by mohli nastavit účinnou farmakologickou léčbu. Na webu České společnosti pro hypertenzi (www.hypertension.cz) si můžete vybrat centrum blízké Vašemu bydlišti a domluvit si tam vyšetření.

 

Je třeba metodicky správně provést domácí měření TK (oba způsoby) – viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení. Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři, resp. lékařům centra k usnadnění jejich práce při úpravě léčby Vaší hypertenze.

 

 

30.10. 2016

Dotaz 154  |  PRESTANCE 5mg / 5mg  |  22.10. 2016  |  Karel

Dobrý den, co se stane když vysadím výše uvedené prášky nebo omezím množství na braní obden a současně budu brát doplňky stravy, které snižují vysoký tlak. Ohrozí mě to na životě když navíc budu provádět každodenní měření. Mám pocit, že mě léčba zničila erekci a to je i důvodem výše navrhovaného. Jsou vůbec nějaké léky na tlak které nemají tento vedlejší účinek ? Dlouholeté ( 5 posledních let ) průměrné měření mého tlaku vychází 130 /70. Díky za radu a přeji hezký den. Karel

Dobrý den,

především je třeba si uvědomit, že neléčená těžká hypertenze nebo nedostatečně léčená hypertenze zvyšuje riziko infarktu při pohlavním styku až 10x ve srovnání s hypertoniky s léčbou normalizovaným TK. Riziko stoupá s věkem, trváním hypertenze a pokročilostí aterosklerózy. Další informace jsou obsažené již v odpovědích na otázky č. 40, 42 a 118.

Na doplňky stravy vůbec nespoléhejte. Pomoci by však mohlo důsledné využití režimových opatření (pokud se dosud důsledně neaplikovala), což by mohlo způsobit pokles TK a tím menší potřebu léků s negativním vlivem na erekci. Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty. Malá rezerva pro snížení dávky léků je ve zvýšení cílového průměrného celkového TK těsně pod hranici 135/85 mmHg. Místo stávající fixní kombinace Prestance 5/5 bude třeba použít jednotlivé komponenty v nižších dávkách nebo vyzkoušet příbuzné léky nebo jiné léky s požadovaným menším nežádoucím účinkem na erekci. Šlo by zkusit přesunout podání léků 1x denně po pohlavním styku s ověřením chování TK podobně jako při event. zkoušení podávání léků obden oběma způsoby domácího měření TK -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení. 

Pokud výše uvedená doporučená řešení nebudou účinná nebo je nebude možné použít, lze poruchy erekce potlačit podáním léků typu Viagry, které lze kombinovat v podstatě se všemi léky na snížení tlaku.

23.10. 2016

Dotaz 153  |  kombinace léků  |  22.10. 2016  |  kytka 110

Na vysoký krevní tlak beru carzap 8 mg. Chtěla bych vědět, zda se snáší s Acylcoinem, který si beru na bolest hlavy. Děkuji .Mašková

Dobrý den,

bolesti hlavy mohou být vedle řady dalších příčin způsobené vysokým krevním tlakem před léčbou hypertenze nebo její nedostatečnou léčbou s přetrvávajícím vyšším tlakem. Bolesti hlavy může u některých hypertoniků působit i samotný Carzap. Po příčině bolestí hlavy by se mělo pátrat, protože dlouholetá léčba Acylcoffinem (i v malých dávkách) poškozuje ledviny a dráždí žaludeční sliznici. Interakce Carzapu a Acylcoffinu může zvláště při vyšších dávkách Acylcoffinu (3×2 tbl. a více) oslabit antihypertenzní účinek Carzapu a zvyšovat riziko snížení funkce ledvin.   

22.10. 2016

Dotaz 152  |  krevní tlak  |  20.10. 2016  |  Jan Tovaryš

Dobrý den pane doktore, můžete mi prosím odpovědět na dotaz č.145? Který z léků mám přesunout na večer? Krevní tlak si měřím doma průběžně. Díky za odpověď.

Dobrý den,

Váš lékař patrně vyzkoušel u Vás různé kombinace léčby, takže bych nejspíš radil změny léčby, které jste již absolvoval. Nevím, zda jste doporučené záznamy svého domácího měření TK (DMTK) odevzdal svému lékaři. Ten by Vám měl podle záznamů TK léčbu případně upravit.

Nejspíš se nabízí přesunout Agen na večer a zkusit, zda se obejdete bez Nebivovolu (další cyklus DMTK) a event. i/nebo Amiclotonu (další cyklus DMTK). V případě zvýšení TK nad normu lze zkusit zvýšit Agen na 1 tbl. večer.

21.10. 2016

Dotaz 151  |  Vysoky krevni tlak  |  12.10. 2016  |  Eva Hlavičkova

Dobry den pane doktore, v ramci me diagnozy VT, beru prasky Tolura 8 mg asi tri roky, Jelikoz me teto prasek nijak nezabira, doktorka me zmenila lek zv. Caramlo, ktery po přecteni pribaloveho letaku se me vubec nezamlouva. Tech vedlejsich ucinku je tam hodne. Muj tlak se pohybuje tak 140/ 90-100. Ale nerada bych mela dalsi onemocneni, diky ucinkum tohoto prasku. Prosim o sdeleni, jake mate zkusenosti s timto lekem. Dekuji za pochopeni. S pozdravem Hlavickova Eva

Dobrý den,

pokud Vám rozumím dobře, je uváděný zvýšený TK při léčbě samotnou Tolurou. Caramlo obsahuje 2 léky v jedné tabletě a mělo by být samozřejmě silnější ve srovnání se samotnou Tolurou. Uváděné nežádoucí účinky patří dvěma lékům a je jich logicky více. U nových léků se musejí uvádět i vzácně se vyskytující nežádoucí účinky, takže vypadají horší než staré léky. Pokud by se u Caramla ve Vašem případě některý z nežádoucích účinků vyskytl, jsou k dispozici alternativní léky. Caramlo a jemu podobné kombinované léky mají výhodné vlastnosti, takže je vhodné s nimi začít a nebát se. Při obtížích neprodleně informujte svého lékaře kvůli výměně léku.

14.10. 2016

Dotaz 150  |  Účinek prášků na tlak  |  09.10. 2016  |  Jitka

Dobrý dne, na preventivní prohlídce mi lékařka naměřila 140/90 tlak. Dala mi k užívání Lozap, po 14-ti dnech po přeměření byl tlak stále 140/90. Dostala jsem lék Tezeo HTC 80mg/12,5 mg. Je mi 43 let a jsem obézní. Chci se zeptat, za jak dlouho se účinky léku ukáží na snížení tlaku. Děkuji za odpověď

Dobrý den,

účinek léku se může projevit během jednoho nebo několika dní. Uvádí se, že plný efekt léku je dosažený za 2 -4 týdny. Záleží také na tom, zda byl tlak měřený před lékem nebo v různou dobu od braní léku. Pokud se TK měřil zhruba ve stejnou dobu a před braním léku nebo cca 1 -2 hod. po braní léku, je možné, že máte hraničně vyšší TK pouze v ordinaci a doma máte TK v mezích normy = hypertenze bílého pláště (falešně vyšší TK v důsledku poplachové reakce organismu na zdravotnické prostředí). Podaný lék, ale zvláště 2 léky podané v jedné tabletě, mohou způsobit doma nízký tlak -viz dotazy na otázky č. 143 a 144.

Pokud nemáte možnost se měřit doma, požádejte svou lékařku o 24hodinové ambulantní monitorování TK (zlatý standard měření TK mimo ordinaci) při současné léčbě k odlišení pravé (setrvalé) hypertenze od hypertenze bílého pláště, která se zatím léky neléčí. 

Pokud více uplatníte zásady zdravé životosprávy, měl by Váš TK klesnout -podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty.

11.10. 2016

Dotaz 149  |  Hranice pro hodnoty krevního tlaku  |  09.10. 2016  |  DITA

Dobrý den pane doktore. Snažím se zjitstit zda trpím vyšším tlakem, proto si měřim krevní tlak a jsem někdy překvapená z naměřených hodnot. Vím jaké jsou hranice krevního tlaku, ale nevím jaké jsou hranice např. při měření krevního tlaku hned po chůzi a to ne nějak namáhavé. Projdu-li se po bytě a pak si ihned změřim krevní tlak, mám hodnotu např. 159/90, po minutě 137/77 a po další minutě 123/74. Vždy při prvním měření mám tlak vyšší. Beru půlku Betalocu 2,5mg, a to proto že jsem měla v období stresu vysoký puls. Když jsem v klidu tlak mám tlak jak vám píši, ale znepokojuje mě že první měření je tak vysoké. Měla jsem doporučenou i asentru, ale nechce se mi pro občasné úzkosti brát další léky. Jsou tedy pane doktore nějáké hranice pro krevní tlak naměřený ne v úplném klidu, tedy po chůzi? Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

krevní tlak je při fyzické zátěži značně variabilní, takže se hranice mezi normotenzí a hypertenzí při zátěži nedá stanovit a pro rozhodování o zahájení farmakoterapie ani k posouzení efektu léku na snížení TK využít. Využívá se pouze klidový TK, tj. minimálně po 5 min. klidného sezení při cyklu měření TK během několika dní.

Absolvujte metodicky správný cyklus domácího měření TK při stávající léčbě Betalokem a event. další cyklus bez něho – viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Vytištěné záznamy předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce.

 

09.10. 2016

Dotaz 148  |  Vysoký tlak ,alergie  |  03.10. 2016  |  Ludmila Ferencová

Dobrý den pane doktore,jsem po operaci srdce r.2012.Biologická chlopňa.Užívam léky na tlak,Rilmenidin Teva 2xdenne,Nebilet1xdenne,Kalium chloratum biomedika2xdenne,Lanzul 2x denne.Večer když si dám Rilmenidin tak do rána špatně spím ,všechno ma svědí,buší srdce,studené nohy a ruce,ráno mi strašne teče z nosa.Kalium mi nedělá dobře na žaludek,nadímaní,křeče.Mám hiatovou hernii skluznou.Děkuji Ferencová.Tlak mám ráno 170/110.Furon 1xdenne,Aspirin protect 1x denne.

Dobrý den,

Rilmenidin je zřejmě zodpovědný za Vaše noční obtíže. Zřejmě za to může vysoká dávka léku. Během dne Vám obtíže nedělá? Neberete vůbec obvyklé léky snížení TK. Nesnášela jste je? Nebo je souvislost s operací srdce? Myslím, že Váš případ vyžaduje posouzení specialistou na hypertenzi. Obraťte na specialisty na hypertenzi v Centru excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz.

09.10. 2016

Dotaz 147  |  Vysoký tlak ,alergie  |  03.10. 2016  |  Ludmila Ferencová

Dobrý den pane doktore,jsem po operaci srdce r.2012.Biologická chlopňa.Užívam léky na tlak,Rilmenidin Teva 2xdenne,Nebilet1xdenne,Kalium chloratum biomedika2xdenne,Lanzul 2x denne.Večer když si dám Rilmenidin tak do rána špatně spím ,všechno ma svědí,buší srdce,studené nohy a ruce,ráno mi strašne teče z nosa.Kalium mi nedělá dobře na žaludek,nadímaní,křeče.Mám hiatovou hernii skluznou.Děkuji Ferencová.Tlak mám ráno 170/110.

viz odpověď na otázku č. 148

09.10. 2016

Dotaz 146  |  Vysoký tlak ,alergie  |  03.10. 2016  |  Ludmila Ferencová

Dobrý den pane doktore,jsem po operaci srdce r.2012.Biologická chlopňa.Užívam léky na tlak,Rilmenidin Teva 2xdenne,Nebilet1xdenne,Kalium chloratum biomedika2xdenne,Lanzul 2x denne.Večer když si dám Rilmenidin tak do rána špatně spím ,všechno ma svědí,buší srdce,studené nohy a ruce,ráno mi strašne teče z nosa.Kalium mi nedělá dobře na žaludek,nadímaní,křeče.Mám hiatovou hernii skluznou.Děkuji Ferencová.

viz odpověď na otázku č. 148

09.10. 2016

Dotaz 145  |  krevní tlak  |  02.10. 2016  |  Jan Tovaryš

Dobrý den, při kombinaci léků carzap (16 mg), agen (5 mg-1/2), nebivolol (5 mg -1/4) a amicloton (1/4) mám tlak během dne v průměru 110/70, ráno 140/90. Mám některou dávku snížit, pokud ano pak nejlépe kterou. Díky za odpověď.

Dobrý den,

i když se nemají používat maximální dávky antihypertenzív, nejsou většinou ani velmi nízké až symbolické dávky užitečné. Tableta Amiclotonu není ani uzpůsobená na čtvrcení bez použití nože. Agen většinou nepůsobí ani při dávce 5 mg denně nežádoucí účinky (hlavně otoky kolem kotníků). Význam Nebivololu v kombinaci antihypertenzív je kromě snížení TK ve zpomalení tepu. Váš lékař patrně ví, proč potřebujete Amicloton i Nebivolol v tak nízkých dávkách. Zdá se, že všechny léky berete ráno, hraničně vyšší TK ráno (měření TK jen u lékaře?) ukazuje, že by se event. některý z léků mohl přesunout na večer. Pokud prům. TK 110/70 mmHg dobře snášíte (není ospalost, závratě při postavení ani apatie), znamená to, že některé jednotlivé hodnoty TK jsou ještě nižší a výše zmíněné obtíže se např. při četbě mohou projevit.

Pokud si neměříte TK doma, bylo by vhodné absolvovat 24hodinové ambulantní monitorování TK prostřednictvím Vašeho praktického lékaře. Jinak viz odpověď na předchozí otázku č. 144.   

09.10. 2016

Dotaz 144  |  vysoky tlak  |  02.10. 2016  |  Zlatica Cierna

Dobry den, uzivam liek triplixam 5/1,25/5 mg uz asi rok a aj napriek tomu moj tlak nie je nizsi ako 140/80. Stravujem sa zdravo, nepijem, nefajcim, v ramci svojho zdravotneho stavu cvicim. Je to pre mna spravny liek alebo mam prejst na iny? Mam 54 rokov a vazim 65 kg. Dakujem

Dobrý den,

záleží na tom, kolik léků jste brala před rokem. Nyní berete 3 léky v jedné tabletě. K posouzení účinku léčby je třeba znát průměrný tlak při domácím měření TK (DMTK) ráno a večer v průběhu několika dní za sebou. Pokud bude průměrný ranní TK výrazněji vyšší než večerní, je třeba přidat část dávky léku nebo další lék večer. Záleží na chování tlaku v průběhu 24 hodin nebo alespoň během dne, aby v době maximálního účinku léků nedocházelo k příliš výraznému poklesu TK. Pořiďte oba záznamy DMTK -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení. Záznamy vytiskněte a předejte svému lékaři. Usnadníte mu tak rozhodování o event. úpravě léčby.

Prosím o zaslání záznamů elektronicky jako přílohu k dotazu. Pro mne to bude důležitá zpětná kontrola správnosti odhadu chování Vašeho tlaku.

Zkontrolujte, zda nemáte rezervy v tzv. režimové léčbě (bez léků). Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty.

 

 

03.10. 2016

Dotaz 143  |  Vysoký tlak?  |  30.09. 2016  |  katee

Dobrý den, je mi 20 let a v ordinaci praktického lékaře mi byl naměřen tlak 130/90. Je to v pořádku, nebo je už tlak o něco vyšší? Jinak nemám žádné zdravotní problémy, pouze užívám lék sertralin. Děkuji za odpověď. Hezký den!

Dobrý den,

pokud Sertralin snášíte dobře, neměl by ani nepřímo zvyšovat krevní tlak. Pokud jste dosud nikdy neměla u praktického lékaře vyšší TK, je možné, že se u Vás zhoršily parametry zdravého životního stylu -vyšší hmotnost, méně pohybu, více stresů atd. Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty. Pokud doma nemáte měřič tlaku a nemůžete si ho od někoho půjčit, požádejte svého lékaře o 24hodinové ambulantní monitorování TK, které odliší hraniční hypertenzi od efektu bílého pláště -falešné zvýšení TK v ordinaci v důsledku alarmové reakce měřeného.

03.10. 2016

Dotaz 142  |  Betaloc ZOK  |  27.09. 2016  |  Jaroslav

Dobrý den.Mohu sám vysadit Betalock ZOK jestli se hodnota tepu snížila?Užívám s Triplixam na vysoký tlak.

Dobrý den,

Betalok ZOK kromě snížení tlaku působí zpomalení tepu. Pokud není tep extrémně pomalý (pod 55/min.) a menší zpomalení nijak nepříznivě nevnímáte, je lepší Betalok ZOK ponechat v nezměněné dávce. Jeho vysazení by vedlo k zrychlení tepu, třeba i výraznému. Může být trochu rozdíl, zda jste měl vždy sklon k rychlejšímu tepu a Betalok ZOK (nebo jiný beta-blokátor) byl první lék, který jste na hypertenzi dostal, nebo jste ho dostal jako čtvrtý lék (Triplixam je fixní trojkombinace) především ke zpomalení tepu a menší míře i tlaku. Vadí Vám nějak, že ho chcete vysadit? V době maximálního účinku Triplixamu cca po 4 hodinách od požití může dojít k relativnímu až absolutnímu snížení TK a reflexně ke zrychlení tepu.

Ověřte si, zda účinek Triplixamu vydrží až do následujícího dne (obvyklý způsob domácího měření TK) a měřením po hodině v průběhu jednoho dne zjistíte, kdy máte nejnižší tlak a zda ho nějak pociťujete -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení. Oba záznamy DMTK vytiskněte a předejte svému lékaři. Usnadníte mu rozhodování o event. změně léčby.

Prosím o zaslání záznamů elektronicky jako přílohu k dotazu. Pro mne to bude důležitá zpětná kontrola správnosti odhadu chování Vašeho tlaku.    

27.09. 2016

Dotaz 141  |  Vysoký tlak i s pravidelným užíváním léků  |  25.09. 2016  |  Leňucha

Dobrý den pane doktore. Je mi 44 let. Léky na tlak beru asi již 6 let. Ráno po 1 tbl Prestarium a Lokren. Moc na mě působí např lékořice -po ranním pití čaje jsem po dlouhé době zjistila, že obsahuje lékořici a ta mi tlak zvedne i v opravdu minimálním množství. Nyní si dávám velký pozor, co piju a u všeho čtu složení. Několikrát se mi však stalo, že ráno při otočení v posteli strašné motání hlavy a silný pocit na zvracení. Bolest hlavy. Tlak 165 / 97 a tep 57. Po konzuktaci s Mudr mi bylo sděleno, že mám nejlepší prášky, co mohu mít. Kontrolní měření tlaku u lékaře asi týden a OK. Stalo se mi toto již několikrát. Odhadem v intervalu cca 2x za rok. Jsem poté strašně unavená a celý den spavá. Občas se mi zdá, že prášky „nevydrží“ působit celých 24 h. Ale to mi bylo u lékaře vyvráceno. Je to pravda? oba léky beru ráno. Mockrát děkuji za radu a váš čas.

Dobrý den,

ano, lékořice zvyšuje tlak. Uváděný tlak samotný se nezdá být tolik vysoký, aby vyvolal popsané obtíže. Mohlo by jít o migrénu. Bylo by vhodné neurologické vyšetření. Je také třeba zjistit, jaký je TK v době následného útlumu.

Trvání účinku léku lze posoudit pomocí domácího měření TK při výrazněji vyšším průměru ranních tlaků ve srovnání s průměrem večerních tlaků, zvlášť v případě, že by průměr ranních tlaků byl vyšší než 135 a/nebo 85 mmHg -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení.

27.09. 2016

Dotaz 140  |  Vysoký krevní tlak  |  23.09. 2016  |  Alena

Dobrý den. Léčím se s vysokým krevním tlakem už asi 8 let, je mi 47 let. Chodím k obvodní lékařce, která mi už 3 krát měnila léky, protože mi tlak po určité době začne kolísat. Četla jsem na internetu o přístroji : přístroj ThinkM (zdravotní registrovaná pomůcka pro EU). Chtěla jsem se zeptat, jestli o tom nemáte nějaké informace, zda by mohl opravdu vysoký tlak léčit. Našla jsem to na těchto stránkách: http://zdravakrev.eu/lecba-vysokeho-tlaku-s-thinkm/ Děkuji. Alena

Dobrý den,

metoda dle popisu spočívá v neinvazivním bezbolestném ozařování krve nízkovýkonovým laserovým světlem, které příznivě ovlivňuje funkci červených a bílých krvinek a některých enzymů, což má vést ke zlepšení více chorob včetně hypertenze a hypercholesterolemie (vysokého cholesterolu).

Současná medicína je medicína založená na důkazech velkých studií, které opakovaně prokazují staticky významné snížení TK (v případě hypertenze) při použití nového léku nebo léčebného postupu ve srovnání se standardní léčbou. Zároveň nesmí léčebný postup působit závažnější nežádoucí účinky. Teprve pak se nový léčebný postup schválí k užití na evropské a následně národní úrovni. Stává se součástí Doporučení Evropské a České společnosti pro hypertenzi a lékař ho smí používat a doporučovat pacientům. Do Doporučení odborných společností můžete nahlédnout na www.hypertension.cz a zjistíte, že tato metoda tam zmíněná není.

Pokud používaná farmakoterapie časem ztrácí účinek, je třeba zjistit, zda se nepříznivě nezměnily součásti zdravého životního stylu – hmotnost, pohyb, solení, stresy apod. Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty. Účinek léků na snížení tlaku mohou také snížit některé léky na léčbu jiných chorob, které interferují s účinkem antihypertenzív.

  

27.09. 2016

Dotaz 139  |  Vyšší krevní tlak večer.  |  21.09. 2016  |  Jaroslav

Dobrý den pane doktore, je mi 55 let a cca 15 let beru na tlak Betamed 1xdenně, před Betamedem to byla Betaxa. Asi před dvěma měsíci po pravidelné prevenci a jejich výsledků jsem zcela změnil životosprávu ( jídlo, pohyb denně cca 6-7 km lehkého běhu, 2x týdně bazén ) a i váha jde směrem dolů a cítím se výborně. Ovšem po nějaké době od této změny životosprávy jsem občas cítil mžitky nebo lehké zatočení hlavy. Začal jsem si proto pravidelně několikrát denně měřit tlak a zjistil jsem, že mám často nízký tlak i pod 100/60. Sdělil jsem to lékařce a ta doporučila lék vysadit a pravidelně se měřit. Cca 3 týdny od vysazení léku jsem měl tlak krásný přes den i večer mezi 120-130/70-80. Vzhledem k tomu, že si tlak měřím stále několikrát denně, tak poslední dny měřím vždy večer hodnoty mezi 135-140/85-90, přes den je to v pohodě, zřejmě v důsledku té fyzické aktivity. Mám se těmito čísly nějak znepokojovat nebo to nemám řešit ? Na netu jsem toho pročetl hodně, ale odpovědi bývají dosto rozdílné. Někde jsem se dokonce dočetl, že hodnoty 135-140/85-90 jsou považovány za tzvn. vysoký normální tlak a že je to ok a že léky by se mělo léčit až když jsou hodnoty vyšší, než mnou zmiňované. Jaký na to máte názor ? nebo mám znovu začít brát Betamed ? Byl bych raději, kdybych byl bez léků, předem mnohokrát děkuji za odpověd.

Dobrý den,

je chvályhodné, že jste dosáhl poklesu TK změnou životosprávy. Hodnota TK 135/85 mmHg se pokládá při domácím měření za hraničně vyšší. Nezáleží však na jedné hodnotě TK, ale na průměrném tlaku měřeném ráno a večer optimálně po dobu 7 za sebou jdoucích dní. Je tedy třeba metodicky správně provést domácí měření TK – viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze, dle potřeby i opakovaně. Při hraničním nálezu by bylo obzvlášť vhodné ještě doplnit 24hodinové ambulantní monitorování TK (zlatý standard pro měření TK mimo ordinaci) prostřednictvím Vašeho lékaře. Při vyšším TK by se měl znovu nasadit lék. Mohla by stačit jen jeho poloviční dávka. 

Po tak dlouhé době léčby jedním lékem by bylo vhodné zjistit, zda se nezměnily především metabolické poměry (náběh na cukrovku, vyšší cholesterol, není sklon k rychlému tepu), při kterých by mohl být vhodnější lék z jiné lékové třídy.

26.09. 2016

Dotaz 138  |  Je možná změna léku bez rizika ?  |  21.09. 2016  |  Manželka

Doposud jsem používala na léčbu vyššího krevního tlaku Micardisplus a paní obvodní doktorka mi nyní nasadila Tezeo HCT 80mg/12,5mg s tím, že je zcela srovnatelný. Lze s tím plně souhlasit ? Děkuji vám.

Dobrý den,

MicardisPlus je originální lék, který firma vyvinula, TezeoHCT 80/12,5 je kopie léku obsahující stejná množství účinných látek vyráběná jinou firmou. Úplná shoda však nemusí být v dalších látkách vytvářejících tabletu. Většinou pacienti nepozorují ve snášenlivosti léků žádný rozdíl, ojedinělí pacienti však ano. Originální lék má celkem výrazný doplatek ve srovnání s kopiemi, které ho mají i nulový. Při nesnášenlivosti TezeaHCT lze zkusit kopie léku od jiných firem nebo se rovnou vrátit k MicardisuPlus.

26.09. 2016

Dotaz 137  |  Tlak  |  20.09. 2016  |  suhada24@seznam.cz

Dobrý den pane doktore.Jsem v 37.týdnu těhotenství a už asi dva týdny možná dýl mě trápí vysoký tlak pohybude do 160/90.V nemocnici mi řekli,že krev i moč jsou v pořádku ale bojím se o mimčo i o sebe,jelikož se všude píše jak je to pro plod i pro matku nebezpečné.Celý 5.denní pobyt v nemocnici,mi říkaly že těhotenství ukončí cídařským řezem a nakonec,že ne že nejsem v ohrožení života,že můžu rodit spontáně,což je na porod brzy.Takže jsem z nemocnice doma ale strach tam pořád je co bude dál .Věřím že mi nějak poradíte co bude dál a nebo jak ten tlak snížit abych se nemusela bát.Děkuju a přeju hezký den Bledá Michaela

Dobrý den,

vysoký tlak v těhotenství není banální záležitost. Myslím, že ve Vašem případě je třeba znát druhý názor, nejlépe experta. Co nejdříve se proto obraťte na specialisty na hypertenzi v Centru excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz.

20.09. 2016

Dotaz 136  |  reakce na léky na vysoký tlak  |  19.09. 2016  |  Vladimír

Po mozkové příhodě mi byly předepsány léky na vysoký tlak. Beru takové které jsou zrovna k mání. V podstatě jde o Ramipril a Amlodipin a jejich varianty. O té doby začaly problémy nohou od kotníků dolů. Napřed začala otékat pravá což jsem myslel že je důsledek špatné chůze po mrtvici. Časem se začaly objevovat různé otlaky a odřeniny které se špatně hojí. Udělá se strup a pod ním to mokvá, používal jsem Betadin mast ale účinek nic moc. Nyní to začíná i na druhé jinak zdravé noze

Dobrý den,

otoky nohou jsou zřejmě o nežádoucí účinek amlodipinu, který se vyskytuje většinou při jeho denní dávce vyšší než 5 mg – viz odpověď na dotaz č. 125. Otok na pravé noze je patrně masívní, takže Vámi popisované další kožní projevy jsou jen lokální komplikace při chronickém otoku, navíc v terénu postiženém cévní mozkovou  příhodou. Lze tedy zkusit dávku amlodipinu snížit nebo raději úplně vysadit, přechodně nahradit odlišným lékem než blokátor kalciového kanálu a sledovat ústup otoků. Pokud k němu dojde, lze opět podat amlodipin, ale v nižší dávce, nebo jiný blokátor kalciového kanálu, který působí otoky nohou méně často. Pokud k němu nedojde, je třeba realizovat cévní vyšetření prostřednictvím praktického lékaře.

26.09. 2016

Dotaz 135  |  Hypertenze  |  13.09. 2016  |  Jiří Nelz

Beru prášky verospiron asi tak 8 let a poslední dobou mám tlak 110/70 puls 82 je to v pořádku? Jsem někdy malátný hlavně při změnách počasí ráno 10 stupňů a odpoledne třeba 30 ten rozdíl mi asi vadí. Děkuji za odpověď.e

Dobrý den,

brát Verospiron, zvláště jako jediné antihypertenzívum, není obvyklé. Dosažený tlak je relativně nízký. Při změnách počasí může ještě víc klesnout, což již můžete nepříznivě vnímat. Je vhodné objektivizovat, že Vaše malátnost souvisí s nízkým TK nejspíše pomocí domácího měření, které můžete mít k dispozici denně. Podle Vašeho líčení byl dříve Váš TK patrně o něco vyšší. Patrně se uplatnila některá režimová opatření. Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty. Ukažte svému lékaři oba záznamy domácího měření TK, aby mohl zvážit snížení dávky Verospironu. Elektronický záznamník je zde v poradně ke stažení.

 

24.09. 2016

Dotaz 134  |  hypertonická reakce  |  13.09. 2016  |  Ing. Josef Procházka

Dobrý den pane doktore, mám normální tlak , několikrát potvrzený holterem. Nedávno mne při spiroergometrii zjistili hypertonickou reakci na zátěž tj. 230/100, SF 140. Zdvořile se proto ptám: je nutné tento stav léčit medikací ? Srdečně děkuji, Ing. Procházka

Dobrý den,

krevní tlak je při zátěži značně variabilní, takže se hranice mezi normotenzí a hypertenzí při zátěži nedá stanovit a pro rozhodování o zahájení farmakoterapie využít. V běžném životě by člověk neměl déle překračovat zátěž, při které se spiroergometrie kvůli hypertenzní reakci ukončila. Přítomnost hypertenzní reakce na zátěž Vám poněkud zvyšuje riziko vývoje hypertenze v následujících letech. Na druhé straně je dobře, že nemáte hypertenzi bílého pláště, která představuje větší a lépe doložené riziko vývoje hypertenze. Je tedy vhodné provádět každoročně kontrolní měření TK u lékaře a v domácím prostředí -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení.  

13.09. 2016

Dotaz 133  |  Proč mám ráno vysoký tlak  |  12.09. 2016  |  Věruška

Ráno mívám tlak cca 150/95( 115 nejvyšší ), večer cca 130/70(nejnižší55), léčím se již asi 20 let . Jsem žena 61/168, vážím okolo 80 kg, mám sedavé zaměstnání, každé ráno cvičím ( asi půl hodiny, odpoledne rychlá chůze min. hodinu, o víkendu kolo a velká zahrada, 5 vnoučat ). Léky jsem již měla různé, po čase přestanou působit, dostanu jiné ( momentálně Tolucombi). Večer usnu jako pařez, v noci chrápu, mám zrychlený dech ( budím partnera). Poradíte, co bych měla dělat resp. co může být příčinou kolísání taku -nebo je to normální ? Děkuji Vaňková

Dobrý den,

Tolucombi je fixní dvojkombinace léků, která má 3 různě silné varianty, což může hrát určitou roli při kolísání TK. Při jiných lécích dříve tvrdý spánek, chrápání a zrychlený dech nebyly? Záleží také na metodicky správném měření TK, které by mělo buď předcházet fyzickou aktivitu nebo by se mělo půl hodiny po fyzické aktivitě s měřením počkat.

Je třeba metodicky správně provést domácí měření TK (oba způsoby) – viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení. Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze, dle potřeby i opakovaně.

Tak se ukáže, zda je třeba přidat další lék večer nebo rozdělit ranní dávku na ráno a večer.

13.09. 2016

Dotaz 132  |  Valzap 160 mg (ne Combi) tlak v uších a hlavě  |  07.09. 2016  |  MICHAELA

Dobrý den, v sobotu na pohotovosti mi byl naměřen tlak 120/200, dále pak u obvodní lékařky v pondělí naměřeno 151/106, nasazen lék Valzap 160mg 1xdenně ráno, dnes tj. ve středu ráno naměřeno 141/100. Už od pondělí, když jsem první den začala užívat Valzap mám stále přes den tlak v uších popř. v hlavě. Čím by to prosím mohlo být??? Děkuji.

Dobrý den,

poruchy ucha a labyrintu (vnitřní ucho) nejspíše ve formě závratí jsou méně častý nežádoucí účinek Valzapu. Ještě méně pravděpodobná je koincidence, že by pocit tlaku v uších nebo v hlavě vznikl nezávisle na zahájené léčbě a ve stejné době. Nelze vyloučit efekt rychle sníženého velmi vysokého tlaku, který trval delší dobu, zvláště v případě měření TK před spolknutím tablety Valzapu, kdy lze po léku očekávat další pokles TK během dopoledne. Lze zkusit efekt poloviční dávky léku nebo požádat lékaře o jiný lék. 

13.09. 2016

Dotaz 131  |  hodnoty KT  |  07.09. 2016  |  Hanna

Dobrý den, chcii Vás poprosit o radu jak a nebo spíš čím upravit svůj krevní tlak. S tlakem se neléčím, obvodní lékaře nenavštěvuji, dosud nebyl důvod, nebyla jsem nemocná a ani jsem neměla potíže, až poslední cca tři měsíce, tlak se stále drží na hodnotě 133/125, nebo se 128/125 nebo 146/125, pohybuje se v těchto hodnotách, také se mi točí hlava, mám tlak a pískání v uchu a trpím závratěmi. Začala mi otékat pouze levá noha v kotníku a to masivně, otok není měkký houbovitý, ale tvrdý a mám pocit puknutí. Internista mi napsal Kylotan Plus H 160/12,5mg. Léky beru druhý týden, ale diastol.tlak spíš stoupá . Co je špatně prosím? Ještě bych měla dodat že mám 45let . Děkuji

Dobrý den,

uvádíte zřejmě rozmezí hodnot vrchního systolického tlaku nebo jde o tak malé rozdíly mezi systolickým a diastolickým tlakem? Diastolický TK údajně stoupá, ale hodnoty neuvádíte nebo je to stále 125 mmHg? Jsou hodnoty TK při zmíněné léčbě?

 

Je třeba metodicky správně provést domácí měření TK (oba způsoby) – viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení. Oba vytištěné záznamy TK předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze, dle potřeby i opakovaně.

Především si nechte co nejdříve vyšetřit otok levé nohy v oblasti kotníků -cévní (angiologické) vyšetření prostřednictvím svého praktického lékaře.

 

13.09. 2016

Dotaz 130  |  hodnoty KT  |  07.09. 2016  |  Hanna

Dobrý den, chcii Vás poprosit o radu jak a nebo spíš čím upravit svůj krevní tlak. S tlakem se neléčím, obvodní lékaře nenavštěvuji, dosud nebyl důvod, nebyla jsem nemocná a ani jsem neměla potíže, až poslední cca tři měsíce, tlak se stále drží na hodnotě 133/125, nebo se 128/125 nebo 146/125, pohybuje se v těchto hodnotách, také se mi točí hlava, mám tlak a pískání v uchu a trpím závratěmi. Začala mi otékat pouze levá noha v kotníku a to masivně, otok není měkký houbovitý, ale tvrdý a mám pocit puknutí. Internista mi napsal Kylotan Plus H 160/12,5mg. Léky beru druhý týden, ale diastol.tlak spíš stoupá . Co je špatně prosím?

odpověď viz následující dotaz

13.09. 2016

Dotaz 129  |  Renální insuficience  |  06.09. 2016  |  Nikola Pochobradská

Dobrý den, přítel je diabetik s renální insuficiencí. Podstoupil první předtransplantační vyšetření v Praze v Ikemu, kde mu řekli, že hodnoty kreatininu zatím nejsou tak hrozné, ale musí mít kompenzovaný krevní tlak a diabetes. Diabetes se mu daří držet celkem v dobrých mezích, ale tlak má neustále hrozně vysoký. Užívá Lusopress 1-0-1, Betaloc 200 0-1-0, a Rilmenidin 1-0-0 a tlak má neustále kolem 170/100. Prosím poraďte. Už nevím, kam se obrátit. Děkuji

Dobrý den,

Váš přítel byl měl být v péči nefrologa. Podle funkce ledvin se předepsaným způsobem snižují dávky některých léků na snížení TK, které by patrně byly na jeho hypertenzi výhodnější. Funkci ledvin je třeba opakovaně kontrolovat. 

13.09. 2016

Dotaz 128  |  léky na hypertenzi  |  03.09. 2016  |  Marie

Dobrý den. Je mi 72 let a 2 roky se léčím s hypertenzí , hypercholesteromií a 15 let s chronickou myeloidní leukémií, na kterou beru lék Tasigna /nilotinib/. Ten je silným inhibitorem CYP 3A4, CYP 2C8, CYP 2C9 a CYP 2D6. Hypertenze je již od počátku obtížně korigovatelná, její hodnoty jsou ráno a večer 180-200/80-90, v poledne 130-150/80-90. Vzhledem k Tasigně nemohu užívat statiny, blokátory kalc. kanálů, betablokátory, možná i sartany. Při nasazení diuretik /dvoje/ mi byla zjištěna hyponatremie, léčena infuzí. Jelikož mi byl následně nasazen lék Cancombino, nepodařilo se hodnoty hyponatremie upravit /max. 130 v krev. séru/ . Vystřídala jsem praktického lékaře, internistu a kardiologa bez výrazného zlepšení. Počátek léčby vždy uspokojivý, hodnoty TK uspokojivé, postupné zvyšování až na výše uvedené hodnoty. Nyní mě 4 měsíce léčí internista specialista na lékové interakce , vývoj stejný, počáteční zlepšení a poté zvýšení na výše uvedené hodnoty. Na TK beru v současnosti Zoxon 2 1xdenně, Rilmenidin 1 mg 2x denně, Valsacor 160 2x denně. Cholesterol při poslední kontrole 5,5 v krevním séru po léčbě Lypanthylem 267 1x denně / z pův. 7,5/. Hyponatremie upravena na 137 v krev séru. Při této léčbě trpím svalovou slabostí /bolesti celého těla, obtížná chůze/ , bušením srdce, tlakem na hrudi, dušností, tep. frekvence 78-98/min. Asi za 3 hod. po nasazení léků mě začne třesavka a brnění a bolest celého těla, takže v noci nemohu spát. Dimexol na bolest mi nezabírá. Absolvovala jsem vyšetření ledvin, lékařů neurologa , psychologa, kardiologa /zátěž.vyšetření/ i rehab. lékaře, ale všechny nálezy negativní. Leukémie v remisi. Současný lékař nevylučuje nežádoucí účinky léků, ale odmítá léčbu měnit. Lékař specialista na léčbu hypertenze onkologických pacientů mě bez doporučení oš. lékaře, který mi jej odmítl dát, z kapacitních důvodů nepřijal. Můžete mi prosím poradit , jak další léky mohu vystřídat, popř. jaký léčebný postup zvolit ? Děkuji, Marie.

Dobrý den,

Váš případ není jednoduchý. Samotnou Tasignu jste asi léta snášela dobře. Těžko se mi hledá nějaká alternativa, která by se již zřejmě nezkusila. Negativní zkušenost brání člověku riskantní postup zopakovat. Někdy patrně až příliš. Líčíte, že obtíže začínají za 3 hod. po lécích a ještě Vám vadí během noci. K ránu však zřejmě usnete. Vyšší tlak se na obtížích zřejmě nepodílí. Relativně nízký TK by se podílet mohl. Pokud je za nežádoucí účinek zodpovědný některý z léků, je možné to zjistit, když se postupně vysadí a nahradí. Hyponatremie byla zřejmě způsobená velkými nebo relativně velkými dávkami diuretik a je již upravená. Malá dávka diuretika v kombinaci více antihypertenzív je však důležitá. Lék Cancombino (sartan) by mohl vyhovovat v případě 6,25 mg hydrochlorothiazidu denně, tj. Cancombino 16/12,5  1/2 tbl. + Canocord 8 1 tbl. Maximální dávky léků už nejsou zpravidla přínosné pro další snížení TK. Podobná kombinace s použitím sartanu telmisartanu 80/12,5 1/2 tbl. a telmisartanu 80 1/2 tbl. by byla možná silnější a s delším účinkem místo Valsacoru. Zoxon by šel zvýšit na 4 -6 mg denně, pokud nebude působit močovou inkontinenci. Zvážit vysazení Rilmenidinu, které by ukázalo, zda je přínosný na snížení TK a nepůsobí nežádoucí účinky. Stejně zvážit vysazení Lipanthylu k posouzení nežádoucího účinku a event. hledání alternativy. Beta-blokátory lze v kombinaci použít, např. ConcorCor 2,5 začít půlkou srdíčka nebo Betaloc ZOK 25 1/2 tbl.

Je třeba dokumentovat chování TK při stávající léčbě oběma způsoby domácího měření TK -viz elektronický záznamník zde v poradně ke stažení. Vytiskněte oba záznamy a předejte lékařům. Usnadníte jim úpravy léčby.


  

13.09. 2016

Dotaz 127  |  Stav jak před omdlením vyšší tlak  |  01.09. 2016  |  Chemik

Dobrý den,muzete mi poradit.Pred dvěma měsíci jsem měl divný stav jako dušnost..před točením .. malátnost.Ustal jsem to ale zašel k doktorce.Bral jsem na tlak valsacor 80mg.Ted mi doktorka předepsala blessin 180mg.Pred 5 lety jsem měl stav že se mi začalo vše točit a přešlo to až v nemocnici po injekci.Rekli mi že to může být zablokována krční páteř.Je fakt že doma i v práci jsem i počítače a koukal jsem na něj hlavou nahoru a tím to mohlo vzniknout.Zmenil jsem polohu a na počítač se dívám hlavou dolů a od té doby až do teď v pohodě.No abych se v ratil do současnosti.Ted se mel po dlouhé době zase ten pocit před točením ale ustál jsem to.Beru taky na páteř magnex +b6.. hořčík.Dva týdny v pohodě a včera se mi večer zvedl tlak 180/110 tak jsem nevěděl co dělat a vzal si ještě jednu tabletku na tlak kterou beru jen ráno.Trochu se to uklidnilo ale večer jsem se hodně potil ale ráno bylo zase trochu lépe a v práci už dobře.Nvim co to je.Prestal jsem kouřit.Merim 173cm a vážím 105kg.Cholesterol 5.Trochu jsem dříve posiloval jsem spíše takové robustnější postavy než vyloženě obézní.

Dobrý den,

vysoké hodnoty TK mohou, ale nemusí působit závratě a naopak obtíže s krční páteří Vás mohou stresovat a tím TK zvyšovat. Patrně u Vás nejdříve přišly obtíže s krční páteří a později se zjistila hypertenze. Pro svého lékaře dokumentujte chování Vašeho TK. Proveďte oba způsoby domácího měření TK -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení. Oba záznamy TK vytiskněte a předejte svému lékaři. Navíc můžete měřit TK kdykoliv při obtížích, aby se zjistilo, zda souvisejí s výši TK. Váš lékař pak snáze rozhodne, zda potřebujete více léků na snížení TK. Při vysokých hodnotách TK kolem 180/110 mmHg je třeba tlak urychleně snížit podáním krátkodobě účinného kaptoprilu kdykoliv navíc a dle lékaře postupně zvyšovat chronickou medikaci.

Je také současně třeba lépe využít tzv. režimová opatření (postupy bez léků): pohyb, redukce hmotnosti atd. Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty.

09.09. 2016

Dotaz 126  |  nahrada za lieky isoptin 240 a prenessa 4 čiastocna impotencia  |  31.08. 2016  |  Štefan

Mam problem s erekciou ,tieto lieky maju uvadzanx vedlajši ucinok impotenciu,ake ine lieky by som mohol uzivat,aby sa to zlepšilo. Za odpoved dakujem

Dobrý den,

k této problematice jsem se podrobně vyjádřil v odpovědích na otázky č. 40, 42 a 118. V případě problémů se obraťte na specialisty na hypertenzi v Centru excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz. Event. lze ještě konzultovat urologa.

31.08. 2016

Dotaz 125  |  Nežádoucí účinky Triplixamu  |  29.08. 2016  |  JT

Dobrý den pane doktore, před více jak třemi měsíci mi lékař změnil léky na tlak a předepsal mi Triplixam. Už asi dva měsíce trpím na suchý a dráždivý kašel a asi měsíc mi otékají spodní části nohou a hodně mě pnou. Myslíte, že se může jednat o nežádoucí účinky Triplixamu.

Dobrý den,

máte pravdu. Jde o nežádoucí účinky 2 komponent fixní trojkombinace, které také existují jako samostatné léky. Prestarium Neo (chemicky perindopril) působí suchý kašel, stejně jako další příbuzné léky, které patří do skupiny ACE-inhibitorů. Zorem (chemicky amlodipin) je silný blokátor kalciového kanálu dihydropyridinového typu, který vyvolává otoky kolem kotníků i výše směrem ke kolenu na podkladě lokálního rozšíření kapilár. Spíše jste tyto léky nebo jejich kopie od jiných firem nebo příbuzné léky dosud neužívala, i když někdy vznikají tyto nežádoucí účinky časem, někdy je to otázka zvýšení jejich dávky (amlodipin).

K ověření účinnosti léčby Triplixamem pomůže metodicky správně provedené domácí měření TK (oba způsoby) -viz elektronický záznamník TK zde ke stažení. Oba vytištěné záznamy TK mu předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce při úpravě léčby Vaší hypertenze, dle potřeby i opakovaně. Pokud byste byla předávkovaná a měla příliš nízký TK, je možné zkusit použít slabší Triplixam s menším množstvím perindoprilu a amlodipinu, který byste snášela asi bez otoků. Šance zbavit se kašle je menší, protože kašel není tolik závislý na dávce perindoprilu. Prosím o laskavé elektronické zaslání obou záznamů TK (alespoň 3 dny místo týdne sledování TK) při stávající léčbě jako přílohu mailu do poradny -pro mne užitečná zpětná vazba k hodnocení situace.

Pokud nepůjde slabší Triplixam pro malý efekt na tlak a trvající nežádoucí účinky používat, je třeba použít alternativní léky.

 

30.08. 2016

Dotaz 124  |  stres u dětí  |  28.08. 2016  |  Anna Potůčková

Dobrý den, pane doktore, může dlouhodobý stres, dlouhodobá úzkost nebo deprese způsobit vysoký krevní tlak u dětí?

Dobrý den,

o vlivu stresu obecně platí totéž, co u dospělých -viz Váš předchozí dotaz. Přichází v úvahu spíše u starších dětí. Stejně i v případě úzkosti a deprese na vývoj hypertenze. U dětí je však málo dat. Kontrolovaných větších studií je v dětském věku logicky málo, nejspíše jen tzv. kazuistiky, tj. zprávy o jednotlivých případech. U dětí se mění s věkem hranice hypertenze, v léčbě se více používají tzv. režimová opatření na úkor léků -viz odpověď na Váš předchozí dotaz. Úzkost a depresi ve spojení s hypertenzí by měl řešit dětský lékař ve spolupráci s dětským psychiatrem.

30.08. 2016

Dotaz 123  |  léčba vyského tlaku v těhotenství  |  25.08. 2016  |  K.

Dobrý den pane doktore, chtěla jsem se zeptat, zda je příliš riziková léčba vysokého krevního tlaku v těhotenství Vasocardinem? Původně jsem užívala Nebilet (asi posledních pět let, tlak v normě, žádné obtíže -dříve při jiné léčbě silné bolesti hlavy), když jsem začala plánovat těhotenství, vyměnila mi ho lékařka ze Dopegit, ten mi ale pravděpodobně neseděl, měla jsem silné bušení srdce i v klidu a spodní tlak mírně pod 100,bolesti hlavy, tak mi jej praktická lékařka vyměnila za Vasocardin s tím, že je v těhotenství vhodnější než Nebilet, moje potíže se upravily, ovšem kardiolog mi dnes na kontrolním vyšetření Vasocardin v těhotenství zásadně nedoporučil. Ráda bych proto znala ještě další názor. Děkuji

Dobrý den,

 

v těhotenství se může většinou pokračovat se stejnými léky s výjimkou skupiny ACE-inhibitorů a sartanů, takže nemusíte používat osvědčený Dopegyt, pokud má nežádoucí účinky. Vasocardin by tedy vyhovoval, pokud ho nyní používáte. Alternativně by šel použít blokátor kalciových kanálů verapamilového typu.

Nejlépe, když se obrátíte na specialisty na hypertenzi v Centru excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz.

 

29.08. 2016

Dotaz 122  |  Kombinace léků  |  23.08. 2016  |  Markéta

Dobrý den , je vhodná kombinace léků Betaloc Zok 100mg a Tezeo Hct 80mg/12,5 mg od každého 1tbl denně, když mám tlak cca 140-150/ 95-105 ? puls okolo 60, někdy i méně okolo 53-57.. je mi 46 let, jsem obézní,trpím na časté záněty průdušek, neustále zahleněná s bolestmi hlavy a otoky očí -vetšinou jednoho oka s tenzní bolestí obočí. Děkuji za odpoved.

Dobrý den,

TK není léčbou normalizovaný (tím spíše, pokud jde o doma naměřený TK) a zvýšení dávek léků v podstatě nepřipadá v úvahu. Časté záněty průdušek Vám omezují možnost pohybu (a tím i snížení TK bez pomoci léků) a zhubnutí. Je třeba prostřednictvím praktického lékaře absolvovat plicní a event. imunologické vyšetření, dále oční vyšetření ke zjištění příčiny očních problémů a nasazení příslušné léčby a neurologické vyšetření k vyloučení neurologické příčiny bolestí hlavy. A samozřejmě obezitologické vyšetření a hubnutí pod odborným dohledem. Hubnutí a pohyb jsou důležité součásti nefarmakologické léčby hypertenze, která by se měla uplatnit současně s léky. Podrobné informace o ní naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty.

Pokud se výrazněji než dosud neuplatní nefarmakologická léčba hypertenze, budete patrně potřebovat k léčbě Vaší hypertenze místo nynějších 3 léků 4 léky. Hledání vhodné kombinace léků proti hypertenzi usnadníte svému lékaři metodicky správně provedeným domácím měřením TK (oba způsoby) -viz elektronický záznamník TK zde ke stažení. Oba vytištěné záznamy TK mu odevzdejte při návštěvě ordinace.

 

29.08. 2016

Dotaz 121  |  Vysoký krevní tlak.  |  23.08. 2016  |  Lenka

Dobrý den. Prosím,Vás,p.MUDr.Peleška,je mi 53 let,a mám vysoký krevní tlak 180/95 160/100 140/ 90, většinou mívám 135/80,který jsem dlouho neměla,beru Betaloc SR 100mg ten beru asi 7 let ,a Prenesa 4mg jednu tbl.denně,mám to do 20.9.2016,kdy to doberu,to budou 3 měsíce. Mívám , závratě,když se ohnu a chci se narovnat,nebo věším prádlo,a podívám se nahoru,a také,mi občas píská mírně v levém uchu,a cítím se jakoby ze zadu od krční páteře,a hned mi to přeskočí do pravého ucha jakoby zalehlé a pak mi tam začné píkat,krátce a samo to hned odezní. Na Internetu ,jsem se dočetla ,že by to mohly být nadledvinky.Může to být i stress? A ještě,delší dobu chodím na malou stranu,každé dvě hod. ve dne v noci,to jsou ledviny? Moc ,Vám děkuji za ,Vaší odpovědˇ. Příjemný den.

Dobrý den,

při úvahách o příčině závratí je důležité, zda se vyskytovaly nebo se měnila jejich intenzita v období vysokého krevního tlaku (TK) nebo až po přidání Prenessy. Jsou závratě silnější před léky podanými ráno nebo až kolem poledne? To by svědčilo pro (spolu)účast vysokých nebo naopak nízkých hodnot TK na jejich vzniku. Závratě při věšení prádla jsou patrně v důsledku artrózy krčních obratlů, jejichž zvětšené výběžky tlačí při záklonu na krční cévy a snižují tak průtok krve (vhodné doplnit neurologické vyšetření). Pokud jsou udávané hodnoty TK z ordinace lékaře, lze očekávat, že hodnoty TK naměřené doma a event. zodpovědné za závratě by byly nižší.

K posouzení správné úpravy TK léčbou (ani vysoké ani nízké hodnoty TK) a spoluúčasti změn TK na závratích pomůže metodicky správně provedené domácí měření TK (oba způsoby) -viz elektronický záznamník TK zde ke stažení. Navíc lze změřit TK vsedě a hned po postavení raději za asistence další osoby. Oba vytištěné záznamy TK mu odevzdejte při návštěvě ordinace.

 Pískoty nebo šumění v uších řešte prostřednictvím svého praktického lékaře. Patrně Vás pošle na ušní vyšetření. Nechá Vám také vyšetřit moč a ledviny.

29.08. 2016

Dotaz 120  |  Môže sa Tarka deliť a užívať 1/4 tabl.  |  22.08. 2016  |  Ivan

Dobrý deň, moje dg.:Ca prostaty-nález lokalizovaný, diabetes melitus2, nestabilná angína pectoris. Bol som cca 3x hospitalizovaný, naposledy s veľkými bolesťami hlavy 25.2.-1.3.16, odkedy som mal predpísané lieky:Siofor 850mg, Tamsulosin 0,4mg, Cavinton 5mg, Anopyrín 100mg,Tarku 240/4mg, Helicid 20mg, Olicard 40mg, Trombex 75mg, Sortis 8Omg, Betahistín 24 mg,Helicid 20mg, NTG subling.p.p. Z môjho vysokého TK sa stával postupne nízky a 17.8. prišlo po dlhšej chôdzi k veľkej únave, zmätenosti, k celkovej slabosti a k strate stability. Po 3 hod. v nemocnici sa stav upravil a mohol som ísť domov. Kardiológ ma objednal na 13.9. a povedal, že môžem vylúčiť Tamsolusín, poslal ma za všeobec. lekárkou, ktorá mi zmenila Tarku na 180mg/2 1/2-0-0 a Betahistín z 1-0-1 na 1/2-0-1/2, Helicid na Nolpazan 40mg. Tlak stále pod vplyvom toľkých liekov je razantne „zrážaný“ a  už 2 týždne sa priam pravidelne pohybuje 100/70, 101/68 109/70, 111/73. 22.8. som šiel za internistkou, vylúčila Tarku a Olicard. Nahradila Concor Cor 2,5mg 1-0-0 a Prestarium *A5mg 0-0-1/2 + Protevasc 35 mg 1-0-1. Chcem poprosiť, po prečítaní inform. letákov a iných info, mohol by som radšej zostať u Tarky 180mg a užívať len 1/4 tabletky ráno? /pri neustálom kontrolovaní TK/ a  môžem vynechať aj Nolpazan? a Sortis? Dodržiavam štvrtý týždeň „zdravú“ stravu. Veľmi pekne ďakujem za pomoc a odpoveď.

Dobrý den,

máte více chorob, jejichž léčba může nepříznivě interferovat navíc k možným nežádoucím účinkům jednotlivých léků. Např. Tamsulosin ordinovaný urologem může snižovat krevní tlak (TK), některé léky na anginu pectoris také snižují TK a mohou působit bolesti hlavy (nezávislé na snížení TK). Vámi popsané změny léčby působí zlepšení situace, aby TK nebyl příliš snížený a k léčbě anginy pectoris (AP) se používá lék, který nesnižuje TK a nepůsobí bolesti hlavy. Poslední úprava je lepší než Vámi navrhované čtvrcení Tarky (fixní dvojkombinace léků na TK je nahražená Prestariem a ConcoCorem se slabším antihypertenzním účinkem). ConcorCor působí současně i na AP. Váš lékař by měl podle aktuálního stavu rozhodnout o použití alternativních léků nebo o event. vysazení málo přínosných léků. K tomu mu pomůže metodicky správně provedené domácí měření TK (oba způsoby) -viz elektronický záznamník TK zde ke stažení. Oba vytištěné záznamy TK mu odevzdejte při návštěvě ordinace.  

28.08. 2016

Dotaz 119  |  vysoký tlak  |  21.08. 2016  |  Zuzana Olahová

Dobrý den,potřebovala bych radu ohledně příliš vysokého tlaku u maminky. Je jí 82 let a už přes rok má vysoký tlak 240 / 220 / 213. Několikrát jí odvezla záchranka, nechali si jí pár dní v nemocnici, ale tlak se vůbec nevyřešil.Celý život měla vysoký tlak, ale stačily 2 prášky, dnes se každou chvíli mění prášky a tlak pořád vysoký. Už si nevím rady.Veškerá vyšetření v pořádku.Prosím o radu, mockrát Vám děkuji.

Dobrý den,

u seniorů převládá vysoký vrchní tlak, zatímco spodní TK může být normální nebo dokonce nízký. Terapeuticky je vrchní TK hůře ovlivnitelný. Léčba léky by neměla současně příliš snižovat spodní TK. Je možné, že 2 léky již nestačí. Je třeba použít oba způsoby domácího měření TK -viz elektronický záznamník zde v poradně ke stažení. Vytištěné záznamy domácího měření TK předejte lékaři Vaší matky. Usnadníte mu rozhodování o event. úpravách léčby její hypertenze nebo o použití 24hodinového ambulantního monitorování TK, které je objektivnější a poskytuje informace o hodnotách TK v době spánku.

V případě problémů se obraťte na specialisty na hypertenzi v Centru excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz.

 

 

23.08. 2016

Dotaz 118  |  vedlejší účinky  |  18.08. 2016  |  Zdenek

Způsobuje lék Prenessa nefunkčnost přípravku na erekci Cialis ?

Dobrý den,

pokud Prenessa působí poruchu erekce, Cialis by měl poruchu odstranit. Pokud již byl Cialis používaný kvůli poruše erekce (jednou z jejích možných příčin je aterosklerotické zúžení příslušné tepny), může podání Prenessy působit jako další negativní faktor zhoršující poruchu erekce a nelze vyloučit snížení efektu Cialisu. Lze vyzkoušet lék na vysoký krevní tlak z jiné lékové skupiny. Blíže viz odpověď na otázku č. 42. Lze také zkusit podat vyšší dávku Cialisu 20 mg nebo lék typu Viagry.

 

22.08. 2016

Dotaz 117  |  Možnost změny celoživotního tlaku?  |  17.08. 2016  |  Ametyste

Dobrý den, zajímalo by mě jestli je možné, aby se celoživotně nízký tlak změnil najednou na hypertenzi? Otec (77 let) má celý život velmi nízký tlak (měla ho i jeho matka a mám ho i já) -jeho nejvyšší tlak v životě naměřený byl 116 na 82, i puls má velmi nízký (i 47 a méně za minutu). Jednou se probudil, nebylo mu dobře a měl najednou vysoký tlak -měřila jsem ho domácím tlakoměrem Omronem a 3x jsem naměřila 166 -80 -na něho naprosto šíleně vysoký tlak. Přivolaný záchranář řekl, že měl nízký tlak a odteď prostě bude mít vysoký. Mě se to nezdá -je možné, aby se celoživotní hypotenze změnila na hypertenzi a tak náhle? -protože měříme tlak poměrně často -každý týden. A to se otec nijak nezměnil, neztloustl ani nezhubl, nemá cukrovku ani jiné chronické onemocnění. Předem děkuji za odpověď

Dobrý den,

pokud jsem Vám rozuměl dobře, měřila jste otci TK opakovaně, tj. např. naposledy týden před obtížemi měl TK jako obvykle nízký. A puls byl v minulosti také opakovaně velmi pomalý? Většinou TK s věkem pomalu stoupá. Někteří lidé ho mohou mít celoživotně nízký. K rychlému vzestupu TK může vést výrazná stresová situace, např. pocit nevůle při probuzení, později i stres z možného opakování obtíží. Náhlý vzestup TK by mohla vyvolat také změna frekvence nebo nepravidelnosti srdeční akce (arytmie). Možná bylo období vysokého TK přechodné nebo byl mezitím podrobněji vyšetřen.  Měl by absolvovat registraci EKG křivky, nejlépe i ultrazvukové vyšetření srdce (ECHO) a laboratorní vyšetření. 

22.08. 2016

Dotaz 116  |  rostoucí tlak  |  17.08. 2016  |  Jirka

Dobrý den. V minulosti jsem užíval na vysoký tlak (140-160/95-110) Ebrantil 30 (1-0-1) spolu s MicardisPlus 80/12,5 (1-0-0). Před rokem jsem začal brát na noc jednu tabletu Trittico AC 75, což mi natolik snížilo tlak, že jsem mohl oba výše zmíněné léky zcela vysadit. V poslední době se mi ale tlak opět zvýšil na hodnoty od 135/85 – 155/105. Před 10 dny jsem proto začal užívat ráno půl tablety Micardis 80 (na poslední kardio kontrole mi lékařka tuto možnost v případě zvýšení tlaku schválila), ale protože jsem začal hůře dýchat (jsem astmatik), po 4 dnech jsem snížil dávku na čtvrtinu tablety. Včera a dnes jsem si během rána a dopoledne naměřil tlak 159/105, resp. 157/93. Léčím se s úzkostnou poruchou, jsem v permanentním napětí a zmíněné rostoucí hodnoty tlaku mě ještě více stresují. TK si nyní měřím každou hodinu, během dne kolísá od cca 130/80 (nejnižší 126/80) až k oněm 159/105. Mám ještě s návštěvou lékaře posečkat a tlak zatím pouze sledovat (možná se upraví), nebo jeho hodnoty jsou už aktuálně život ohrožující? Děkuji.

Dobrý den,

je vidět, že se na hodnotách Vašeho tlaku výrazně uplatňuje stav psychiky. Při narůstajících stresech nebo při kombinaci s jinou příčinou se Vám TK patrně zvýšil. Stresem může být i zhoršené dýchání, na které byste měl nejspíš dostávat lék od plicního specialisty (event. ve zvýšené dávce než dosud). Žádný z léků na vysoký tlak, které jste užíval, dýchání nezhoršuje. Čtvrt tablety Micardisu 80 je malá, spíše symbolická dávka a není divu, že se TK zvýšil. Ani nejvyšší hodnoty TK nyní naměřené nejsou život ohrožující. Zvyšte dávku Micardisu na půl tablety ráno a proveďte metodicky správně oba způsoby domácího měření TK -viz elektronický záznamník TK s vysvětlivkami zde v poradně ke stažení. Oba záznamy TK vytiskněte a předejte svému lékaři. Usnadníte mu rozhodování o event. úpravě dávkování léku na vysoký tlak. Jinak se zbytečně často neměřte, může Vás to, jak sám víte, ještě více stresovat.

22.08. 2016

Dotaz 115  |  vysoký tlak  |  16.08. 2016  |  Anna

Dobrý den, posledního třičtvrtě roku se ze mě stal obrovský hypochondr, neustále se stresuju s nějakou nemocí. Teď se ale právě bojím, že jsem se dostala do chronického stresu, který způsobuje vysoký tlak. Vždycky jsem mívala tlak nižší, u doktora jsem bylůa vždycky hrozně vystrašena a tlak mi naměřili normální. Co si o tom myslíte?

Dobrý den,

pokud byl krevní tlak měřený u lékaře v období, kdy jste se stala „velkým hypochondrem“, v normě, jste vůči efektu bílého pláště zatím odolná. Možná, že jste ve svém okolí zažila závažné choroby a máte obavu, že by se mohly vyskytnout u Vás. Zatím nelze předcházet nebo včas zasáhnout vůči všem chorobám (pokud to vůbec někdy půjde). Zúčastněte se však pečlivě všech dostupných preventivních prohlídek. Někdy se však může vyvinout neodůvodněná a nepřiměřená úzkostlivost, což je také chorobný stav, který by měl vyšetřit psychiatr a podle potřeby včas léčit -obvykle čím dříve, tím lépe.

19.08. 2016

Dotaz 113  |  Celodenní únava a pocení  |  07.08. 2016  |  Tomáš

Dobrý den.Před 2 mésící jsem prodělal zánět průdušek a poté mi byl zjištěn vysoký tlak,protože jsem se neustále potil a točila se mě hlava.Sedlivost krve byla v pořádku.Momentálně beru Vidonorm 4mg/5mg 1× denně a Egilok 25mg 2× denně.Byl jsem na EKG to je v normě.Ještě jsem prodělal vyšetření krve na štítnou žlázu,to je v pořádku.Moje problémy jsou takové,že celý den jsem unavený,ospalý a v hlavě cítím pořád slabý tlak.Při jakékoli činnosti jsem hned pořádně zpocený.Říkal jsem to doktorovi a ten mi řekl,že je to tím tlakem.Nechápu jak mám takhle fungovat v běžném životě a práci.Vím ,že jsou na tom lidi mnohem hůř,ale mě to omezuje v každodením životě.Podle doktora mám tlak teď v  normě(asi díky těm lékům).Od té doby co jím tyto léky tak jsem ztratil chuť na jídlo.Ještě jednu věc mám.Od malička slyším v hlavě slabé pískání,nevím jestli to s tím může souviset.Nevím co dál.V současné době procházím docela složitou životní situací (rozvod,stěhování,nová práce)Je mi 42 let.Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

pocení může působit více příčin, někdy i v kombinaci (léky na snížení horečky, rekonvalescence, stresy, vysoký TK, některé léky). Z léků, které užíváte, pocení (někdy současně i pocit horka a zčervenání) může zvýšit amlodipin (jedna z komponent fixní kombinace Vidonormu) a také Egilok. Pokud je sledování TK omezené pouze na obvyklé měření TK v ordinaci lékaře, bývá zatížené falešným zvýšením TK v rámci tzv. efektu bílého pláště v důsledku poplachové reakce organismu. Na hypertenzi dostáváte vlastně 3 léky, takže může docházet k přechodnému výraznému snížení TK (a tím i k únavě) v době maximálního efektu léků cca po 4 hodinách od jejich požití viz odpovědi na předešlé dvě otázky, v otázce stresů viz odpověď na otázku č. 107. Důležitý je dostatečný počet hodin spánku. Při problémech se spánkem neváhejte vyhledat pomoc psychiatra.

Pískání v hlavě od malička bez výraznějšího zhoršení v poslední době se současnou situací nesouvisí. Zesílené pískání v uších v poslední době by spíše souviselo se stresy a/nebo lokální poruchou prokrvení než s vysokým tlakem.

16.08. 2016

Dotaz 112  |  Vedlejší účinky prášků – celodenní únava  |  05.08. 2016  |  Ondřej - Brno

Dobrý den, mám asi 4 roky diagnostikovaný vysoký tlak, věk 37 let, jsem amatérský sportovec, sportuju 4 dny v týdnu, kolo, běhám půlmaratony, tepová frekvence v klidu 45 tepů za minutu. Mám problém spíše s diastolickým tlakem, který jsem měl bez léků kolem 90-110, systolický bez léku max. 140-150. Zkoušel jsem (dlouhodobě – minimálně 3 měsíce a více) postupně tři různé druhy léků na zvýšený tlak – ACE inhibitor (Prenessa 4mg), sartan (Micardis 80mg), blokátor kalciového kanálu (Agen 10mg). Všechny při maximální dávce mi tlak dlouhodobě sníží pod 140/90, průměrně na zhruba 135/85. Ovšem u všech mám stejný problém s vedlejším účinkem – výraznou celodenní únavu. Chce se mi pak téměř celý den spát, je to jak pod vlivem THC, nejsem schopen soustředit se a efektivně vykonávat náročnější duševní činnosti, jako je mluvit anglicky nebo programovat. Což u programátora v americké firmě je docela zásadní. Podstatnou část pracovní doby pak trávím koukáním do „blba“ nebo snahou nechat oči otevřené a neusnout. Koncentrace na cokoliv pak vyžaduje velké úsilí. Měřím si tlak ráno i večer denně a je jisté, že únava není způsobena příliš nízkým tlakem. Zkoušel jsem i prášky půlit, čtvrtit, osmit a pak zase dávku navyšovat a znovu snižovat. Únava je přímo úměrná velikosti dávky, snesitelná někde kolem čtvrtiny až osminy u všech těchto léků. Ovšem pak zase očekávaně klesne i jejich účinek a tlak stoupne. Z běžných druhů účinných látek zbývají už jen beta blokátory a diuretika. Ty ale mají více vedlejších účinků, a bojím se, že bych dopadl stejně. Máte pro mě nějakou radu, co zkusit nebo čím by to mohlo být? Děkuji předem za odpověď.

Dobrý den,

je patrné, že intenzita nežádoucího účinku stoupá s dávkou a poklesem TK. Není opravdu rozdíl mezi ranními a večerními tlaky a tím i v intenzitě únavy při předpokládaném dávkování 1x denně ráno? Přiměřené hodnoty TK ráno a večer zcela nevylučují přechodnou hypotenzi v době kolem maximálního antihypertenzního účinku léků cca po 4 hodinách od jejich aplikace. O tom se můžete přesvědčit měřením TK po jednotlivých hodinách v průběhu jednoho dne -viz elektronický záznamník TK s informacemi zde v poradně ke stažení. Určitou roli může hrát i prodloužená adaptace na normální hodnoty TK, které jedinec vnímá jako nízké. V takovém případě je třeba snižovat TK postupně v delším čase.

Zkuste kombinovat malé dávky dvou léků, nejlépe ACEI (event. sartanu) a blokátoru kalciového kanálu, např. 1 -2 mg Prenessy a 2,5 -5 mg Agenu. V případě rozdílů mezi ranními a večerními tlaky podejte jeden lék ráno a druhý večer. Použijte oba způsoby domácího měření TK a vytištěné záznamy předložte svému praktickému lékaři.


 

 

13.08. 2016

Dotaz 111  |  Velmi vysoký tlak  |  04.08. 2016  |  Michal

Dobrý den, ve svých 45 letech jsem si zakoupil měřič krevního tlaku Omron RS8 a byl jsem velmi překvapen z hodnot, které jsem naměřil. Během týdne jsem naměřil hodnoty od 206/123 po 161/90 (přikládám data v PDF). Předtím jsem si tlak velmi dlouho neměřil a také necítím žádné zdravotní potíže. Mohu poprosit o doporučení co mám nyní dělat popř. jakého lékaře navštívit? Bydlím v Praze. Velmi děkuji.

Dobrý den,

vnímání vysokého krevního tlaku je velmi individuální. Někteří jedinci nemají ani při vysokých hodnotách TK žádné obtíže. TK během dne není stálý ani u normotoniků. Kolísání TK se může ve Vašem případě zdát poměrně velké, obzvlášť pokud byly dodrženy podmínky správného měření (především minimálně 5 minut relaxovaného sezení před měřením TK). V rámci jednoho sezení se však hodnoty TK výrazněji neliší, což svědčí proti poruše Vašeho měřiče TK. Celkově falešně vyšší měření TK Vaším tonometrem lze orientačně posoudit při vzápětí provedeném měření TK jiným přístrojem s manžetou na zápěstí nebo/i na paži. V případě výraznějších rozdílů se obraťte na autorizovaný servis.

Pro návštěvu svého praktického lékaře připravte tištěný záznam obou způsobů domácího měření TK – viz elektronický záznamník s pokyny zde v poradně ke stažení. Hodnota TK naměřeného lékařem může být o něco vyšší v důsledku efektu bílého pláště. Zlatý standard k posouzení přítomnosti hypertenze a jejích hodnot je 24hodinové ambulantní monitorování TK, které Vám zprostředkuje praktický lékař.


13.08. 2016

Dotaz 110  |  Vysoký tlak  |  03.08. 2016  |  Daniel

Dobrý den pane doktore. Je mi 39 let a nedávno jsem zjistil, že mám vysoký krevní tlak. Např. dnes ráno byl 151/104,měřeno přístrojem BenBelle BP-103H. Chtěl jsem se Vás zeptat, jestli může můj vysoký krevní tlak souviset se změnou žil, především na předloktích. Ty se mi za 20 let změnily velmi výrazně. Popsal bych to asi tak, že původní žíly buď zmizely úplně, nebo z nich zbyly jen části, které mizí dovnitř paží jakoby do svalů. Taktéž cítím tlak v předloktích a v dolních končetinách od kolen dolů. Další celkem nepříjemná věc zřejmě související je brnění částí,které jsem právě popsal včetně brnění ve tvářích. Mohl by jste mi prosím, podle těchto příznaků napsat, o co by se mohlo jednat? Ještě napíšu, že jsem nekuřák a dost sportuji. Mám menší nadváhu 184/92. Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

i při vysokém krevním tlaku v tepnách se tlak v žilním systému nemění (nízký až negativní). Žíly se mohou zvětšovat nebo se vytvářet nové při zvýšeném krevním průtoku (u sportovců). Nové žíly se mohou vytvořit i po uzavření žil v důsledku opakovaných odběrů krve a aplikace léků. S vysokým TK by mohlo souviset popisované brnění, spíše však s výrazněji vysokým TK, který by mohl vystoupat při fyzické námaze. K posouzení významu hypertenze je vhodné provést metodicky správně domácí měření TK -viz elektronický záznamník TK s podrobnými informacemi zde v poradně ke stažení. Vytištěné záznamy TK odevzdejte svému praktickému lékaři. K vysvětlení obtíží je vhodné interní a neurologické vyšetření, k posouzení žilního systému cévní (angiologické) vyšetření  

07.08. 2016

Dotaz 109  |  Vysoký tlak  |  30.07. 2016  |  Martin

Dobrý den, mám 30let.lecim se na vysoký tlak, a mám ho v normě 130/80.mužů delat noční směny? Cotim se dobře, když sem se nelecil měl sem na 150jedna se o práci u stroje cnc není nějak náročná dva dny ranni dva dny noční a dva od po. děkuji

Dobrý den,

noční směny nejsou pro hypertonika vhodné. Záleží také na tom, jak těžkou hypertenzi máte (kolik léků na tlak berete, jsou známky orgánového poškození?). Je důležité, abyste naspal za cyklus 24 hodin zhruba stejný počet hodin jako při jednosměnném provozu. Je vhodné objektivizovat pomocí domácího měření TK (viz elektronický záznamník TK s podrobnými informacemi zde v poradně ke stažení) nebo ještě lépe pomocí 24hodinového ambulantního monitorování, zda se průměrný TK nemění.

01.08. 2016

Dotaz 108  |  Kombinace léků  |  30.07. 2016  |  petr4505

Dobrý den, Beru Orcal25 0(0(1 a propanorm 150 1)0)1. Po ablaci Orcal a Betaloc Zok 25mg. Nejde lék Betaloc Zok užívat i zároveň na tlak? Co

Dobrý den,

Orcal o síle tablety 25 mg neexistuje. Možná, že berete 1/2 tbl. Orcalu 5, tedy 2,5 mg. Ať je dávka Orcalu jakákoliv, berete Orcal v kombinaci s Betalokem. Betaloc je na rozdíl od propanormu také současně antihypertenzívum, takže kombinace Betaloku s Orcalem by měla proti předešlé kombinaci léků TK více snižovat.

01.08. 2016

Dotaz 107  |  vysoký tlak při stresu  |  29.07. 2016  |  Anna Potůčková

Dobrý den, chtěla se Vás zeptat, jestli při chronickém stresu dochází k trvale zvýšenému tlaku, který se už nikdy nedostane na normál?

Dobrý den,

pokud Vám stávající stres působí hypertenzi, tak se situace bez vymizení příčiny stresu nebo jeho lepší zvládání z Vaší strany nezmění. Obvykle však je příčin zvýšení TK více -viz odpověď na předchozí dotaz č. 106. Z toho pak vyplývá možnost snížit TK odstraněním prohřešků proti zdravému životnímu stylu, pokud nějaké ve Vašem případě jsou. Podrobnou informaci najdete na www.hypertension.cz -Pro pacienty. Pokud se to nepovede, je třeba na snížení TK nasadit lék.

01.08. 2016

Dotaz 106  |  Vysoký krevní tlak  |  27.07. 2016  |  Jiří Kordík

Pane doktore. Chtěl bych Vás požádat o radu týkající se mé hladiny zvýšeného krevního tlaku, která byla zjištěna náhodně při předoperační prohlídce (155/70) před cca dvěma měsíci. Od té doby si tlak namátkově kontroluji. Vždy jsem měl tlak nižší i při mých 62 letech. Několikrát jsem byl u svého lékaře, který mi vždy naměřil normální hodnoty a sdělil, ať si je doma orientačně měřím. Aby nedošlo k velké odchylce tak jsem hodnoty mého a lékařského tlakoměru porovnali. Hodnoty byly shodné. Tlak si pravidelně několikrát denně kontroluji. O víkendu mám tlak převážně dobrý po celý den ( průměr 118/79-81). V práci nebo mimo víkend a především ráno po vstávání a někdy z večera stoupne na hodnoty 123/93-95. Někdy mám nepatrné závratě. Nechci zatím používat žádné léky, které by se nedaly po srovnání vysadit. Používám čaje Alvisan a další. Pohybu mám poměrně dost. Jsem nekuřák. Jím převážně zeleninovou stravu a kuřecí maso již delší dobu. Používám občas dle předpisu tablety na cholesterol. Paní doktorka mi předepsala nějaké léky na zklidnění. Nic Nezabírá. Hodnoty tlaku jak jsem uvedl v ranních hodinách jsou v týdnu okolo118/93-95. Přes víkend jsou hodnoty ne vždy 114/75-79. Poraďte co s tím mohu dělat,abych se vyvaroval zatím pravidelného používání léku. Děkuji za každou radu. S pozdravem Jiří Kordík Pozn. Systolický tlak mám v průměru okolo 118 až 120.

Dobrý den,

k vývoji hypertenze vede většinou více faktorů. Z Vašich údajů je patrné, jak stres zvyšuje Váš TK. Kromě vyššího TK při předoperačním vyšetření jste měl u lékaře normální hodnoty TK a doma jste měl vyšší i normální hodnoty TK. Rozhodnutí o hypertenzi (maskované) přinese metodicky správně provedené domácí měření TK (DMTK) se stanovením celkového průměrného TK -viz elektronický záznamník zde v poradně ke stažení. Vzhledem k věku a přítomnosti zvýšeného cholesterolu máte zřejmě dle systému SCORE hraniční vysoké kardiovaskulární riziko. Pokud Vám lékař nasadil lék na snížení cholesterolu, měl byste ho brát stále. Pokud DMTK a 24hodinové ambulantní monitorování TK prokáže hypertenzi, je třeba nasadit i lék na snížení TK. Lze zjistit, zda jsou ještě nějaké rezervy v režimových opatřeních, které by odsunuly léčení léky (na cholesterol a/nebo hypertenzi) nebo by umožnily i jejich vysazení -viz www.hypertension.cz -Pro pacienty.    

30.07. 2016

Dotaz 105  |  Vysoký tlak a doplňky stravy  |  23.07. 2016  |  Martin Landecký

Dobrý den,byl mi zjištěn vysoký tlak a nasazen Betaloc 1x denně — můžu i nadále 2-3x týdně posilovat a užívat glutamin 10 g na noc a sacharido-proteinový doplněk Carbo jet mass ? Moc děkuji za odpověď. Nepiji alkohol,kávu,nekouřím,měřím 175 cm,vážím 80 kg,je mi 36 let. Carbo jet mass obsahuje Leucin,valin,kreatin,alanin,fosfor,vápník,sodík, apod. — žádné steroidní látky.Ve 100 g je 53 g sacharidů z toho 20 g cukrů a 30 g bílkovin.

Dobrý den,

doplňky stravy je vhodné kupovat v lékárně, kde by Vám měli poskytnout potřebné informace. I ty se dají předávkovat. Glutamin v preparátu Glutamin extra se má používat maximálně v dávce 5 mg denně (informace o přípravku). Sacharidy jsou zdrojem energie. Pokud se energie nezužitkuje, ukládá se v zásobní formě jako tuk. Svalová sílá závisí na množství zásobního cukru glykogenu především ve svalech. Při sportovním výkonu se glykogen štěpí na glukózu a metabolizuje se jako zdroj energie pro práci daného svalu. Vámi užívané přípravky a svalová činnost urychlují syntézu glykogenu a zvyšují jeho zásobu. Velikost glykogenových zásob je jedním z limitujících faktorů sportovního výkonu. Betaloc (patřící do skupiny beta-blokátorů) by mohl zpomalovat syntézu i odbourávání glykogenu, tedy snižovat svalový výkon. Beta-blokátor může i poněkud snižovat výkon srdce při fyzické činnosti.

Pokud není nějaký zvláštní důvod pro podání Betaloku (např. rychlá srdeční akce i při domácím měření TK), volil bych u sportovce lék z jiné lékové skupiny.

 

 

25.07. 2016

Dotaz 104  |  Tlak  |  21.07. 2016  |  Hana Kadlecová

Dobrý den pane doktore, má léčba začala před lety při nástupu do zaměstnání s tlakem 150/90 váhou 48kg 164 výška, 35let, po letech léčby na tom nejsem lépe, léky jsem měla často měněny, nezabíraly ( 2016 rentgen srdce, plic v pořádku), nebo jsem kašlala…poslední měření po lécích na tlak plus betablokátory (160/120/108) po výměně medikace jsem na úžasných 140/80/90 ale… neustále kašlu až jsem přišla o hlas, (není to poprvé, EKG sinusová tachikardie 130 po měření oximetrem málo kyslíku v krvi) Dostala jsem atrovent N, Desloratadine Actavis, Codein na noc. V současné době beru triplixan10/2,5/10 , bisocard 10, atrovent N, Desloratadine actavis, atorvastatin na cholesterol mám i vyšší cukr, ale s tím se snažím bojovat dietou, 43let váha 61 164 výška. Krevní rozbor, málo minerálů, málo draslíku vysoký cholesterol a cukr. Prosím není nějaká možnost, jiná, než léčba medikací? Nezabírá, jen na chvilku… už jsem měla tolik prášků. Moc děkuji za odpověď

Dobrý den, použití nefarmakologické léčby hypertenze (bez léků) není zatím prokázané. Máte bohužel více chorob -hypertenzi, poruchu metabolismu tuků, dispozici k cukrovce a plicní chorobu. Kromě režimových opatření (nekouřit, ideální hmotnost, pohyb, výživa atd.) jsou potřebné léky. A vyplatí se je užívat, aby nedošlo ke komplikacím -srdeční infarkt, cévní mozková příhoda -nebo aby by přišly až o řadu let později. Myslím, že jste případ pro specialisty na vysoký krevní tlak v některém z center excelence nejbližším Vašemu bydlišti -viz www.hypertension.cz. Ti si mohou dle potřeby přizvat specialisty z dalších oborů (pneumologie, diabetologie). Nízký draslík v krvi je zřejmě nežádoucí účinek jedné z komponent Triplixanu. Píšete, že léčba funguje jen na chvilku, tj. že TK je vysoký další ráno před novou dávkou léků nebo již večer po 12 hodinách? To by ukazovalo na potřebu dávat část léků na hypertenzi večer. Chování TK v průběhu 24 hodin nejlépe ukazuje 24hodinové ambulantní monitorování TK. Zčásti se tomuto vyšetření můžete přiblížit obvyklým domácím měřením TK i měřením TK po hodině od rána do večera v průběhu jednoho dne -viz elektronický záznamník TK včetně instrukcí zde v poradně ke stažení. Oba vytištěné záznamy TK odevzdejte specialistům. Usnadníte jim rozhodování.

Prosím Vás o zaslání obou záznamů TK elektronicky jako přílohu dotazu. Poslouží mi jako zpětná vazba k mému hodnocení.  

23.07. 2016

Dotaz 103  |  Vysoký TK  |  12.07. 2016  |  Alena Vrzalová

Dobrý den pane doktore, mám prosbu….. Moje maminka 61 let, důchodce, má velice vysoký TK. Např. ráno než vstane z postele, tak si změří tlak a hodnoty 204/120…. Obvodní lékař při sdělení těchto hodnot odpověděl, že má asi divoké sny…. Pokud by to nebyl dlouholetý problém, možná by se tomu člověk zasmál, ale moje maminka se s vysokým TK „léčí“ již několik let. Její otec měl ty samé problémy, několik IM a poslední nepřežil. Jsem už zoufalá, vůbec nevím na koho bychom jsme se měli obrátit. Tyto hodnoty nejsou u maminky nějak neobvyklé a opravdu se pohybují takto vysoko i během dne. Léky užívá jak má a bohužel bez výsledku. Bydlíme v lounském okrese, prosím Vás, je někde nějaká poradna/ odborník, na kterého je možnost se obrátit, aby opravdu byly výsledky léčby viditelné a né jako OL, který si dělá z lidí snad jen srandu a terče jeho věčné náladovosti???? Chtěla bych mamince pomoct. Předem děkuji za Váš čas a odpověď. S pozdravem Alena Vrzalová

Dobrý den,

proveďte metodicky správně domácí měření TK -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení. Kromě tohoto měření proveďte ještě měření po hodině v průběhu jednoho dne. Uveďte všechny léky, které Vaše matka pravidelně užívá (léky nejenom proti vysokému tlaku). Zkuste objednat matku do některé interní ambulance v Lounech, event. k hospitalizaci na interním oddělení nemocnice s vytištěnými záznamy TK. Pokud se to nepodaří, obraťte se na specialisty na hypertenzi v některém z Center excelence, které je nejbližší Vašemu bydlišti -viz www.hypertension.cz.

19.07. 2016

Dotaz 102  |  borelioza a vysoký tlak  |  10.07. 2016  |  radim

Dobrý den, asi před dvěma měsíci mi začalo být nevolno. Měl jsem bolesti hlavy a celkovou únavu. Když jsem se doma změřil, tak jsem měl hodnoty tlaku 145-155/87-98, šel jsem k lékaři a ten mi naměřil podobné hodnoty. Z následujících krevních testů mi byla zjištěna borelioza. Od té doby se měřím doma častěji a hodnoty jsou stále vyšší 140-155/82-95. Může mít borelioza vliv na zvýšení krevního tlaku a mám se obávat vážných komplikací?Před vzniklými obtížemi jsem měl při občasných kontrolách jak doma, tak u lékaře hodnoty tlaku 130-135/75-80. Je mi 30 let. Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

samotná borelióza krevní tlak nezvyšuje, ale obavy z budoucího vývoje choroby mohou působit stres, který TK zvyšuje. Některé léky proti bolestem mohou zvyšovat TK, většinou však až při interferenci s účinkem léků na snížení TK. Zřejmě se hypertenze vyvinula spontánně a k její manifestaci přispěl stres. Změřte si doma metodicky správně TK -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení. Vytištěný záznam TK předejte svému lékaři. Usnadníte mu rozhodování o případné léčbě hypertenze léky. 

18.07. 2016

Dotaz 101  |  Vysoký krevní tlak  |  03.07. 2016  |  Šárka

Dobry den, rada bych se zeptala jak se mohou lisit merene hodnoty na paznim pristroji a na pristroji na zapesti? Zarizeni ktere pouzivam je velke na prenaseni a neni moc komfortni s nim cestovat, vzhledem k tomu ze jsem behem celeho dne mimo domov, uvazuji nad pristrojem na zapesti. Setkala jsem se ale s nazorem, ze tato mereni maji hodnoty o dost nizsi nez jsou nameritelna na pristroji na pazi. Asi 2 roky se lecim ale neni to idealni. Zacinala jsem s hodnoutou 160/114. Je mi 33let. V soucasnosti 2 x denne Dopegyt, necitim se uplne nejlepe, tyto leky uzivam protoze planuji tehotenstvi. Je tedy na miste pravidelne mereni… Muzu Vas pozadat a reakci na muj dotaz psany vyse? Velmi Vam dekuji Spozdravem Sarka Jungmannova

Dobrý den,

v těhotenství se může většinou pokračovat se stejnými léky s výjimkou skupiny ACE-inhibitorů a sartanů, takže nemusíte používat osvědčený Dopegyt, pokud má nežádoucí účinky. TK stačí měřit 2x denně (ráno a večer). Nemusíte si tedy pořizovat skladnější tonometr na zápěstí, který se nepokládá za přesný a měl by se používat jen nouzově. Proveďte domácí měření TK jako v odpovědi na předchozí dotaz.

Vzhledem k Vaší výraznější hypertenzi by bylo vhodné ještě před graviditou podrobnější vyšetření hypertenze specialisty v některém z center excelence, které je nejbližší Vašemu bydlišti -viz www.hypertension.cz

 

 

08.07. 2016

Dotaz 100  |  Kolisavy krevni tlsk  |  03.07. 2016  |  Milena

Dobry den, Jsem zoufala z meho krevniho tlaku,chvili je neprimerene vysoky, pokud si vemu lek spadne mi nenormalne dolu. Merim se rano a vecer a moje hodnoty jsou hrozne.Kdyz mam vysoky tlak, tak mam pazvuky v hlave-vysoke tony a tresti mi hlava.Mam tlak na hrudi, pocit, jako bych mela srdce ve sverku. Kdyz mi spdne tlak, mam sucho v ustech a motam se. Jiz nekolik roku pouzivam Eelbin, Ramipril 5/25,Amlodipin. Zapisovala jsem si hodnoty a pani doktorka mi zmenila leky. Misto Amlodipinu Rilmenidin,protoze me pulzy byly nizke. Pokud mam velmi vysoky tlak, na doporuceni jej srazim Futonem. Zacinam mit sama obavy o sve srdce, jak dlouho muze tyto narazy tlaku vydrzet a co moje hlava, jiz dvakrat jsem po techto tlakovychvykyvech krvacela z nosu. V posledni dobe mivam nejvetsi problemy v noci -k ranu. Moje lekarka mi doporucila upravu: rano jen Enelbin, Ramipril a vecer Rilmenidin.A pri vykyvech opet Furon. .Prehazovani leku mi nepomaha tak jsem si dovolila zaslat Vam dotaz. Evidenci tlaku si vedu od kvetna, kdy mi to zacalo velmi zlobit. Dekuji Vam za odpoved Milena

Dobrý den,

pokud rozumím dobře, důvodem změny několik let vyhovující kombinace léků na snížení TK byl pomalý tep. Rilmenidin však může tep na rozdíl od amlodipinu lehce snižovat.  Opravdu se současně nezvyšoval TK? Kombinace léků s amlodipinem obvykle výrazněji snižuje TK ve srovnání s Vaší současnou léčbou, což by mohlo zčásti vysvětlit vzestupy TK. Pokles TK po občasném podání Furonu bývá výrazný a je spojený se silným močopudným účinkem. Dnes se obvykle nahrazuje Tensiominem bez močopudného účinku. Proveďte proto metodicky správně domácí měření TK -viz elektronický záznamník TK s detailními informacemi zde v poradně ke stažení. Navíc proveďte i druhý způsob měření -po hodině v průběhu jednoho dne. Záznamy vytiskněte a předejte své lékařce. Usnadníte jí rozhodování o změně léčby Vaší hypertenze. V případě trvajících problémů můžete poslat záznamy TK jako přílohu dotazu do poradny nebo se s nimi obraťte na specialisty na hypertenzi v Centru excelence, které je nejblíže k Vašemu bydlišti – viz www.hypertension.cz

 

08.07. 2016

Dotaz 99  |  Carzap 8mg  |  28.06. 2016  |  Tomáš K.

Dobrý den. Je mi 26 let a nyní mi paní doktorka zjistila vysoký tlak. Měl jsem 24 hodin takového holtra. Je pravda, že jsem měl trochu stresující období. Ale chci se zeptat, zda Carzap nemá nějaké nežádoucí účinky, co se týče dlouhodobého užívání. Jsem typ člověka, který do sebe nerad cpe „chemii“. Děkuji.

Dobrý den,

stresy zvyšují krevní tlak. Lze tedy očekávat, že TK může klesnout, pokud bude stresů méně a stačí nižší dávka léků. 24hodinové ambulantní monitorování TK poskytuje objektivní hodnoty TK. Při léčbě Carzapem lze zopakovat 24hodinové ambulantní monitorování TK nebo použít domácí měření TK. Carzap patří do skupiny nejlépe tolerovaných léků s minimem nežádoucích účinků, které jsou uvedené na příbalovém letáku k léku. Léky jsou pečlivě vyzkoušené, navíc se u každého léčeného pacienta provádějí laboratorní kontroly.

30.06. 2016

Dotaz 98  |  Vysoký TK  |  08.06. 2016  |  Mária

Príjemný dobrý deň, p. doktor píšem k dotazu č. 93. Tak ako ste mi poradili, tlak som si prestala často merať, založila som si elektronický záznamník, kde som si zapisovala 3 merania ráno a 3 večer. Hodnoty boli skôr nízke, boli tam aj rozdiely medzi jednotlivými meraniami. Lieky neberiem žiadne. Cítila som sa dobre, problémy som žiadne nemala. Posledné meranie bolo včera večer okolo 17:33 TK v norme. /viď záznamník/ Okolo 20:30 som začala pociťovať vnútorné napätie, nepokoj, uvedomovala som si zrýchlený tep, bola mi zima. Odmerala som si tlak, mala som 159/92/78, dostala som obrovský strach, od 20:30 do 21:15 cca 9 meraní v rozpätí 163-139/95-86/78-68 . Užila som magne B6 a 1/2 tbl. Helex na ukľudnenie zase som si merala od 21:45 do 00:40 cca 16 x hodnoty boli 155-116/ 90-73/75-65. Bála som sa zaspať, že dostanem infarkt, alebo porážku. Tieto vyššie hodnoty v záznamníku uvedené nie sú, posledné meranie je o 17:35. Dnes ráno som si namerala 135/83/75, 127/82/70, 123/88/72, založila som si nový záznamník. Záznamník prikladám, posúďte p. doktor, či by som mala užívať lieky na vysoký tlak, alebo to môžem mať psychosomatického pôvodu. Ako som písala v dotaze č. 93, labor. aj všetky výsledky boli v norme. Ďakujem za odpoveď, pozdravujem Mária

Dobrý den,

zaslaný záznamník DMTK ukazuje nízké průměrné tlaky většinou s velkými rozdíly naměřených hodnot především systolického TK (horní, první). Možné odstranění velkých rozdílů TK během jednoho sezení (jako příčinu nelze vyloučit poruchu přístroje nebo pro Vás nedostatečně dlouhou dobu 5 minut -zkusit prodloužit na 10 minut -na zklidnění před prvním měřením TK nebo jejich kombinaci) by průměrný TK ještě trochu snížilo. Vzhledem k převažujícímu nízkému TK je popisovaný večerní vzestup TK relativně ještě výraznější. Vzestup TK provázený obtížemi budí podezření na záchvatovitou hypertenzi. Proto by bylo vhodné se obrátit na specialisty na hypertenzi v některém z Center excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz.

18.06. 2016

Dotaz 97  |  Nízky tlak  |  07.06. 2016  |  Sonya

Dobrý deň, viem, že toto je poradňa pre vysoký TK, ale v podstate mi nikto s opačným problémom nevie poradiť a pomôcť. Mávam veľmi nízky tlak, pričom pociťujem aj rôzne ťažkosti, najmä bolesti hlavy (v poslednom čase intenzívnejšie), pocity na odpadnutie pri vstávaní, zatmievanie pred očami, točí sa mi hlava, býva mi zima, je toho dosť. V posledných dňoch som si namerala hodnoty tlaku, ktoré sotva dosahovali 100/60 -najmenej 92/57. Mám 24 rokov, 158 cm, 46 kg, pričom začiatkom roka som úmyselne schudla z 53 kg. Trpím diabetom 1. typu (zle kompenzovaným), depresiami, na ktoré užívam antidepresíva plus antipsychotiká a antiepileptiká (hoci epilepsiu nemám). Zároveň ma trápi dlhodobý vysoký pulz, ktorý bežne presahuje 100 (pri stresovej situácii i 130-140). Pred časom som užívala kvôli pulzu Nebilet, ale TK mi ešte znižoval. Chcem sa spýtať, či môže taký nízky tlak ovplyvňovať pulz, aby sa to vzájomne vykrylo, plus či sa mi rýchlejšie opotrebúva srdce? A čo vlastne s tým? A tiež by som rada vedela, ako si tlak bezpečne zvýšiť, tieto problémy ma už štvú. Srdečná vďaka za odpoveď!

Dobrý den,

myslím, že se pokles TK ještě zvýraznil po Vašem značném zhubnutí. Psychofarmaka většinou snižují TK a potencují účinek antihypertenzív. Nebilet sice zpomaluje srdeční frekvenci (puls), ale zároveň je to lék snižující TK. Výrazné snižování TK vede k reflexnímu zvýšení srdeční frekvence. Je to regulační mechanismus bránící poklesu TK. Také hypoglykémie působí zrychlení pulsu. Pokud Vás obava z rychlejšího opotřebení srdce přesvědčí o potřebě zvýšit hmotnost, situace se zlepší. Pomozte koordinaci péče Vašeho diabetologa a psychiatra.

16.06. 2016

Dotaz 96  |  náhlý pokles TK  |  06.06. 2016  |  Alena

Dobrý den, mému tatínkovi je 75 let, asi od svých 40 let užíval léky na hypertenzi, které při braní léků byla hraniční. Asi před půl rokem u něj došlo ke stavům – vždy v podvečer, které trvaly okolo 10 minut, bylo to prudké zčervenání v obličeji provázené výraznou horkostí v obličeji. Když jsme změřili TK byl okolo 180/100. V té době užíval již dlouhou dobu lék Prestarium combi. Lékař mu po těchto popisovaných epizodách léky vyměnil za Triplixam 10/2,5/5. Pak stavy horkosti pominuly (období asi 1 měsíce) a TK, který byl celý život vysoký, tak najednou měříme tlaky okolo 90/60. Léky byly sníženy na polovinu Triplixam 5/1,25/5, ale tlaky jsou stále nízké. Nevíte prosím čím by mohlo být a hlavně, zda nevadí, že tlaky najednou takto dlouhodobě klesnou (už tak 2 měsíce měříme nízké hodnoty). Děkuji za odpověď

Dobrý den, z nějakého důvodu se zhoršila hypertenze Vašeho otce (nelze vyloučit, že třeba jen přechodně) -viz odpověď na otázku č. 63. Zvýšení dávky léků bylo poměrně razantní. Předpokládám, že Váš otec dříve užíval Prestarium Neo Combi 5/1,25, takže nejspíše šlo o dvojnásobné dávky 2 léků a třetí lék byl nově přidán. Nízký TK trvá i po snížení dávky dvou komponent na polovic.

Použijte elektronický záznamník TK k metodicky správnému domácímu měření TK -zde v poradně ke stažení. Porovnejte průměrný ranní a večerní TK. Při jejich větším rozdílu bude patrně třeba část léků podat večer. Při stávající medikaci proveďte také měření po hodině v průběhu jednoho dne. Je třeba zvážit, zda nejnižší TK cca po 4 hodinách od požití léků je ještě únosný. Vytiskněte oba záznamy TK a předejte je svému lékaři. Usnadníte mu rozhodování o  léčbě Vašeho otce.

 

06.06. 2016

Dotaz 95  |  Mam sa znepokojovat?  |  05.06. 2016  |  Jela

Dobry den, mam 56 rokov, meriam 170 cm a vazim 60 kg. Vzdy som mavala tlak okolo 120/75, v poslednom case si vsak nameriam viac, napr .dnes pri opakovanom merani 144/80, 140/76, 134/74, napokon 130/70, potom ma to prestalo bavit. Takto podobne to byva i v ine dni -pricom pri prvom merani si vzdy nameriam viac, postupne tlak spravidla klesa, i ked to nie je pravidlo, obcas este vyskoci vyssia hodnota. Domnievam sa, ze je to skor psychosomatickeho charakteru, ale jednako: pred par rokmi som mala VZDY okolo tych 120/75, aje menej. Inak: nikdy v zivote som nefajcila (ani jednu cigaretu). vobec nepijem, nejem maso, sladkosti len minimalne, pijem maximalne 1 kavu denne, 4 x do tyzdna chodim vzdy rano behat 7 km, vo zvysne dni si dam rano prechadzku rychlym tempom 7 -10 km, od juna do konca septembra chodievam kazde rano plavat na priehradu intenzivne vzdy 1 hodinu. NIkdy nebyvam chora, nemam nijake zdravotne problemy, spim vynikajuco, nikdy ma nebolieva hlava, nemam zavrate ani nic podobne. Moja praca ma skor sedavy charakter, cely den travim pri pocitaci, podnikam, pracujem z domu. Aky dovod by mohli mat tie vyssie hodnoty tlaku? Mam sa znepokojovat, alebo je to normalne a nemam tomu venovat pozornost? Velmi pekne dakujem za odpoved. Jela

Dobrý den, přestože hodně sportujete, můžete mít hypertenzi. Pokud byste nesportovala, manifestovala by se možná již dříve. Dávky sportování již nezvyšujte (pokud by to vůbec šlo a byl by to asi stres udržet za každých okolností tréninkové dávky). Každý mechanismus regulace TK má své limity. Možná, že by ve Vašem případě i nižší dávky sportu měly stejný efekt. Potomci jednoho či obou hypertenzních rodičů mají větší pravděpodobnost, že budou také hypertenzní ve srovnání s normotenzními rodiči. Menopauza a stresy zvyšují TK. O příčinách vzestupu TK jsem podrobněji pojednal u otázky č. 63. Uvědomte si, že každý třetí dospělý má u nás hypertenzi. Podrobné informace o režimových opatřeních také naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty.

Důležité je metodicky správně provést domácí měření TK. Důležitý je průměrný TK za několik po sobě jdoucích dnech. Jiný den můžete mít naopak poměrně nízký TK. Viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení 

06.06. 2016

Dotaz 94  |  krevni tlak  |  30.05. 2016  |  martin

dobry den pane doktore jeste bych mel jeden dotaz z jidlem muzu solit a nebo upne mam vynechat sul a nejake ty sladkosti jak jsem uz napsal vahu mam 62 kg.je mi 53 let nic mi nevadi jenom se mi obcas toci hlava dekuji mockrat za odpoved s pozdravem martin

Dobrý den,

individuální vliv solení na výši TK se stanovuje velmi obtížně. Proto se obecně doporučuje nepřisolovat. U váhy (hmotnosti) je důležitá tělesná výška. Je rozdíl, kdy má někdo při hmotnosti 62 kg tělesnou výšku 150 nebo 170 cm -různý „body mass index“ (BMI). Omezit solení, zhubnout, hýbat se jsou tzv. režimová opatření, která vedou ke snížení TK.

 

Podrobné informace naleznete na již zmíněné www.hypertension.cz → Pro pacienty.

O závratích jsem psal v odpovědi na otázku č. 90. K závratím může dojít i vlivem léčby zvláště v době maximálního účinku léků, kdy je pokles TK nejvýraznější.

 

 

30.05. 2016

Dotaz 93  |  Vysoký TK  |  30.05. 2016  |  mária

Príjemný dobrý deň, v januári mi bol nameraný po stresovej situácii vyšší KT 160/100, po absolvaní vyšetrenia mi bola naordinovaná Prenessa 1-0-0. Tlak som si merala viackrát denne, vysoký nebol ale pri hodnote 130-135/75 nastal stres z toho, že ten tlak bude a zase sa mi zvýšil na 150-160/90. Mám 60 rokov, 58 kg, pravidelne športujem, životosprávu dodržujem. Bola som na internom vyšetrení, EKG v norme okrem -blokády pravého tavarového ramienka , ECHO v norme, laboratórne výsledky tiež. USG ľadvín -okrem drobných parapelvických cystičiek tiež v norme, USG štítnej žľazy aj TSH, T4 v norme. Bol mi nasadený TK holter, vtedy som mala všetky hodnoty tlaku maximálne normálne, nemala som zvýšený vôbec, max. jedna hotnota bola 133/75. Tlak si meriam ráno 2x večer tiež 2-3 krát, prejde 10-15 dní, nemám zvýšenú hodnotu vôbec. Ale niekedy sa mi stáva, že si ráno nameriam napr. 130/75, začínam byť z toho stresovaná tak mi vystúpi až na 142/85, meriam si potom viackrát aj v priebehu dňa, lebo už čakám že tlak bude vysoký. Večer je napr. 128/75, ale okolo polnoci mi vystúpi na 145/89, 149/91 a vtedy sa už veľmi zľaknem, užijem sedatívum 1/4 tabletky Helex, na ukľudnenie. Ale je to tak raz za 10-15 dní. Lieky na tlak neberiem žiadne, lekár povedal, že tlak netreba zatiaľ medikamentózne liečiť, nakoľko keď mi aj vystúpi na 149/90 po druhom a treťom meraní klesne samo. Že to bude psychosomatické. Prosím poraďte, či by som mala pravidelne užívať tabletky na tlak, alebo sa s tým mám prestať až tak podrobne zaoberať. Ďakujem za odpoveď S pozdravom Mária

Dobrý den,

sama jste se přesvědčila, že stresy zvyšují krevní tlak. Naučit se zvládat stresy je problém. Zbytečně se nestresujte častým měřením TK. Podrobné vyšetření včetně zlatého standardu 24hodinového ambulantního monitorování TK neprokázalo hypertenzi. Zatím není důvod brát léky na snížení TK. Občasné vyšší hodnoty TK nic neznamenají. Zřejmě je ani nevnímáte. Důležitá je průměrná hodnota TK za více dní při domácím měření TK. Proč zůstáváte tak dlouho vzhůru? Nemůžete usnout? Pokud se dostatečně nevyspíte, hůře zvládáte stresy a stoupá TK.

Cca 1x za 1 -2 měsíce absolvujte metodicky správný cyklus domácího měření TK – viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Jinak se měřte pouze při obtížích. Vytištěné záznamy předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce.

 

 

30.05. 2016

Dotaz 92  |  krevni tlak  |  28.05. 2016  |  martin

dobry den asi tyden mam tlak 165/85 doktor mi dal amlodipine teva 5 mg jednu tabletku kazde rano beru je uz ctvrty den a nejak mi to nepomaha porad mam 140/96 chci se zeptat jestli to je normalni a jestli mi hrozi nejake nebezpeci je mi 53 let a vazim 62 kg dekuji za odpoved

Dobrý den,

hypertenze byla u Vás patrně zjištěna nedávno a předpokládám, že jste si naměřil vyšší TK metodicky správně také doma již před léčbou a že tedy nemáte tzv. hypertenzi bílého pláště. Při léčbě hypertenze se může uplatňovat efekt bílého pláště -doma již normální TK nebo méně zvýšený TK než v ordinaci. Také neplatí, že každému k normalizaci TK postačí jeden lék nebo na něj prakticky nereaguje vůbec. Kromě řádného domácího měření TK při různém druhu léčby -viz elektronický záznamník TK zde v poradně -je vhodné doplnit zlatý standard 24hodinové ambulantní monitorování TK. Při rezistenci TK na trojkombinaci léků je třeba zvážit podrobné vyšetření na zjištění příčiny Vaší hypertenze. Pečlivě zpracované tištěné záznamy TK pomohou Vašemu lékaři v rozhodování. 

Hodnoty Vašeho TK nejsou ještě nebezpečné. Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty.

30.05. 2016

Dotaz 91  |  Noční vysoký krevní tlak  |  24.05. 2016  |  Majda

Dobrý den pane doktore, prosím o radu …. Je mi 55 let, cca 11 let se léčím s vysokým KT. Dlouhou dobu léčena Vasocardinem 1-O-1 a tlak se držel. Po cca 6-ti letech začaly další problémy …. denní hodnoty se držely v normě a noční začaly být občas vysoké. Začaly se měnit léky. Nyní jsem skončila na lécích: Rivocor 5 (1-O-0), Tezeo 80 (0-0-1/2 ) a v příp. nutnosti Tensiomin 12,5. Do této chvíle se denní hodnoty KT, když ráno vstanu upraví samy do cca 1/2 hodiny a tlak se drží v normálních, někdy i nízkých hodnotách a noční tlak je pravidelně zvýšený, nebo vysoký (dnes 177/100 i po lécích) a nepomáhá nic (až zase ráno klesne na normální hodnotu). Už nevím, co dělat, ať ty problémy v noci nejsou ( v době vysokého KT -mrazení po těle, časté močení, vnitřní neklid …). Prošlá vyšetření v pořádku (štítná žláza, ledviny, nadledvinky), vysoký Homocystein 21,1, problémy s páteří (krční)…. V roce 2015 bylo provedeno 2x 24 hodinové měření KT (praktický a kardiolog), údajně vždy v pořádku (dle kardiologa se nejedná o tlakovou nemoc). Prosím, můžete mi poradit v čem by mohla být příčina mých potíží a co ev. v tom udělat, aby se tento problém vyřešil? Moc děkuji a přeji hezký den .

Dobrý den,

dle Vašeho líčení si naměříte v noci vysoký TK. Vzestup TK se však patrně nezastihl během opakovaného 24hodinového ambulantního monitorování TK v r. 2015. Při pravidelně zvýšeném nočním TK je dobrá šance vzestup TK a jeho trvání při AMTK zaznamenat. Tensiomin je nouzový lék a byl použitý v malé dávce. Medikace podávaná večer nebo na noc by měla potlačit noční vzestup TK a 1/2 tbl. Tezeo 80 je malá dávka.

Vzhledem ke složitosti Vaší hypertenze se při neúspěchu její léčby obraťte na specialisty na hypertenzi v některém z Center excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz.

 

30.05. 2016

Dotaz 90  |   |  23.05. 2016  |  Lukáš

Dobrý den je mi 23 let a mam problémy z motáním hlavy,hlavně když jsou velká vedra tlak mívám většinou okolo 145/75. když jsem v klidu ,při zátěží mám větší nevíte čím by to mohlo být děkuji za odpověď.

Dobrý den,

pokud máte TK mimo vedra v normě a motání hlavy je přítomné, je třeba hledat příčinu závratí někde jinde. Měl byste podstoupit neurologické a ORL vyšetření. Vnímání vysokého TK je velmi individuální (bolesti hlavy, závratě). Při závratích také záleží na dalších okolnostech. Při zvláště rychlém postavení po předchozím předklonu nebo dlouhém stání zvláště v horku je příčinou závratí přechodný nízký TK, který může vést až ke kolapsu. Stres nebo fyzická zátěž zvyšují TK. Vedro můžete vnímat jako stres zvyšující TK, ale zároveň působí ztrátu tekutin pocením. Při nedostatečném příjmu tekutin se však TK zároveň snižuje. 

Proveďte metodicky správně domácí měření TK včetně srdeční frekvence -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Pokud jsou závratě vázané na předchozí předklon, doplňte navíc měření ihned po postavení nejlépe za asistence druhé osoby, která bude tonometr držet na úrovni Vašeho srdce (TK by neměl správně klesnout).

 

30.05. 2016

Dotaz 89  |  Vysoký krevní tlak  |  19.05. 2016  |  Blanka Roubalová

Dobrý den, je mi 50 let a asi před 5 lety jsem začala mít problémy s vysokým tlakem Nejprve lék Lekoptin, později Prenewel (vždy 1 tabletu ráno). Z důvodu velkého snížení tlaku před rokem vyměněn za Prestarium ráno 1 tabletu. Před 10 dny jsem byla přeočkována na tetanus (po 15-ti letech), od té doby zvýšený krevní tlak, po příchodu z práce i 160/110, příznaky motání hlavy, těžké nohy, celková únava, bolesti hlavy, zvýšená teplota. Je možné, že se mi tlak zvýšil jako reakce na tetanovku? Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

Váš TK se po očkování proti tetanu mohl zvýšit nejspíše nepřímo. Příznaky, které popisujete, patří k celkové reakci na očkování. Stav mohl na Vás působit jako stres, který zvyšuje TK. Pokud jste si vzala na zvýšenou teplotu nějaký lék typu Ibalginu, Acylpyrinu apod. (zvláště při opakovaném podání), mohla se zvýšením TK navíc ještě uplatnit interference takového léku s účinkem Prestaria.

 

 

22.05. 2016

Dotaz 88  |  Normalizace hodnot TK  |  17.05. 2016  |  Veronika

Dobrý večer.Asi před 10ti lety byl u mě zjištěn kolísavý tlak, léčena Lomirem- lék přechodně vysazen pro hodnoty TK pod 140/85, nyní (věk 62 let) asi týden bolest hlavy, naměřen TK 170/80 ráno po probuzení, ten den návštěva lékaře, nasazen Tezeo 80 1/2 tbl ráno. Hodnoty TK do 140/85 tentýž den, ale další den hodnoty TK v rozmezí 150 -160 syst. , třetí den celkem v normě, ale čtvrtý den opět vyšší TK zvláště k večeru přes 160 syst. Hodnoty diastoly jsou celkem v normě. Jsem nejistá, zda lék je účinný nebo je to tím, že je to příliš krátká doba k posouzení a hladina léku v organismu není ještě ustálená. Děkuji.

Dobrý den,

první dávka léku může vyvolat pokles tlaku, tím se aktivují regulační mechanismy směřující k obnovení původního zvýšeného TK. Většinou několik dní stačí k nastavení dlouhodobější rovnováhy mezi účinkem léku a regulačních mechanismů. O neúčinnosti léku se lze vyjádřit po vyzkoušení vyšší dávky 1 tbl. denně. Ale ani pak bych ho nezatracoval, protože má dobrý kombinační potenciál.

Absolvujte metodicky správný cyklus domácího měření TK při stávající léčbě a po zvýšení léku Tezeo 80 na 1 tbl. denně -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Vytištěné záznamy předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce.

  

22.05. 2016

Dotaz 87  |  hypertenze  |  17.05. 2016  |  beruska

Dobrý den, Chtěla jsem se zeptat, jestli mě může moje praktická doktorka snížit prášky na vysoký talk. Beru Ramipril Actavis 5mg 1-0-0 a Nebivolol Sandoz 5mg 1-0-0 a používám Esoprex 10mg 0-0-1. Léky užívám 10 měsícu, tlak jsem měla i 210/180 to mě bylo hodně špatně, hlava mě bolela, krční páteř mě bolela a viděla jsem rozmazaně. Měřím 163cm a vážím 51kg a je mě 33 let. Doma si teď tlak naměřím 100-110/60-70 a na poslední návštěvě mi doktorka naměřila tlak 120/70. Řekla mi že Esoprex pomalu budeme vysazovat a že prášky na tlak by mi snížila. Ted cvičím na kole a na vibrační plošině, chodím plavat, doma cvičím jogu a hlavně se snažím nestresovat, děti nemám a moje práce je na pokladně. Chci se zeptat jestli je to dobrý nápad, snížit léky a nebo je vyměnit? A jaké léky byste mi doporučil vy? Mohu léky časem vysadit všechny? Děkuji za odpověď a přeji hezký den. Simona

 

Dobrý den,

Vaše hypertenze dosahovala extrémních nebezpečných hodnot a nyní Vám stačí k normalizaci TK celkem slabá dvojkombinace antihypertenzív, i když v kombinaci s Esoprexem. Mohu se jen dohadovat, zda jste mírnější hypertenzi měla i dříve a stresy? měly vliv na její výrazné zhoršení a zda jste začala hodně sportovat až v posledních měsících, což se příznivě projevilo na poklesu TK. Je třeba zvážit, zda jsou dostatečně známy příčiny extrémního vzestupu TK a bylo provedeno vyšetření na posouzení orgánových poškození vlivem hypertenze (ECHO, sono ledvin, albuminurie), dále 24hodinové ambulantní monitorování TK a event. další vyšetření k vyloučení sekundární hypertenze.

Základní význam antihypertenzív je snižování TK. Pokud se ho dosáhne jiným způsobem, např. odstraněním jedné nebo více příčin (viz odpověď na dotaz č. 63) nebo režimovými opatřeními – podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty. Nebivolol snižuje TK i srdeční frekvenci. Zřejmě byla při zahájení léčby zvýšená. Pokud se srdeční frekvence po snížení jeho dávky nezvýší, lze ho zkusit úplně vysadit a zůstat na samotném Ramilu. Při snižování dávek až vysazení léků včetně Esoprexu je vhodné se řídit výsledky domácího měření TK.

 

Realizujte metodicky správně cyklus domácího měření TK včetně měření TK po hodině v průběhu jednoho dne při stávající léčbě -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Vytištěné záznamy předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce.

 

V případě zhoršení hypertenze se obraťte na specialisty na hypertenzi v některém z Center excelence poblíž Vašeho bydliště na www.hypertension.cz.

 

  

22.05. 2016

Dotaz 86  |  léky vysoký krevník tlak  |  16.05. 2016  |  Jana

Dobrý den, je mi 25 a poslední měsíc mi byla diagnostikována středně těžká hypertenze. Začala jsem brát Isoptin -po jednom prášku jsem měla silné bolesti hlavy. Poté mi byl změněn na Agein -kdy po cca 5ti dnech užívání jsem měla zase zrychlené tepy. Teď beru Perinalon 4mg 2x denně a mám zase bolení hlavy a hučení v hlavě, ale ne tak silné jako u Isoptinu, ale je to také nepříjemné. Jinak gtalk už mám normální. Předtím jsem měla průměrně denně spodní 102. Pak doktor mi řekl, že to může být tím, že si tělo zvyká na sražení vysokého tlaku a že by to mělo přejít. Krevní testy byly v pořádku a ještě čekám na vyšetření z neurologie a očního. Nevíte čím by to mohlo být? popř. měla bych léky změnit nebo bolest časem opravdu přejde? Předem díky na odpověď. J.

 

 

 

 

 

 

Dobrý den,

z Vašeho líčení se zdá, že žádné z dosud používaných antihypertenzív dobře nesnášíte. Tlak máte v normě, ale stále při léčbě Perinalonem 2x denně 4 mg, pokud jsem dobře pochopil. Nabízí se zkusit snížit Perinalon na 2x 1/2 tbl., sníží se intenzita jeho nežádoucího účinku a TK jen nevýrazně stoupne. I když k normalizaci TK stačí jen jeden lék,je třeba zjistit příčinu vzestupu TK – stresy?, změna hormonální antikoncepce?, provést plánovaná vyšetření, event. další. Byl posouzen efekt bílého pláště? Absolvovala jste 24hodinové ambulantní monitorování TK před a po léčbě? Nesnížila léčba Váš TK příliš? Zrychlený tep po Agenu by tomu mohl nasvědčovat.

Realizujte metodicky správně domácí měření TK včetně měření TK po hodině v průběhu jednoho dne při stávající léčbě -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Vytištěné záznamy předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce.


21.05. 2016

Dotaz 85  |  Vysoký KT a pocení.  |  16.05. 2016  |  Dada Lachmanová.

Prosím o radu o vhodnosti léku Tolucombi 40mg/12,5mg k léčbě jak vysokého KT,tak velmi nepravidelné tepové frékvenci od 60-98?Po podání Verospirinu při náhlém zvýšení tlaku z 198/110 se mi snížil tlak pod 100 .Stejně tak jsem musela přestat užívat Digoxin pro stejné účinky.Mám 78roků a před 3 roky jsem měla mozkovou příhodu.Pro začínající ztrátu paměti mám „Alzil“a beru „Eliquis“a s jejich kombinací mi nikdo neporadí.Může Tolucombi vyvolávat nadměrné pocení?Děkuji

Podle léků, které užíváte, je arytmie (podklad nepravidelné tepové frekvence) zřejmě známá. Některé arytmie jsou nebezpečné, tj. ohrožují vznikem krevní sraženiny v srdci a jejím následným vmetením do cév mozku (embolizační cévní mozková příhoda). Proto berete Eliquis. Verospiron snižuje obvykle TK pomalu, pro rychlé snížení výrazně zvýšeného TK se používá captopril (např. preparát Tensiomin). Digoxin se používá na snížení tepové frekvence a nemá přímý účinek na krevní tlak. Jde o to, najít vhodnou dávku léku na snížení tlaku a vhodnou dávku léku na snížení tepové frekvence. Ano, Tolucombi může vyvolávat nadměrné pocení.

Realizujte metodicky správně domácí měření TK včetně měření TK po hodině v průběhu jednoho dne -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Vytištěné záznamy předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce.


21.05. 2016

Dotaz 84  |  Mam vysoky tlak a zacina me bolet prava ledvina  |  16.05. 2016  |  Kvetak

Dobry den, je mi 58 let, vazim asi 140-150 kg (vaha me uz nekolik mesicu nefunguje) merim 188 cm, pracuji prevazne v sede (programator) a mam vysoky tlak (zhruba 180-150/120-100) Zajimave je, ze tlak je v neprime umere s tepem. Nevetsi tlak mam po probuzeni (zhruba 175/125 pri tepu 60-65) a nejmensi po pivu a nebo saune (130/80 pri tepu 90-100) Na snizeni tlaku pivem staci 4-5 piv a vydrzi to zhruba 6 hodin. U sauny to vydrzi tak 2 hodiny. U toho piva je zajimave, ze kdyz jsem zkousel vypit stejne mnozstvi alkoholu v jine podobe (grog, vino) tak to ten ucinek nemelo. (uvazoval jsem o vazodilatacnich ucincich alkoholu) Uz jsem zkousel vysadit sul, sladim cukerinem, prestal jsem pik kavu, ale nic nezabira. Ted zkousim ruzne bylinky, ale zatim nepozoruji zadny ucinek. Tak co mam delat, kdyz kamaradovi s podobnymi priznaky predepsal lekar asi 12 druhu leku (asi ma akcie Zentivy) a je mu po nich jeste hure. Ja zadne potize nemam (tedy krome dychavicnosti, ale to prisuzuji me tloustce a totalni absenci pohybu) a take zadneho obvodniho ani jineho doktora, pouze me obcas trochu boli ta ledvina, ale to take muze byt od patere, protoze jsem zjistil, ze sedim dost nakrivo (ale ted, co je kauzalni), ale nerad bych podcenil nejakou hypertenzni nefropatii… Myslel jsem, ze na Svetovy den hypertenze budou nejake akce ve spitale, ale nic jsem nenasel. Predem dekuji za pomoc a preji hezky den Kvetak, Kladno

Dobrý den,

zasloužíte pochvalu za výzkum regulace Vašeho krevního tlaku převážně v oblasti tzv. režimových opatřeních. Některá však aplikujete nepřiměřeně (alkohol), jiná neaplikujete vůbec (pohyb, redukce hmotnosti). Podrobné informace naleznete na www.hypertension.cz → Pro pacienty. TK u Vás dosahuje někdy vysokých hodnot, které jsou spojeny s výrazným rizikem cévní mozkové příhody. Nebezpečné jsou i velké a rychlé změny TK, nejen vzestupy, ale i poklesy. Do sauny by měli chodit hypertonici jen s dobře léčenou hypertenzí. Vysoké hodnoty TK nevnímáte (bolesti hlavy, závratě), takže Vás nic k návštěvě lékaře nenutí. Hypotézy o vlastních chorobách (ledvina, páteř) je dnes třeba potvrzovat nebo vylučovat a neodkládat návštěvu lékaře. Navíc některé choroby probíhají skrytě (vysoký cholesterol) nebo poměrně dlouho skrytě (cukrovka) a projeví se poprvé (zvláště u kuřáka) náhlou smrtí nebo srdečním infarktem. Přijde se na ně laboratorním vyšetřením -význam preventivních vyšetření. Realizujte metodicky správně domácí měření TK včetně měření TK po hodině v průběhu jednoho dne (1x s pivem a saunou, 1x bez) -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením zde v poradně ke stažení. Vytištěné záznamy předejte svému lékaři k usnadnění jeho práce.


21.05. 2016

Dotaz 83  |  zvyšující se tlak večer  |  14.05. 2016  |  Zlatka

Dobrý den,asi 9let beru prášek Micardis 8Omg půlku ráno,tlak celý den byl spíše nižší ,průměr 110/ 68 někdy i 90/60.Asi 2měsíce se mi tlak zvýšil během dne na průměr 125/75 a večer je hraniční 147/80 a pocituji bolest hlavy na spáncích.Na doporučení dr.si beru druhou půlku i večer.Žiji zdravě,mám i dostatek pohybu,nejsem obézní.Pouze cítím tlak v břiše což mě nutí říhat.Krevni testy jsou v pořádku.Vím,že i tak to nejsou vysoké hodnoty ,ale necítím se dobře.Proč se to stalo tak najednou?Děkuji za odpověd.JZlatka Z.

Dobrý den,

o možných příčinách vzestupu tlaku jsem psal v odpovědi na otázku č. 63. Stresem pro Vás mohou být pocity v břiše. Měla byste absolvovat vyšetření u gastroenterologa (specialista na choroby zažívacího traktu). Předtím použijte elektronický záznamník TK -zde v poradně ke stažení. Proveďte klasické měření ráno a večer několik dní za sebou i měření po hodině v průběhu jednoho dne s vyznačením doby obtíží. Záznamy TK vytiskněte a odevzdejte svému lékaři k posouzení situace.

20.05. 2016

Dotaz 82  |  rychlí tep  |  07.05. 2016  |  viki

Dobrý den. Prosím obřadu. Je mi 27 let,a od 17 mám zvýšenou tepovou frekvenci cca 120 za minutu i po měření holtrem. EKG a echo v pořádku. Čím to může být ? Tep je pořad vysoký čelí den i noc. Nasazen lokrem kdy se tep drží kome 90,ale teď mám i vysokej tlak dalinmi prenewel a moc nepomáhal tlak pořád na nad 150, tak misto lokrenu Mk i dali betalog 50mg jednou denně. Tlak hned první daň úžasný 120 130 ale bohužel tep nad 100(105). Štítná žláza nic minneni. Jak mi mají léky nakombinovat šel by lokren a betaloc jednou denne.? Děkuji za info

 

 

Dobrý den,

vzhledem k tomu, že jste měla dříve samotnou rychlou tepovou frekvenci a nyní máte navíc vyšší krevní tlak, bylo by vhodné ještě doplnit 24hodinové ambulantní monitorování tlaku. Pokud byly vyloučeny choroby srdce i mimo srdce jako příčina rychlé srdeční frekvence a vyzkoušeny léky zpomalující srdeční frekvenci (i v maximálních dávkách?). Neberete nějaký lék, který by mohl interferovat s uvedenými léky (antikoncepce, Ibalgin a podobné léky, návykové látky)? Lokren a Betaloc nemá smysl kombinovat, protože jde o příbuzné léky patřící do skupiny betablokátorů se stejným mechanismem účinku. Šlo by vyzkoušet kombinaci betablokátoru s verapamilem nebo betablokátoru s ivabradinem pod dozorem lékaře.

Při trvajících problémech se obraťte na specialisty na hypertenzi v Centru excelence nejblíže od Vašeho bydliště -viz www.hypertension.cz — Excellence centres. 

14.05. 2016

Dotaz 81  |  Žíly na čele hlavy.  |  26.04. 2016  |  Karel

Dobrý den Pane doktore, je mi 37 let a od dětství mývám při výkonu hlavně v předklonu když jde o fyzickou práci nebo cvičení na levé straně čela směrem k spánkům výrazně naběhlé žíly vypadá to ,že to snad musí prasknout jak to naběhne ,ale po chvilce, když nic nedělám cca 4 minuty to začne ustupovat někdy je to spojené s bolestí hlavy a tlakem v hlavě.Tlak při měření jsem míval pod průměr doporučovali mě si dát ráno štamprle třeba slivovičky , aby se zvednul.Cca.půl roku bojuji s Wegenerovou Granulomatozou ,ale dělo se to i před tím jak jsem psal od dětství.Chtěl jsem se zeptat jak je tento stav nebezpečný ? Děkuji za odpověd. Karel Roušar.

 

 

 

Dobrý den,

k většímu naplnění žil dochází v souvislosti se zvýšením tlaku vzduchu v hrudníku, kdy se zhoršuje návrat krve žilami z hlavy (předklon, výrazně při vzpírání) a krev se přechodně hromadí v žilách před srdcem. Pokud Vám žíly nabíhají proti jiným výrazně více a je prodloužená doba úpravy stavu spojená s bolestí a tlakem v hlavě, je vhodné provést echokardiografické vyšetření k posouzení stavu chlopní, velikosti srdečních oddílů a proudění krve.

30.04. 2016

Dotaz 80  |  Tlak  |  26.04. 2016  |  Rozsíval

Dobrý den,mám předepsaný Valsacombi na tlak.Sem tam se mě rozbuší srdce ne při námaze. V klidu je to normální? Můj věk je 52 let. Děkuji za odpověď a přeji pěkný den.

Dobrý den,

vnímání srdeční akce je v klidu citlivější než při námaze. Je bušení srdce pravidelné, jak je rychlé, jaký je při tom tlak (jaký je TK a tep bez bušení) a jak asi dlouho trvá? Bušení je vhodné objektivizovat, nejlépe pomocí 24hodinového holterovského monitorování EKG. Pokud se bušení srdce objevilo po zvýšení počtu léků, resp. jejich dávky, např. při přechodu z Valsartanu na Valsacombi, mohlo by být podmíněné reflektorickým zrychlením tepu při nejvýraznějším poklesu TK cca po 3 -4 hodinách po spolknutí tablety Valsacombi. Lze zkusit doma měřit TK a tep po hodině v průběhu jednoho dne -viz elektronický záznamník zde v poradně ke stažení.

30.04. 2016

Dotaz 79  |  Léky na hypertenzi a vliv na sportovní výkon  |  24.04. 2016  |  Bugsy

Dobrý den, při fyzických testech mi byl zjištěn zvýšený tlak při zátěži, v klidu je hraniční 14090. Prošel jsem různými kombinacemi léků bez větších úspěchů na změnu tlaku. Nyní jsem dostal předepsán lép TRIPLIXAM. Beru hruba 14 dní opět bez většího efektu. Ale to co mě zajímá je fakt, že již pár měsíců se snažím fyzicky připravit na zvládnutí maratonu a možná je to náhoda, ale od té doby, co tento lék beru, jsem třikrát vyběhl na delší vzdálenost a vždy jsem skončil ve svalových křečích, což se mi před tím stávalo vyjímečně a jen při extrémní intenzitě. Což nebyl tento případ. Je pravda, že pitný režim při běhu jsem nedodržoval, ale i tak jsem podobně dlouhé a intenzivní běhy zvládal bez větších fyzických obtíží. Můj dotaz tedy směřuje k tomu, jestli obdobné léky mohou natolik ovlivnit hospodaření s vodou v lidském těle, že mohou vyvolat i tyto reakce? Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

při zátěži krevní tlak stoupá. Zda je jeho vzestup přiměřený nebo nepřiměřený až nebezpečně velký, nejlépe posoudí na pracovišti tělovýchovného lékařství. Pokud máte hraniční klidový TK v ordinaci přes léčbu trojkombinací léků, můžete ho mít doma bezpečně v normě až i nízký. Může jít tak o setrvalou hypertenzi s přítomným efektem bílého pláště. O tom se můžete přesvědčit řádným domácím měřením TK (DMTK) včetně měření TK po hodině v průběhu jednoho dne -viz elektronický záznamník TK s podrobným vysvětlením problematiky zde v poradně ke stažení. Lze samozřejmě použít 24hodinové ambulantní monitorování TK (zlatý standard) při stávající léčbě. Možná je Váš TK přechodně hodně snížený, ale po 24 hodinách před novou dávkou Triplixamu je opět zvýšený, takže byste potřeboval vzít část léků ráno a část večer.

Svalové křeče jsou zřejmě způsobeny sníženou hladinou draslíku, na které se podílí jedna složka trojkombinace -indapamid. I když se křeče objevují poměrně brzo od nasazení nového léku, záleží na tom, jak silný indapamid ve Vaší tabletě Triplixamu máte -1,25 nebo 2,5 mg? Možná jste do té doby užíval lék Prestarium Neo Combi, který také obsahuje indapamid, takže se deficit draslíku mohl vyvíjet delší dobu v kombinaci s ne zcela korigovanými ztrátami draslíku a dalších iontů při dlouhodobých fyzických výkonech.

  

 

29.04. 2016

Dotaz 78  |  hypertenze a arytmie  |  24.04. 2016  |  maria zemanova

dobrý den,je možné rozdělit dávkování tallitonu 6,25 následně: ráno 1 tableta 6,25,večer 1/2 tabl.6,25 .Je to z důvodu příliš nízkeho tepu při dávkování 2 krát celá tableta a vyššího při 2 krát půl tablety.nebo musí být dávkování ráno i večer stejné. maminka trpí hypertenzí a arytmii ,kterou ji tlakoměr min jednou denně naměří. je možné že tlakoměr omron m4 ji v případě arytmie ukazoval často Error .Tlakoměr m6 který jsme zakoupili nově je arytmii měří. dekuji

Dobrý den,

předpokládám, že arytmie byla objektivizovaná, tj. zachycená na EKG nejspíše v rámci 24hodinového holterovského monitorování EKG a rozhodlo se, že se má nebo nemá arytmie léčiit. Pokud nejde současně o srdeční selhání, není nutné talliton podávat 2x denně, ale lze ho podat v jedné dávce 1,5 tbl. ráno. Jinak mírná asymetrie v dávkování nevadí.

Novější tonometr OMRON M6 umožňuje spolehlivou detekci arytmie.

29.04. 2016

Dotaz 77  |  Vysoký tlak  |  23.04. 2016  |  Pouchova

Eva, 51 let, rok beru tezeo 40, 1 tableta rano. Cele dopoledne je mi blbe,potim se unava obcas prujem. Jemozno brat tezeo vecer? Dekuji

Dobrý den,

z Vašeho líčení předpokládám, že obtíže nastaly až po zahájení léčby preparátem Tezeo. K posouzení situace je třeba znát buď výsledek 24hodinového monitorování TK (zlatý standard) nebo domácího měření TK (DMTK), tj. zjistit, zda obtíže jsou při normálním nebo nízkém TK a zda tedy nasazení Tezeo nebylo zbytečné v situaci pouhé hypertenze bílého pláště(doma normální TK, v ordinaci vyšší TK). Část obtíží může být způsobena nízkým TK v důsledku léčby, část obtíží může být nežádoucí účinek léku. Nelze vyloučit ani kombinaci s obtížemi počínající menopauzy.

Je třeba provést řádné DMTK včetně měření TK po hodině v průběhu jednoho dne -viz elektronický záznamník TK s informacemi zde v poradně ke stažení. Záznamy TK vytiskněte a předejte svému praktickému lékaři, aby mohl snáze rozhodnout o úpravě léčby Vaší lehké hypertenze.

26.04. 2016

Dotaz 75  |  léky na hypertenzi  |  22.04. 2016  |  Kram

Dobrý den,Je mě 67let a přes 10 léčím vysoký krevní tlak.Brala jsem lék Micardis plus a Betaloc.Micardis byl změněn na Tezeo.Tuto kombibaci jsem užívala řadu let.Tlak byl nevyrovnaný a stále ráno vysoký až 180/115mmHg.Lékař mě poslal na CTvyšetření ledvinových tepen .Nejedná se o sekundární hypertenzi a tak se mění medikace.Nyní je naordinovánCanocord 8mg,Betaloc100mg ráno ,večer Tenaxum.Proč beru ještě Tenaxum,je to nutné?Zatím bez efektu.Lékař nemá ochotu o lécích moc diskutovat,prý nemám číst příbalové letáky.Můžete mě prosím,lékovou kombinaci vysvětlit a nebo navrhnout i jinou medikaci?Děkuji Kramerová

 

Dobrý den,

jaký byl důvod změny léku za jeho kopii, když patrně vyhovoval? Pouze výše doplatku? Kopie léků obvykle fungují stejně dobře jako originál. Ekvivalentem léku MicardisPlus je Tezeo HCT se stejnou gramáží obou komponent. Samotné Tezeo = Micardis obsahuje pouze 1 lék (telmisartan). Pokud jste dostala samotné Tezeo (a Betaloc), dostala jste místo 3 léků pouze dva (žádný hydrochlorothiazid) a tlak šel logicky nahoru. Hydrochlorothiazid v předchozí kombinaci zvyšoval efekt jak Micardisu (Tezea), tak i Betaloku. Obdobně by tak působil i nyní v kombinaci s Canocordem. Betaloc asi potřebujete i z jiných důvodů (např. snížení rychlého tepu) než je snížení TK. Jinak obvyklá trojkombinace je telmisartan + hydrochlorothiazid + kalciový antagonista.

Při trvajících problémech s léčbou Vaší hypertenze je možné se obrátit na specialisty v Centru excelence nejbližším Vašemu bydlišti –www.hypertension.cz

25.04. 2016

Dotaz 74  |  HYPERTENZE,ZMENA LEKU  |  19.04. 2016  |  MARIE

DOBRY DEN,CHTELA BYCH SE ZEPTAT,PRED CTRNACTI DNY MI BYL ZMENEN LEK Z TRIPLIXAM 10mg/2,5mg/10mg na TOLUKOMBI 80mg/12,5mg.MUJ TLAK SE TED POHYBUJE PRED PRASKEM 117 -111/87-81,PO PRASKU SE TLAK POHYBUJE 107-100/76-74.CITIM SE PORAD UNAVENA A TOCI SE MI HLAVA.VECER KDYZ JDU SPAT POCITUJI BUSENI SRDCE,ALE KDYZ SE ZMERIM MAM VZDYCKY TEP 78-68.LECIM SE ZAROVEN S CC SYNDROMEM S VEGETATIVNIM DOPROVODEM.DEKUJI ZA ODPOVED.

Dobrý den,

jaký byl důvod změny Triplixamu za Tolucombi? Patrně ještě nižší hodnoty TK než máte nyní při Tolucombi, které jsou před lékem hraničně nízké a po léku jasně nízké a jsou zřejmě příčinou Vašich obtíží. Někdy dříve jste tyto obtíže stejně jako bušení srdce patrně neměla. Jaký byl tehdy tlak, asi zvýšený? Jaký je nyní TK při bušení srdce před spaním? Pokud je večer TK zvýšený, mohla byste zkusit provizorně rozdělit tabletu Tolucombi nožem a brát půl tablety ráno a půl večer. Je třeba realizovat měření TK po hodině v průběhu jednoho dne při stávajícím dávkování 1 tbl. ráno a pak znovu po úpravě na 1/2-0-1/2 tbl. Pokud se osvědčí, lze předepsat 2x slabší tablety, resp. dělitelné tablety od jiné firmy. Zkontrolujte pak i klasické domácí měření TK -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení. Záznamy TK vytiskněte pro svého lékaře. Usnadníte mu rozhodování o úpravě léčby Vaší hypertenze. Je třeba zvážit, zda léčba CC syndromu (trvalá nebo občasná) nemůže interferovat s léky na vysoký tlak. Viz odpověď na otázku č. 63.  

25.04. 2016

Dotaz 73  |  Předchod z vysokého tlaku na nízký  |  15.04. 2016  |  Hana

Dobrý den, vždycky jsem byla hlídána pro vysoký krevní tlak, ale prášky jsem nebrala. Je mi 24 let, mám mírnou nadváhu a kouřím 6 cigaret denně. Před cca 4 měsíci jsem začala pravidlelně cvičit a jíst zdravě. Nyní jsem byla na preventivní prohlídce a poprvé v životě mi byl zjištěn nízký krevní tlak. Byla jsem velice zaskočena a nyní tápu po internetu. Co mohlo ovlivnit tento přechod z vysokého tlaku na nízký? Díky za odpověď a všechny možné rady. Hana O.

Dobrý den,

doufám, že to zaskočení nízkým tlakem je pro Vás milé. Začala jste uplatňovat tzv. režimová opatření v rámci zdravého životního stylu. Pohyb, zhubnutí a další faktory působí snížení TK. Teď ještě přestat kouřit a budete dokonalá. Podrobněji se s touto problematikou můžete seznámit na webu České společnosti pro hypertenzi –www.hypertension.cz -Pro pacienty.

18.04. 2016

Dotaz 72  |  hypertenze  |  15.04. 2016  |  yvetacek

krásný den. Prosím o radu, mám 48 let v unoru jse skončila s ischiasem v nemocnici, byla jsem na CT i Mag. rezonanci a od té doby mám zvýšený tlak. Ischias a bolesti ustáleny. Byla jsem na echo, sono ledvin, oční pozadí, sono břicha EKG holtr. Vše bylo v pořádku krom. steatozy jater,stěna žlučníku rozšířená na 7mm na holtru bez aritmie, tlak vysoký přes den chvilkama a17O na 1OO přes noc zcela v pořádku. Tlakoměr však velmi škrtil, měla jsem modřiny a byla jsem značně nervozní z měření co 1O min. Doma hodnoty tlaku po dobu měsíce kolem 146 -9o až 95 mám dlouhodobé zažívací potíže, nyní jdu ještě na gastroskopii, ale vředy jsem několikrát měla, ale tato bolest je spíše žlučníková. Na interně mi řekli že vyšetření krve je v pořádku, ale endokrinolog je jiného názoru a odesílá mě na nukleární vyšetření příštitných tělísek. Dovolím si napsat honoty, které se mu nezdají kalium 5:4, chloridy 11O, vápník 2.6 fosfor 0:81 kyselina močová 392 ALP 163 GMT 0.86 glukoza 6:3 erytrocyty 5, O7 hematokryté.472 MCHC 29.8 jinak vše v pořadku. Překvapil mě rozdílný názor lékařů na krevní hodnoty. Bylo mi nasazeno Prestarium duo, které mám třetí den a otok rukou, prstu a cítím i oto a napětí obličeje a ke všemu jsem celé tři noci nemohla spát a tlak horší než dříve. Žijeme v malé vesničce, kde je trochu problém s lékaři. Mám lék vysadit a raději čekat na vyšetřní příštitných tělísek a pak teprve něco řešit? Co si myslíte o krevních a tlakových hodnotách. Jsem nekuřačka a alkohol piju vyjímečně, jiné léky neužívám, jen občasně. Přeji krásný den a velmi děkuji a vážím si vašeho názoru. Yveta

Dobrý den,

příčiny zvýšeného krevního tlaku jsem probral v odpovědi na dotaz č. 63 a 71. Dle popisu jste absolvovala 24hodinovou ambulantní monitoraci tlaku. Při vyšetření mohou být některé jednotlivé hodnoty TK zvýšené, ale důležitý je průměrný tlak během dne. Vyšetření mohlo přinášet falešně vyšší hodnoty TK, protože jste ho špatně snášela. Vzhledem k normálnímu TK v noci, stačí Váš TK nyní kontrolovat pomocí obou způsobů domácího měření -elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení.

Pokud jde o laboratorní hodnoty stanovených parametrů, záleží při jejich posuzování na rozmezí normálních hodnot příslušné laboratoře. Kromě toho mírné zvýšení neb snížení proti normě se nemusí považovat za klinicky významnou odchylku. Endokrinolog může být zvláště v případě jemu oborově blízkých parametrů a jejich kontextu podezíravější. Někde jste špatně opsala desetinnou čárku a zkratku parametru, takže např. hodnota ALP má být 100x nižší. Hodnota kalia mohla být zvýšena asi uměle při manipulaci se vzorkem krve a na interně o tom nejspíš vědí. Také zvýšení kyseliny močové a glykemie je mírné -neměla jste před odběrem krve oslazený čaj? Tyto hraničně vyšší nálezy se nevnímají a nevysvětlují Vaše obtíže. Je vhodné je zopakovat za dodržení příslušných podmínek ze strany laboratoře i pacienta. Hodnoty ostatních parametrů jsou buď právě na hranici nebo v normě blízko hranice.

Při užívání Prestaria se zřejmě objevil otok v podkoží Vámi popisovaných partií těla -nežádoucí účinek léku (tzv. angioneurotický edém). Doporučuji lék vysadit a informovat Vašeho lékaře.   

18.04. 2016

Dotaz 71  |  vysoký tlak  |  11.04. 2016  |  anna

Dobrý den,je mi 69let,dlouhodobě užívám vasocardin 50 ,lusopres,prestarium,loni mi byl zjištěn diabetes melitus užívám glycladu a tlak byl vždy v normě,letos stále hodnoty sys.160-180,dia.40-60,tep 40-50,může za tyto hodnoty dlouhodobé užívání Duomoxu 1000 ?Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

některé příčiny zvýšení krevního tlaku jsem uvedl již v odpovědi na dotaz č. 63. Pokud jde o lékové interakce, měl by mít každý ošetřující lékař přehled i o všech dalších lécích, které pacient bere. Lékař by měl před přidáním nového léku nebo výměnou starého za nový zvážit, zda ho vůbec podat nebo na riziko interakce upozornit pacienta a jeho praktického lékaře. Duomox TK neovlivňuje, ale některé choroby samy mohou zvýšit TK, ostatní případným nárůstem stresů plynoucích z jejich přítomnosti. Pro hledání příčiny vzestupu TK je důležitá informace, zda k němu došlo např. již před přidáním Glyclady nebo až po něm a zda je vzestup TK přechodný nebo stálý, kdykoliv během dne.

K tomu je třeba objektivizovat chování TK oběma způsoby domácího měření TK -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení. Vámi uvedené hodnoty systolického TK jsou vysoké, hodnoty diastolického TK velmi nízké stejně jako hodnoty tepu. Příliš pomalý tep může do určité míry zvyšovat hodnoty systolického tlaku. Bylo by proto vhodné zvážit snížení dávky Vasocardinu. Vytištěné záznamy TK pomohou Vašemu lékaři při rozhodování o úpravách Vaší léčby.

Při trvající problémech s léčbou hypertenze je možné se obrátit na specialisty v tzv Centrech excelence České společnosti pro hypertenzi -viz www.hypertension.cz.

 

12.04. 2016

Dotaz 70  |  kolísavý krevní tlak  |  06.04. 2016  |  Dada

Mám fibrilaci síní a  a nepravidelnou aritmii kolem 90 pulzů při KT 185/90.Po užití léku Digoxin 0,125 se mi tlak snížil na hranici pod 100. Digoxin byl vysazen a byla mi vrácena původní léčba Tolucombi 40mg/12,5mg v dávce 1-0-0 a na večer Agen 5.Tato hranice se mi udržuje i když léky neberu.Tepová frekvence je ale stále kolem90.Prosím o radu protože lékařem mi bylo doporučeno i přes nízký tlak brát večer Agen.Nevím zda je to správné řešení a mám obavu z kolapsu.Moc děkuji.

Dobrý den,

pokud rozumím dobře, Digoxin dle Vás způsobil pokles vrchního (systolického) tlaku na hodnoty pod 100 mmHg. Jak byl při tom rychlý tep? Digoxin nemá přímý účinek na TK, ale zpomaluje tep. Opravdu došlo k takovému snížení TK (patrně po několika dnech) jen při užívání Digoxinu a bez dalších léků na snížení TK? Krevní tlak při fibrilaci síní obvykle dosti kolísá -viz odpověď na dotaz č. 67 -a bývá ve srovnání s obdobím před arytmií nižší. Je zvláštní, že Váš TK je stejný při léčbě 3 léky na vysoký TK jako bez nich. O to pečlivěji je třeba provést domácí měření TK včetně měření po hodině v průběhu jednoho dne -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení. Záznamy TK ukažte svému lékaři, event. porovnejte měření TK Vaším přístrojem v ordinaci lékaře s jeho měřením klasickým rtuťovým tonometrem.

Vámi uváděné léky na snížení TK tep nezpomalují. Místo Digoxinu lze použít lék ze skupiny beta-blokátorů, který však současně snižuje TK. S tím je třeba počítat při sestavování nové kombinace léků na snížení krevního tlaku. 

10.04. 2016

Dotaz 69  |  Vysoký krevní tlak  |  04.04. 2016  |  Ludmila T.

Prosím ještě upřesnění kdotazu 68: po užití bigitalu v 11 hod. se mi během půl hodiny zveme tlak ze 120/68 na 159/75, 156/121, 161/84 -měření 3x po sobě. Je to normální?

Dobrý den,

půl hodiny po tabletě je brzo na hypotenzní i paradoxní efekt Bigitalu. Spíše by mohlo jít o ukončení potenciačního efektu Elicey v kombinaci s nejslabším antihypertenzním účinkem Bigitalu na konci dávkovacího období. Naměřené hodnoty TK výrazně až extrémně kolísají. Byly dodrženy podmínky metodicky spávného měření TK? Jsou takové rozdíly v naměřených hodnotách TK zjišťované opakovaně? Pokud ano, je třeba vyzkoušet prodloužení doby relaxovaného sezení před prvním měřením TK na 10 minut, měření TK jiným přístrojem a při výrazných rozdílech v naměřených hodnotách TK kontrolu přístroje v servisu. Při dobrém přístroji a správné metodice měření TK event. zvážit výměnu Elicey za jiný preparát.

Vhodná je kontrola pomocí 24hodinového ambulantního monitorování TK (zlatý standard), které poskytne i hodnoty TK v noci.  

10.04. 2016

Dotaz 68  |  Vysoký krevní tlak  |  04.04. 2016  |  Ludmila T.

Dobrý den p. doktore, prosím o radu, asi od 45 let se léčím s TK (je mi 68). Před 3 roky se mi tlak zhoršil po úmrtí manžela a vnoučka, lékař mi změnil léky (do té doby jsem brala půlku lokrenu a tlak jsem mívala 125/70). Nyní užívám bigital5 1 tbl ráno. Před užitím léků se pohybuje tlak mezi 115 -125/ 68, ve večerních hodinách stoupne na 160 -180/ 80-90. Chtěla bych se zeptat, zda bych neměla tento lék užívat později, aby večerní tlak nebyl tak vysoký. Jsem z toho zoufalá, lékař mi vždy řekne že je to v pořádku, je to jen stres, na který mi po dohodě s neurologem předepsal eliceu 10. Je to ale pořád stejné. Chodím na pravidelné půlroční prohlídky k internistovi, EKG i zátěžový test jsou v pořádku, pouze se někdy objeví mírné KES. Mám dostatek pohybu, provozuji turistiku, starám se o velkou zahradu. Mohl byste mi prosím poradit? Moc děkuji. L. Trefilová.

Dobrý den,

předpokládám, že jste mezi Lokrenem a Bigitalem 5/5 nebo 5/10? brala ještě nějaký jiný lék nebo např. vyšší dávku Lokrenu a problémy s kolísáním tlaku jsou až po Bigitalu. Je možné, že účinek Elicey, kterou nejspíše berete hned ráno, potencuje účinek léků na vysoký krevní tlak. Nevím, zda máte zjištěné obdobné hodnoty TK z doby před užíváním Elicey pro srovnání. Bigital berete poměrně pozdě dopoledne, zřejmě v reakci na normální až lehce nižší TK dopoledne a cítíte, že by bylo vhodné posunout jeho podání na pozdější dobu, aby se zabránilo vzestupu TK večer. Předtím je však potřebné zkontrolovat chování TK za stávajících podmínek měřením TK po hodině v průběhu jednoho dne a začít změřením TK před podáním Elicey. Tím by se dalo stanovit, kdy je třeba Bigital brát, aby se zabránilo vysokým večerním tlakům (několik hodin před vzestupem TK). Kromě toho je třeba provést obvyklé měření ráno a večer před léky -viz elektronický záznamník s detailním vysvětlením zde v poradně ke stažení. 

10.04. 2016

Dotaz 67  |  Sledování tlakové frekvence pulzním oxymetrem  |  31.03. 2016  |  Marie

Mám fibrilaci síní a po elektrokardioverzi se mi tlaková frekvence ještě zhoršila. Z údajů 89, 99 -na 110. Užívaný tlakoměr měří puls, který ve výsledku je v pořádku, ale zvukem je slyšet jeho nerovnoměrnost. Jak účelné je využití pulzního oxymetru hlavně jeho spolehlivost ve vyhodnocení údajů tlakové frekvence ? Krevní tlak mám obvykle v normě, užívám Pradaxu a Betaloc. Je mi jasné, že důvěryhodné vyhodnocení může provést pouze lékař. Je mi 72 let a dalším řešením je případně katetrizační ablace. Můžete mi prosím sdělit jaký máte na tento zákrok názor. Děkuji moc

Dobrý den,

nevím, co myslíte pojmem tlaková frekvence? Kolísání tlaku nebo tepu? Krevní tlak při fibrilací síní kolísá v důsledku kolísající náplně levé komory krví a snižuje se výkon srdce jako pumpy také v důsledku chybějící kontrakce síní. Problém fibrilace síní v případě neúspěchu elektrické + farmakologické kardioverze jste patrně diskutovala s Vaším kardiologem. Katetrizační ablace může odstranit fibrilaci síní natrvalo. Není však zaručené, že se to povede u všech. Nelze také zcela vyloučit riziko komplikací. Na druhé straně řada lidí s fibrilací síní bez větších problémů žije i přes určitou ztrátu výkonu srdce. Léčbou se reguluje vhodné rozmezí frekvence stahu komor.

Je možnost konzultovat dalšího kardiologa (druhý názor). Je třeba komplexní posouzení nejen srdce, ale i z hlediska event. dalších Vašich chorob.

31.03. 2016

Dotaz 66  |  Vysoky krevni tlak – emoce  |  30.03. 2016  |  Vaclav

Dobrý den, Je mi 32 let, 80kg, 186 cm, pravidelně a aktivně sportuji, zdravě jím a žiji, snažím se v dnešní době minimalizovat dopad stresu. Přesto mým problémem je vysoký krevní tlak. Asi již od r. 2008 kdy mi byl nalezen až do minulého roku jsem neužíval žádné léky. Tlak při večerních hodinách se pohyboval kolem 140/80 mmHg. Vím, že přes den ve škole či v zaměstnání tomu bylo více (c. 160/90 mmHg, zjištěno při měření u lékaře). Absolvoval jsem 1x za 2 roky echokardiografii, EKG i zátěžové EKG kvůli potvrzení pro fotbalový klub. Dále každý rok rozbor krve. Vše je v pořádku a hodnoty až na tlak jsou dobré. Nemám problém s cholesterolem, výkonově jsem stále pod prahem výkonostního sportu. Od května minulého roku beru prášky 1x denně RAMIPRIL 5 mg. V domácím prostředí však stále měřím tlak okolo 140/80 mmHg. Domnívám se, že v mém případě hraje roli psychika a emoce, které tlak zvyšují. Přesto že se snažím stres a emoce potlačit, stále je to uvnitř. Můžete mi doporučit nějaké techniky, terapie, či přírodní preparáty, které by mi mohli pomoci? Pokud s někým diskutuji, či se mám setkat s novými lidmi, vím že jsem z toho nervózní. I přesto, že vše zvládnu a je vše v pořádku, stejně nervozita uvnitř převládá (bušení srdce). Přitom jsem docela společenský člověk, který doma jen nesedí. Děkuji za vaši odpověď.

Dobrý den,

i když žijete zdravě, není to záruka, že k vývoji vysokého krevního tlaku nedojde. Je pravděpodobné, že bez zdravého životního stylu by byl stupeň hypertenze závažnější. Je třeba metodicky správně provést domácí měření TK (DMTK) doplněné měřením po hodině v průběhu jednoho dne -viz elektronický záznamník s vysvětlením zde v poradně ke stažení. Lehce zvýšený TK doma a více zvýšený TK u lékaře svědčí pro tzv. efekt bílého pláště. Pokud máte vyšší TK pouze večer, mohlo by pomoci rozdělení dávky Ramiprilu na ráno a večer. Zlatý standard je v této problematice 24hodinové ambulantní monitorování TK (AMTK). Léčba by se měla nastavovat (dávkování, resp. počet léků) podle DMTK nebo AMTK.

Stresy, resp. jejich vnímání ovlivňuje výši TK. Pomoci by mohl psycholog doporučený psychiatrem. Pokud máte současně poruchy spánku, návštěvu psychiatra bych neodkládal.

31.03. 2016

Dotaz 65  |  Nevyhovující lék LOZAP  |  23.03. 2016  |  Markéta Rosenkrancová

Dobrý den, potřebovala bych radu ohledne me maminky, ktere je 68 let. Již cca 14 dni ji trapi vysoky krevni tlak. Konkretne ji tlak kolisa takto: 18.3. Měla večer tlak 129/93 (tep 90) 19.3. Ráno 116/83 (tep 85), večer 126/91 (tep 87) 21.3. Ráno 123/91 (tep 103), večer 134/94 (tep 94) 22.3. Ráno 120/86 (tep 100), večer 123/88 (tep 93) Bere už asi dva roky lek NEBILET, upravuje ji to zvysenou tepovou frekvenci (částečná náhrada leku TRIMEPRANOL, ktery bravala driv na srdecni arytmii, ale přestal se vyrabět) jeji praktická lékařka, které moje maminka příliš nedůvěřuje ji předepsala lék LOZAP, po kterém je jí ale velice nepříjemně, tlak ji to snižuje na 95/71, při tomto tlaku byla velice unavena, pry ji „víc buší srdíčko“ a má údajně „roztřesený“ pocit. Tento lék jí prý natolik nevyhovoval, že ho vysadila. Náhradu léku zatím se svou lékařkou neřešila, praktická lékařka ji objednala na vyšetření do nemocnice, ale termín je až polovina května. Mám o ni obavy, maminka je z Českých Budějovic a před 3 roky se dělo něco podobného, z čehož se vyvinula mozková mrtvice, po které je sice v současnosti bez následků, ale obávám se podobného scénáře. Poradíte mi?

Dobrý den,

Vaše maminka patrně bere znovu Nebilet, který zřejmě přestal dostatečně snižovat TK již před použitím Lozapu. Možné příčiny zvýšení TK jsem již popsal v odpovědi na otázku č. 63. Vámi uváděné hodnoty TK jsou patrně při léčbě Nebiletem, který by však měl srdeční frekvenci zpomalovat a TK snižovat. Hodnoty TK jsou však mírně zvýšené. Pokud by dávka Nebiletu byla zvýšena, mohlo dojít k výraznějšímu poklesu TK, tím ke zrychlení srdeční frekvence a TK by se mohl trochu zvýšit. Při léčbě Lozapem byl pokles TK patrně výrazný a zůstal přes zrychlení srdeční frekvence. Záleží také na tom, jaký TK a srdeční frekvence byla dříve před všemi obtížemi (na jaký byla při léčbě zvyklá) a jakou měla a má arytmii. Měl by ji ambulantně vidět internista nebo kardiolog a objektivizovat tzv. arytmii pomocí EKG.

Tlak by se měl udržovat v normě nebo jen mírně zvýšený. Příliš výrazně snížený TK (95/71 mmHg) představuje pro starší osoby zvláště po překonané cévní mozkové příhodě zvýšené riziko dalšího poškození mozku. Je vhodné použít 24hodinové ambulantní monitorování TK, které ukáže, zda nedochází k většímu nežádoucímu poklesu TK v noci.     

24.03. 2016

Dotaz 64  |  Krevni tlak a srdecni tep  |  23.03. 2016  |  Sarka Horakova

Dobry den. Jiz asi 15 let se lecim na vysoky tlak.Nyni asi 6 mesicu beru novy lek Caramlo 5mg-8mg.Tlak mam nekdy trochu vyssi ale trapi me vysoky tep.Kdyz se rano probudim ,mivam i 105 tepu za minutu.Jsem hodne unavena i pres to ze nyni nepracuji.Dale se lecim na snizenou funkci stitne zlazy -Letrox 150 mg.Je my 47 let.Zadam o Vas nazor.Dekuji predem Horakova

Dobrý den,

výrazné snížení tlaku může vést reflexně ke zvýšení srdeční frekvence. Je třeba zjistit, jaký máte při rychlém tepu krevní tlak. Spíše by zrychlení tepu mohlo být způsobené zvýšením dávky Letroxu. Může jít i o kombinaci obou možností. Pořiďte si doma oba způsoby záznamu TK, které jsou popsané v odpovědi na přechozí otázku. Záznamy TK vytiskněte a odevzdejte svému praktickému lékaři i endokrinologovi. Pečlivé záznamy jim poskytnou objektivní informace o chování Vašeho TK a usnadníte jim tak rozhodování o úpravě Vaší léčby včetně případného přidání léku ke zpomalení srdeční frekvence. 

24.03. 2016

Dotaz 63  |  vysoký krevní tlak  |  17.03. 2016  |  Olga H.

Dobrý den, mám již 10 let problém s vysokým KT. Před 2 měsíci i přes pravidelné užívání egiramlon 5 mg vylítnul na 190/120. Byl mi přidán lék amicloton 1/2 tablety a lokren 1/2 tablety. Tlak mi začal kolísat např. na 95/75. Jsem malátná, unavená. U p. doktory mám však tlak pokaždé v normě cca 130/85, 125/80, 140/90 Je možné využít ještě nějaké řešení, jak TK stabilizovat. Děkuji za odpověď

Dobrý den,

mohu se dohadovat, co je příčinou takového zvýšení TK -stresy, léky interferující s účinkem léků na hypertenzi (nesteroidní antirevmatika), menopauza, event. i další nebo kombinace některých z nich. Některé příčiny zvýšení TK nelze odstranit a je třeba použít k léčbě více léků. Tlak by však účinkem léčby neměl nikdy poklesnout na tak nízké hodnoty (95/75 mmHg). Proto jste v té době malátná. Pokud berete všechny léky současně ráno, vyskytují se nízké hodnoty TK nejspíše kolem poledne. Pokud máte ráno před léky opět vyšší TK, bude patrně třeba přesunout část léků na večer. U lékaře bývají obvykle o něco vyšší hodnoty TK -tzv. efekt bílého pláště -viz odpovědi na otázky č. 1 a 2. Použijte elektronický záznamník TK k záznamu hodnot TK -zde v poradně ke stažení. Kromě měření TK ráno a večer si ho měřte jeden den po hodině od rána do uložení ke spánku. Oba záznamy vytiskněte a odevzdejte svému lékaři. Usnadníte mu rozhodování o úpravě léčby Vaší hypertenze. 

24.03. 2016

Dotaz 62  |  Betaloc ZOK 50 mg a bylinky  |  14.03. 2016  |  Iveta P.

Dobrý den. Obracím se na Vás o radu. Byl mi předepsán Betaloc ZOK 50 mg jedna tabletka ráno z důvodu rychlejšího srdečního tepu ( proběhl u mne 24 hodinový monitoring). Je možné k tomuto léku pít i bylinkové čaje typu třezalka nebo meduňka? Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den,

pokud máte normální krevní tlak a rychlejší srdeční tep, může Betaloc způsobit výraznější snížení krevního tlaku (malátnost, ospalost nebo event. i závratě při postavení) než v situaci, kdy máte vyšší krevní tlak s rychlým tepem. Vámi uváděné čaje působí lehké snížení TK, takže při současném podání s Betalokem mohou lehce potencovat (zvýšit) jeho antihypertenzní (tlak snižující) účinek. Chce to vyzkoušet, jak budete snášet samotný Betaloc, který má více účinků a užívá se také jako lék na vysoký krevní tlak. Pak opatrně přidejte bylinkové čaje, nejlépe jednotlivě. 

17.03. 2016

Dotaz 61  |  Vysoký krevní tlak  |  03.03. 2016  |  Ivana P.

Dobrý den, mám prosbu mém vysoký krevní tlak 150/100,můžu navštěvovat infrasaunu? Dekuji za odpoveď

Dobrý den,

s takovým tlakem byste bez snahy o jeho normalizaci léky neměla sedět ani doma. Jak se zdá, doma se neměříte, takže udávaná hodnota TK zřejmě pochází z ordinace lékaře. Skutečný TK doma může být buď méně zvýšený než v ordinaci nebo i úplně normální. Nezbývá než k odlišení hypertenze bílého pláště (vyšší TK pouze u lékaře) od setrvalé (pravé) hypertenze použít 24hodinové ambulantní monitorování TK. 

04.03. 2016

Dotaz 60  |  kdy brát ráno léky na vysoký krevní tlak  |  03.03. 2016  |  Miroslava M.

Odcházím v 6 hodin na autobus do práce, mohu brát léky na vysoký tlak před 6. hodinou při snídani? Děkuji

Dobrý den,

pokud tak brzy ráno vstáváte, berte léky co nejdříve. Většinou se léky berou s jídlem, ale v příbalovém letáku k léku můžete zkontrolovat, zda je lepší ho brát s jídlem nebo nalačno. Přesvědčte se, zda je Váš TK v normě pomocí domácího měření TK alespoň o víkendu, když se omylem vzbudíte brzy -viz elektronický záznamník TK zde v poradně ke stažení. Zlatý standard je 24hodinové ambulantní monitorování TK, kterým se zachytí i TK v noci.

04.03. 2016

Dotaz 59  |  Užívání nového léku na vysoký krevní tlak  |  29.02. 2016  |  Helena B.

Dobrý den, již 15 let /je mi 51/ užívám Lokren a Loristu H. Tlak mám celé roky kolem 130/80. Poslední týdny mi ale tlak drží na 160/98 někdy i 170/100. Praktická paní doktorka mě po týdnu takto vysokého tlaku změnila medikaci. Ponechala mi Lokren a místo Loristy H mně dala Triplixam. V lékarně mě vyděsili když mě řekli, že tuto kombinaci vidí poprvé. Prosím mohu tuto kombinaci opravdu užívat. Děkuji

Dobrý den,

kombinace uvedených léků je možná, ale jejich současné podání ráno zvyšuje riziko přechodné hypotenze v době maximálního účinku všech zúčastněných léků. Je třeba vzít v úvahu, zda změna předpokládané účinnosti léčby je tak výrazná. Lorista H obsahuje 2 léky v různé síle -50/12,5, 100/12,5 a 100/25. Triplixam obsahue 3 léky a jsou obdobně k dispozici různě silné varianty. Jde vlastně o zvýšení počtu léků jen o 1 lék, i když o poměrně silného kalciového antagonistu.  

Záleží také na tom, jak silnou Loristu H jste dosud používala a kdy máte vyšší TK -večer a následující ráno před novou dávkou léků? V tomto případě lze zkusit podat 1 tbl. Loristy H 50/12,5 ráno a 1 tbl. „čisté“ Loristy 50 večer.

Triplixam můžete opatrně vyzkoušet během měření TK po hodině, tj. při výrazně klesajícím a nízkém tlaku zaujmout horizontální polohu než se TK začne zvedat (i po několika hodinách), opírat se o zeď při postavení. Lokren si můžete vzít až později během dne ve snížené dávce nebo ho ten den zcela vynechat. V dalších dnech by neměl být přechodný pokles tlaku tak výrazný.

Zkontrolujte adekvátní snížení TK v průběhu celého dne pomocí obou typů záznamu TK při DMTK -viz elektronický záznamník TK s informacemi zde v poradně ke stažení a odpověď na otázku č. 48.  

 

 

29.02. 2016

Dotaz 58  |  vysoký krevní tlak  |  27.02. 2016  |  MARCELA SLADKÁ

JEŠTĚ PŘIPOJUJI POZNÁMKU, ŽE MŮJ TLAK NABÍRÁ NEJVYŠŠÍCH HODNOT VE VEČERNÍCH HODINÁCH.

viz odpověď na dotaz č. 57

29.02. 2016

Dotaz 57  |  vysoký krevní tlak  |  27.02. 2016  |  MARCELA SLADKÁ

DOBRÝ DEN…. JSEM VELICE CITLIVÁ I NA NEPATRNÉ ZVÝŠENÍ KREVNÍHO TLAKU. HORNÍ TLAK MÍVÁM MAXIMÁLNĚ 140, SPODNÍ MI PŮSOBÍ PROBLÉMY JIŽ PŘI HODNOTÁCH NAD 85-ÚPORNÉ BOLESTI HLAVY, TLAK V UŠÍCH ATD. LÉKAŘ MI PŘEDEPSAL LÉK -TRITACE, VYBRALA JSEM JEDNU KRABIČKU LÉKU, TLAK BYL STABILNÍ-ŠLO I TYP 2,5 MG. PO CCA 3 TÝDNECH SE MI TLAK ZVÝŠIL-HODNOTY CCA 130-140/85-100, TAK MI LÉKAŘ ZVÝŠIL SÍLU LÉKU NA 5 MG…………….ZATÍM BEZ ÚSPĚCHU-TLAK STEJNÉ HODNOTY-HLAVNĚ VE VEČERNÍCH HODINÁCH. JE MOŽNÉ, ŽE SI MŮJ ORGANISMUSM TEPRVE NA LÉK ZVYKÁ, NEBO BY MĚL JIŽ PŮSOBIT. DĚKUJI ZA ODPOVĚĎ.

Dobrý den,

při snížení krevního tlaku navozeném lékem se aktivují mechanismy zvyšující TK, k čemuž obvykle při použití tohoto léku nedochází. Pokud se neobjevily nějaké jiné okolnosti zvyšující TK (stresy, léky interferující s účinkem antihypertenzív apod.) a na začátku léčby jste opravdu měla TK i ráno před novou dávkou léku v normě, vypadá to, že mechanismus hypertenze, na který působí Tritace, nehraje u Vaší hypertenze velkou roli. Přesto může být jeho kombinace s dalším lékem, nejspíše antagonistou kalcia dobře účinná.

Proveďte doma cyklus měření TK včetně měření po hodině v průběhu jednoho dne (od rána do spánku) s případnými poznámkami o nepříjemných pocitech (bolesti hlavy, tlak v uších). Pokud bude TK večer a následující ráno před novou dávkou Tritace 5 mg, zkuste vzít 2,5 mg ráno a 2,5 mg večer a znovu proveďte oba záznamy TK.

Všechny záznamy TK vytiskněte a předejte svému lékaři. Usnadníte mu rozhodování o léčbě Vaší hypertenze. 

29.02. 2016

Dotaz 56  |  Vysoký krevní tlak v noci a v klidu.  |  27.02. 2016  |  Jiří Dobřanský

Dobrý den,beru lěky na vysoký krevní tlak AMESOS 20/10.Pokud jsem pohybu mám tlak dobrý,tlak se mi zvýší při spánku,nebo v klidu,jedná se zejména o tlak ten druhý(d).při kontrole u kardiologa mi našel poruchu LK.Děkuji Jiří Dobřanský.

Dobrý den,

patrně mluvíte o výsledcích 24hodinového ambulantního monitorování TK. Některé údaje by mohly svědčit pro tzv. sekundární hypertenzi, která se vyskytuje u některých chorob jako jejich důsledek (celkem asi 10% všech případů hypertenze). Může však jít pouze o nedostatečnou léčbu v posledních 12 hodinách před novou dávkou léku.

Vy sám však můžete provést řádné domácí měření TK (certifikovaným přístrojem s manžetou na paži) včetně měření po hodině v průběhu jednoho dne -viz elektronický záznamník TK a detailní informace na jeho 3. a 4. straně (zde v poradně ke stažení). S oběma záznamy TK se obraťte na svého lékaře, při neúspěchu na odborníky ve specializovaných centrech (tzv. Excellence centres). Tam také patří diagnostika a léčba sekundární hypertenze. Na webu České společnosti pro hypertenzi (www.hypertension.cz) si můžete vybrat centrum blízké Vašemu bydlišti a domluvit si tam vyšetření.

Na www.dableducational.org najdete seznam skutečně mezinárodně certifikovaných měřičů krevního tlaku: Services Offered → Validation Status of Devices → Sphygmomanometers for Self-measurement of Blood Pressure (SMBP) → Upperarm Devices for Self Measurement of Blood Pressure

29.02. 2016

Dotaz 55  |  různé hodnoty naměřeného tlaku  |  26.02. 2016  |  Jana Smejkalová

Dobrý den. Před 14 dny jsem skončila na pohotovosti a následně v nemocnici s vysokým krevním tlakem. Teď mám za úkol 3x denně měřit a zapisovat hodnoty naměřeného tlaku. Měřím vždy 3x v rozmezí 10 min. a hodnoty jsou většinou dosti rozdílné -první měření je vždy o dost vyšší než ty další dvě. Mám počítat průměr ze všech tří měření, nebo jen z druhého a třetího -tyto bývají hodně podobné? A co je vlastně příčinou těchto rozdílů? Děkuji za odpověď. JS

Dobrý den,

hodnota krevního tlaku není stálá. Kromě krátkodobého kolísání TK je také dlouhodobé kolísání TK v průběhu dne. Časně zrána TK stoupá v důsledku vzestupu hladin hormonů, které zvyšují TK. Pak postupně klesá, zvláště v nočních hodinách. Denní kolísání TK během 24 hodin se u hypertoniků chová většinou obdobně, pouze je posunuté k vyšším hodnotám TK. TK kolísá i mezi dny. Z toho vychází způsob měření při domácím měření TK (DMTK). TK doma se měří ráno a večer, při každém sezení alespoň 2x, několik dní za sebou.

Odpověď TK na fyzickou zátěž a stresy je značně variabilní, takže se k hodnocení normotenze/hypertenze používá TK naměřený v klidu. Vámi uváděný způsob měření (3x) s výpočtem průměrné hodnoty TK z 2. a 3 měření se doporučuje pro měření TK v ordinaci. Před prvním měřením TK (doma i v ordinaci) je třeba alespoň 5 minut relaxovaně sedět a dodržet další podmínky. Pokud se nedodrží dostatečně dlouhý klid před 1. měřením TK, je klidového TK dosaženo až při 2. měření a tato hodnota TK mže být logicky i výrazně nižší ve srovnání s 1. měřením TK. Mírný pokles TK při jeho opakovaném měření působí i tzv. regrese k průměru, která není zúčastněnými subjekty ovlivněná.                                                                                                          

K DMTK použijte elektronický záznamník TK -zde v poradně ke stažení. Na jeho 3. a 4. listu jsou uvedeny a vysvětleny podmínky metodicky správného měření TK. Vytištěný záznam TK odevzdejte svému lékaři. Usnadníte mu tak rozhodování o Vaší hypertenzi.

 

 

 

27.02. 2016

Dotaz 54  |  hypertenze  |  21.02. 2016  |  Arlena

Dobrý den, děkuji za předchozí odpověď, hypertenzi mám již od 40 ti let, tzn. 28 let, ale nikdy se mi výrazně neprojevila, až v poslední době, jak jsem popsala, stává se to večer, najednou zvýšený tep, tlak až 181/90 a pak to lítá na 171 a 168 atd. Lékař mi změnil léky, ráno beru Triplaxam, půl rivocoru, a půl Ataraxu, v poledne půl Ataraxu, a večer celý Atarax a půl Rivocoru , přes den tlak jakž takž jde do 150/75, ale začne večer, a zase se to opakuje i po změně uvedených léků, pak budím nedůvěru, když příjdu k lékaři dopoledne, tak mám tlak 140/80, a tak to bere , že po deseti dnech zvykání je to v pořádku, ale včera mně to večer postihlo znovu. Nemám možnost v blízkém okolí žádného odborníka najít, a pokud bych chtěla na vyšetření jet do Frýdlantu v Čechách, musím mít doporučení od obvodního, což nevím jestli se mi povede, 3.března mám jít na holtera. Stále se na mně hledí, jako, že jsem na nervy, a tak jsem nešťastná, a jsem v kolotoči hrůzy obzvláště v noci. ———- Původní zpráva ———- Od: Oznameni <noreply@krevni-tlak-omron.cz> Komu: Melicharova9@seznam.cz Datum: 1. 2. 2016 17:46:53 Předmět: Odpověď z poradny -www.krevni-tlak-omron.cz Celimed Váš dotaz Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak je možné, že mám třeba přes den tlak normální 128/65 a najednou mi vyletí z ničeho nic na 185/85, beru ráno Tarku 240/4, a rivocor večer č.5 a k tomu oxazepan, již jsem byla na pohotovosti, tam mi předělali dávky, ale dnes se to stalo znovu, jsem z toho velmi neštastná. Odpověď pana doktora Dobrý den, mohu se dohadovat, že hypertenzi máte již déle a výrazné vzestupy TK se vyskytují v poslední době. Podle léků máte asi rychlejší srdeční frekvenci (tep). Možných příčin vzestupů TK je více, např. nedostatečná léčba v průběhu 24 hodin, počínající menopauza, stresy, záchvatovitá hypertenze, další choroby nebo jejich kombinace. Záleží na tom, zda máte TK vyšší ráno před léky a odpoledne nebo večer se již zvyšuje, zda vzestupy TK přicházejí zhruba ve stejnou dobu prakticky denně, zda jsou provázené i zrychlením tepu nebo vznikají za stejných okolností. K tomu je při každodenních obtížích optimální 24hodinové monitorování TK. Vy sama můžete provést řádné domácí měření TK (certifikovaným přístrojem s manžetou na paži) včetně měření po hodině v průběhu jednoho dne -viz elektronický záznamník TK a detailní informace na jeho 3. a 4. straně (zde v poradně ke stažení). S oběma záznamy TK se obraťte na svého lékaře, při neúspěchu na odborníky ve specializovaných centrech (tzv. Excellence centres). Na webu České společnosti pro hypertenzi (www.hypertension.cz) si můžete vybrat centrum blízké Vašemu bydlišti a domluvit si tam vyšetření. Odpověď naleznete také v poradně Přejeme hezký den. www.krevni-tlak-omron.cz

Dobrý den,

vyšetření, na které jste objednaná („tlakový“ holter, tj. měření TK v nastavených intervalech ve dne i v noci), by mělo Vaši hypertenzi lépe charakterizovat. Navíc si můžete sama spustit měření TK v momentě, když máte nějaké obtíže -u Vás asi bušení srdce, bolest hlavy? Lékař, který bude vyšetření hodnotit, by měl z něj vyvodit nějaké závěry. Pokud nebudou přínosné, lze vyhledat pomoc u specialistů, jak už jsem Vám popsal. Pro Vás je zřejmě nejbližší centrum v Hradci Králové nebo v Praze.

Jak jsem již psal, informace z domácího měření TK (oba záznamy), pokud je přinesete lékaři před zahájením 24hodinového monitorování TK, mohou být přínosné. Je třeba uvést všechny léky, které berete, sílu tablet a dávky. Triplixam je k dispozici v několika variantách s různými silami jednotlivých komponent.

25.02. 2016

Dotaz 53  |  vysoký tlak a erekce  |  20.02. 2016  |  Radim Pražák

Dobrý den, pane doktore. před 3 roky mi byl zjištěný vysoký TK. V začátcích léčby jsem užíval prenessa, pak prestarium neo combi 5mg/1,25mg a teď již cca dva roky prestarium neo combi 10mg/2,5mg. Poslední dobou zjišťuji na sobě poruchy erekce. Ani po několika minutové stimulaci se nedostaví vůbec, nebo jenom tak na 70%, což značně komplikuje pohlavní styk. Zůstal jsem zhrozen, když mi lékař doporučil viagru. Je mi 40 let, 168cm/88 kg (nadváha) a TK 129/88. Začal jsem dietu a mým cílem je shodit a udržet minimálně 8kg (jsem realista a netroufám si na ideální hmotnost). Dočetl jsem se, že TK snižuje česnek, červené víno, hoch a podob. Chci se zeptat na váš názor. Dá se udržet TK v přijatelných hodnotách pomocí např. česneku a červeného vína? Přiznám se, že nechci v 40 létech užívat viagru. V případě vysazení léků na TK existuje šance, že problémy s erekcí ustoupí? Případně existují léky na TK, které nezpůsobují poruchy erekce? Předem děkuji s pozdravem RP

Dobrý den,

svůj TK můžete snížit tzv. režimovými opatřeními, mezi které patří snížení hmotnosti, zvýšení pohybu, snížení příjmu soli apod. -podrobně viz www.hypertension.cz -část pro pacienty. Tím si snížíte spotřebu léků a jejich případný negativní vliv na erekci. Úplné vysazení léků na snížení TK je pro Vás velmi nebezpečné, protože až 10x zvyšuje riziko srdečního infarktu při pohlavním styku. Účinek tzv. přírodních léků (potravinové doplňky) na hypertenzi nebyl prokázán spolehlivým způsobem jako u léků pomocí řádně uspořádaných studií.  

Možná jsou dávky léků ve Vaší kombinované tabletě z hlediska negativního vlivu na erekci příliš vysoké, možná by byla kombinace perindoprilu s amlodipinem místo s indapamidem lepší. Chce to zkoušet.

Problematiku erektilní dysfunkce u hypertenze a aterosklerózy jsem již podrobně rozebral v odpovědi na dotaz č. 42. 

 

 

 

 

21.02. 2016

Dotaz 52  |  Hypertenze  |  17.02. 2016  |  Lenka Nováková

Dobrý den, je mi 44 le, mám tři děti, pracuji jako vychovatel v dětském domově se školou (dříve výchovný ústav pro chlapce). Měřím 170 cm, vážím 82 kg. To znamená, mám nadváhu, jsem ve stresu, minimálně pohybu. Životní styl je špatný. Snadno se rozčílím. Dnes jsem byla na prevent. prohlídce, tlak jsem měla na obou rukách 150/100. K lékařce jsem byla objednaná na 07:00 hod., jsem v 6:30 na řadu jsem se dostala v 7:45. Po vyšetření a natočení EKG mi praktická lékařka chtěla předepsat betablokátory, které jsem odmítla s tím, že mám špatnou životosprávu, kterou se budu snažit napravit, a s tím, že mám dnes náročný den, který začal v 5:30 a všeobecně mám málo času. On mi odpověděla, že vstávala v 5, a ať se dál nezdržuji.

Dobrý den,

Vaše situace není lehká. Co můžete změnit k lepšímu? Lépe zvládat stresy je obtížné. Více zapojovat děti do provozu rodiny. Dbát o dostatečný počet hodin spánku. Poruchy spánku jsou závažná věc, v takovém případě nejlépe konzultujte psychiatra.

Vaše lékařka je pečlivá, protože Vám měřila tlak na obou pažích. Je třeba potvrdit nebo vyloučit hypertenzi bílého pláště -vysoký TK u lékaře, normální TK doma. Tento typ hypertenze nevyžaduje léčbu léky. K tomu poslouží domácí měření TK dle pokynů u elektronického záznamníku TK -zde v poradně ke stažení. Vyplněný záznam TK vytiskněte a předejte své lékařce k posouzení. Zlatý standard je v této problematice 24hodinové monitorování tlaku.

 

18.02. 2016

Dotaz 51  |  Měřič krevního tlaku Omron M6 Comfort – dotaz č, 49  |  17.02. 2016  |  Václav Zeman

Dobrý den pane profesore. Omlouvám se za svoji pozdní odpověď a zároveň za ni děkuji. Problematika byla ale někde úplně jinde, než popisujete. Chyba v rozdílu mezi měřením u lékaře a doma, byla způsobena slabými bateriemi. Signalizace stavu baterií je totiž v podstatě nefunkční. To, že baterie jsou slabé poznáte pouze v tom, že měřený tlak je skutečně vysoký a při rosvícení kontrolky správného nasazení manžety poklesnou otáčky kompresoru. Jediný způsob je tedy kontrola baterií voltmetrem. Po výměně baterií (pro jistotu překontrolovány voltmetrem) mám tlak u lékaře a doma zcela shodný. Výrobce by se měl nad tímto problémem vážně zamyslet, protože spoustě lidí to může způsobit problémy. S přáním hezkého dne Václav Zeman

Dobrý den,

s takovou poruchou tonometru jsem se ještě nesetkal (profesorského titulu jsem nedosáhl). Je to záležitost pro odborné technické posouzení. 

Celimed V případě pochybností o správné funkci výrobku  a pro závazné vyjádření doporučuje zaslat výrobek do svého certifikovaného servisního střediska, kde bude prověřen dle metodiky výrobce. 

18.02. 2016

Dotaz 50  |  vysoký krevní tlak  |  10.02. 2016  |  miloslav sušienka

od své lékařky mám předepsaný lék Ramipril Actavis 2.5mg mám však s tím problém ,mám z něj kopřivky které mne svědí a dvakrát už se mi stalo že jsem měl příznaky infarktu které po asi pěti minutách odezněli ale když jsem se změřil tak mi přístroj ukázal až 200tepů musel jsem zůstat v klidu ještě asi 30 minut. když jsem u mé lékařky apeloval aby mi předepsala Piramil 2.5mg tak mi sdělila že je tam obsažena stejná látka tento jsem užíval před ramiprilem .mohu však říci že příznaky které jsem popsal u ramiprilu jsem u piramilu neměl.chci vás poprosit o radu zda je nějaká jiná možnost pokud se týče léků děkuji vám za radu a odpověď s pozdravem sušienka miloslav dnes jsem si naměřil tlak 150/75 K Ramiprilu užívám i Anopirin a Apo-Amilzide 5/50mg jednou denně

Dobrý den,

jak Piramil, tak Ramipril Actavis jsou tzv. generika (kopie) originálního léku Tritace. Mají sice stejnou účinnou látku, ale další látky rozhodující o vlastnostech tablety se mohou lišit, což může některým pacientům vadit. Při prvém výskytu kopřivky to může být náhoda, ale pokud kopřivka vymizí po vysazení léku a znovu se objeví při jeho znovunasazení, je souvislost s tímto lékem téměř jistá. V lékárně lze dostat na recept alternativní lék od jiného výrobce, tedy i Váš původní.

Za příznak infarktu pokládáte asi bolest za hrudní kostí šířící se do levé paže nebo jste infarkt již prodělal?  Píšete o srdeční frekvenci až 200/min. Jaký byl při rychlé srdeční frekvenci krevní tlak? Byl tep pravidelný? Model SBM 21 má i detekci arytmie, tj. nepravidelné srdeční akce. Váš model SBM 06 se mi na webu nepodařilo najít. Souvislost rychlé srdeční akce s kopřivkou je málo pravděpodobná, muselo by jít o velkou alergickou reakci, která by těžko sama od sebe dobře skončila. Neměl jste při kopřivce současně i otok v obličeji nebo jinde po těle?  Spíše jde o přechodnou arytmii, která se vyskytuje nezávisle na kopřivce. Jde o to ji co nejdříve objektivizovat pomocí EKG, např prostřednictvím Záchranné služby nebo monitorací EKG během delší doby.

Současné názory na léčbu preferují používání středních dávek léků i v jejich kombinaci. Z tohoto hlediska je dávka Apo-Amilzidu 5/50 1 tbl. denně vysoká a dosti močopudná. Je třeba řádně provést cyklus měření domácího měření i jednodenní záznam TK po hodině a oba záznamy předložte svému lékaři -viz elektronický záznamník TK zde ke stažení a odpověď na otázku č. 46.

17.02. 2016

Dotaz 49  |  Měřič krevního tlaku Omron M6 Comfort  |  07.02. 2016  |  Václav Zeman

Dobrý den. Omlouvám se za svůj předchozí kritický pohled na měřič TK Omron. Při porovnání s jiným stejným měřičem údaje o TK korespondují. Nedovedu si tedy vysvětlit rozdíl mezi měřením u lékaře a doma přístrojem . U lékaře 140/75, doma 165/95, čili obrácený syndrom bílého pláště ? Po infarktu 27.2.2015 beru následující léky Trombex 75mg 1-0-0, Concor Cor 2,5mg 1/2-0-0, Anopyrin 100mg 0-1-0, Vidonorm 8/5mg 1-0-0, Torvacard 40mg 0-0-1, Apo-Ome 20mg 1-0-0, Zoloft 50mg 1-0-0. Trombex bych měl přestat brát 27.2.2016. Jsem z toho nějaký vyplašený a prosím o radu. Děkuji a ještě jednou se omlouvám za nepřiměřenou reakci (dotaz č. 47 z 5.2.) Václav Zeman

Dobrý den,

je dobře, že jste si orientačně porovnal správnost měření Vaším měřičem tlaku Omron M6 Comfort s jiným měřičem TK. Obdobně lze orientačně porovnat Váš přístroj v ordinaci lékaře při zachování podmínek měření TK. Minimálně 2 měření těsně za sebou provede lékař svým měřičem a vzápětí stejně samotný pacient svým Omronem (raději na stejné paži) a po pár minutách ještě jednou v obráceném pořadí měření. Výsledky měření si navzájem sdělí samozřejmě až po experimentu. Tak se vyloučí významnější rozdíly mezi přístroji a zbývá pak jen rozdíl v prostředích. Porovnat měření TK u lékaře s domácím měřením TK lze jen na podkladě opakovaného měření, nejlépe při srovnání ranních tlaků měřených ve stejnou dobu a před léky. Proveďte doma metodicky správně cyklus měření TK (DMTK) včetně měření po hodině v průběhu jednoho dne -viz odpověď na dotaz č. 46. Oba záznamy TK předejte svému lékaři, aby rozhodl. Pokud je obecně doma vyšší TK a normální tlak v ordinaci lékaře, jde o tzv. maskovanou hypertenzi, jak píšete, o obrácenou situaci ve srovnání s hypertenzí bílého pláště. Ve Vašem případě jde však o hraniční hypertenzi u lékaře a navíc ještě při léčbě, ale má rysy, resp. charakter maskované hypertenze -vyšší TK v ordinaci a ještě vyšší doma. Z toho vyplývá, že léčba by měla být nastavená podle hodnot TK doma.

Zlatý standard v problematice maskované hypertenze je 24hodinové ambulantní monitorování TK.

13.02. 2016

Dotaz 48  |  nekorigovaný vysoký krevní tlak  |  06.02. 2016  |  Čermák St.

již více jak 5 let mám nekorigovaný tlak.Bral jsem různé kombinace léků které nezabíraly nebo měly vedlejší účinky,většinou duretika a amlodipin..Renpress.nyní beru Indap 2,5.Temaxum,Twinstu a mám 150/97,hlavně ten spodní se mi drží.Jinak veškeré vyšetření mám výborné,je 58 let,jsem štíhlý a aktivní člověk,trochu sportuji…ale už mě to zmáhá a ničí…

Dobrý den,

metodicky správně si doma změřte krevní tlak. Použijte elektronický záznamník TK -zde v poradně ke stažení -včetně měření po hodině v rámci jednoho dne -viz odpověď na dotaz č. 46. Záleží také na tom, jak silnou Twynstu berete -80/10 nebo 40/5. Pokud berete všechny léky ráno, je možné, že asi po 4 hodinách máte nízký TK a můžete se cítit unavený, zatímco následující ráno máte před braním léků zmiňovanou zvýšenou hodnotu TK. V tom případě byste mohl zkusit část léků přesunout na večer a znovu provést oba typy měření TK. Vytiskněte všechny záznamy TK a předejte je svému lékaři, aby rozhodl.

13.02. 2016

Dotaz 47  |  Měřič krevního tlaku Omron M6 Comfort  |  05.02. 2016  |  Václav Zeman

Dobrý den. Měřič Omron M6 Comfort uvádí při měření velice nepřesné údaje. Měřeno u lékaře 140/75, měřičem Omron 165/95. Rozdíl je tak obrovský, že přesahuje možnou chybu měření. Přístroj honosně vypadá, ale je to totálně nespolehlivý, životu nebezpečný přístroj. Václav Zeman

viz odpovědi na otázky č. 49 a 51

27.02. 2016

Dotaz 46  |  krevní tlak  |  04.02. 2016  |  Petr Stourač

Dobrý den, je mi 64 let a na vysoký tlak beru už několik let loristu 50mg. Ještě asi před 1 a 1/2rokem mi stačila půlka, dnes už mi nestačí ani celá, kritické je to vždy večer, to mám kolem 165/90, přitom ráno je tlak téměř normální /cca 135/82/. Moje lékařka mi odmítá cokoliv přidat, ale já se vždy večer bojím, tlak pociťuji zejména v hlavě /prodělal jsem už krvácení do mozku/. Co mám dělat? Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

předpokládám, že jste použil elektronický záznamník pro domácí měření TK (zde v poradně ke stažení) nejen ke zjištění celkového průměrného tlaku za několik dní, ale také pro porovnání průměru ranních a večerních tlaků. Kromě toho by bylo dobré změřit TK v průběhu jednoho dne od rána do večera po hodině, tj. provést a zapsat každou hodinu minimálně 2 měření TK. Tak se zjistí, kdy máte v průběhu dne nejnižší TK a za kolik hodin od spolknutí Loristy. Zjistí se také, zda máte vyšší TK až večer nebo již odpoledne a podle toho určit, kdy by se mělo event. přidat půl tablety Loristy navíc. Po cévní mozkové příhodě však není žádoucí TK v noci příliš snižovat. Přesnější by bylo 24hodinové monitorování TK, které také mapuje chování TK v noci.

Lepší by bylo se objednat na vyšetření u lékaře specializovaného centra a donést mu záznamy TK. Přístup k seznamu center najdete v odpovědi na dotaz č. 44.

 

 

 

 

 

 

 

 

07.02. 2016

Dotaz 45  |  Systolitický tlak  |  03.02. 2016  |  V.

Dobrý den, syn fotbalista18 let měl při zátěžovém testu prý malinko vyšší TK (nevím kolik). Dostal holtera a při rozčílení a stresu mu tlak vyskočil asi 2x za den na 176 další měření už bylo mezi 125 -137 -Diadialistiký nevím. Je to normální? A co to muže znamenat v jeho sportovní zátěži? Výsledky z holteru zatím nemáme. Děkuji V.

Dobrý den,

bohužel neznáte výsledky vyšetření, takže mohu jen obecně odpovědět. Ambulantní 24hodinové monitorování TK („tlakový Holter“) sice vyznačuje nejvyšší (a nejnižší) hodnoty TK v průběhu 24 hodin, které mohou při rozčilení a stresu být ještě vyšší než uvádíte, ale pro diagnózu hypertenze jsou důležité průměrné tlaky -za 24 hod., denní a noční. Dispozici k hypertenzi, spíše však ve středním věku, mají jedinci, jejichž jeden nebo oba rodiče mají hypertenzi. Tlak se při fyzické zátěži obvykle zvyšuje a toto zvýšení je značně variabilní. Přiměřenost zvýšení TK nejlépe posoudí pracoviště tělovýchovného lékařství.  

05.02. 2016

Dotaz 44  |  prudká změna krevního tlaku  |  30.01. 2016  |  Alena Melicharová

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak je možné, že mám třeba přes den tlak normální 128/65 a najednou mi vyletí z ničeho nic na 185/85, beru ráno Tarku 240/4, a rivocor večer č.5 a k tomu oxazepan, již jsem byla na pohotovosti, tam mi předělali dávky, ale dnes se to stalo znovu, jsem z toho velmi neštastná.

Dobrý den,

mohu se dohadovat, že hypertenzi máte již déle a výrazné vzestupy TK se vyskytují v poslední době. Podle léků máte asi rychlejší srdeční frekvenci (tep). Možných příčin vzestupů TK je více, např. nedostatečná léčba v průběhu 24 hodin, počínající menopauza, stresy, záchvatovitá hypertenze, další choroby nebo jejich kombinace. Záleží na tom, zda máte TK vyšší ráno před léky a odpoledne nebo večer se již zvyšuje, zda vzestupy TK přicházejí zhruba ve stejnou dobu prakticky denně, zda jsou provázené i zrychlením tepu nebo vznikají za stejných okolností.

K tomu je při každodenních obtížích optimální 24hodinové monitorování TK. Vy sama můžete provést řádné domácí měření TK (certifikovaným přístrojem s manžetou na paži) včetně měření po hodině v průběhu jednoho dne – viz elektronický záznamník TK a detailní informace na jeho 3. a 4. straně (zde v poradně ke stažení). S oběma záznamy TK se obraťte na svého lékaře, při neúspěchu na odborníky ve specializovaných centrech (tzv. Excellence centres). Na webu České společnosti pro hypertenzi (www.hypertension.cz) si můžete vybrat centrum blízké Vašemu bydlišti a domluvit si tam vyšetření.

31.01. 2016

Dotaz 43  |  krevní tlak  |  25.01. 2016  |  T. Formánek

Dobrý večer, je mi 68 roku a poslední dva roky jsem prodělal „Boreilozu a loni před vánoci, Plicní embolii“ V levé noze mám ucpané tepny.Užívám Varfarin. Několikrát za den, dost nepříjemně mě zabolí u srdce. Když si měřím tlak tak mám 160 ale i 165/110 Před tím jsem nikdy s tlakem problém neměl. Do jaké výše je vše ještě co se týká tlaku v normě. Děkuji za odpověď a přeji hezký den. T. Formánek

Dobrý den,

je pravděpodobnější, že máte v levé noze ucpanou žílu a ne tepnu. Krevní sraženina se z žíly utrhla a vmetla se do plic. Jednou z možných příčin bolesti „u srdce“ by mohla být tzv. angina pectoris, tj. bolest vznikající při zhoršeném prokrvení srdce při aterosklerotickém zúžení věnčitých tepen.Vzniká nejspíše při fyzické námaze, protože zúžené tepny neumožňují dostatečný přísun krve do srdečního svalu. Námahou pro srdce je i vysoký krevní tlak, který může v extrémním případě sám vyvolat bolest na hrudi při minimální ateroskleróze věnčitých tepen. Bolest může vzniknout také při kombinaci fyzické námahy a vysokého TK.

Při domácím měření TK (přístrojem s manžetou na paži) je rozhodující průměrný TK (z hodnot za několik dní). Tlak 135/85 mmHg a vyšší znamená hypertenzi – viz elektronický záznamník zde v poradně ke stažení. Vyplněný záznamník s hodnotami TK byste měl přinést svému lékaři. Vzhledem k občasným bolestem na hrudi -riziko srdečního infarktu -byste ho měl navštívit co nejdříve. 

30.01. 2016

Dotaz 42  |  léky a vysoký tlak  |  20.01. 2016  |  Linda

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat manžel 35 ,je léčen na vysoký krevní tlak,vždy měl tak cca 150/100 .Užívá léky -Tonada 4mg/5mg/1,25mg.Bere léky okolo 5 let tady tyhle užívá cca 1 rok.Začal mít problémy ohledně erekce a  a penis,se mu vůbec nestopoří… a.. pod….lékař tvrdí že z léků to nemůže být…je z toho zoufalí,někde jsem viděla že léky by se nemusely vůbec užívat existuje operace kdo trpí vysokým krevním tlakem …myslím že v třísle zaváděli nějakou hadičku už nevím přesně …prosím dělá se někde u nás taková operace?kolik stojí…a je možné být bez léků?děkuji moc za Váš čas

Dobrý den,

tableta Tonandy obsahuje 3 léky ve Vámi uváděných dávkách. Předpokládám, že před Tonandou bral manžel jiný kombinovaný lék obsahující pouze 2 léky, který sice tlak dostatečně nesnižoval, ale v té době nebyly poruchy erekce. Pokud vznikly výrazné poruchy erekce v krátké době, nabízí se jako jejich příčina ten třetí lék přidaný do trojkombinace, resp. kombinovaný účinek všech tří složek. Některé léky na léčbu vysokého tlaku zhoršují erekci, jiné se chovají neutrálně nebo dokonce erekci poněkud zlepšují. Navíc se mohou hypertonici mezi sebou v intenzitě tohoto nežádoucího účinku lišit.

Hypertonici (i bez léčby) mají poruchy erekce častěji než normotonici. Poruchou erekce se může manifestovat také ateroskleróza působící zúžení příslušných tepen o 5 až 10 let dříve než na srdci infarktem nebo cévní mozkovou příhodou. Někdy může jít o kombinaci všech uvedených příčin. Kromě vyšetření cholesterolu a jeho frakcí by měl manžel absolvovat ambulantní monitorování TK po dobu 24 hod. a domácí měření TK, aby se posoudil efekt bílého pláště (falešně vyšší TK v ordinaci lékaře) -viz elektronický záznamník TK a informace zde v poradně ke stažení. Tím by se třeba mohlo ukázat, že mu stačí méně léků, event. i v nižších dávkách.

Především je třeba si uvědomit, že neléčená těžká hypertenze nebo nedostatečně léčená hypertenze zvyšuje riziko infarktu při pohlavním styku až 10x ve srovnání s hypertoniky s léčbou normalizovaným TK. Poruchy erekce lze však potlačit podáním léků typu Viagry, které lze kombinovat v podstatě se všemi léky na snížení tlaku.

Metoda léčby hypertenze bez léků -katetrizační renální denervace -je stále ve fázi klinického výzkumu. O pokroku v této oblasti se můžete informovat ve specializovaných centrech (tzv. Excellence centres). Tam by také lékaři nejlépe mohli nastavit účinnou léčbu  manželovy hypertenze s minimálním negativním ovlivněním erekce. Na webu České společnosti pro hypertenzi (www.hypertension.cz) si můžete vybrat centrum blízké Vašemu bydlišti a domluvit si tam vyšetření.    

23.01. 2016

Dotaz 41  |  Korigovaná hypertenze  |  13.01. 2016  |  Martina Kocková

Dobrý den pane doktore, je mi 52 let a minulý rok v červenci mi byl zjištěn vysoký tlak. Objevila se mi krev v očích a tím se na vysoký tlak přišlo. Mám rodinou dispozici. Otec 5x infarkt a matka mozkovou mrtvičku. Léky beru Prestansce 10/5, Cynt 0,3, Conor Cor 2,5mg 1a půl ráno. Frontin 3x 0,25. Po půl roce se podařilo tlak dostat do dobrých hodnot. Krevní testy naprosto v normě. Vyšetření u kardiologa- hypertenze 1-2 stupně, EKG v normě, ECHO také dobré, Holter- mírná hypotenze s tím, že v zátěži bude tlak v normálu. Vyšetření na zátěžovém kole po minutě a půl, zvýšení tlaku ze 130/85 na 200/110 s extrasystoly. Doma se starám o invalidní matku a manžela po pracovním úrazu na vozíku. K tomu pracuji jako uklízečka ve škole. Proto ten Frontin a pro uklidnění tepové frekvence ze 120, nyní kolem 70. Samotný dotaz je, že pokud celý den jsem v nějakém běžném pohybu a zátěži, mám tlak kolem 110/70 i nižší. Pokud si ale třeba na hodinku lehnu, tlak se mi zvedne na 150/95. Je to většinou už kolem 17 hodiny. Takže v klidovém režimu a během jedné hodiny. Není to každý den. Nevím jak je možné, když netoleruji zátěž při vyšetření, toleruji ji v běžném dni a pak v klidu se mi tlak tak zvýší. Vezmu si tedy půlku cyntu a zase je vše dobré. Děkuji za odpověď. Kocková

Dobrý den,

podle Vašeho líčení míváte po 17. hodině vyšší TK. A co večer a ráno před léky? Myslím, že je třeba provést řádné domácí měření TK (DMTK) včetně měření po hodině v průběhu jednoho dne -viz elektronický záznamník TK včetně detailních informací na jeho 3. a 4.straně (zde v poradně ke stažení). Tak se ukáže, zda nemáte TK zbytečně nízký, zvláště v určité době, a zda nepotřebujete část léků přesunout na večer. DMTK obsahuje pouze klidové hodnoty TK, zatímco „tlakový Holter“, resp. hlavně jeho část v denní době obsahuje hodnoty TK za situace blížící se Vaší běžné zátěži, pokud se samozřejmě Vaše aktivity při monitorování TK výrazně nelišily od aktivit Vašeho běžného dne. Zátěž na kole není Vaše obvyklá aktivita, zvláště ne při bicyklové ergometrii, kde se na výrazném vzestupu TK může podílet stres.

Předložte záznamy DMTK včetně měření po hodině Vašemu lékaři, kterému při rozhodování o léčbě pomohou. Současně Vás prosím o zaslání záznamů elektronicky, abych věděl, že jsem situaci odhadl více či méně správně. V záznamech vyznačte čas braní léků včetně Frontinu, který TK také ovlivňuje. 

Časem by bylo vhodné konzultovat psychiatra, zda by místo Frontinu pro Vás nenašel vhodnější lék s podáváním 1x denně.

 

 

15.01. 2016

Dotaz 40  |  Možnost léčby vsokého krevního tlaku s využitím jiných látek než betablokátorů  |  12.01. 2016  |  Mgr. Leo Valenta

Opakovanými rozhovory s kardiologem se přes moje nářky na vedlejší negativní účinky na moje sexuální schopnosti (erekce) dozvídám, že není možné vysoký krevní tlak léčit jinak, než s využitím betablokátorů. Přes to, že je mi 72 roků, nemyslím si, že musím být protihodnotou k normalizaci krevního tlaku zbaven podle mne velice důležitého emocionálního životního normálu schopnosti pohlavního styku. Naopak vnímám zavedení této nové disfunkce do života jako prvek, který nevhodně zvyšuje duševní (psychické) napětí a v důsledku toho krevní tlak. Využívání betablokátorů při léčení vysokého krevního tlaku je zřejmě osvědčený a levný způsob -je možné využití jiných látek k dosažení spolehlivé normalizace krevního tlaku bez popsaného negativního dopadu na schopnost erekce? Pokud ano, tak jakých? Pro informaci doplňuji -kardiologa jsem začal před 1,5 rokem navštěvovat proto, že jsem měl občas zvýšený krevní tlak po ránu 160/100, běžně v průběhu dne 145/90. Spolu s užíváním dalších doprovodných léků např. na snížení „nehodného“ cholesterolu Zocor Forte 40 mg přes to, že opakované předchozí nálezy hovořily o hodnotách blížících se limitu, ale nepřekračujících ho, dochází k dříve neznámým svalovým problémům (svalové křeče v nohách), snižování fyzické schopnosti, zadýchávání se a následnému zvyšování váhy.

Dobrý den,

betablokátory skutečně patří k lékům, které výrazněji negativně ovlivňují erekci. Pokud jde o samotnou hypertenzi, jde použít jiné léky než betablokátory, pokud není pro jejich použití nějaký další  důvod -viz odpověď na dotaz č. 34. Ale i v těchto případech je možná alternativní léčba selektivně zpomalující srdeční frekvenci bez efektu na TK a bez negativního vlivu na erekci, která nahrazuje betablokátory. Navíc snižování fyzické výkonnosti, zadýchávání a zvyšování hmotnosti jsou spíše nežádoucí účinky betablokátorů a nikoliv Zocoru forte. Standardizovaným domácím měřením TK se možná ukáže, že kromě nežádoucího účinku na erekci má léčba betablokátorem i nedostatečný základní účinek, tj. normalizaci TK -viz elektronický záznamník zde v poradně ke stažení -a je třeba i z tohoto důvodu zkusit jiný lék. 

Svalové křeče v nohách patrně působí Zocor forte -lze ho přechodně vysadit a sledovat ústup křečí a event. znovu nasadit a pozorovat návrat křečí. Také v tomto případě existuje alternativní léčba příbuznými léky, které tento nežádoucí účinek mají méně často.      

15.01. 2016

Dotaz 39  |  vysoký tlak  |  12.01. 2016  |  Jan

Dobrý den, je vhodná infrasauna při vysokém tlaku , nebo srdeční arytmii Děkují

Dobrý den,

pobyt v klasické sauně představuje pro organismus zátěž. Do sauny by proto neměli chodit jedinci s těžkou hypertenzí a i ti, jejichž hypertenze je sice méně závažná, ale není léky dobře kontrolovaná, tj. v podstatě normalizovaná. Infrasauna spočívá v poměrně cíleném prohřívání těla infračerveným zářením a má i nižší teplotu okolního vzduchu. Měla by tedy představovat pro organismus menší zátěž a příjemnější dýchání. Přesto je vhodné si na zátěž postupně zvykat. Jedinec léta zvyklý na saunu, u kterého se zjistí hypertenze, je na tom lépe než hypertonik, který se saunou začíná. Vhodnost infrasauny pro hypertonika nejlépe posoudí jeho praktický lékař obeznámený s jeho hypertenzí včetně úspěšností její léčby a event. dalšími nemocemi. 

Otázka infrasauny u srdečních arytmií je mimo témata poradny pro vysoký tlak se zaměřením na konkrétnější problémy a ne na zpracování přehledu u širšího tématu mimo hypertenzi. V případě nositele arytmie je nejlepší se obrátit na svého kardiologa, který zná jeho arytmii a další parametry funkce srdce i jeho další případné choroby.

14.01. 2016

Dotaz 38  |  léky  |  08.01. 2016  |  Viki

Dobrý den, mamka (87 let) užívá -Tezeo, Monosam, někdy během dne Uno. Ráno si někdy naměří neuvěřitelných 60/30, ale v poledne má 130/70, je možné že to má z těchto léku. Děkuji za radu.

Dobrý den,

lze těžko věřit, že tak extrémně nízký TK snáší Vaše matka bez problémů. Je měření TK spolehlivé? Vaše matka se sama měří, správná metodika měření, spolehlivý tonometr? Bere spolehlivě léky? Pokud stav trvá delší dobu bez problémů, lze provést standardizované domácí měření TK doplněné měřením po jedné hodině v průběhu jednoho dne -viz elektronický záznamník s podrobnými informacemi zde v poradně ke stažení. Lepší by bylo nastavit léčbu v průběhu krátké hospitalizace. 

08.01. 2016

Dotaz 37  |  Hypertenze i při probíhající léčbě u praktického lékaře  |  08.01. 2016  |  Ing. Petr Vlach

Dobrý den pane doktore, je mi 50 let, přes se léčím s hypertenzí u své praktické lékařky, bohužel bez většího úspěchu. Z počátku jsem užíval lék PRENEWEL 2MG beze známek úlevy, nyní mám předepsán PRENEWEL 4MG, který mi také moc nezabírá -cítím se unavený, točí se mi hlava, zhoršil se mi zrak. Nyní při orientačním domácím měření mám TK průměrně 149/110, tepová frekvence okolo 75 tepů za minutu. Po lehčí námaze se tep zvýší až na 120 t/min. Píši Vám proto, že bych nerad skončil na silnějším léku -6MG. Na internetu jsem se dočetl, že existují léky s lepší účinností než ten, který mi praktická lékařka předepisuje. Mohl by jste mi prosím poradit, jak by se dala situace stabilizovat. Abych se přiznal, občas si dám skleničku trdého alkoholu a po ní se veškeré příznaky vysokého tlaku vytratí. Předem Vám moc děkuji za odpověď. V dokonalé úctě ing. Petr Vlach, Praha 6

Dobrý den,

je třeba realizovat standardizované domácí měření TK -viz elektronický záznamník zde v poradně ke stažení -k objektivnímu posouzení Vaší hypertenze a účinnosti stávající léčby. Jeden lék (jakýkoliv) stačí obvykle jen k léčbě lehké hypertenze, takže dle celkového průměrného TK se nejspíš ukáže, že potřebujete k léčbě Vaší hypertenze kombinaci 2 léků. Předejte záznam TK (oproštěný od efektu bílého pláště) své lékařce k snazšímu rozhodnutí o úpravě léčby. K měření TK potřebujete spolehlivý mezinárodně certifikovaný tonometr s manžetou na paži.

Můžete si otestovat, zda po alkoholu dochází u Vás ke snížení TK nebo efekt alkoholu není na TK závislý. Pokud Vás farmakologicky navozená normalizace TK nezbaví Vašich obtíží, je třeba hledat jejich příčinu jinde. 

 

08.01. 2016

Dotaz 36  |  Vysoký tlak  |  05.01. 2016  |  Jana Paniaková

Dobrý den pane doktore, je 43 let, vždy jsem měla nižší tlak, ale poslední měsíc mi začal stoupat 145/97 -103, cítím se slabá a točí se mi hlava. Jakmile si lehnu, tlak mi klesne na 110/80 .Byla jsem u lékařky, objednala mě na krev -myslí si, že to může být od štítné žlázy. Tlak u lékaře byl 128/88 . Předepsala mi Tensiomin 12,5 mg a brát polovinu jen v případě, že mi stoupne tlak nad 140/95. Před 4 lety jsem prodělala radioterapii s děložním čípkem, kdy mi byl vyvolán uměle ,,přechod“. Léky žádné neužívám, kontroly ok, jen návaly a špatně spím. Chtěla bych znát váš názor. Děkuji

Dobrý den,

jak píšete, Vaše lékařka u Vás zahájila vyšetřovací program, takže je poněkud předčasné se ptát někoho, kdo Vás tak dobře nezná jako ona, pokud jde o Vaše další nemoci a problémy. Hypertenze se většinou manifestuje ve středním věku. Více k ní disponují jedinci, kteří mají hypertenzi v rodině, a ženy v přechodu. Je třeba zjistit, zda vzestup TK přichází současně s návaly nebo je vyšší TK stále, zda je časový vztah mezi výskytem vyššího tlaku a poruchami spánku nebo zda máte více stresů. Návaly s trváním přechodu spíše ustávají. Pomozte své lékařce záznamem domácího měření TK a srdeční frekvence (tepu) za standardních podmínek včetně použití mezinárodně schváleného přístroje pro měření TK s manžetou na paži- viz elektronický záznamník zde v poradně ke stažení.

07.01. 2016

Dotaz 35  |  Hypertenze  |  03.01. 2016  |  Iva Kaňáková

Dobrý den pane doktore, je mi 49llet, v prosinci 2012 mi zjistili vysoký krevní tlak, brala jsem Prestariun Neo, nyní již cca 1,5 roku užívám Gopten 2mg 1 tabletu ráno. S lékem jsem spokojená, vyhovuje mi. Od té doby, co ho užívám, mám nižší tep, v klidu 55-65/min. Stane se mi, že cca 1 za 1-2 měsíce mi najednou, během pár minut, vylétne tlak na hodnoty cca 180-190/110-119, zrychlí se mi tep na 100-115/min., tento stav trvá i několik hodin, i když si vezmu tabletu’Tenziominu a pak zase velmi rychle odezní. Není to vůbec příjemný pocit a nevím, co s tím. Můj lékař mi říká, že to může být nějakým stresem, který si třeba ani neuvědomuji. Mám jet s dcerou v dubnu do Vietnamu, kde v tu dobu mají být teploty kolem 34-36 stupňů, a nevím, jestli si to vůbec mohu dovolit. Děkuji Vám za odpověď a vše nejlepší v tomto roce.

Dobrý den,

kromě stresu by vzestupy tlaku mohly být způsobené začátkem přechodu. Je třeba stavy objektivizovat, tj. pro srovnání zaznamenat hodnoty TK a tepu i v době mimo vzestupy TK -viz elektronický záznamník zde v poradně ke stažení. I když se zdá, že tlak a tep Vám stoupají současně, nelze vyloučit, že primární je vzestup tepu. Vzhledem k tomu, že vzestupy TK a tepu (záchvaty) trvají i několik hodin, je šance natočit v té době EKG a objektivizovat „rychlý tep“. Nejlépe a nejrychleji posoudí Vaši jinak lehkou hypertenzi s nasedajícími záchvaty vzestupu TK lékaři ve specializovaných centrech. Spojte se s centrem nejbližším Vašemu bydlišti -viz www.hypertension.cz  — Excellence centres.

07.01. 2016

Dotaz 34  |  kombinace leku  |  30.12. 2015  |  Eva Novotna

Dobry den, chci se zeptat, zda je vhodna kombinace leku na srdce Vasocardin a leku na tlak Tenaxum, Amlodipin 5 mg vecer a Carzap rano. Tlak mam většinou kolem 120/75. Slysela jse, ze kombinace Vasocardinu s lekem Tenaxum není vhodna. Dekuji

Dobrý den,

Vasocardin (chemicky metoprolol) patří mezi betablokátory, které mají více účinků. Snižují také krevní tlak. Záleží tedy na tom, z jakého důvodu se Vasocardin v kombinaci léků používá. Tenaxum se nemá přidávat k Vasocardinu, pokud se používá k léčbě srdečního selhání, zvláště v kombinaci s dalšími léky ovlivňujícími srdeční selhání. Pokud není jiný důvod pro podávání Vasocardinu (např. stav po srdečním infarktu nebo rychlá srdeční frekvence), dává se při léčbě samotné hypertenze přednost lékům, které již berete (Carzap a amlodipin), a jako třetí do kombinace se doporučuje diuretikum (močopudný lék) v malé dávce. 

Volba kombinace léků závisí kromě hypertenze na stavu srdce a přítomnosti dalších chorob, což nejlépe posoudí Váš praktický lékař (internista nebo kardiolog). 

31.12. 2015

Dotaz 33  |  Vysoký krevní tlak  |  18.12. 2015  |  Vilma

Dobrý den, vážený pane doktore.Měla bych na Vás dva dotazy.Ohledně sebe.Vždy jsem trpěla na naopak nízký krevní tlak.Loni jsem byla cca půl roku pod vypjatou rodinnou situací a při náhodném měření u obvodní lékařky mi byl naměřěn vysoký tlak.Dostala jsem holter a výsledky nebyly uspokojivé.Dostala jsem doporučení zkusit změnu život.stylu.Zanedlouho se mi však udělalo jeden den slabo,brnění,tlak přes 180 a odvezla mne Rzs. Nakonec se zjistilo,že za to mohla ploténka a zřejmě vypjaté emoce (vše si moc beru).Měla jsem i zrychlený tep,ale v nemocnici byl tlak dobrý.Nasadili mi tedy Betaloc zok 50mg. Stále ho beru,průběžně se měřím…tlak je dobrý, jen občas kolem 140/96 ale stává se i že bývá kolem 110/70. Zajímalo by mne zda pokud by se časem změnil na takto nižší je možné léky vysazovat. Někdo tvrdí,že to možné je, někdo,že to je nutné už napořád. Za druhé bych se chtěla zeptat na mého přítele.Pro vysoký tlak bral Tarku 180/2 mg a tlak byl naprosto běžně 120/85. Poté co mu byla náhodně zjištěna zůžená krkavice byl na operaci.Předpokládali jsme,že pak bude tlak i lepší. Naopak od té doby se tlak zvýšil ještě více,proto bylo přidáno Tenaxum 1 mg a v případě vysoké hodnoty i přes to Tensiomin 25 mg. Tlak mu přesto kolísá, jednou dobrý , po druhé i kolem cca 168-188/96-102. Nechce brát stále víc léků, pomohla by změna medikace místo dalšího přidávání? Velice děkuji za odpovědi.

Dobrý den,

Váš krevní tlak byl a je výslednicí působení TK zvyšujících a snižujících faktorů, které se v čase mění. Průměrný TK by měl být v mezích normy nastaven tak, aby případné extrémní hodnoty TK ve směru dolů i nahoru nedosahovaly nebezpečných úrovní pro svého nositele. Pokud se bude TK snižovat, lze zkusit snížit dávku Betaloku na polovinu, event. ho i úplně vysadit a TK nadále kontrolovat. Úplné vysazení léků je výjimečné, nejspíše při oslabení stresových situací a při dalších dlouhodobých radikálních režimových opatřeních.  

 

Vzhledem k nálezu zúžené krkavice (znamená zvýšené kardiovaskulární riziko -srdečního infarktu nebo cévní mozkové příhody) u Vašeho přítele je třeba provést stanovení celkového cholesterolu a jeho frakcí, které jsou pravděpodobně zvýšené, resp. patologické. V případě potvrzení „zvýšeného cholesterolu“ je třeba více omezit v potravě živočišné tuky a nasadit lék na snížení cholesterolu. Na zvýšení TK se může podílet vývoj hypertenze, ale i nárůst stresových situací. V léčbě hypertenze lze zkusit jiné dvojkombinace léků (literárně nebo ze zkušenosti účinnější). Třetím lékem by mělo být diuretikum (močopudný lék) v malé dávce. Výrazné vzestupy TK bez zjištěné příčiny lze řešit podáním Tesniominu navíc k chronické léčbě hypertenze, při jejich dlouhodobějším výskytu lze opatrně zvýšit chronickou léčbu z rukou praktického lékaře.  

19.12. 2015

Dotaz 32  |  Tlak – problém  |  15.12. 2015  |  Misa503

Dobrý den. Moje mamka -81 let -bere na vysoký tlak dlouhodobě Moduretik, Betaxu. Pravidelně ji měřím doma tlak ( Tensoval duo control) a  hodnoty systolické kolem 125, 145, 165 a diastolické 78, 85, 90 , ale v posledním měsíci -hlavně ráno má systolický tlak pod 100 a diastolický pod 50. Ale k večeru má tlak třeba 165/85. Přes den 135/75. Žádné obtíže nepociťuje s ohledem na tlak. Zajímalo by mě proč má tak nízké hodnoty ráno. Děkuji

Dobrý den,

předpokládám, že extrémně nízké hodnoty TK byly naměřeny ráno před léky a obdobné vyšší hodnoty TK k večeru měla i dříve. Nebere proti dřívějšku navíc nějaký lék na spaní nebo omylem znovu své léky na vysoký krevní tlak kromě rána i večer nebo jen některý z nich? Jste si jistý, že bere léky spolehlivě? Záležitost je třeba rychle řešit, při nízkém tlaku je riziko závratí a pádu. Situaci může nejlépe vyřešit její praktický lékař. Vy mu ale můžete pomoci měřením TK podle pokynů v elektronickém záznamníku TK včetně měření TK po hodině v průběhu jednoho dne. 

17.12. 2015

Dotaz 31  |  výběr mezi Intelli manžetou a Easy manžetou  |  04.12. 2015  |  Marcela Andertová

Prosím můžete mi poradit jaký je rozdíl mezi výše uvedenými manžetami? Popřípadě jakou bych měla zvolit v případě,když je mi měření tlakoměrem nepříjemné /stažení ruky + tlukot srdce/.

Dobrý den,

Intelli manžeta je preformovaná, ale vzhledem k tomu, že snímá oscilace z větší částí obvodu paže, není závislá na správném umístění. Easy manžeta je měkčí, ale více záleží na jejím správném umístění. Nejlépe bude, když si obě manžety vyzkoušíte v prodejně a pak se lépe rozhodnete.

 

16.12. 2015

Dotaz 30  |  Hypertenze a cukrovka  |  21.11. 2015  |  Martin Škrobálek

Dobrý den, po diagnostice DM typ 2, přísně dodržuji životosprávu. Zhubl jsem za 4 měsíce 12 kg, nepožívám alkohol a dodržuji dietu. Léčím se i s hypertenzí. Prestarium Neo 5mg a Agen 5mg 1-0-0. Tyto léky udržovaly tlak cca. 130/80, při dietě se začal snižovat. Léky jsem rozpůlil tzn: 2,5 mg každý. I s tímto rozpůlením je tlak 110/65. Jsou tyto hodnoty nízké? Léky jsou podávány po domluvě s diabetologem z důvodu odvodňování. Je možné po dohodě s lékařem toto vysadit? Lze dávky ještě snižovat? Děkuji za ochotu a Váš čas. S pozdravem Škrobálek

Dobrý den,

jste krásný příklad důsledně uplatňovaných režimových opatření a vzor pro ostatní. Proto Vám klesl TK a patrně se zlepšily i metabolické parametry. U sníženého tlaku záleží na tom, jak ho snášíte a zda není někdy ještě nižší. Stáhněte si elektronický záznamník TK, vyplňte a vytištěný odevzdejte svému lékaři. Je vhodné doplnit ještě měření TK jeden den po hodině (při každém sezení měřit minimálně 2x) k nalezení nejnižšího TK během dne, abyste po obědě za volantem při velmi nízkém tlaku nezaklimbal.

Možná by Vám stačil jeden lék v malé dávce (lépe Prestarium), výjimečně byste dle TK mohl vysadit oba léky a znovu provést kontrolní záznam TK. Záleží na tom, zda se Vám podaří režimová opatření udržet na dosažené úrovni. Záznamy TK předejte svému lékaři k definitivnímu rozhodnutí o lécích a jejich dávkování.   

28.11. 2015

Dotaz 29  |  Doporučený léčebný postup hypertenze  |  09.11. 2015  |  Vilém Sysel

Dobrý den pane doktore, po zakoupení tlakoměru 23.10.2015 OMRON M6 IT si pravidelně měřím TK a výsledky měření vkládám do Vámi modifikovaného excelovského el. záznamníku DMKT (viz příloha v PDF formátu – údaje za týdny: 44-dovolená TK=135/92 a 45-sedavé zaměstnání TK=146/99). Prosím o zhodnocení naměřených hodnot TK s Vámi doporučeným léčebným postupem. Pro úplnost uvádím, že již dříve mi byla zjištěna nadomykavost aortální chlopně (kontrola ECHO 1 x za rok) a před nedávnem neseroidní revmatoidní artritida (léčení kortikoidy–mohou mít vliv na zvýšený TK ?). Do zahájení léčby rev. artritidy jsem neměl s TK žádné problémy. Je v mém případě nutná farmakologická léčba, pokud ano jaká-nebo by stačilo léčení homeopatiky. V této souvislosti přivítám jakékoliv Vaše doporučení. Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

ano, kortikoidy zvyšují krevní tlak. Ukažte záznamy DMTK svému lékaři, nejlépe kardiologovi, který kontroluje Vaši srdeční vadu, aby Vám vybral lék vhodný současně jak pro léčbu hypertenze, tak pro srdeční vadu. Tzv. režimová opatření (zvýšení pohybu, snížení hmotnosti a další) mohou snížit TK, pokud je u Vás co zlepšovat -viz www.hypertension.cz -pro pacienty. Při jejich dodržování může být potřeba jen nižší dávka léku. Doporučení odborné společnosti neznají homeopatickou léčbu hypertenze.

12.11. 2015

Dotaz 28  |  Emoční vysoký tlak  |  07.11. 2015  |  Daja

Dobrý den pane doktore, mám syndrom bílého pláště, který mi byl potvrzen. Nicméně cca před čtvrt rokem jsem byla v horším psych. rozpoložení a při nasazení holtera jsem měla vyšší hodnoty. Dr mi napsal bisoprol mylan 2,5mg 1 tableta. Poté jsem byla na kontrole, tlak se mi upravil, ale stále se mi motala hlava. Pan lékař doporučil měsíc užívat půlku a poté vysadit. Po polovině dobrý, ale po vysazení mi tlak vyskočil. Bylo mi doporučeno polovinu brát, že je to neškodná dávka vlastně 1,25mg. Spíš než na tlak má ta polovina vliv na uklidnění. Myslíte že ta půlka dělá takový rozdíl než když jsem bez poloviny? Nebo je to spíš psychyka. Ještě bych měla dotaz, je normální že když si neodpočinu po chůzi a změřim si hotnoty např. 156/90 a poté např. 133/87 je to v pořádku? Jsou určité hranice tlaku? Myslím třeba jaký tlak můžeme mít po chůzi.Děkuji

Dobrý den,

píšete, že máte prokázaný syndrom bílého pláště, resp. hypertenzi bílého pláště. Stav psychiky je důležitý (viz odpověď na dotaz č. 24) a mohl se Vám v horším psychickém rozpoložení zvýšit TK i doma a tzv. tlakový Holter objektivně ukázal vyšší průměrný TK za 24 hodin nebo/i v denní době, což svědčí pro setrvalou (pravou) hypertenzi. Za této situace je třeba kromě zesílení režimových opatření, pokud to lze, (viz www.hypertension.cz -pro pacienty) a nasadit léčbu přiměřenou dávkou léku. Dávka bisoprololu 1,25 mg je sice malá, ale ne zcela zanedbatelně účinná, zvláště v případě hraniční hypertenze. Vzestup TK podmíněný převážně stresovými situacemi a zhoršeným stavem psychiky lze také ovlivnit zklidňujícím lékem (léčba cílená přímo na příčinu), kterou však nelze vždy realizovat -nejlépe konzultovat psychiatra. Nemáte-li ráda léky, můžete před psychiatrem konzultovat psychologa.

Krevní tlak je při fyzické nebo i psychické zátěži značně variabilní a nějaké hranice lze obtížně stanovit -viz podmínky pro domácí měření TK v rámci elektronického záznamníku DMTK ke stažení v rámci poradny nebo přímo na www.zaznamtlaku.cz. Na dalších listech excelovského souboru je uvedené podrobné vysvětlení problematiky.  

08.11. 2015

Dotaz 26  |  Emoční vysoký tlak?  |  06.11. 2015  |  Daja

Dobrý den pane doktore, mám syndrom bílého pláště, který mi byl potvrzen. Nicméně cca před čtvrt rokem jsem byla v horším psychyckém rozpoložení a při nasazení holtera jsem měla vyšší hodnoty. Dr mi napsal bisoprol mylan 2,5mg 1 tableta. Poté jsem byla na kontrole, tlak se mi upravil, ale stále se mi motala hlava. Pan lékař doporučil měsíc užívat půlku a poté vysadit. Po polovině dobrý, ale po vysazení mi tlak vyskočil. Bylo mi doporučeno polovinu brát, že je to neškodná dávka vlastně 1,25mg. Myslíte že ta půla dělá takový rozdíl než když jsem bez poloviny? Nebo je to spíš psychyka. Ještě bych měla dotaz, je normální že když si neodpočinu po chůzi a změřim si hotnoty např. 156/90 a poté např. 133/87 je to v pořádku? Děkuji

viz odpověď na dotaz č. 28 (o málo doplněný dotaz č. 26)

08.11. 2015

Dotaz 24  |  psychika a tlak  |  03.11. 2015  |  Verca Laubova

Pane doktore, jak moc ovlivňuje vysoký tlak vstup do klimakteria a rozhozená psychika? Lecim se už spoustu let, užívala jsem Tenormin a později byl přidán Lusopress. Po vysazení hormonů jsem v přechodu, tlak se mi totálně rozhodil. U lékaře i 200/110, doma tak střídavě 170/95, někdy i více, měření mě psychicky zdepta, čím víc chci nižší tlak,ttím je vyšší. Přidán Prestarium neo, ale zlepšení není. Mám jít na malý gyn zákrok s přispanim, již jednou mě nevzali kvůli tlaku. Jsem z toho už úplně na nervy. Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

ano, po přechodu se ženám zvyšuje v průměru krevní tlak. Může se zhoršit i dřívější letitá hypertenze. Stav psychiky je rovněž důležitý. Více stresových situací obvykle přináší další zvýšení tlaku. Vámi uváděné hodnoty TK svědčí pro efekt bílého pláště – zvýšený TK doma a ještě vyšší TK u lékaře nebo před operací. Je třeba si doma metodicky správně změřit tlak -minimálně po 5 minutách klidného sezení (někteří potřebují i 10 minut), měřit alespoň 2x těsně za sebou a za dalších podmínek popsaných v elektronickém záznamníku a předešlých odpovědích. Pečlivě provedený záznam TK předejte svému lékaři jako dobrý podklad pro úpravu léčby.

Pokud bude Váš průměrný TK dle záznamu zvýšený nebo budete mít naměřené jednotlivé vysoké hodnoty TK v průběhu dne, je třeba upravit léčbu. Zvážit aktuální potřebu Tenorminu pro snížení srdeční frekvence -buď přidat další lék do kombinace (diuretikum, lehce močopudný lék) nebo Tenormin vyměnit za diuretikum. Při trvajících problémech zvážit navíc podání vhodného zklidňujícího léku, nejlépe z rukou psychiatra. Pak bude třeba i možné některý z léků na tlak vysadit.

Podání zklidňujícího léku navíc je ještě důležitější před operačním výkonem, event. v kombinaci s rychle účinným lékem proti vysokému tlaku. Příznivě se projeví i předchozí klidný spánek zajištěný vhodným lékem.

05.11. 2015

Dotaz 23  |  dychani na hrudi z tezka  |  21.10. 2015  |  ladislav danko

dobry den mam problem nevim proc my dycha na hrudi z tezka a ktomu se my trochu hlava kolisa zes strany na stranu a srdecni tep je trosicku rychli bojim se bud je to od patere nebo od oci a nebo zmnena tlaku dekuji predem za od poved.

Dobrý den,

Vaše obtíže mohlo vyvolat několik příčin nebo jejich kombinace. Vyžadují odpovědi na doplňující otázky. Obraťte se nejlépe na svého praktického lékaře, který má záznam o Vašich předešlých nebo trvajících chorobách a léčbě. Účast nepřiměřeného krevního tlaku na Vašich obtížích byste mohl potvrdit/vyloučit záznamem doma správně naměřeného tlaku. V případě závratí po postavení doplňte ještě měření ihned po postavení nebo po 2 min. stání. Zásady správného měření TK jsou uvedeny v rámci elektronického záznamníku TK na tomto webu. Záznam TK předejte svému lékaři. Ulehčíte mu práci.

 

30.10. 2015

Dotaz 22  |  Tlak  |  13.10. 2015  |  Robert

Dobrý den Chtěl bych se prosím zeptat ohledně tlaku. Když si měřím doma digitálním tlak. naměřené hodnoty jsou od 126/78–145/80 a tep od 47-60 ale většinou tep kolem 50. Nejsem nějaký sportovec jen kolo občas. Je mi 35 let s tlakem mam problémy od malička vždy u lékaře naměřen vyšší měl jsem i 24 hod. sledování vyhodnoceno podobně. Jsem u lékaře krapet nervozní. Léky na tlak neberu vyhodnoceno lékařem syndrom bílého pláště.Tak se chci zeptat zda se tlakem zabývat i tepem? Lze tlak ovlivnit nervozitou? Děkuji.

Dobrý den,

zvýšený průměrný TK při 24hodinovém monitorování svědčí pro setrvalou (pravou) hypertenzi -v ordinaci u lékaře i doma, i když v ordinaci může být tlak ještě vyšší v důsledku efektu bílého pláště. V případě vyššího průměrného TK při domácím měření TK přes dodržování tzv. režimových opatření byste měl dostat lék na snížení TK -viz informace u elektronického záznamníku TK, odpovědi na otázky č. 1, 2 a 12. Informace o tepu najdete v odpovědi na otázku č. 20.

16.10. 2015

Dotaz 21  |  Vysoký tlak po pôrode  |  09.10. 2015  |  Lucia

Dobrý deň, mám 34 rokov, mojím problémom je vysoký krvný tlak 160/110, ktorý mi takto vyskočil pár dní po pôrode. Zvýšené hodnoty krvného tlaku som mala už po prvom pôrode, no keď som druhýkrát otehotnela, tlak sa ustálil na ideálnych 120/80 a trvalo to celé tehotenstvo. No po pôrode znova vysoké hodnoty. Beriem dopegyt, no tlak sa mi neznižuje. Krvný obraz mám dobrý, z krvi nebola zistená žiadna príčina vysokého tlaku. Nemám ani nijaké vážne zdravotné ťažkosti, jedine časté bolesti hlavy (ktoré som tiež v tehotenstve nemala). Váhu mám už roky rovnakú 58kg pri výške 167cm. Snažím sa stravovať zdravo, pohybu mám dostatok.  Zaujímalo by ma, aká môže byť u mňa príčina takých vysokých hodnôt krvného tlaku.

Vážená paní Lucio,

 pokud jsem dobře rozuměl, obě těhotenství proběhla s normálním tlakem, takže jste nebrala  žádné léky na vysoký tlak. Po porodu je léčba hypertenze snažší. I při kojení lze užívat většinu běžně používaných léků. Vzhledem k tomu, že se dostávají do mateřského mléka, doporučuje se podávat podle potřeby současně několik léků v nízkých dávkách. Dopegyt se dnes mimo těhotenství dává výjimečně.

U potomků zvláště obou hypertenzních rodičů přichází hypertenze častěji a dříve. Můžete být ale i první svého rodu s hypertenzí. Možná, že dispozici k hypertenzi máte a projeví se při zátěžové situaci -péče o novorozence. Zkuste si změřit TK doma k posouzení podílu efektu bílého pláště na Vaší hypertenzi -viz elektronický záznamník TK.

 

 

 

15.10. 2015

Dotaz 20  |  Puls  |  09.10. 2015  |  Jiří Aréna

Dobrý den,jaký má být správný puls u člověka,který nesportuje a není příliš pohybově aktivní? Nebere žádné léky a tlak má kolísavý,spíše nízký. Děkuji za odpověď. J.

Vážený pane Aréno,

u zdravého dospělého se za normální klidovou srdeční frekvenci (puls, tep) -alespoň po 5 minutách klidu vsedě – pokládá obvykle SF 60 až 90 tepů/min. Optimální SF je cca 60 -70/min. Může být i nižší (kolem 50/min.) při vrozené převaze parasympatického autonomního nervového systému, zvláště při kombinaci se sportem. Zvýšená SF při převaze sympatiku však znamená zvýšené riziko výskytu kardiovaskulárních chorob, které lze příznivě ovlivnit pohybovou aktivitou.

15.10. 2015

Dotaz 19  |  Vysoký tlak ,  |  04.10. 2015  |  Marie

dobrý den pane doktore. Je mi 77 let a s tlakem se léčím už deset let. Než mi léky trošku zabrali, nebo jsem je snášela, měla jsem nejméně 4 druhy. Naposledy jsem brala LOsagen 50mg a Kapidin 10 mg. L -L -K, nic moc, ale trošku to zabíralo, ovšem počasí mě mnohokrát dostalo na pohotovost, s tlakem 240/120. Naposledy když jsem byla u pana doktora na kontrole, tak mi řekl , že mám výborný tlak a změnil mi léky. Beru už dva měsíce Irbersartan 300mg a kapidin mi nechal, tozložení léků, I – 0 -K, ovšem stále mám rozházený tlak nejvíce horní i po vzetí prášku mám ráno 160 /88 , nebo na 76, o pane doktore obracím se na Vás s prosbou, o radu, nebo doporučení, mohu i přijet, jsem z toho skutečně špatná nyní se mi zase objevil zánět močových cest a nevím zda to nemám po těch nových lécích, protože jsem ještě alergická. U pana doktora jsem byla , ale řekl mi , že si léky musí sednout, ovšem myslím , že už to je dost dlouho na to aby nějak zabrali. Děkuji za odpověď , nebo doporučení Marie

Vážená paní Marie,

použijte elektronický záznamník TK zmiňovaný v odpovědích na obě předchozí otázky jak k sedmidennímu měření TK 2x ráno a 2x ráno, tak k jednodennímu meření TK po hodině při stávající léčbě. Pokud máte ještě Losagen, mohla byste prověřit i předchozí léčbu a vyloučit alergii na Irbesartan. Jednotlivé velké vzestupy TK nebo i celá období se mohou vyskytnout a je třeba zkusit již doma podat i opakovaně lék s rychlým nástupem účinku a krátkým trváním, jaký Vám patrně dali na pohotovosti. Záznamy TK předložte svému lékaři. Pokud se nepodaří najít pro Vás vhodnou léčbu, obraťte se na specialisty na diagnostiku a léčbu hypertenze v centru poblíž Vašeho bydliště. Viz dotaz paní Machálkové -č. 8.  

09.10. 2015

Dotaz 18  |  krevni tlak  |  03.10. 2015  |  Jarka

Dobrý den, můj manžel -65 let má ráno vždy vysoký krevní tlak, večer potom normální. Ráno bere léky Perindopril Mylan 4 mg-1tabl., Rosuvastatin Teva 20 mg-1tabl. Ráno má např. 190/95-tep 80, večer 144/88-tep 66,dnes ráno 168/103-tep 68,večer 123/79-tep.68. Prosím, co je příčinou ?

Vážená paní Jarko,

na vysoký krevní tlak působí z podávaných léků pouze perindopril. Jeho vyšší dávkou (až dvojnásobnou) podanou ráno by se patrně nápravy nedosáhlo, navíc by bylo vzhledem k udávaným tlakům riziko nízkého tlaku kolem poledne. Použijte záznamník TK zmíněný v odpovědi na předchozí dotaz také pro měření jeden den od rána do večera po hodině při stávající dávce perindoprilu. Pak zkuste další měření po rozdělení dávky -1/2 tbl. ráno a 1/2 tbl. večer. Vytištěné záznamy TK předejte manželovu ošetřujícímu lékaři.

09.10. 2015

Dotaz 17  |  léky  |  30.09. 2015  |  Čermák

Mám dlouhodobě nekorigovaný krevní tlak….mohu současně brát tyto léky Tanxum + Twynsta

Vážený pane Čermáku,

vypadá to, že jste současně tyto léky ještě nebral. Předpokládám, že jste dosud bral Twynstu, dost možná v největší síle obou léků přítomných v jedné tabletě Twynsty 80/10, a přesto neznormalizovala Váš tlak. A teď máte zkusit přidat lék Tenaxum? I když je to méně obvyklá kombinace léků, je podstatné, zda je nebo bude účinná a jak ji budete snášet, tj. zda se po přidání léku Tenaxum neobjeví nějaké nežádoucí účinky. Dobrá účinnost znamená normalizaci TK v průběhu celých 24 hodin, ale zároveň i nepřítomnost nepřiměřeně nízkého TK v době maximálního účinku kombinace léků, tj. cca po 4 hodinách od jejího spolknutí ráno. U těžší hypertenze vyžadující léčbu 3 léky (i když ve 2 tabletách) se tak může stát, že je třeba léky rozdělit na ráno a večer.

Nejlépe bude, když si stáhnete elektronický záznamník pro domácí měření TK, vyplníte a vytisknete ho a předložíte svému lékaři. Pokud budou ranní tlaky, resp. jejich průměr ráno před novou dávkou nadále zvýšený a kolem poledne budete mít nízký TK, je třeba dávku léků rozdělit.  

 

 

 

09.10. 2015

Dotaz 16  |  nedomykavost mitrální chlopně  |  17.09. 2015  |  Hana Nováková

Dobrý den, byla jsem poslána po několika letech, kdy se léčím s vysokým TK na echo srdce. ¨, kdy byla nalezena středně významná nedomykavost mitrální chlopně. Potíže zatím žádně nepoci’tuji a ostatní nález na echo byl v normě. Chtěla bych se zeptat, jaká je prognoza, jsem z toho vyplašená. Děkji Nováková

Vážená paní Nováková,

nedomykavost mitrální chlopně se obvykle léta nemění. Ve Vašem případě je příznivé, že při echokg vyšetření nebyly nalezeny žádné další odchylky od normy. Je však třeba echokg nález časem zkontrolovat a v případě významného zhoršení zasáhnout. Dotazy směřujte na kardiologa, který Vaše ECHO prováděl.

Z hlediska hypertenze nebyly na Vašem srdci nalezeny žádné abnormality představující přídatné riziko navíc k samotné hypertenzi. Také příznivá zpráva.

 

30.09. 2015

Dotaz 15  |  Vysazení Bisocardu  |  06.09. 2015  |  Milan Mareš

Dobrý den, požádal bych Vás o radu zda je možné vysadit Bisocard 5mg. Hodnoty krevního tlaku jsou v tabulce v příloze. nar 21.8.1968, výška 187cm váha 90kg, poslední čtyři roky pracuji manuálně, stavěl jsem rod.dům. Prášky beru cca 2roky (přeháněl jsem to se stavbou a starostmi okolo stavby). Jím celkem zdravě nekouřím, alkohol denně 2 sklenky červeného vína, pohybu mám dostatek. Jelikož mě prášky nevyléčí zkouším doplněním stravy -čer.řepa, kurkuma, hloch, a další. Bisocard mě ze začátku nevadil až nyní po dvou letech pozoruji únavu a malou fyzickou výkonost. Je to logické pokud Bisocard „drží“ tep. frekvenci na nízkých hodnotách atd. Děkuji za Váš názor S pozdravem Milan Jileček

Dobrý den, pane Jilečku,

podle celkového prům. tlaku je Vaše hypertenze léčbou normalizovaná, pouze prům. ranní diastolický (spodní) TK je hraničně vyšší. Je divné, že jste únavu a malou fyzickou výkonnost nepozoroval již dříve na začátku léčby Bisocardem. Únava může být při dlouhodobé zátěži i přirozená. Může se vyskytnout až po skončení několikaročního díla. A co jiné (dosud skryté) nemoci kromě hypertenze? Zcela vyloučit možné nežádoucí účinky Bisocardu lze jen alternativní farmakologickou léčbou. Léky typu Bisocardu se používají k léčbě hypertenze při současné rychlejší srdeční frekvenci. S tím je třeba počítat i při alternativní léčbě, pokud to byl i Váš případ. Léky typu verapamilu (diltiazemu) také zpomalují srdeční frekvenci, ale méně než Bisocard i při vyšší dávce. Při přetrvávajícím vyšším TK bude třeba verapamil kombinovat, nejlépe s některým lékem ze skupiny ACE-inhibitorů. Při trvajících problémech lze konzultovat specialistu v místě blízko Vašeho bydliště -odpověď na otázku č. 8. 

Je zbytečné utrácet peníze za potravinové doplňky.  

11.09. 2015

Dotaz 14  |  Dodatek k předchozímu dotazu – Elektronický záznamník měření KT  |  05.09. 2015  |  Karel Eminger

Následně jsem zjistil, že datum nelze zadat jen u prvního dne, u dalších je to již v pořádku. Není tedy nutné se problémem až tolik zabývat. Přesto děkuji. Karel Eminger

Viz odpověď na předchozí dotaz.

10.09. 2015

Dotaz 13  |  Elektronický záznamník měření krevního tlaku  |  05.09. 2015  |  Karel Eminger

Dobrý den, stáhl jsem si na těchto stránkách uvedený elektronický záznamník hodnot domácího měření krevního tlaku ve formátu Excel. Bohužel nefunguje formát pro zapsání datumu měření, zkoušel jsem všechny možné varianty zapsání datumu, ale žádný příslušné buňky neakceptují. Formátování souboru je zamčené pod heslem, takže jsem nemohl zkontrolovat, jaký formát je zde přednastaven. Děkuji za pomoc. Karel Eminger

Vážený pane Emingře,

doufám, že už je všechno v pořádku. Sám jsem si stáhl poslední verzi záznamníku a Vámi popisovaný problém jsem nenašel. Informoval jsem své spolupracovníky, kteří mají na starost technickou stránku projektu. Nic mezitím neopravovali a žádnou závadu nenašli.

Myslím, že jste již od nich obdržel jejich reakci mailem. 

10.09. 2015

Dotaz 12  |  Měření tlaku doma a u lékaře  |  04.09. 2015  |  Alena Málková

Lékař mi měří tlak 1x pomocí přístroje, který je postaven na stole a má display. Měří se na pravé ruce bez jeho asistence. Když si ho měřím sama přístrojem OMRON na levé ruce a 3x do 10 min ( je tak předepsáno), mám výrazně nižší průměrné hodnoty ráno i večer než u lékaře. Jak mám dále postupovat. Léky beru přesně podle jeho předpisu. Děkuji.

Vážená paní Málková,

v ordinaci lze použít i jiné přístroje pro měření krevního tlaku s manžetou na paži než klasický rtuťový tonometr. Metodika měření by však měla být v zásadě stejná. Lze měřit na libovolné paži, pouze v případě opakovaného výraznějšího rozdílu TK mezi pažemi je doporučené měřit na paži s vyšším TK. Příčina výraznějšího rozdílu TK mezi stranami by se měla vyšetřit.

Doma je při zhruba stejném tlaku na obou pažích výhodnější měřit TK na nedominantní paži, tj. na levé paži u praváků a naopak, kvůli snadnější manipulaci s manžetou. Doma stačí měřit 2x za sebou (1-2 minuty mezi měřeními), pouze při větším rozdílu TK mezi měřeními je lépe měřit 3x. Před prvním měřením je třeba vše na měření připravit, pak se posadit minimálně na 5 minut a potom malým pohybem spustit měření.

Vyšší hodnoty TK v ordinaci než doma jsou výsledkem efektu bílého pláště. Další informace viz odpovědi na otázky č. 1 a 2.

 

 

10.09. 2015

Dotaz 11  |  Vysoký krev.tlak  |  03.09. 2015  |  Ludmila

Co 3 měsíce chodím k kardiol.od nového roku mi naměřili 160/95 a každý další 180/100 200/100 pak jsem měla holtra,zjistili hypertenzi 3 stupně kdy hodnoty byly i v noci 207/111.co mě dál bude čekat dostala jsem léky a mám přijít v prosinci ,děkují za odpověď .

Vážená paní Ludmilo,

lékaři můžete pomoci měřením TK doma -viz elektronický záznamník na webu Celimedu včetně prevence nízkého TK v průběhu dne (měření po jedné hodině v průběhu dne). Pokud se nepodaří významně snížit Váš tlak směrem k normálnímu rozmezí TK, zařiďte si dřívější kontrolu u Vašeho lékaře, případně se obraťte na specialisty na diagnostiku a léčbu hypertenze -viz dotaz paní Machálkové (č. 8).

 

07.09. 2015

Dotaz 10  |  vysoký tlak  |  26.08. 2015  |  Jana Nováková

Dobrý den, asi 1O let se léčím s vysokým TK, nyní jsem byla poslána na echo srdce, kde mi byla nalezena středně významná nedomykavost trikuspidální chlopně. Chtěla bych se zeptat, jaká je optimální hodnota TK u této vady a jaká je prognoza. Je mi 62 let, potíže zatím nemám žádné. Děkuji Nováková

Vážená paní Nováková,

izolovaný nález na trikuspidálni chlopni (při jinak normálním nálezu na srdci dle echokg vyšetření) nesouvisí s krevním tlakem, který si sledujete. Optimální hodnota TK je stejná jako u hypertoniků bez vady, tj. kolem 130/80 mmHg. Blíže viz informace na dalších listech elektronického záznamníku -zaznamtlaku.cz. Nedomykavost trikuspidální chlopně se obvykle léta nemění. Vývoj vady může ovlivnit přítomnost dalších chorob. Proto je třeba echokardiografické vyšetření časem opakovat. Dotazy směřujte na kardiologa, který Vaše ECHO prováděl. 

 

 

 

 

30.08. 2015

Dotaz 9  |  Detekce pohybu při měřeníkrevního tlaku  |  26.08. 2015  |  Honza

Poměrně často se mi při měření tlaku stává, že mně měřič indikuje pohyb, i když se prokazatelně nepohybuji ani nemluvím. A tak by mne zajímalo, jak měřič pozná, že se hýbu. Díky a přeji hezký den. Jan Cibulka

Vážený pane Cibulko,

nevhodný pohyb vyhodnocuje vnitřní algoritmus z tlakových změn v manžetě. Máte-li pocit, že těchto hlášení včetně bezdůvodných proti dřívějšku přibylo, měl byste přístroj zaslat k prověření do servisního střediska.

http://www.krevni-tlak-omron.cz/servis-a-zakaznicka-podpora/kontaktni-formular

 

 

30.08. 2015

Dotaz 8  |  nepříjemné vedlajší účinky léků na vysoký tlak  |  08.08. 2015  |  Miluše Machálková

Pane doktore,jsem již zoufalá,jak mi tyto léky ničí život,způsobily mi velké bolesti svalů,otoky a v kolenech zbytnění.Jsou to všechny,které to mají jako nežádoucí vedlejší účinky.Poslední léta Bisoprolol,pak Acebutolol,Indap a Nebilet a nyní Carzap.Trpím esenciálním vyšším tlakem ,ktery byl při zjištění v roce 2002 170 na 100 tep až 100.Začínala jsem Prestariem -nepříjemné pokašlávání,pak léta Tenaxum ,pak přidán Betaloc- po něm nohy jak betonové-těžké.Léky mi způsobovaly také kruté křeče -Amilzid.Po Carzapu už nemohu jezdit na kole,jak mi od kyčlí dolů bolí svaly.Prosím poradte mi ,který lék by byl pro mne vhodný.Vím, že mi to způsobují,nebot projevy jsou odlišné,ale znemožnují mi normální pohyb už 7 let.Moc děkuji za radu,protože trpím jak Job a zatím mi nikdo nepomohl a to jsem volala i na ministerstvo zdravotnictví.s úctou Miluše Machálková.

Vážená paní Machálková,

Vaše problémy nelze probrat na několika řádcích. Vyžadují odpovědi na doplňující otázky, informace o laboratorních výsledcích a vyzkoušení alternativních léků. Je to záležitost pro specialisty, kteří pracují v centrech pro diagnostiku a léčbu arteriální hypertenze (tzv. Excellence centres). Na webu České společnosti pro hypertenzi (www.hypertension.cz) si můžete vybrat centrum blízké Vašemu bydlišti a domluvit si tam vyšetření. K vyzkoušení jsou pro Vás k dispozici ještě další léky v rámci skupin neboli tříd příbuzných léků, jejichž snášenlivost je různá, ale i přímo celé další třídy léků. V některých případech závisí výskyt nežádoucích účinků na použité dávce léku.

18.08. 2015

Dotaz 7  |  žádost o radu  |  29.07. 2015  |  Petr

Dobrý den, je mi 49let, dlouhá léta jsem měl tzv. hraniční TK. Před dvěma lety se mi začala mírně točit hlava a po zjištění TK u obvod. lékaře cca 155/100 jsem se začal léčit. (Celý život jsem sportoval, takže moje běžná tepová frekvence byla cca 58/min.) 1. medikace byla lék Tritace 5mg. Lék tlak dostatečně neupravil, zato zvýšil tepovou frekvenci. Následovala změna léku na Triasyn 5/5mg. Stěžoval jsem si lékaři na zvýšenou tepovku a protože tlak pořád nebyl v normě, začal jsem brát ještě Betalog. Zaznamenal jsem nepříjemnou, pravděpodobně, arytmii, kdy asi 10min. srdce tepalo frekvencí asi 30/min. 3x, a na střídačku asi 100/min. 10x. (Bylo mi velice nedobře.) Při EKG (kontrola v zaměstnání) mi paní doktorka zjistila lékovou bradykardii (48 tepů). Poté mi lékař vysadil Betalog a chtěl mi předepsat silnější formu Triasynu. Když jsem opáčil, že mi zvedal tep, předepsal mi lék Prestance 5/10. Zvýšené tepovky v klidu (hlavně první hodiny) i na 80/min. jsem se nezbavil. Hodnoty tlaku byly možná zbytečně nízké, i třeba 105/75. Mám práci, ve které potřebuji být v kondici a tyto pokusy trvaly už více, než rok,také otec musel mít voperován kardiodefibrilátor…, takže jsem změnil lékaře, doufaje, že bude mít pro mě vhodnější řešení. 3 týdny jsem bral Gleperil 4 mg., tlak byl asi 125/85, tepovka mírně vyšší, na kontrole jsem sice upozornil, že ještě bojuji s virózou, ale paní doktorka mi i přesto chtěla předepsat lék silnější a tak v současné době beru Prestance 5/5, tepovku mám v klidu běžně kolem 70/min. Myslím si, že to není optimální…Co byste mi, pane doktore, poradil a jakou medikaci by jste Vy nasadil? Moc děkuji za odpověď.

Vážený pane,

výraznější snížení TK může vyvolat reaktivní zvýšení srdeční frekvence (tepu). Většinou by mělo být především v době maximálního účinku léku, tedy cca po 4 hodinách. Tomu odpovídá Vaše pozorování při léčbě Prestance 5/10. Podle Vašeho líčení by měl stačit samotný Gleperil. Na druhé straně není srdeční frekvence 70/min. rychlá. Pokud to zrychlení však vnímáte, zaslouží si podrobnější monitoraci. Jde právě také o to, zda jste měl zrychlení tepu nejen v ordinaci u lékaře, ale i doma. Pokud ne, mohlo by jít také o součást efektu bílého pláště. Použijte stejný postup, jaký jsem radil u předchozího dotazu pacienta s Triplixamem. Rozdíly v průběhu dne by měly být při léčbě s použitím Prestance 5/5 výraznější než při léčbě samotným Gleperilem.

Získané záznamy TK předejte svému lékaři. Prosím o zaslání elektronické kopie.

31.07. 2015

Dotaz 6  |  krevn tlak  |  13.07. 2015  |  josef matousek

rano v 8hod mam tlak 168/88 po užiti leku triplixam 5mg/1.25mg/5mg se my tlak sniži ve 12hod na144/65 ve 20hod 132/71.prosil bych o vaše vyjadřeni. dekuji.

Vážený pane Matoušku,

účinku léků s časem ubývá, takže budete potřebovat navíc další lék večer. Nevím, jaké léky jste užíval před Triplixamem a jak jste je snášel. Šlo by také zkusit další dávku některých léků obsažených ve fixní trojkombinační tabletě Triplixamu – Prestaria 5 mg nebo 5 mg amlodipinu (nejlépe preparát Zorem) nebo při jejich nedostatečném účinku podat jejich fixní dvojkombinaci Prestance 5/5. Bylo by vhodné zjistit, zda TK po Triplixamu během dne příliš neklesá a kdy večer začíná stoupat. Je třeba zaznamenat TK jeden den od rána do večera po hodině. K tomu použijte 2 stránky elektronického záznamníku TK, které vyplňte a vytiskněte pro Vašeho lékaře. Prosím o zaslání elektronické kopie.

Mohla by se zkusit i již zmíněná fixní dvojkombinace Prestance 5/5 1 tableta ráno a 1 tableta večer místo stávajícího Triplixamu  

18.07. 2015

Dotaz 5  |   |  22.06. 2015  |  marie.laurichova

dobry den pane doktore,děkuji vam za odpověd. měřeni 24 hodinove ekg a holtru mě take nic neukazalo.při měřeni tlaku doma nikdynemam zvišeny tep spiš naopak.a take mě přitom tepani vkrku boli krčni pateř azada.panu doktorovi jsem to řikala,ale on už take nevi .řekl mě že by to mohlo byt od pateře,ja už fakt nevim .děkuji vam za vaš čas,nashledanou.

Došlo zřejmě k dvojímu odeslání stejného dotazu -proto platí předchozí odpověď. 

23.06. 2015

Dotaz 4  |   |  22.06. 2015  |  marie.laurichova

dobry den pane doktore,děkuji vam za odpověd. měřeni 24 hodinove ekg a holtru mě take nic neukazalo.při měřeni tlaku doma nikdynemam zvišeny tep spiš naopak.a take mě přitom tepani vkrku boli krčni pateř azada.panu doktorovi jsem to řikala,ale on už take nevi .řekl mě že by to mohlo byt od pateře,ja už fakt nevim .děkuji vam za vaš čas,nashledanou.

Vážená paní Laurichová, jsou situace, kdy pacienti vnímají tepání a jejich srdeční frekvence je klidná a pravidelná. Záleží také na tom, zda se při monitoraci tlaku nebo EKG zastihlo období obtíží. Pokud je pocit tepání v krku jen občas (ne denně), kardiolog by Vám mohl příslušné vyšetření  zrealizovat. Je třeba postupně možné příčiny obtíží vyloučit včetně páteře, nejlépe příslušným specialistou -neurologem.

23.06. 2015

Dotaz 3  |   |  13.06. 2015  |  marie.laurichova.

ldobry den ,lečim se s vysokym tlakem.mam problem.po praci v klidu mam tepani v krku,delali mě všechno vyšetřeni ,na srdce,šlapala jsem kolo,echo ekg ,pateř.vše v pořadku.prostě citim tepot vkrku.jsem už stoho zoufala.mam už to pět let.děkuji

Vážená paní Laurichová, je třeba potvrdit nebo vyloučit souvislost „tepání v krku“ s léčbou vysokého tlaku. V rámci domácího měření TK se měří i srdeční frekvence. Změřte si několikrát za sebou tlak a tep v době pocitu tepání v krku a porovnejte je s hodnotami, kdy pocity nemáte. Kromě toho doplňte obvyklý záznam domácího měření TK a měření TK jeden den po hodině od rána do večera. Nízký TK může vyvolat zrychlení srdeční frekvence. Modernější přístroje ukazují i přítomnost nepravidelné srdeční akce (arytmie). Pokud se tepání v krku vyskytuje denně v určitou hodinu, neměl by být problém provést měření jeden den po hodině ani 24hodinové monitorování EKG dle Holtera k objektivizaci arytmie.    

21.06. 2015

Dotaz 2  |  Rozdílné hodnoty doma a u pana doktora  |  11.06. 2015  |  Jan Novák

Dobrý den, pane doktore Mám rozdílné naměřené hodnoty, které si občas měřím přístrojem doma a pak mám zcela jiné (i o 20 vyšší) u mého doktora, při pravidelné měsíční prohlídce. Jakým hodnotám mám tedy věřit ?

Vážený pane Nováku, rozdílné hodnoty jsou způsobené efektem bílého pláště. V ordinaci lékaře jsou v důsledku poplachové reakce hodnoty TK vyšší než ve skutečnosti jsou. Je proto vhodné, když Vašemu lékaři donesete vytištěný záznam hodnot domácího měření TK s automatickým výpočtem průměrného TK k posouzení úspěšnosti léčby. Dále viz předchozí odpověď.

21.06. 2015

Dotaz 1  |   |  03.06. 2015  |  E.Nový

Dobrý den, jak si správně měřit tlak a kolikrát za den? Ještě se mi nestalo, že bych naměřil stejnou hodnotu při následném měření. Děkuji

Dobrý den, krevní tlak v čase kolísá. Proto je třeba ho měřit alespoň 2x těsně za sebou vždy za stejných podmínek, které jsou popsány krátce i detailně v elektronickém záznamníku -zde v poradně ke stažení. Před návštěvou lékaře se má tlak měřit několik dní za sebou ráno a večer.

 

04.06. 2015

Produkt bol pridaný do košíka.

Prejsť do košíka a pristúpiť k objednávke Chcem nakúpiť ešte ďalší tovar

Prosím skontrolujte zadané údaje.

Zatvoriť upozornenie
Vyhľadávanie